57new

Събития

Мустафа Карадайъ от Тюркян чешма: България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС

"България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС. И ако днес сме пред паметника на Тюркян, това е защото Тюркян е символ на стотиците жертви, които ни обединиха." заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в село Могиляне пред паметника "Тюркян чешма".

Днес ДПС почете паметта на жертвите преди 33 години по време на мирните протести срещу т. нар. „възродителен процес“ в кирковското село Могиляне и в Момчилград.

"Бих искал също да се поклоня и на нашите герои-политически репресираните. Дълбок поклон! Нося ви поздрави от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган." каза председателят.

Председателят на ДПС припомни мрачните събития, свързани с погазването на изконните човешки права на турците и мюсюлманите и съпротивата срещу посегателствата на комунистическия режим, която в крайна сметка доведе до падането му. “Първата демократична партия, която се регистрира 89-та година се казва Движение за права и свободи.  27 години проповядваме мир, толерантност и  демокрация. 27 годиниМ искаме да има мир и стабилност, да има просперитет, да има сигурност за нас, за нашите деца, за нашите поколения.”, заяви Карадайъ.

Той остро осъди всички опити за разцепление и разединение, защото те се отразяват негативно на стабилността в страната. Мустафа Карадайъ поздрави всички, уважили събитието и заяви, че това, че тази година на площада има пет пъти повече хора от миналата година е знак за необходимостта от обединение. 

“Защото днес са на власт онези, които бият нашите майки на границата. Днес са на власт онези, които в центъра на София палят молитвени килимчета по  време на петъчна молитва. Днес са на власт онези, които излизат с призиви за прекрояване на границите. А прокуратурата  се прави, че не вижда  и не разбира какви престъпления се извършват. Това минира бъдещето на нашата Родина. Тези националисти и фашисти говорят, че ще ни смачкат. Ние призовахме институциите в България – президент, премиер, председател на НС, да вземат отношение, но няма резултат. Но идват тук и застават пред вас и казват, че са за европейско развитие на България. Това е лицемерие и наглост.“, категоричен бе лидерът на ДПС.

Според него, именно заради това днес България има нужда от обединено и силно ДПС. 

Карадайъ предупреди, че всеки, който работи против това обединение, не е наш опонент -  той е наш враг. А ако е един от нас, той е предател. 

И затова ние оценяваме нуждата на политическото време и тази оценка получаваме от този площад  и призивът ми е към всички онези, които са били подведени и излъгани, тези които имат честни сърца и души и пред себе си могат да кажат „Да аз сгреших” те ще намерят правилния път и те имат място под знамето на ДПС. 

Само че тези - лицемерните, тези които имат заден план, тези , на които душите не са чисти, тези , които за лична сметка, изгода и позиция искат да лицемерничат - техните души нямат да намерят правилния път и няма да си намерят мястото...

Лидерът направи политическа равносметка на отминаващата година. Той поздрави всички за това, че независимо от всичко са отстояли ценностите на ДПС. “Ако трябва да определим политик на годината, то това е всеки един избирател на Движението за права и свободи, който отстоява демокрацията, правата и свободите, мира, стабилността, толерантността в нашата Родина”, заяви Карадайъ.

"Имахме и много активна международна дейност. Тази политика на ДПС е за нобелова награда, защото Българския етнически модел е признат модел в Европа и света. Направихме и балканска конференция за интегрирането на Балканите в ЕС. Основата  на тази интеграция може да бъде единствено и само Българският етнически модел, чийто автор и идеолог е философът д-р Ахмед Доган. Ние ще продължаваме нашата политика в тази посока. В Европа получихме голямо признание Илхан Кючюк с таен вот беше преизбран с най-много гласове за зам.председател на партията АЛДЕ. Това е голямо признание за всеки един от този площад, това е мястото на ДПС.

Предстои ни европредседателство, напомни Карадайъ. Ние имаме голяма отговорност за европредседателството в България, но за нас е още по-ценна и демокрацията в нашата Родина. Ние ще дадем нашия принос, но ние няма да отстъпим от нашите ценности." заяви той пред събралото се множество.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали прочете молитва в памет на жертвите, ръководството на ДПС поднесе венци и цветя на гробовете на жертвите на тоталитарния режим и пред паметника Тюркян чешма.

Ръководството на ДПС присъства на възпоменателния митинг на Централния площат в Момчилград, където се поднесоха венци на паметника на жертвите.

На възпоменателните митинг присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, народните представители Халил Летифов, Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Хасан Адемов, Джевдет Чакъров, Имрен Мехмедова, Танер Али, Джейхан Ибрямов, Велислава Кръстева, Севим Али, Хайри Садъков, Елхан Кълков и Сергей Кичиков, членовете на ЦОБ Рушен Риза, Ердинч Хайрула и Станислав Анастасов, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, главният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Окяй Съндър, депутатите от Народно-републиканската партия Мухарем Индже и Ердин Бирджан, основателят на Ийи парти в Турция Йозкан Пехливаноглу, кметовете на Одрин-Реджеб Гюркан и Силиври-Йозджан Ъшъклар, представители на изселнически организации от Измир, Истанбул, Одрин и Бурса, представителите на ДПС в Турция Фахри Ватансевер-Истанбул, Танер Чауш-Бурса, Исмаил Ватансевер-Измир, Лютви Йозгюр-Мармара, Гюнер Четин-Тракия, репресирани по време на тоталитарния режим, кметове от Гърция, областни председстели, кметове, общински председатели на ДПС и членове и симпатизанти на ДПС от областта и страната.

20171226 142147

20171226 125040

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност