57new


Илхан Кючюк сезира ЕК заради езика на омразата, използван от български депутат в НС

Евродепутатът получава огромна подкрепа от различни политически групи в ЕП по повод инициираните от него действия срещу езика на омразата

 Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк инициира писмо сред своите колеги в Европейския парламент, което цели да сезира Европейската комисия по повод нарастваща употреба на реч на омразата, както и унизителен и дискриминационен език в политическия дебат.

Повод за сигнала бе изказването на Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“, който от трибуната на Народното събрание си позволи да използва унизителни думи по отношение на чужд държавник, а именно вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

„Костадин Костадинов използва парламентарната трибуна за грубо и недопустимо позоваване на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като се подигра вулгарно с името и, а впоследствие я обиди на "животно". По-недопустимо поведение от политик едва ли можем да си представим, но за съжаление, той не е единственият такъв в европейската политическа среда.“, се казва още в писмото до зам.-председателя на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс.

Кючюк призовава за сериозно внимание върху този голям проблем с политиците, които си служат с езика на омразата като инструмент и с колеги категорично настояват Европейската комисия да инициира по-строги мерки. В писмото си до Европейската комисия те изразяват и подкрепа към инициативата, предприета от председателя Урсула фон дер Лайен за разширяване на списъка с престъпления на ЕС, включвайки речта на омразата и престъпленията от омраза, които нарастват в цяла Европа.

Атидже Вели: България има потенциал да се превърне във водещ производител на чисти храни

Обнови Европа приветства Плана за биологично производство. Ползите от биологичното земеделие са многобройни и те са едновременно за хората и за природата. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели в пленарната зала на Европарламента. Тя бе докладчик от името на групата "Обнови Европа" по доклада на Комисията по земеделие и развитие на селските райони относно Плана за действие на Европейския съюз за развитие на биологичното производство.

Докладът бе одобрен с впечатляващо мнозинство – 611 гласа "за", 14 "против" и петима въздържали се. Най-голямата, най-влиятелната и престижна фермерска организация в Европа "Копа Кожека"(Copa Cogeca) изрази своята благодарност към Атидже Вели за добре свършената от нея работа по доклада и за чудесното сътрудничество.

Факт е, че държавите имат различни изходни точки по отношение на дела на биологично производство, както и различни климатични и географски особености. Това обуславя и необходимостта от целенасочен подход, който да взема предвид тези особености. Считам, че изготвянето на националните планове за биологично производство ще бъде добър инструмент за стимулиране на този тип земеделско производство, но те трябва да бъдат реалистични, финансово обезпечени, с ясно определени цели и времеви рамки, и най-важното - следва да бъдат ефективно прилагани, каза Атидже Вели.

ДПС отдавна изработи концепция за чисти храни и биологичното производство, съзнавайки че това ще е изключително благоприятно за земеделците и за развитието на селските райони, имайки предвид ползата за опазването на околната среда и по-високите доходи за фермерите, допълни Вели, която е първият и единствен пълноправен член на земеделската комисия в ЕП от България.

Ето какво още заяви Атидже Вели:

Земеделците също проявяват интерес, но имат нужда от подкрепа, премахване на административните тежести и опростяване на процедурата при сертифицирането.

Българя има потенциала да се превърне в една от водещите държави по отношение на производството на чисти храни, което от своя страна да гарантира достойни доходи за земеделците. Крайно време е този потенциал на бъде развит, като страната ни си изготви дългосрочни визия и стратегия, която да даде нуждата предвидимост и подкрепа за сектора.

Важно да е да насърчаваме късите вериги за доставки на храни и да стимулираме консумирането на мести продукти, които отговарят на високите европейски стандарти за качество. ДПС работи заедно с фермерите в тази посока и приканваме управляващите да се присъединят към нашата кауза в името на просперитета на българското земеделие.

 

Искра Михайлова: Нуждаем се от действителен екшън план за постигане на висок процент енергийна ефективност на европейския сграден фонд

Нуждаем се от действителен екшън план за постигане на висок процент енергийна ефективност на европейския сграден фонд. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Искра Михайлова, зам.-председател на групата "Обнови Европа" в Европарламента, по време на събитие, посветено на официалното честване на 60-та годишнина на Асоциацията „Еврогипс“.

Михайлова бе сред панелистите заедно с Янеш Поточник, бивш еврокомисар на екологията и Адриан Джойс, генерален секретар на Европейския алианс на компаниите за енергийна ефективност на сградите.

По време на дискусията на тема „Да построим Европа“ Искра Михайлова акцентира върху основните въпроси, които касаят индустрията - засилване процеса на енергийна ефективност на сградите и огромната роля на процеса за постигане на европейските цели за климатична неутралност и изграждането на енергийната независимост на Европа.

Михайлова засегна и въпроса за използването на устойчиви строителни материали, спазване на изискванията за дигитализация и иновативни решения при използването на високо качествени строителни материали за постигане на синергичен ефект при реновирането на сградите и новото строителство.

Евродепутатът от ДПС отговори на въпроси на индустрията относно какви са очакванията за подобряване на съвместната дейност между Европейския парламент, Комисията и индустрията. Вярвам, че индустрията ще бъде по-гъвкава, кооперативна, дигитална и иновативна с цел да изпълним целите на Вълната за реновиране, подчерта Искра Михайлова.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност