Събития

Отговор на въпроса на Бюрхан Абазов касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от чума

По повод настъпващия свещен празник за мюсюлманите Курбан Байрам,  на който традиционно се  принасят животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните, народният представител Бюрхан Абазов постави  въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от  чума по дребните преживни животни, констатирани от БАБХ миналия месец. 

  От получения отговор от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност  на храните става ясно, че на този етап ограничения за транспорт, покупко-продажба и клане на дребен рогат добитък са наложени в общините Царево, Малко Търново, Средец, Созопол и Приморско на област  Бургас и общини Елхово и Болярово, област   Ямбол във връзка с констатираните огнища на чума по овцете и козите. Животните от тези райони следва да бъдат заклани и консумирани само и единствено на територията на тази зона. За останалата част от страната, всичко е както преди възникването на епизоотичната ситуация.

 В отговора си изпълнителният директор на БАБХ прави важното уточнение, че заболяването чума по дребните преживни животни не е зооантропоноза и не е опасна за здравето на човека.

Целият отговор на въпроса можете да прочетете ТУК 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност