Събития

Зоран Заев благодари на ДПС за подкрепата за европейската интеграция на Северна Македония

Публикувано: .

Бившият македонски премиер Зоран Заев специално благодари на ДПС за категоричната подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония. С пост във Фейсбук Заев поздрави и благодари на Движението за права и свободи, на лидера на партията Мустафа Карадайъ и на съпредседателя на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” и постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония.  

След 17 години най-накрая имаме голяма крачка - започваме преговори с ЕС, написа Заев. Той благодари на македонския народ, на македонските политици и на българските партии, от които страната му е получила подкрепа.

Илхан Кючюк Зоран Заев

Благодаря на Мустафа Карадайъ, председател на Либералната партия ДПС, от която произлиза Илхан Кючюк, които видяха тази възможност за съвместна стъпка, подчерта Заев.

В събота, 16 юли 2022 г., Събранието на Република Северна Македония одобри проекто-заключения, с които дава мандат на правителството на Димитър Ковачевски да преговаря в рамките на т.нар. "френско предложение" за европейската интеграция на страната.

Днес в София външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи, подписаха втория двустранен протокол от Договора за добросъседство и приятелство. В него  ще са записани нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове между двете страни - както и срокове, в рамките на които да се изпълнят, включително мерки за реформа в учебните програми по история в Северна Македония, за борба с езика на омразата, както и стъпки в културен план.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност