Събития

Д-р инж. Хасан Азис с 6 искания от името на кметовете да опазване на културното наследство

Публикувано: .

В културно-историческия туризъм се крие нещо много ценно - нашата памет. Това заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис на дискусията „Бранд „Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и региона”, организирана от медия „Стандарт” и община Кърджали. Форумът събра изпълнителна, законодателна и местна власт, бизнес, научни среди и медии, за да изработи новия бранд за културно-исторически туризъм и да посочи проблемите на общините при опазването на културното наследство, които се нуждаят от спешно решение.

От името на кметовете д-р Хасан Азис постави пред изпълнителната и бъдещата законодателна власт 6 проблема, които се нуждаят от спешно решение:

  1. Да се направи регистрър на паметници на културата, за които местната власт има визия за развитие и може да придобие акт на собственост върху тях. Да се определи статута и границите на такива културно-исторически обекти. „Перперикон е на територия, която се води горски фонд и община Кърджали не може и един пирон да забие без разрешение и на земеделското, и на културното министерство“, посочи д-р Азис.
  1. В специален фонд да се заделят достатъчно средства за проучване, реставрация и консервация на обекти.
  1. Да се предоставят средства за социализиране на паметници на културата. „Сега това лежи на плещите на местната власт, а трябва да е държавна политика“, посочи Хасан Азис.
  1. Предоставяне за управление на паметници на културата на местната власт с решение на Министерски съвет.
  1. Популяризиране на туристически дестинации. Сега това също е отговорност на местната власт, която трябва да сподели и държавата.
  1. Да се ограничи срокът за съгласуване на предложенията на местната власт – разрешение да се получава за 1-2 месеца, а не 8 месеца да чакаме, както е случаят с Перперикон, каза още Хасан Азис.

Кметът на Кърджали представи базата, върху която се развива туризмът в Кърджали. "Когато говорим за бранда Кърджали, има различни определения - столицата на Източните Родопи, перлата на Родопите. Но Кърджали е и столицата на толерантността. И, разбира се, приказната земя на Орфей, каза кметът на Кърджали.

Тук има прекрасни гледки - високи планини, скали, прерязани от сребърната лента на река Арда. Истински оазис на дивата природа, допълни той.

Община Кърджали е  най-голямата в Източните Родопи. Тук са най-големите язовири - "Кърджали" и "Студен кладенец". Има идеални условия за ловен и риболовен туризъм. Язовирите ни са най-красивите в България. В тях бяха уловени сомове по над 100 кг. Десетки рибари от Европа пробваха късмета си в "родопските морета". В непосредствена близост има ресторанти, вили. Те дават висок туристически потенциал, каза още кметът на Кърджали.

Общината има възможност за развитие на всякакъв вид туризъм. Туризмът е важен отрасъл за общината, генерира приходи за бизнеса и населението. Има паметници от различни исторически епохи.  В ловно-стопанско отношение - имаме 14 ловно-стопански района. Подходящи са условията за ловен туризъм. Ловните стопанства "Женда" и "Болярци" притежават най-добрата популация муфлони, представи д-р Азис възможностите за туризъм в общината.

Каменните гъби, Каменната сватба, Венериният косъм са част от атракциите.  Част от магията на региона се крие в древното минало. Античният и средновековен град Перперикон е един от най-древните паметници. Крепостта Моняк е била със стратегическо значение. Малко са градовете в България, които притежават реставриран манастирски комплекс. Впечатляващи са църквата "Успение Богородично", църквата "Свети Георги". Имаме Регионален исторически музей, съхраняващ хиляди експонати. Художествената галерия разполата с една от най-богатите колекции на картини, каза още д-р Хасан Азис. И допълни, че освен традиционните национални празници се провеждат и местни фестивали и събития. "Кърджали - столица на толерантността" е традиционен  етнофестивал.

От 2008 г. в Кърджали стартира нова инициатива, посветена на мултикултурното разнообразие. За 13 път се провежда фестивалът на детското творчество.

Източнородопският регион е едно от Чудесата на България. Светът тепърва ще го преоткрив, категоричен бе д-р инж. Хасан Азис.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност