Събития

Ахмед Ахмедов на Демир баба теке: Обречени сме да живеем в заедност по тези земи

Обречени да живеем в заедност. Заедно да се радваме и заедно да страдаме по тези земи в името на нашето отечество България. Това заяви заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов на възпоменателния митинг-събор в местността Демир баба теке. Той е посветен на годишнината от масовите протести на българските турци срещу асимилационната политика на комунистическия режим през 1989 година.

Демир баба теке

Ахмедов предаде специалните поздрави на лидера на партията Мустафа Карадайъ към всички присъстващи на това свещено място, както и благодарности към всички жители и гости на Исперих, които са подкрепяли ДПС през последните 33 години.

Благодарение на тази подкрепа и на сила ние съумяваме да решаваме проблемите на хората, добави Ахмедов.

Демир баба теке1

Той обясни отсъствието на Мустафа Карадайъ с това, че води преговори в София за съставяне на кабинет.

Всички ние искрено се надяваме, че България ще има редовно правителство, което ще решава поредицата от кризи, в които живеем, разчитайки на подкрепата на евроатлантическото семейство, заяви зам.- председателят на ДПС.

Демир баба теке2

Дойдохме на това свещено място, за да почетем жертвите ни – някои платиха със здравето, други - със свободата, а някои – и с живота си. Благодарение на тези хора ние днес свободно можем да четем молитвата си, да изповядваме религията си, да носим майчините си имена. В такъв важен ден няма как да не споменем нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, който поведе борбата за правата и свободите. Той създаде ДПС, в основата на която е политиката на заедността, каза Ахмедов.

Демир баба теке3

Именно тази заедност ни учи не да мразим, не да търсим мъст, не да слагаме разделителни линии, а за да кажем ясно, че помним трагедиите, мракобесието на комунистическия режим. Искаме да пренесем спомените за онези ужасни времена и на следващите поколения, за да не се случва никога повече, добави той.

Зам.-председателят на ДПС Халил Летифов също приветства жителите и гостите на Исперих, събрали се на Демир баба теке.

Демир баба теке7

Радвам се, че днес отново сме заедно и вече 33 години почитаме една традиция, която ни напомня каква отговорност ние с вас носим, като наследници на каузата на ДПС.  Нека да припомним и на младите поколения - тези мрачни събития  от 1964 , 1972, от 1984 да 1989 година бяха възможни ,защото бяхме разделени. Делиормана и Родопите бяха разделени, заяви Халил Летифов.

Той добави, че днешната политическа криза е отново резултат на разделение, противопоставяне и тясно партийни, егоистични интереси.

Демир баба теке8

Ние всички сме заложници на тези интереси.  В българската политика редуването на дъжд и слънце като пролетното време носи несигурност, нестабилност. Това е  непостоянно време, което не гарантира сигурност на българските граждани, каза още Летифов.

Той припомни, че още преди изборите  ДПС постави основната задача - да се реши политическата криза в България.

Демир баба теке9

ДПС  не е поставило условия за съставяне на кабинет, но нашите претенции към съставяне на такъв е на първо място да се реши политическата криза. Както каза председателят Мустафа Карадайъ - ние ще подкрепим кабинета идната седмица, а неговите приоритети ще са борба с инфлацията и бедността, подобряване на икономиката, борбата за възстановяване на средствата за общините по Оперативните програми, заяви още Халил Летифов.

Демир баба теке10

Не само ДПС носи отговорност в българския парламент за решаването на кризата, но ДПС  ще даде своя принос за да се постигне изход. Гласът за ДПС, е глас за нашата сигурност, за правата на всички български граждани и за бъдещето на нашата родина, обяви Летифов.

Лидерът на европейските либерали и евродепутат на ДПС Илхан Кючюк също отправи послания към присъстващите.

Демир баба теке11

Няма как нация, която е разединена, в която институциите всеки ден се бият и се противопоставят, да върви напред, заяви Кючюк.

Той заяви още, че на България е нужно правителство, което да изведе страната от тежките кризи - икономическа и социална, но преди това от институционалната криза.

Демир баба теке12

Затова по думите му всички трябва да положат усилия и е време да си протегнат ръка.

„Настъпил е моментът, в който България трябва да каже дали искаме да вървим назад и да се отдалечаваме от всички тези приоритети или да си помечтаем, че може да вървим напред. За каква еврозона, за какъв Шенген днес може да говорим, когато сме в тежка институционална криза. Кой ще ни даде доверие в едно такова състояние – Хага, Берлин, Виена? Няма да ни дадат доверие, защото ние самите не си вярваме. Не си вярваме, че можем да излъчим сигурност, че можем да бъдем друга държава - подредена държава, държава, която гледа към следващото поколение“, отбеляза евродепутатът.

Той добави, че ДПС играе голяма роля в този процес и допълни, че исторически движението винаги е имало голяма роля.

Демир баба теке13

Съборът на Демир баба теке край Исперих е по повод майските събития от 1989 г. и т.нар. "възродителния процес". Сред официалните лица на събитието бяха още евродепутатът Атидже Вели, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хатидже Георгиева, народните представители Ихсан Хаккъ, д-р Джевдет Чакъров, Гюнер Ахмед, Ертен Анисова, Ализан Яхова, Байрам Байрам, Мюмюн Мюмюн, Осман Мурадов, Танер Али, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф, Марио Рангелов, Хайри Садъков, Анджей Джандев, Елхан Кълков, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, членовете на ЦОБ на ДПС д-р Нигяр Джафер и Имрен Мехмедова, бившите народни представители д-р Хасан Адемов и Бюрхан Абазов, общински кметове, областни и общински председатели на ДПС. Присъстваха и гости от Турция.

Домакин на събитието бе кметът на община Исперих Белгин Шукри.

Музикално-танцов спектакъл в началото на събитието представиха артистите от сцена „Назъм Хикмет“ при Театрално-музикалния център в Разград.

В честването участваха и фолклорни групи и състави от региона.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност