Събития

Илхан Кючюк и делегация на ДПС: Повече от четвърт век след трагичните събития в Сребреница, Босна и Херцеговина заслужава европейска перспектива

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и делегация на ДПС посетиха мемориалния център и почетоха паметта на жертвите в босненския град Сребреница, където през юли 1995 г. бе извършено най-мащабното военно престъпление в Европа, след приключване на Втората световна война.

Сребреница3

В делегацията на ДПС бяха зам.-председателят на Движението Ахмед Ахмедов, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, народните представители Ихсан Хаккъ и Елхан Кълков, областният председател на ДПС Разград Мехмед Салим, общинските кметове на Исперих, Лозница, Кубрат и Цар Калоян - Белгин Шукри, Севгин Шукри, Алкин Неби и Дауд Аляоглу.

Сребреница2

„Най-мрачната страница от модерната европейска история, която носи поуките от това военно престъпление. Споменът за трагедията в Сребреница е ясен сигнал, че Европа продължава да бъде морален длъжник на Западните Балкани. Държавите от този регион се превърнаха от врагове в партньори и съмишленици на евроатлантическата кауза. Те имат право да живеят в един истински европейски мултикултурен съюз. Повече от четвърт век след трагичните събития в Сребреница, Босна и Херцеговина заслужава европейска перспектива. Заедно трябва да продължим да работим за мир в Европа и възможно най-скоро страната да получи статут на кандидат-член на ЕС. Сега Босна и Херцеговина трябва да насочи поглед към бъдещето.“, категоричен бе Кючюк.

Сребреница

Международното правосъдие призна събитията в Сребреница за геноцид, а през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция за Сребреница, в която призова държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани да отбелязват 11 юли като ден в памет на геноцида в Сребреница.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност