Събития

Илхан Кючюк на форума "ЕС среща Балканите": Разширяването на Евросъюза с Албания и Р Северна Македония трябва да продължи

Форумът "ЕС среща Балканите“ е за дискусии по важни въпроси върху политика по разширяването и каква трябва да бъде ролята на България. Това каза по време на престижната международна конференция лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. Евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" е организатор на форума.

ЕС среща Балканите2

Той бе открит от служебния министър на външните работи на България Иван Кондов, председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съпредседателя на партия АЛДЕ Илхан Кючюк и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Специален гост е еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Присъстват още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от партията, както и посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук.

ЕС среща Балканите1

"Днес живеем в свят, който трябва да бъде в мир и справедливост. След като Европа беше забравила за войната днес отново има война. Мнозина очакваха, че ЕС ще бъде слаб след кризите и инвазията в Украйна, но той излезе по-силен. Мирът трябва да се основава между родните правила, тогава, когато се спазват може да бъдем спокойни", каза Кючюк.

"Направиха се първи стъпки и Албания и РСМ започват преговорен процес за членство в ЕС, но този процес трябва да продължи с по-голяма сила и да бъдат включени по-рано в дискусиите за разширяването. Ако има желание за реформи и да бъде част от по-голямата политическа орбита, да, Турция има място в ЕС", добави евродепутатът.

ЕС среща Балканите4

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна ни напомни за важността на мира и фундаменталната идея на ЕС като антидот на войната, каза Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, във видеообръщението по време на форума.

По думите й ЕС е демонстрирал безпрецедентни резултати като се е застъпил за Украйна.

Сигурността и стабилността в нашия регион са ключови за стабилността на ЕС. Западните Балкани призоваха за ускоряване на процеса по разширяването. Беше заключено, че той отнема прекалено много време, коментира тя.

По думите й „светът се променя, а с него и ЕС“. Сред последните постижения ние гарантирахме статус на Босна и Херцеговина, гражданите на Косово няма повече да се нуждаят от виза, за да пътуват в Шенген, посочи тя.

Западните Балкани трябва да продължат да се стремят да постигнат критериите на политиката за разширяване, каза още Мецола.

Форумът, който се провежда за втора поредна година, е посветен на стратегията на ЕС към региона на Балканите и е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия "Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност