Събития

Мустафа Карадайъ от с. Крепча: ДПС е пазител на свободата и демокрацията. Дългът ни е да бъдем на висотата на мъдростта на хората и в диалог, с разум и отговорност, да съставим правителство

Ние излязохме на площадите, за да се противопоставим на тоталитарния режим. Застанахме против танковете и калашниците в името на името, на вярата, на честта и на достойнството, в името на нашите корени, в името на нашите деца и нашите внуци в нашата Родина България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред множеството на площада в с. Крепча, където Движението почете паметта на героите на демокрацията по време на майските събития от т.нар. „възродителен процес”.

Крепча1

ДПС откри паметник на героите на демокрацията от януари 1989 г. в село Опака, Търговище.

Ние ще продължаваме да се събираме на тези площади всяка година, за да си припомняме онези грозни събития. Не, за да живеем в миналото и в историята. Не, за да търсим мъст и отмъщение, а за да помним и никога повече онези грозни сбития да не се случват, за да може да ценим различието, подчерта Карадайъ.

Крепча7

Не да мразим различния, а да имаме различния като част от богатството на нашата земя. За да живеем заедно и да градим заедно с различния общото ни бъдеще в нашата Родина България, категоричен бе лидерът на ДПС.

Крепча9

Днес, когато има демокрация, лесно се говори за онези времена, но тогава не беше лесно. Тогава се искаше смелост и саможертва, за да може 85–та година през месец май в Крепча да застанем срещу танковете и калашниците на комунистическия режим, каза Карадайъ. И припомни, че този  опит за насилствена асимилация, наречен „възродителен процес” от комунистите, не стартира през 85-а година.

Крепча3

Той тръгва още 64-та година в Западните Родопи, където първо започва смяната на имената.

Благодарение на въстанието в с. Рибново комунистическата власт спира този процес, но днес ние четем в архивите и виждаме защо са спрели смяната на имената през 64-та година. Там пише как централната власт обвинява местните власти, че са започнали неорганизирано този процес, че не са били подготвили, затова го спира. А не, за да осъди този нечовешки акт, възмути се Мустафа Карадайъ.

Крепча4

И веднага след  няколко години виждаме вече как държавата се е подготвила на централно ниво и стартира този процес от Западните Родопи – 70-а, 71-ва, 72-ра  година -  жертвите в Барутин, 73-а - жертвите в Корница и в Лъжница, каза Карадайъ.

Крепча5

Когато този процес се случва в Западните Родопи Източните казват: „Ние сме други, при нас няма да се случи“. Но не след дълго това се случва и в Източните Родопи. Така Родопите се обединяват. Но в Делиормана  казват: „Там, в Родопите, са други”. Само че не закъсня този процес и в Североизточна България, и в Делиормана, и в Добруджа, и в Герлово, припочни още Мустафа Карадайъ.

Крепча6

Тогава, през 85-а година под ръководството на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган се създаде нелегална организация за борба без оръжие против комунистическия режим - за честта и достойнството на турците и мюсюлманите в България. 86-а година бяха задържани и влязоха в затворите, но борбата не спря. Борбата продължи от затворите, за да се стигне до 89-а година през май. Турско национално освободително движение, което се създаде за борба без оръжие, организира мирните майски протести в Североизточна България, срещу които комунистическата власт изкара танковете и калашниците. И тогава имахме свидни жертви, подчерта лидерът на ДПС.

Крепча8

България зае своето достойно място в борбата срещу комунизма, също като Унгария, Чехия, Полша. В основата на тези протести беше организираното съпротивително движение на турците и мюсюлманите в България. По този начин падна и комунистическият режим, за да може през декември 89-а година да бъдат освободени политическите затворници, които да искат да застанат на Кръглата маса за прехода от комунизъм към многопартийна система, за да се намери  начина да се възстановим имената, да изповядваме религията си. След като не ги допускат до Кръглата маса, на 4 януари 1990, начело с д-р Ахмед Доган се създава обединението на турците и мюсюлманите в България, което се нарича ДПС, заяви Карадайъ.

Крепча10

Тези събития и процеси не се учат в нашата история и никой не ги споменава, освен нас на тези площади. Затова всяка година ще се събираме и ще говорим за тях, за да може децата да знаят какво се случвало на тези земи, за да знаят какво са правили техните родители баби, дядовци, как е дошла демокрацията, свободата, как ние сме защитавали нашата идентичност в нашата Родина, посочи лидерът на ДПС.

Крепча11

Да бъдем турци, да бъдем мюсюлмани, какви жертви сме правили. Някои са платили тази цена с живота си, други със здравето си, трети със свободата си. Затова за нас свободата и демокрацията са голяма ценност и ние имаме дълг да пазим свободата и демокрацията в нашата Родина България, категоричен бе той.

Крепча12

Ние сме част от хората в България, внимателно слушаме и поемаме задачите, които сте ни поставили, търсим решението на проблемите. Така, както го направихме на изборите. Затова искам да благодаря на всеки  един от вас за търпението, което проявихте през последните 2 години и за подкрепата, която дадохте за ДПС - 5 пъти за последните 2 години. 33 години не се уморихте да подкрепяте ДПС. Защото всички знаем, че в нашата Родина имаме само ДПС, което подкрепя всички нас, подкрепя правата и свободите, честта и достойнството на всеки български граждани. Имаме  ДПС – пазител на свободата и демокрацията. Ние всички заедно имаме една мисия - да бъдем пазители на целостта, мира сигурността и стабилността и ще продължаваме да го правим. Общият успех на ДПС се дължи на всеки един от вас, присъстващите на този площад, заяви Мустафа Карадайъ.

Крепча13

Политиците имаме дълг да бъдем на висотата на мъдростта на народа и в диалог, с отговорност  към хората и държавата, с много акъл и разум да преодолеем политическата криза. Да съставим кабинет, за да можем да преодолеем останалите кризи, вследствие на войната в съседство и на ковид пандемията. За това трябва да се обединим, обобщи Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност