57new

Събития

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален откриха Съвета на АЛДЕ, чийто домакин е ДПС

"ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ." Това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си пред Съвета на Партията на европейските либерали (АЛДЕ), на който ДПС е домакин. По думите му, от коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението се чуват тревожни изявления - това на Волен Сидеров от Крим и декларацията на ВМРО против влизането на Сърбия в ЕС. Това за нас са тревожни сигнали и потвърждават нашата оценка за опасността, която носи националистическата им политика, коментира Карадайъ. 

Европа е на кръстопът и ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещето на ЕС и ще настоява за такава реформа, която да доведе до по-задълбочена интеграция, обяви още Карадайъ. И се обяви за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на Европа на различните скорости. За нас сценарий, в който Европа върви на няколко скорости, не е решение на общите ни проблеми, категоричен бе лидерът на ДПС. ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната. Карадайъ акцентира на 2 важни за Европа теми. Първо, бъдещето на политиката на сближаване на ЕС - кохезионната политика е необходима, защото не сме изравнили различията в различните региони. Второ, ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки - Балканите са част от Европа. На Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чиито идеолог и стратег е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, реализира успешно с участие на ДПС през годините на прехода и който е основен гарант за този мирен преход, обясни Карадайъ. ДПС продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на България, посочи Карадайъ.

Вчера атакувах Атака и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението, това заяви в словото си Ханс ван Баален. Карадайъ работи за бъдещето на Европа, макар да е в ролята на опозиционен лидер, похвали го пък Ханс ван Баален. Той определи София като "градът на либерализма". Мога само да ви поздравя, Мустафа, за това, което правите за своята страна и за ЕС, завърши президента на АЛДЕ.

ДПС ще продължи да бъде предвидим и конструктивен партньор по важните за Европа теми, но и твърда опозиция на всяко допускане на популизъм и крайни национализма и екстремизъм в толерантна Европа, обяви лидерът. Ще се противопоставим на всички антидемократични практики и ще работим за включването на всички свободни граждани в процеса на формиране на управленски решения и тяхното реализиране, допълни той.

Но, по думите му, от коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението се чуват тревожни изявления - това на Волен Сидеров от Крим и декларацията на ВМРО против влизането на Сърбия в ЕС. Това за нас са тревожни сигнали и потвърждават нашата оценка за опасността, която носи националистическата им политика, коментира Карадайъ

В София се провежда заседание на Съвета на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE). На него присъстват над 300 делегати от 63 либерални партии в Европа.

 

 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност