57new

Мустафа Карадайъ: Нужни са реформи в здравеопазването и образованието

Четвъртата вълна на Ковид-кризата се разраства и държавата трябва да вземе адекватни мерки, още повече, че дори Световната здравна организация призова да се помага на България, която в момента е първа по смъртност. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат за президент, по време на посещението си в многопрофилната болница в Айтос.

Bolnica

Карадайъ още веднъж подчерта, че за две години пандемия Консултативният съвет по национална сигурност нито веднъж не е бил свикан по темата. А единственото му заседание уж за ковид-кризата се оказа в нарушение на Конституцията, защото темата му бе актуализация на бюджета, което е в прерогативите на Министерски съвет и Народно събрание.

Bolnica3

Според Карадайъ не само системата в здравеопазването, която е от 70-те години, трябва да се промени, но тази в образованието трябва да претърпи трансформация.

„Системата на образованието ни е объркана, на всяко кьоше има университет, произвеждаме висшисти, които отиват в Европа да мият чинии или влизат в бюрата по труда, но икономиката ни страда за кадри“, коментира той. По думите му, сегашната система при която парите следват ученика и студента не е ефективна.

„Държавата трябва да определи специалности с дадени бройки, които са нужни на икономиката и да ги субсидира“ смята Карадайъ.

„Когато имаш цел и посока, тогава е по-лесно управлението, тогава водиш процеса“, каза още кандидат-президентът. И даде за пример приетите по предложение на ДПС 120 лв. добавки за пенсионерите в последните три месеца на тази година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност