glasuvay13

Събития

Атидже Вели: Настоявам пред Еврокомисията България да получава европейски компенсации за по-ниските директни плащания за земеделските производители

В момента 30 на сто от европейците не могат да си позволят качествени храни. У нас този процент граждани е 70. Тревожната аларма удари евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Алиева-Вели по време на 16-ия Коледен форум на "Стандарт" от кампанията "ДА! На българската храна". Медията събра на една маса представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди и агробизнеса, за да начертае спешни мерки за преодоляване на кризата в сектора.

В конференцията участваха министърът на земеделието Явор Гечев, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов, новият шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Шиков.

Да На българската храна ДПС2

Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента, е европейски партньор на кампанията "ДА! На българската храна". В дискусията се включиха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие Имрен Мехмедова, народните представители от Движението Ализан Яхова, Танер Али, Небие Кабак и Сезгин Мехмед.

"За първи път от създаването си преди 60 години Общоевропейската стопанска политика, не може да изпълни една от основните си цели - гарантиране на справедливи доходи на земеделци", посочи Атидже Вели. И допълни: "Голяма част от тежестта се понася от производителите – от недостига на суровини до реализация на продукцията".

Тя препоръча форумът да търси малки крачки към решаването на кризите, през които минаваме и препоръча власт и бизнес да направят това заедно.

Ние от ДПС многократно подчертаваме, че най-голямата криза и причина за всички останали кризи е политическата. Няма как да имаме решения в полза на бизнеса, гражданите, земеделците, без да имаме решение на политическата криза, без да имаме правителство, категорична бе Атидже Вели.

Трябва всички заедно да търсим решенията, каза тя и поздрави екипа на земеделския министър Явор Гечев, затова че все пак имаме Стратегически план, който чака одобрението на Брюксел. Колкото и критики за чуваме за Стратегическия план, той никога няма да е перфектен. Но трябва да направим така, че прилагането му да допринесе за решаване на кризите, подчерта евродепутатът.

Може дебатите по Плана да са гореши, но резултатът трябва да е в полза на агросектора, каза Вели. И обясни, защо е толкова важно да решим политическата криза.

На този етап ЕС дава общ отговор на проблемите и той минава през национални решения. Голяма част от отговорността се прехвърля на държавите-членки на ЕС. Голяма част от проблемите могат да се решат с национални мерки. Затова трябва да имаме управление, което да гарантира инструментите, позволени от ЕС, каза Вели.

Крайно време е да търсим национални приоритети и да работим в екип на всички нива. Не можем да позволяваме Европа да е майка за едни и мащеха за други, подчерта тя.

Непримирима съм по 15-годишната тема за липсата на директни плащания и по отношение на изкривяването, което се получава при плащането на държавните помощи в различни държави, заяви още Атидже Вели.

Предложихме на ЕК да разшири Многогодишната финансова рамка. Отваряйки рамката, настояваме ЕК да изравни плащанията за българсикте земеделци, съобщи евродепутатът от ДПС.

Тя настоява пред ЕК до приемането на актуалната многогодишна финансова рамка България да получава европейски компенсации за по-ниските директни плащания. Няма как тази несправедливост да продължава. Европа е общност на равните възможности и трябва заедно да минем през кризата, обобщи Вели.

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност