Събития

Мустафа Карадайъ: Д-р Ахмед Доган помогна за спасяването на Томбул джамия

Легендарна джамия у нас е спасена благодарение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Разкритието направи за първи път лидерът на Движението Мустафа Карадайъ по време  форума „Бранд България – докосни Чудесата”, организиран от медия „Стандарт” в рамките на кампанията „Чудесата на България”.

Бранд България2

Най-голямата мисия за опазване на културно-историческото наследство в страната ни събра в столичния х. „Милениум” председателя на НС Вежди Рашидов, вицепрезидента Илияна Йотова, патрон на кампанията, еврокомисар Мария Габриел, заместник-министрите на туризма и на културата проф. Мариела Модева и доц. Пламен Славов, лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на „Възраждане” Костадин Костадинов, председателите на парламентарните комисии по култура и по туризъм Иван Ченчев и Цончо Ганев, за да сложи основите на Бранд България. В мащабната дискусия участваха ръководството на Националния борд по туризъм, начело с председателя на УС Красимир Гергов и изпълнителния директор д-р Поли Карастоянова, Цветелина Бориславова, председател на НС на БАКБ, ръководството на Националното сдружение на общините, плеяда кметове, най-добрите историци и археолози у нас.

Бранд България5

Лидерът на ДПС връчи наградата за „Заедност на наследството” за реставрацията на два храма - Софийската духовна семинария и Томбул джамия в Шумен.

Карадайъ даде отличията на Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна академия, на Мелнишки епископ Герасим и на архимандрит Мелетий – за реставрацията на Софийската духовна семинария.

Бранд България4

Наградата за реставрацията на Томбул джамия получиха Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България и заместник главният мюфтия на Република България България Бейхан Мехмед.

Бранд България6

С двойното отличие „Стандарт” показа дълбоката свързаност между културните традиции. Наградата за Софийската духовна семинари бе връчена в навечерието на 120-годишнина на най-старото духовно училище в България.  Томбул джамия – една от най-големите на Балканския полуостров, пък бе реставрирана в знак на приятелство между българската и турската държава. Реставрацията бе осъществена от Главното мюфтийство на Р България в рамките на щателен проект, с участието на Турската агенция за развитие на сътрудничеството на съседната и съюзническа Република Турция.

Бранд България9

Стойността на проекта от турска страна е около 6 млн., каза Карадайъ.  Той обяви, че спасителната акция преди да е възможна реставрацията е около 500 000 хиляди лева и е осигурена със съдействието на д-р Ахмед Доган.

А тъй като говорим и за добросъседските отношения и комшулука, който имаме, самите ние знаем, че със съдействието на Република Турция беше обновена след една спасителна акция и Желязната църква в Истанбул на стойност 3,5 млн. лв.“, припомни лидерът на ДПС.

Бранд България12

В изказването си Карадайъ обяви, че се е подготвял за събитието от предговора на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган към книгата на „Стандарт” „Чудесата на Родопите – 50 легенди“. Тя бе представена за първи път на 10 август 2022 г. в столицата на Родопите Кърджали. Тогава на дискусия на „Стандарт” с участието на Карадайъ бе изработен Бранд Родопи, въз основа на който държавата в лицето на министъра на туризма Илин Димитров предложи надграждане на идеята в Бранд България.

Аз самият съм родопчанин. Д-р Доган казва, че най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани. И тъй като наградата се отнася за заедността на наследството, а предговорът е озаглавен „Културният код на заедността“, за връчването на тази награда сметнах за най-добре на основата на този предговор да направя въведението за връчването на наградите“, обясни Карадайъ и представи два цитата, посветени на заедността, многообразието и невъзможността им да съществуват едно без друго.

Бранд България13

Митовете и легендите са скритият, езотеричният пласт в опита ни за оцеляване. Дълбинния темел на нашето битие и събитие е взаимодействието ни с различието и другостта, което е в основата на нашето развитие. Есенциалната определеност на Заедността е във взаимното допълване и сътрудничество на различните идентичности с оглед общата сигурност на всички. „Цялото“ и чувството, което поражда то във всеки е повече от механичната съвкупност на светогледите и дейностите на своите „части“. Тъкмо тази допълнителна „стойност прим“ от взаимното разбиране на човешките общности и техните представители, е реалният носител на Заедността, като ново качество на съпричастност в социо-културните (и етно-религиозните) реалности, цитира Мустафа Карадайъ предговора на д-р Доган.

Толерантността е етническa, религиозна и културна търпимост и поносимост в определени граници. Заедността е следващата стъпка на развитие на толерантността.

Заедността предполага необходимост от различията и техния културен синтез. Заедността е необходимото културно единство на многообразието на етно-религиозните и културни дадености.

Заедността е философската основа на нашата културна идентичност”, продължи с цитатите Карадайъ. И подчерта, че „нашата културна идентичност e мост към духовната култура на Европа и света.”.

Лидерът на ДПС припомни, че д-р Ахмед Доган е създал Движението с основната философия на заедността и българският етнически модел, с който ние се гордеем.

„Ние, в България имаме богато културно-историческо наследство с голяма ценност. А най-голямата ценност на нашето наследство е нейната цялост и пълнота. Ако разглеждаме нашето културно-историческо наследство в неговата пълнота и цялост, би имало още по-голям смисъл и по-голямо значение, защото цялото понякога е много по-голямо от механичния сбор от отделните парчета“, заяви още Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС се позова и на изказването на Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра”, специален гост на форума по покана „Стандарт”, за да посочи колко фундаментална е заедността у нас. „Видяхме уникалните идентичности и една от тях – европейската идентичност, тя, европейската културна идентичност е геополитическа даденост. Но доколко тя е споена от заедността на няколко десетки национални идентичности всеки сам може да прецени“, каза Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност