Събития

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН С КУЛТУРНИ ПРОЯВИ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА

Международният ден на майчиния език - 21 февруари - беше отбелязан с културни прояви, организирани от зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова. Празникът, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие, беше честван с културно-развлекателни събития в Търговище, Дулово и с. Ефрейтор Бакалово, Добричко. Денят бе отбелязан с представление, музикално-поетична вечер и дарение.

По покана на Европейския център на Хюсменова в Дулово поети и вокални състави от селата Правда, Руйно и Чернолик взеха участие в специално организирана музикално-поетична вечер, изпъстрена с турски народни песни и танци. Деца-самодейци от село Чернолик представиха един от старите традиционни обичаи "Къна геджеси". Стихотворения рецитираха ученици от СУ "Христо Ботев", с. Паисиево - единственото училище, в което се изучава майчин турски език в област Силистра. На тържеството присъстваха Сезгин Галиб - председател на Общински съвет - Дулово и общински председател на ДПС - Дулово, Ерай Кадир - областен председател на МДПС, общински съветници от ДПС.

Ученици от Търговище и околността също представиха богата програма от стихове и песни от турския фолклор. В организацията на събитието в града се включиха Европейският информационен център на Филиз Хюсменова и дами от женското дружество на ДПС в града. Гости на събитието бяха областният председател на ДПС Хамди Илиязов, зам.-кметът на община Търговище – инж. Емине Якубова, инж. Хатидже Алиева - председател на Общинския съвет.

Координаторът на европейския информационен център в Добрич предаде дарение от книги на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1941”, с. Ефрейтор Бакалово - административен център на община Крушари. Библиотеката на читалището бе обогатена с книги на турски и български език. Към книгите проявиха интерес членове на вокалната група към читалището. Председателят на читалището Айше Салим сподели, че получените книги ще бъдат полезни в проекта им за привличане на ученици, четящи на майчин турски език.

По покана на евродепутата Филиз Хюсменова, учители по майчин турски език от цялата страна ще посетят Европейския парламент през месец март.

3

1

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност