57new

Йордан Цонев: Задкулисието ни вкара в поредица от кризи

Няма разговор тази година за програми, няма разговор за просперитет, за жизнен стандарт, за зелена икономика, за нищо, което вълнува българските граждани. Страната е вкарана в поредица от кризи, влиянието на които ще бъде усещано следващите години. Това каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, водач на листата на Движението в Пазарджик по време на предизборна среща във Враца. Тя бе проведена при спазване на всички противоепидемични мерки. В нея участваха лидерът на ДПС и кандидат на Движението за президент Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ДПС, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и Цветан Енчев, водач на листата на Движението за Враца.

Добре е да си припомним защо стигнахме дотук, защо няма правителство, защо нямаме приет План за възстановяване и развитие, защо парите по него вече не са разплатени, каза Цонев. Всичко това се случи, защото институциите не работят, а кризата е доста по-тежка, отколкото се опитват да я представят, обясни той. И заяви: „ДПС поне от 5 години говори, че страната е вкарана в институционална криза и за това са виновни Бойко Борисов, президентът Румен Радев и политическите партии от т.нар. протестърски спектър или както те сами се назоваха протестни партии.”.

Но най-виновно от всичко е задкулисието в България. Задкулисието в българската политика, което през последните 25 години в лицето на кръга „Капитал”, притежава не само медии, но и регулира целия медиен мейнстрийм в страната. Притежава огромна икономическа мощ, изсмукана от държавата от несправедлива приватизация на държавни активи, от участието на десетки министри - лично техни, в различни кабинети, в това число два на президента Плевнелиев и вече два на президента Радев”, заяви Йордан Цонев.

Комбинацията от това задкулисие, заедно с решимостта на Радев да работи с него и тежкото наследство, което Борисов оставя в българската политика на принципа разделяй и унищожавай политическите противници и ги завладявай, е причината ние да сме в комбинация от кризи и да се явяваме за трети път на избори тази година, когато светът вече се възстановява икономически от последиците от пандемията”, категоричен бе Цонев. И даде пример със заявлението на Кирил Петков за отказ от канадско гражданство, подписано на 21 април – преди още да се завърти парламентарната рулетка за парламент, в което казва, че ще бъде назначен за министър. Те, хубавците, са се наговорили с Радев, че редовен кабинет няма да има, че ще бламират избирането му в парламента и ще дадат възможност на Румен Радев да назначи служебен кабинет с точно определени хора, възмути се Йордан Цонев. Ако това не са действия против българската демокрация, против конституционния ред, кажете ми какво са? Най-малкото, което можем да кажем за това е задкулисие, което руши българската демокрация, категоричен бе Йордан Цонев.

Опитаха се без ДПС да направят нещо и не направиха нищо. Всичко в 45-ото и 46-ото НС, което се опитаха да направят без ДПС, не можаха да го направят, включително и кабинет, обобщи Цонев.

Малкото хубави неща, които успяха да направят, бяха, защото ДПС участваше. Без нашата експертност, без нашата диалогичност, нямаше да може тези пари от актуализацията на бюджета да стигнат до хората, пенсионерите и до бизнеса, допълни Цонев.

Сега ние от ДПС знаем, че трябва да направим едно нещо – да подредим държавата и нейните институции, затова за нас на тези избори кампанията е една: за държавността в България, категоричен бе зам.-председателят на ДПС. И заяви: „Мустафа Карадайъ за нас не е само председател на партията. Той е един от много малко останалите политици идеалисти, които работят за кауза, политици, които са превърнали личния си живот в обществен. Това е най-достойната кандидатура.”.

 

Тагове: дпс, мустафа карадайъ, президент , избори, йордан цонев

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност