Събития

Имрен Мехмедова: ДПС предлага три големи мерки в помощ на земеделците

Три големи мерки в помощ на фермерите предлага ДПС. Те са осигуряване на по висока ликвидност за земеделските производители и дофинансиране чрез държавни помощи, за да могат българските земеделци да покриват извънредните разходи пред тях. Целта на мерките е запазване на родното производство.

Да На българската храна ДПС

Това съобщи зам.-председателят на земеделската комисия в парламента Имрен Мехмедова по време на 16-ия Коледен форум от кампанията "ДА! На българската храна", организиран от "Стандарт". Медията събра в столичния х-л "Маринела" министъра на земеделието Явор Гечев, шефа на фонд "Земеделие" Георги Тахов, новия директор на БАБХ д-р Иван Шиков, представители на бизнеса, изпълнителната и законодателната власт, на научните среди и медиите, за да посочи проблемите пред агробизнеса в кризата и да начертае спешните решения.

Европейски партньор на инициативата е евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели, която представи възможностите за българските земеделци в новата Обща селскостопанска политика на ЕС. В дискусията се включиха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народните представители от Движението Ализан Яхова, Танер Али, Небие Кабак и Сезгин Мехмед.

Третото решение, което предлага ДПС, е провеждане на информационна кампания за новостите пред земеделските производители. Те трябва да са максимално информирани, за да получат финансово подпомагане по всички възможни интервенции, каза Мехмедова.

Тя очерта предизвикателствата във връзка със Стратегическия план на България. Те са новите форми на финансиране чрез екосхемите, за изпълнени зелени практики. А също така и променените цели, във връзка с намаляване на емисиите, изменение и опазване на климата, намаляване на използваните нива на препарати за растителна защита, насърчаване на устойчиво развитие и ефикасно управление на природните ресурси, като вода, почва и въздух, включително чрез намаляване на зависимостта от химически вещества.

Ето цялото изказване на Имрен Мехмедова, заместник-председател на парламентарната Комисия по земеделие, храни и гори:

Уважаеми г-н министър,
Уважаема г-жо Вели, г-жо Кукушева,
Уважаеми колеги народни представители,
Уважаеми представители на бизнеса и научните среди,
Уважаема г-жо Бозукова,

Преди всичко бих искала да поздравя „Стандарт” за всеотдайността, с която вече 16 години подкрепя агросектора в България. И за упоритостта, с която търси решение на най-наболелите проблеми. Едно от най-ценните предимства на Кампанията „Да! На Българската храна“, е че тя обединява, събирайки на една маса – изпълнителна и законодателна власт, бизнес, академични и научни среди, медии и в диалог всички заедно търсим решения в името на по-добрия живот на българските граждани.

Уверена съм, че днес палитрата от изказвания, мнения и предложения ще ни покаже вярната формула за визия за развитие на Земеделието по време на кризи, за промени в Стратегическия план за земеделие на България, които да осигурят дългосрочен хоризонт пред българските земеделски производители и преработватели, с грижа за всеки сектор в бранша.

Дами и господа,

Изхранването на населението, гарантирането на продоволствената сигурност и независимост е основен приоритет за ДПС. Затова и Движението за права и свободи винаги е стояло и продължава да стои близо до земеделските производители и се ангажира с решаването на проблемите им. ДПС бе единствената партия, която и миналата година, и тази година, проведе серия от срещи със земеделските стопани, особено от секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство”, за да обсъди с тях проблемите им и да даде адекватен законодателен отговор.

Именно ДПС издейства в актуализирания бюджет за 2022 г. 300 милиона лева за земеделието, повишавайки двойно заложената от кабинета на „Промяната” сума. Парите бяха за компенсации вследствие на увеличените производствени разходи в най-засегнатите от пандемията и войната сектори - „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.
На миналата дискусия „Да! На българската храна” ДПС, в лицето на нашия председател Мустафа Карадайъ, ви информира, че изготвихме пакет от мерки в подкрепа на сектора, след разговори с отделните браншове. ДПС изготви своята предизборна програма отново с конкретни антикризисни мерки в частта за земеделие. Заедно с моите колеги ще настояваме за реализирането на част от тях.
земеделието се намира в безпрецедентна криза.

Българските земеделци са изправени пред редица предизвикателства и се нуждаят от финансова подкрепа под всякаква форма. Законът за подпомагане на земеделските производители ще даде глътка спокойствие, че след 1 януари 2023 те ще получат финансиране по различните мерки и ще могат да предвидят своята дейност в този период на висока инфлация и криза.

Затова и в следващите дни, при второто четене на закона за подпомагане на земеделските производители и при окончателното приемане на закона за удължаване действието на държавния бюджет, ние от ДПС ще настояваме да се осигури по-голяма подкрепа за земеделския сектор.

Сега повече от всякога е време да демонстрираме стратегическата важност на сектор „Земеделие“, диалог и обединение. За нас диалогът между властта и земеделският сектор е определящ в търсенето на работещи решения.

Изправени сме пред огромно предизвикателство като държава. В началото на 2023 г. влиза в сила новата селскостопанска политика на ЕС за периода до 2027 г. Това е най-голямата реформа на ОСП през последните 30 години. Бюджетът за предстоящия петгодишен период е рекорден - 386,6 млрд. евро, една трета от общия бюджет на Съюза. 40% от тези средства ще бъдат насочени за подпомагане на действия в областта на околната среда и климата в съответствие с целите на Европейския зелен пакт.

Зелената икономика – чиста вода, чист въздух, чиста храна, чистата енергия, които днес са приоритети на ЕС, са основен приоритет на ДПС от 2016 г.

Новата селскостопанска политика има един нов, много съществен елемент - стратегическите планове. В очакване на одобрението на българския днес и на този висок форум задачата ни е да формулираме онези предложения и мерки, които ще го направят максимално полезен за българските земеделски производители. Защото акцентът, който Европа поставя върху плановете, са резултатите.

Предизвикателствата във връзка със Стратегическия план са:

Новите форми на финансиране чрез екосхемите, за изпълнени зелени практики.
Променените цели, във връзка с намаляване на емисиите, изменение и опазване на климата, намаляване на използваните нива на препарати за растителна защита, насърчаване на устойчиво развитие и ефикасно управление на природните ресурси, като вода, почва и въздух, включително чрез намаляване на зависимостта от химически вещества.
Зеленото Земеделие и Биологичното земеделие

Решенията, които предлага ДПС са:

Осигуряване на по висока ликвидност за Земеделските производители, дофинансиране чрез държавни помощи, за да могат българските Земеделци да покриват извънредните разходи пред тях и да запазим родното си производство.

Провеждане на информационна кампания за новостите пред Земеделските производители. Те трябва да са максимално информирани, за да получат финансово подпомагане по всички възможни интервенции.

Земеделците са гръбнакът на държавата ни и в тези трудни времена ДПС ще даде пълната си подкрепа с експертизата на депутатите от националния парламент, както и на представителите ни в европейския парламент(в лицето на г-жо Вели като част от комисията по Земеделие към ЕП), така че да гарантира продоволствената сигурност в държавата и ясната перспектива за всеки от бранша.
Пожелавам успех на форума.
Благодаря Ви

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност