57new

Йордан Цонев към Дариткова: За 8 години ДПС върна 16 млрд. лв, за 11 години ГЕРБ взе нов дълг 20 млрд. лв.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев разясни от Чеперале  сегашното фанансово положение на държавата, отговаряйки на доскорошния председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Ето какво казва икономическият и финансов експерт на Движението за права и свободи и дългогодишен председател на бюджетната комисия към няколко парламента Йордан Цонев: "От Чепеларе бяхме приятно изненадани – д-р Дариткова от ГЕРБ ни поднесе финансова информация. Вие сега вероятно очаквате аз да Ви запозная с някой медицински проблем, но ще се въздържа. Просто ще помогна на д-р Дариткова по темата финансова стабилност. Защото това беше темата на лекцията ѝ от Чепеларе.

„Втори сме по най-нисък дълг спрямо БВП – 23,2 %, приели са ни в чакалнята на Еврозоната. Това са доказателства, че политиката на ГЕРБ поддържа финансовата стабилност.“, казва д-р Дариткова.

Сега ще поясня колко разбира от фаннаси д-р Дариткова: "Когато ГЕРБ дойде на власт през 2009 г. – бяхме първи по най-нисък дълг – нетен дълг 3,8% от БВП, сега сме 3-ти. (не 2-ри, както твърди д-р Дариткова)

Има разлика между 3,8 и 23,2 %, нали!

В абсолютно изражение това са повече от 20 млрд. нов дълг.

Колкото до приемането ни в чакалнята на Еврозоната, да кажа на д-р Дариткова, че това фактически се случи с акта на въвеждане на валутния борд, когато левът беше фиксиран към еврото и не е заслуга на ГЕРБ.

Впрочем за да не сме голословни, ето още някои икономически показатели за сравнение – ДПС участва във властта в коалиционен формат от 2001 до 2009 г., ГЕРБ с едногодишно прекъсване от 2009 -2020 г.:

- БВП:

През 2001 – 2009 г. за 8 години управление с участието на ДПС - увеличението на БВП е с 260%

През 2009 -2020 г., за 11 години управление на ГЕРБ, увеличението на БВП е само 160% !

- Инвестиции:

За периода  2001-2009 – чуждестранните инвестиции у нас са в размер на 34,4 млрд. евро – за 8 години!

За периода на ГЕРБ - 2009-2020 – чуждестранните инвестции се сриват наполовина - до 15,4 млрд. евро – за 11 години!

- Дълг:

За 8 години участие в управлението на страната ДПС върна 16 млрд. лв.

За 11 години на власт ГЕРБ взе нов дълг от 20 млрд. лв.!"

Припомняме, че преди два дни д-р Даниела Дариткова заяви в Чепеларе: "България е втора в ЕС по най-ниско ниво на държавния дълг. 23,2% от БВП е дългът на страната ни. Спазваме критериите от Маастрихт, които позволяват 60% дълг. За сравнение, дългът на Италия и Испания клонят към 100%." 

Тя уточни, че през последната година действително дългът на България се увеличи с 3,1%, защото трябваше да се подпомагат затворените бизнеси, да се увеличат социалните плащания. Дариткова подчерта, че се подпомагат лекарите на първа линия, пенсионерите, лечебните заведения.

По думите ѝ от ГЕРБ винаги са държали на финансовата стабилност. "Показателно е, че миналата година бяхме приети в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз. Това гарантира стабилна финансова система и невъзможност да се стига до банкрути и фалити на банки", подчерта тя.

("Епицентър"; 29.03.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност