57new

Йордан Цонев: Не говорят, че е нарушена Конституцията, а че ДПС трябвало да е извън властта

Очакват ни наистина съдбоносни избори. Това стана клише именно защото много хора не разбират и нямат усещане към историчността. Така, както нямат усещане към идентичността, към националността, към общността, към заедността. Оттам идват всичките ни проблеми като нация и като държава. Когато разберем, че разнообразието е богатство, че отстояването на идентичността е вид патриотизъм, когато разберем, че в Европа сме желани и харесвани разнообразни, такива, каквито сме, всеки, борещ се за собствената си идентичност и внасящ я в общото, тогава ще започнем да просперираме като държава.
Това заяви заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев по време на предизборна среща в Плевен. Тя се състоя при спазване на всички противоепидемични мерки. В нея участваха лидерът на ДПС, кандидат на Движението за президент, Искра Михайлова, кандидат на ДПС за вицепрезидент, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и Марио Рангелов, водач на листата на ДПС в Плевен.

Все се надявахме, че след изстъпленията на ГЕРБ, ще минат поне 10 години преди да се появи някой със същите прийоми. Но не било. Когато през 2020 година, по време на протестите в София, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ излезе от трибуната на Народното събрание и поиска оставката на Борисов и на президента Румен Радев, всички скочиха. Казаха ни: Вие ги опаковате в едно и така защитавате Борисов, припомни Йордан Цонев.

"Силно се надявам сега вече да са разбрали защо сме му искали още тогава оставката на Радев. Защото още тогава прозряхме, че той има същия нездрав вкус към властта, както Борисов. Че има същия афинитет да предава тези, които са го издигнали. По същия начин, като Борисов обича да разделя, да унищожава и да завладява.

Ние сме много деликатна партия, нашият председател остана един от малкото идеалисти в политиката. И макар да е безкомпромисен, когато става дума за държавност и конституционност, той е доста деликатен в изказа си. Но когато един президент, е избран от определена група от българския народ, той трябва да покаже поне чувство на благодарност.

Аз се чудя на левите хора в България. Толкова много приятели имам, които са социалисти. Защо не се намери един от тях, който да попита Радев: Господин президент, няма ли друг социалист, освен Янаки Стоилов, който да участва в трите кабинета, които направихте?

В същото време се намериха хората на задкулисието на Прокопиев, хората, които никой никъде не е виждал в политическия живот. Не знам защо нямаме чувствителност към тези теми. Особено при нарушаване на Конституцията от онзи младеж. Знаел ли е президентът Радев или не?

Нека си припомним какво той каза на прословутата среща, когато попита Карадайъ за родината. Той каза: Когато разбрах, че той е двоен гражданин, аз го попитах.... Това означава, че той е знаел за двойното гражданство. И това ние го научаваме не от жълтата преса, а от него.

Как няма никой освен ДПС да го попита: Заклехте ли се в Конституцията? А тези, които назначихте като министри, те заклеха ли се пред вас?

Клетвата, която полагаме и депутати, и министри, и президент, е една и съща. Когато не си спазвал законите, ти си престъпил клетвата. Никой обаче не говори за това, а за сметка на това се говори за ДПС, че не трябва да е във властта. Защо, дайте фактите? Как трябва да реагираме на всичко това? Ние реагираме както винаги сме го правили – с единство, с уважение към властта, с грижа за Родината ни. С болка, но и с желание да променим нещата", каза още Йордан Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност