57new

Илхан Кючюк: Три стъпки, с които ще защитим гражданското общество

Кампанията за президент на г-н Мустафа Карадайъ започва от Северозапада, но всъщност самото начало беше дадено от Брюксел. Това заяви Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ по време на предизборна среща във Враца. Тя бе проведена при спазване на всички противоепидемични мерки. В нея участваха лидерът на ДПС и кандидат на Движението за президент Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ДПС, Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и Цветан Енчев, водач на листата на Движението за Враца.

В срещите в Брюксел, които проведохме, ние разказахме недъзите на българската демокрация. И ще продължаваме да го правим, защото не е нормално в европейска и демократична България в началото на 21 век, министър на вътрешните работи да казва, има съмнения, че някой е корумпиран, че има съмнение, че някой се занимава с купуване на гласове. Съмненията в правото не са валидни. Правото борави с факти. Известна е латинската сентенция: Дайте ни фактите, за да ви дам правото, каза Кючюк.

Президентът на АЛДЕ добави: "Няма как ДПС да мълчи, когато има нарушаване на основни човешки права и свободи. И сега ще ви кажа какво вече правим: Първо, цялата папка с материали - 197, които са изпратени до централата на ДПС, има и от Враца подобни случаи, вече е на бюрото на европейските комисари. И конкретно на комисаря по правосъдието, който вече го чете.

Второ, ще има нарочна делегация - експерти, евродепутати по изборно право и европейско сравнително право, които ще дойдат в България. Ние не хулим родината си, просто искаме да се отвори към високите демократични стандарти. Защото на нас демокрацията ни е ценна и искаме българските граждани да се чувстват свободни.

Трето, всички резултати, които се анализират от нашите експерти и партньори, ще бъдат сложени на масата на министрите на правосъдието на целия ЕС. Така българското общество ще разбере, че ДПС е универсален защитник на човешките права и свободи".

Ние не защитаваме една или група хора, ние защитаваме българското гражданско общество и искаме всеки да има равни права, какъвто е бил и заветът на Левски. Искаме да дадем правото на всеки български гражданин, по лична воля да упражни своето избирателно право. Само така ще можем да вървим по път, който е демократичен, който е европейски, обобщи Илхан Кючюк.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност