57new

Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк от Ямбол: Ще защитим демокрацията. Не мълчете за репресиите, идват наблюдатели на изборите

Днес сме свидетели на погазване на Конституцията, което е недопустимо в европейска България. Това заяви евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели на предизборна среща в Ямбол.  В нея участваха лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Халил Летифов, зам.-председател на ДПС, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и доц. Петър Чобанов, водач на листата на Движението в Ямбол.

Yambol5

Атидже Алиева-Вели изтъкна, че евродепутатите на ДПС участват в определянето на политиките Европа и направи паралел между дневния ред в ЕС и в България.

Какъв е дневният ред на Европа? Да, зелена сделка, но в същото време и социална политика, мерки в енергетиката, в образованието, модерна обща селскостопанска политика. Какъв е дневният ред на България? Виждаме нарастващите цени на енергията, но правителството не може да управлява кризи. Енергийната криза е поредната, оставена на самотек. И докато Европа предлага мерки, ние не знаем какво ще предприемем, ако въобще предприемем нещо, каза възмутено Вели. И попита защо българските земеделци не получават субсидии като европейските, защо младите ни фермери не са толкова активни, защо инвестициите, които се правят от европейските фондове не са ефективни?

Yambol8

За да се случи това, преди всичко трябва да възстановим демокрацията, категорична бе Атидже Алиева-Вели.

За да имаме добър жизнен стандарт, за да имаме добри условия за живот, за да имаме среда, в която всички български граждани да се чувстват равнопоставени, трябва да имаме ясни демократични принципи, продължи тезата й Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ.

Yambol6

Уви, на последните избори отново се появи едно уродливо явление. Министър Рашков даваше указания да бъдат подписвани протоколи от страна на български граждани против тяхната воля под претекста, че имало съмнения за купуване на гласове. Право не борави със съмнения, а с факти. Затова и нашият първи призив към министър Рашков беше: Дайте фактите, а съдът ще даде правото, каза Кючюк. И съобщи, че този политически натиск продължава.

Ние няма да мълчим. ДПС не е партия, която ще сведе глава, виждайки, че има несправедливост и дискриминация. Точно обратното – ние ще надигаме високо своя глас и ще говорим от всички трибуни, категоричен бе президентът на АЛДЕ. Той съобщи, че еврокомисарят по правосъдие вече разполага с всички случаи от юни. След няколко дни идва голяма делегация от Франция, Германия, Нидерландия. Либералите ще наблюдават как се провеждат избори в България.

Ще си записват, ще анализират, окото на ЕС ще бъде в България. И всичко това ще отиде обратно в Брюксел – на масата на министрите на правосъдието от ЕС. Не може да позволим отстъпление от българската демокрация. Не можем да си позволим да бъде мачкано човешкото достойнство, правата и свободите, ценността на ЕС – единството в многообразието, заяви Илхан Кючюк.

Да, ние сме толерантни и тази толерантност я пренесохме в ЕС през 2007. Но също така сме достатъчно твърди и отговорни, когато се нарушават правата на човека. Ако за министър Рашков това е тема, с която борави със своите мръсни ръце само по време на кампания, за нас това е ценност. Няма да позволим да бъде изхвърлена в кошчето за боклук. Защото няма по-висока степен на защита на човешките права и свободи от това всеки български гражданин свободно да изразява своята воля, подчерта Кючюк. И се обърна към депесарите: „Първата стъпка към унижението на човешкото достойнство е мълчанието. Не мълчете. Бъдете активни”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност