Събития

Карадайъ от Тюркян чешма: Това е символът на съпротивата срещу смяната на имената. Тогава бяхме сами, сега сме заедно - от четирите краища на България. Да продължим делото на Ахмед Доган

Преди 38 години бяхме тук, когато чрез силата на оръжието се опитваха да ни асимилират, поругаха нашата чест и достойнство. Излязохме на мирни протести в желанието си да бъдем горди и достойни граждани, защото България е нашата Родина, земята, пропита от потта и кръвта на нашите родители и деди. Така започна речта на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ пред огромно множество, събрало се в село Могиляне на възпоменателен митинг по повод 38 години от т. нар. „възродителния процес“. Чешмата е изградена в памет на 17-месечната Тюркян, която е най-малката жертва на мрачните събития.  На митинга присъстваха ръководството на ДПС, народни представители, евродепутати, областни и общински председатели, кметове, гости от Турция и Гърция.

Тюркян 3

Разликата между преди и сега е много голяма. Тогава сами се съпротивлявахме и затова си позволяваха да се отнасят така с нас. Но днес всички ние, от четирите краища на България, от всички различни етноси, сме заедно тук, заедно, с гости и от Турция, и от Гърция, за да почетем паметта на героите и да си припомним как се стигна до тази заедност, каза още Карадайъ.  

Той припомни, че тогава се е организирало съпротивителното движение начело с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, а след това борбата се е принесла и от затворите.

През май 1989 година това движение успя да организира мирните протести в Североизточна България.  Затова ако паметникът на Тюркян е символ на съпротивата по време на смяна на имената, то паметникът в Каолиново е символ на организираната съпротива за свалянето на комунистическия режим. По този начин дойде демокрацията, припомни Карадайъ. Още тогава д-р Ахмед Доган обяви: Не на реваншизма. Ние не търсим мъст, искаме да сме горди и достойни граждани на Родината, добави председателят на ДПС.

Тюркян 5

Карадайъ заяви, че още от 2016 година ДПС призовава за нормалност в политиката.

За съжаление и днес липсва диалога. Няма я и възстановената демокрация след като бяхме свидетели как демократичната полиция се превърна в милиция на изборите миналата година, каза Карадайъ. Той припомни, че през последната година и половина 4 пъти сме правили избори, „но никой не се наема да прави правителство, защото няма коалиционна култура и разбирателство, а разделение и противопоставяне“.

Най-вероятно ще имаме шанс и възможност, ако имаме някои пропуски от изборите през 2022 година да ги поправим, най-скоро през 2023 година. Тогава ще имаме над 40 народни представители, ще се учим на коалиционна култура, ще бъдем част от коалицията, защото когато ДПС е част от изпълнителната власт, тогава България е имала най-високите икономически показатели, постигала е своите национални приоритети – членството в НАТО и ЕС, припомни Карадайъ.

Той обяви и новите национални приоритети, които ДПС ще следват - държавата да влезе в Шенген и еврозоната.

Да си пожелаем за 2023 година мир в душите, в нашата общност, в страната, в света, както е казал великия Ататюрк. Защото ако за 100 години се ражда един велик лидер, то това е Ататюрк, който създаде Република Турция. Но има и друг лидер, който веднъж на 100 години се ражда и той се казва д-р Ахмед Доган. С неговото име започва страницата на демокрацията в нашата Родина, заяви Карадайъ.

Ние, достойните наследници на Доган, достойните депесари, трябва да продължим неговото дело. Нашата мисия е да пазим целостта на Родината ни и да бъдем гаранти за мира, стабилността и сигурността. Това е завещаното от Доган към нас, каза председателят на ДПС.

Тюркян 6

На възпоменателния митинг присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов, инж. д-р Хасан Азис и Станислав Анастасов, евродепутатът и председател на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутатът Атидже Вели, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, народните представители Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Мукаддес Налбант, Павлин Кръстев, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Небие Кабак, Осман Мурадов, Анджей Джандев, доц. д-р Джевдет Чакъров, Гюнер Ахмед, Джейхан Ибрямов,  Имрен Мехмедова, Ихсан Хаккъ, Ертен Анисова, Танер Али,  Севим Али, Ешереф Ешереф и Хатидже Георгиева, общински кметове и общински председатели на ДПС от цялата страна.

Възпоменанието бе уважено и от много гости от Р Турция, сред които са Илхами Айгюн и Юксел Йозкан-депутати от CHP в турския меджлис, Ридван Уз-зам.-председател на İYİ parti, Кямил Айдън-зам.-председател на MHP, Мустафа Кара-зам.-посланик на Р Турция в София, Корхан Кюнгерю-консул на Р Турция в Пловдив, общински кметове и зам.-кметове от Р Турция и представители на изселнически организации от Р Турция.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност