57new

Събития

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ прие в централата на ДПС еврокомисар Вера Юрова

В Централата на ДПС Председателят Мустафа Карадайъ проведе работна среща с Вера Юрова-еврокомисар отговарящ за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Основната тема на срещата бе Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция.

„По съдържанието на Истанбулската конвенция няма какво да се говори в Централата на ДПС. Нашата позиция от самото начало е ясна.” каза в началото на разговора председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Еврокомисарят Вера Юрова изрази недоумение защо Истанбулската конвенция създаде такъв проблем в България. За Истанбулската конвенция Юрова обясни, че представлява законодателен текст, с който трябва да бъде предотвратено насилието от страна на извършители, да бъдат защитени жертвите, както и да бъдат въведени превантивни стъпки срещу подобни явления. Конвенцията не цели накърняването на  традиционното семейство или традиционната роля на мъжа и жената. Еврокомисарят увери, че вярва, че ще ЕК ще успее да убеди българските представители, както това се е случвало и в други държави, където конвенцията също е породила дискусия. Еврокомисарят по правосъдието заяви, че е готова да помогне за разясняването на документа и следствията от него. „Ние сме готови да обясним нашия правен прочит, но трябва да има кой да ни чуе.” заключи Юрова.

Председателят на ДПС подчерта, че теми от ценностен характер, като Истанбулската конвенция са тест за нивото на толерантност и разбирането ни за европейските ценности. Така или иначе Конвенцията може да бъде гласувана, коментира Карадайъ, но това не би решило проблемът със създадената обществена психоза по темата. 

От една страна най-голямата управляваща партия ГЕРБ, изпадайки в колизия с коалиционнте си партньори - националистите, са свикнали в подобни моменти да разчитат на Движението за права и свободи и то не с преговори. Защото ДПС от 28 години има последователна политика и няма да се отклони от ценностите си. Затова те се чувстват комфортно. „Ако ГЕРБ бяха провели разговор с нас, при ясна наша озиция, нямаше да се стигне дотук.” допълни Карадайъ. 

Той подчерта, че формулата на днешното управлението в България е погрешна, националистите участват във властта, без да има нужда от тях и затова се стигна до такъв тип остри обществени дебати в България, като този за Истанбулската конвенция. С националисти в правителството, ГЕРБ дебатираха Конвенцията и претърпяха неуспех, а след това се опитаха да избегнат и публичния дебат.  Манталитетът на ГЕРБ не е да обясняват своята позиция, те не влизат в диалог и политически дебат. Те разчитат на аргументите на силата, а не на силата на агументите.  Но този път се оказаха неподготвени. Националистите се наместиха в това незаето пространство и манипулираха и употребиха темата, бе категоричен лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

На срещата в Централата на ДПС присъстваха още зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, евродепутатът Илхан Кючюк и членът на ЦОБ Станислав Анастасов.

20180126 154030

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност