Събития

Зоран Заев благодари на ДПС за подкрепата за европейската интеграция на Северна Македония

Бившият македонски премиер Зоран Заев специално благодари на ДПС за категоричната подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония. С пост във Фейсбук Заев поздрави и благодари на Движението за права и свободи, на лидера на партията Мустафа Карадайъ и на съпредседателя на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” и постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония.  

След 17 години най-накрая имаме голяма крачка - започваме преговори с ЕС, написа Заев. Той благодари на македонския народ, на македонските политици и на българските партии, от които страната му е получила подкрепа.

Илхан Кючюк Зоран Заев

Благодаря на Мустафа Карадайъ, председател на Либералната партия ДПС, от която произлиза Илхан Кючюк, които видяха тази възможност за съвместна стъпка, подчерта Заев.

В събота, 16 юли 2022 г., Събранието на Република Северна Македония одобри проекто-заключения, с които дава мандат на правителството на Димитър Ковачевски да преговаря в рамките на т.нар. "френско предложение" за европейската интеграция на страната.

Днес в София външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи, подписаха втория двустранен протокол от Договора за добросъседство и приятелство. В него  ще са записани нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове между двете страни - както и срокове, в рамките на които да се изпълнят, включително мерки за реформа в учебните програми по история в Северна Македония, за борба с езика на омразата, както и стъпки в културен план.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност