Събития

Мустафа Карадайъ от с. Медовец: 33 години пазим демокрацията в България, д-р Ахмед Доган ни научи на обединение

Както всяка година, отново сме тук през май, за да си припомним за жертвите. В пътя за правата и свободите, в името на правата и свободите някои от нас станаха жертви. Едни платиха тази цена със здравето си, други със свободата си в Белене. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоминателен митинг в с. Медовец. Той обясни, че отбелязването на годишнините от събитията по време на т.нар. „възродителен процес” е, за да се почетат героите на демокрацията и да се научат уроците от миналото.

Медовец2

На възпоменателния митинг в с. Медовец присъстваха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов, зам.-председателят на НС Филиз Хюсменова, народните представители Севим Али, Фатме Рамадан, Ертен Анисова, Ешереф Ешереф, Сезгин Мехмед, Гюнер Ахмед, Ихсан Хаккъ, Мюмюн Мюмюн, Танер Али, Байрам Байрам, Адлен Шевкед, Павлин Кръстев, Джейхан Ибрямов,  генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, Имрен Мехмедова - член на ЦОБ ан ДПС, бившите народни представители д-р Хасан Адемов и Ерджан Ебатин, членове на ЦОС на Младежко ДПС, общински и областни председатели на ДПС  от района, кметове на общини и общински съветници.

Медовец3

Тези събития и процеси не се учат в нашата история и никой не ги споменава, освен нас на тези площади. Така нареченият „възродителен процес“, този геноцид, е още от още 1964 година в Западните Родопи, където първо започва смяната на имената. Догодина ще се навършат 60 години от тези събития, подчерта Карадайъ.

Медовец4

Той припомни въстанието в Западните Родопи, в гоцеделчевското с. Рибново, на 31 март 1964 г. След него комунистическата власт спира процеса на насилствена асимилация. Но днес ние четем в архивите и виждаме защо са спрели смяната на имената през 64-та година. Там пише как централната власт обвинява местните власти, че са започнали неорганизирано този процес, че не са били подготвени. Затова го спира, а не, за да осъди този нечовешки акт, подчерта Карадайъ.

Медовец5

И веднага, след  няколко години, виждаме как държавата вече се е подготвила на централно ниво и стартира този процес от Западните Родопи през 1971 г., заяви лидерът на ДПС. Той припомни жертвите в Барутин, Бял Извор, Якоруда, Бунцево през 1972  година, и жертвите в Брезница, Корница, Лъжница през 1973 г.

Нашият почетен председател д-р Ахмед Доган каза преди години в Ардино: „Ако бяхме спрели тези събития през 70-те години, нямаше да преживеем събитията през 80-те”, припомни Мустафа Карадайъ.

Медовец1

Когато този процес се случва в Западните Родопи, Източните казват: „Ние сме други, при нас няма да се случи“. Но не след дълго се случва и в Източните Родопи. Така Родопите се обединяват. Но в Делиормана  казват: „Там, в Родопите, са други”. Само, че не закъсня този процес и в Североизточна България, и в Делиорманa, в цяла България на всички мюсюлмани  се смениха имената. Забрани ни се да говорим на турски, религията ни се забрани, затвориха се джамии, дори се бутнаха минарета и джамии. През 84-85 година по време на кампанията за смяната на имената имахме жертви от регионите на  Кърджали и Хасково, припомни още Мустафа Карадайъ.

Медовец7

През януари 1985 г., под ръководството на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, се създаде нелегална организация за борба без оръжие против комунистическия режим - за честта и достойнството на турците и мюсюлманите в България. Турското национално освободително движение, което се създаде за борба без оръжие, организира мирните майски протести в Североизточна България, срещу които комунистическата власт изкара танковете и калашниците, продължи Карадайъ. И допълни: „Ние въпреки всичко случващо се не търсихме разделение, а човешките си права.”.

Медовец8

За съжаление през 1986 година бяха задържани ръководителите на нелегалната организация и вкарани в затворите, но борбата не спря. През януари 1989 година започна гладната стачка от затворите. Борбата продължи от затворите, за да се стигне до май 1989-а година, каза Карадайъ.

В основата на тези протести беше организираното съпротивително движение на турците и мюсюлманите в България. По този начин падна и комунистическият режим, за да може през декември 1989 година да бъдат освободени политическите затворници. Така на 4 януари 1990 във Варна д-р Ахмед Доган създаде обединението на турците и мюсюлманите в България, което се нарича ДПС, подчерта Мустафа Карадайъ.

Вече 33 години сме емблемата на демокрацията в България и сме на политическата сцена, каза Карадайъ.

И подчерта: Ние имаме една мисия - да пазим целостта на България, да пазим демокрацията в България.

От 33 години заедността е в основата на българския етнически модел. Нека да продължим с тази философия, призова Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност