Събития

Мустафа Карадайъ на форума "ЕС среща Балканите": Държавите в региона трябва заедно да членуваме в общи ценностни съюзи

Още през 1991 година, когато имаше Варшавски договор, нашият почетен председател д-р Ахмед Доган заяви от трибуната на парламента, че мястото на България е в ЕС и че пътят към Европа минава през Босфора. Много хора се опитаха да интерпретират превратно тази метафора, но в крайна сметка ние извървяхме като държава своя европейски път и през 2004 г. България стана член на НАТО, а през 2007 стана и член на ЕС. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на форума "ЕС среща Балканите", който се провежда в София.

ЕС среща Балканите2

Престижната международна конференция се организира от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк за втора поредна година.

Форумът бе открит от служебния министър на външните работи на България Иван Кондов, председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съпредседателя на партия АЛДЕ Илхан Кючюк и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Специален гост бе еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Вместо междуетнически конфликт ние заехме своето достойно място в евроатлантическото семейство, каза Мустафа Карадайъ.

ЕС среща Балканите3

От друга страна още като изграждахме през 90-те години нашата младежка организация, централно място в дискусиите ни заемаше темата, че за да има стабилност и сигурност в ЕС, трябва да има мир, сигурност и стабилност на Балканите. Но, за да го има при тази богата история, култура и етническо многообразие, ние, Балканите, трябва заедно да членуваме в общи ценностни съюзи. Те са НАТО и ЕС, подчерта лидерът на ДПС.

И не е случайно през 2018 г., когато България председателстваше Съвета на Европа, ние бяхме онези, които изведоха като приоритет разширяването на Европейския съюз с държавите от Балканите, припомни Мустафа Карадайъ.

ЕС среща Балканите4

Този форум е много важен за страните от Балканите. Дългото чакане води до умора и разочарование, до недоверие не само от политиците, но и от гражданите и това трябва да се знае от Европа. От друга страна самите държави на Балканите трябва да знаем, че членството в ЕС не е подарък. Това са определени критерии, определен път и ние трябва да го извървим много бързо, много ускорено и от двете страни, каза Карадайъ.

Когато войната тропа на вратата, когато виждаме агресията на Русия в Украйна, тогава се сещаме колко е ценен мирът, допълни той.

Независимо, че сме членове на ЕС, ние в България даваме ли си сметка за евроатлантическите ценности, които ни направиха ЕС, попита лидерът на ДПС.

За последните две години проведохме 5 пъти избори. България стана една политически несигурна страна в региона, вместо да бъде пример на другите кандидати за членове. На хоризонта се задават и поредните шести ненужни предсрочни парламентарни избори, каза още Мустафа Карадайъ. И попита кой печели от тази ситуация в България и на Балканите.

Ако направим анализ на резултатите единствено и само евроскептиците увеличават своята подкрепа, подчерта той.

Искам да окуража целия процес по разширяване на ЕС, но и ЕС трябва да си зададе въпроса с кои държави иска да граничи, дали държави в които има агресия или тези, които имат нужда от защита и да са част от общото глобално европейско семейство, обобщи Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност