57new


Илхан Кючюк номинира Зеленски за Нобеловата награда

Евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ е сред европейските политици, които в отворено писмо, адресирано до Нобеловия комитет, номинираха украинския президент Володимир Зеленски за Нобелова награда за мир.

„Светът е шокиран от образите на война, идващи от Украйна. Милиони семейства сега живеят в страх, домовете и средствата им за препитание са застрашени от бомбардировки и нахлуваща армия. Свидетели сме на смелостта на украинските граждани да устоят на тази война, водена срещу тях от Руската федерация. Вярваме, че сега е моментът да покажем на народа на Украйна, че светът е на тяхна страна.“, пишат в писмото европейските дипломати.

В писмото групата поиска срокът за номиниране да бъде удължен до 31 март, за да може Зеленски и народът на Украйна да бъдат разгледани като номинация за нобеловата награда.

Припомняме, че бюрото на партия АЛДЕ, председателствана от Илхан Кючюк, преди дни предприе незабавни действия за предоставяне на временно членство на „Sluha Narodu“, партията, основана от президента Володимир Зеленски. Това за пореден път доказва подкрепата на либералите за Украйна и украинските граждани, които ежедневно се сблъскват с руската агресия, борейки се за европейските ценности.

Атидже Вели: Всички предложения на ДПС влязоха в резолюцията на Европейския парламент за продоволствената сигурност

Всички предложения на ДПС влязоха в резолюцията на Европейския парламент за продоволствената сигурност. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели.

В четвъртък с 413 гласа "за", 120 гласа "против" и 49 гласа "въздържал се" ЕП прие резолюция относно необходимостта от спешен план за действие на Европейския съюз за гарантиране на продоволствената сигурност в ЕС и извън него след руското нашествие в Украйна. В текста членовете на ЕП призовават за незабавна помощ под формата на доставки на храни за Украйна и за рестартиране на стратегията на ЕС за производство на храни.

Предвид сериозното въздействие, което руската атака срещу Украйна ще окаже върху продоволствената сигурност на украинците, Парламентът призовава за стабилна дългосрочна хуманитарна хранителна помощ за Украйна както от ЕС, така и на международно равнище. ЕС следва също така да отвори хранителни коридори до и от Украйна, които да служат като алтернатива на затворените черноморски пристанища. На украинските земеделски стопани следва да се предоставят също семена, горива и торове, които са оскъдни.

Като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, участвах в разписването на текста на резолюцията от самото начало и съм удовлетворена, че всички от предложенията на ДПС намериха място във финалния текст на документа, каза Вели. Тя изброи предложенията на ДПС, които евродепутатите на Движението защитиха и включиха в резолюцията на ЕП:

синя стрелка 11 Комисията ще направи оценка на възможността за мобилизиране на допълнителна финансова подкрепа за най-засегнатите сектори и да предприеме спешни целенасочени временни мерки, за да се помогнат земеделските стопани да смекчат последиците от сериозното увеличение на цените на торовете, като настоявахме, в частност, за специални мерки и за малките стопанства. Особено внимание и помощ ще получат малките животновъди.

синя стрелка 11 Държавите-членки да прилагат активно мерките и да използват наличните инструменти за укрепване на своите вериги за доставки на храни. Някои държави подпомогнаха значително земеделския си сектор по време на Ковид пандемията и са готови да го направят и сега. За съжаление други, като България, не успяха да се възползват от наличните възможности, което подкопава конкурентоспособността на нашите земеделци.

синя стрелка 11 Очертаване на значителната роля на търговците на дребно при определянето на справедливата възвръщаемост за производителите, особено с оглед на натиска, произтичащ от увеличените разходи за суровини, но в еднаква степен и на тяхната отговорност за по-нататъшното осигуряване на приемливи и достъпни за потребителите цени на храните. Отговорността трябва да е споделена по цялата верига за производство, преработка, доставка и продажба на храни.

синя стрелка 11 Държавите-членки в своята национална уредба да разгледат възможността за подпомагане, например намаляване на социалноосигурителните вноски, временна отмяна или намаляване на някои данъци и разширяване на заемите във връзка с КОВИД-19. Категорично подчертахме обаче, че Комисията следва да гарантира, че държавната помощ не води до нарушаване на конкуренцията и че се гарантират еднакви условия на конкуренция в държавите членки.

синя стрелка 11 Комисията позволява гъвкавост по отношение на авансовите плащания за производителите, с цел да се осигури ликвидността на земеделските стопани. В тази връзка настояхме Комисията да увеличи равнището на авансовите плащания по директните плащания и мерките за обвързаната подкрепа от 50% на 70%. Нещо повече, предложихме и вдигане от 75% на 85% за някои плащания за развитие на селските райони.

синя стрелка 11 Допълнителна подкрепа за научни изследвания и иновации за разработването на биологични торове и алтернативи препарати за растителна защита.

Евродепутатите на ДПС и Парламентарната група на Движението в българския парламент действат координирано и работят по пакет от социално-икономически мерки, каза още Атидже Вели.

Илхан Кючюк удостоен с почетно членство от босненската либерална партия „Наша странка“

На официална церемония в Брюксел, евродепутатът Илхан Кючюк бе удостоен с почетно членство в либералната партия „Наша странка“, която е част от либералното семейство на АЛДЕ. Евродепутатът бе награден с плакет от босненския политик Сабина Чудич.

„За мен е огромно удоволствие да бъда почетен член на партията. Благодаря за подкрепата и доверието, които ми гласувате през годините. Силно вярвам, че Босна и Херцеговина се нуждае от политици с либерално мислене, които да движат страната напред по пътя ѝ към ЕС. Удовлетворен съм от факта, че либералните партии в цяла Европа стават все по-важни участници при формирането на правителства, прилагащи либерални ценности и идеали на практика, точно както правят председателят на партията Един Форто и „Наша странка“ в Сараево. „Наша странка“ ежедневно се бори за демократичните ценности и прави крачки към ЕС. Единствено Европа може да даде импулс за развитие на Босна и Херцеговина и страната има бъдеще в съюза.“, заяви Кючюк.

Евродепутатът припомни, че гражданите на Босна и Херцеговина са пострадали изключително много от етническия конфликт през 90 -те години и е крайно време страната да направи голяма крачка напред по своя европейски път и много скоро да стане страна кандидатка.

По думите му, за да се постигне успех, трябва да има конкретни реформи, които да са приобщаващи и с участието на цялото население. Европейският съюз винаги е защитавал принципите на плурализъм, приобщаването и откритост на политическите процеси. Това преминава през функционираща гражданска демокрация и преодоляване на болезненото минало на Босна и Херцеговина.

Илхан Кючюк пред либералните лидери: От десетилетия Европа не се е сблъсквала с подобна хуманитарна катастрофа

Участие в срещата взе и вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина

Държавните ръководители на либералите се срещнаха днес в Брюксел, преди редовното заседание на Европейския съвет, на което лидерите обсъдиха руската военна агресия срещу Украйна, темите за сигурността и отбраната, COVID-19, енергетиката и т.н.

Лидерите, представляващи повече от 30 партии от 25 държави в цяла Европа, изслушаха вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина, депутата Кира Рудик и Савик Шустер.

20220324 Лидерска среща на либералите1

В качеството си на съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк приветства либералните лидери и специално поздрави украинските им колеги за храбростта и усилията, които демонстрират през последния месец, сблъсквайки се ежедневно с руската агресия и борейки се за европейските ценности.

„Това е хуманитарна катастрофа, която не сме виждали от десетилетия. Тези бежанци ще продължат да пристигат. И нашите държави трябва да продължат да ги приемат. Милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си и ние сме длъжни да им подадем ръка. Всички ние сме виждали ужасяващите снимки от Мариупол, но не сме безсилни в тази ситуация. Смятам, че можем да увеличим натиска върху националните правителства да се споразумеят за по-нататъшни мерки, които да помогнат както на нашите украински партии-членки, така и на народа на Украйна.“, категоричен бе Кючюк.

Либералните лидери единодушно призоваха за непрекъсната хуманитарна и военна помощ за Украйна, както и за постоянна организация за приемане на украински бежанци.

Съпредседателят на АЛДЕ припомни, че след среща на либералите, бюрото на партията е предприело незабавни действия за предоставяне на временно членство на „Sluha Narodu“, партията, основана от президента Владимир Зеленски, което доказва за пореден път ангажиментът на либералите към свободните украински граждани.

Участие в лидерската среща на либералите взе и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви категоричната си позиция, в подкрепа на Украйна и украинските граждани и апелира за подкрепа и съпричастност към бягащите от войната.

Атидже Вели: Европа дава 500 млн. евро за пряка подкрепа на земеделците

Европейската Комисия обяви пакет от мерки за гарантиране на продоволсвената сигурност. Това съобщи евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели. Тя отговаря за Общата европейска селскостопанска политика. По-късно днес в пленарната зала на Европейския парламент ще бъде дебатирана и резолюция за гарантирането на продоволствената сигурност

Атидже Вели представи част от мерките, предложени от ЕК за подкрепа на земеделците в ЕС. Те предвиждат:

ПОДКРЕПА ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ В ЕС

синя стрелка 11 500 милиона евро ще бъдат разпределени като национални средства за пряка подкрепа на земеделските производители, които са най-засегнати от по-високите разходи за суровини и затварянето на пазарите за износ. Страните от ЕС могат да допълнят тази подкрепа до 200% с национални средства.

синя стрелка 11 За да се справят с трудностите с паричните потоци, с които понастоящем се сблъскват земеделските производители, на страните от ЕС ще бъде разрешено да плащат предварително по-висок процент на авансови плащания по линия на директните плащания.

синя стрелка 11 Комисията ще въведе пазарни мерки за свинското месо, имайки предвид особено трудната ситуация, пред която е изправен секторът.

синя стрелка 11 Комисията предостави изключителна и временна дерогация, за да позволи производството на култури върху земя, оставена под угар в рамките на ЕС, като същевременно запази пълните размер на плащанията за екологизиране за земеделските производители.

синя стрелка 11 Комисията предложи нова, самостоятелна временна кризисна рамка, която ще обхваща също земеделските производители, производителите на торове и рибарския сектор.

ПОДКРЕПА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ЕС

синя стрелка 11 Мерките за подобряване на предлагането на основни хранителни стоки ще помогнат за облекчаване на ценовия натиск.

синя стрелка 11 Държавите-членки могат също така да въведат намалени ставки на данъка върху добавената стойност и да насърчават икономическите оператори да ограничават цените на дребно.

синя стрелка 11 Държавите-членки могат да използват фондове на ЕС, като например Фонда за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD), който подкрепя действията на страните от ЕС за предоставяне на храна и/или основна материална помощ на най-нуждаещите се.

Кючюк към Османи: Намирането на европейски подход е най-добрият начин за решаване на спорните въпроси

  • Според съпрезидента на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" положените усилия през последните месеци ще дадат възможност за общо бъдеще на двете страни в ЕС

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк и постоянен докладчик на ЕП за Република Северна Македония проведе работна среща с министъра на външните работи Буяр Османи, който е на работно посещение в Брюксел, по време на което взе участие в заседание на комисията по външни работи AFET.

Кючюк Османи1

Кючюк се обърна към външния министър на Северна Македония с думите: „Поздравявам правителството на Северна Македония за конструктивната роля, която играе в НАТО. Страната доказа евроатлантическия си ангажимент с подкрепата за Украйна и готовността да приема бежанци. Северна Македония постигна добри резултати в редица области, претърпя фундаментални промени и има осезаеми и устойчиви резултати в ключови области, като борбата с корупцията и организираната престъпност чрез прилагане на стабилни и приобщаващи демократични реформи и чрез предприемане на важни стъпки за укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Смятам, че правителството на премиера Ковачевски има потенциал и добро наследство от предишното управление и ще продължи по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.“

Кючюк подчерта положителния напредък в отношенията между Северна Македония и България. По думите му двете страни трябва да използват възможностите, които имат и да положат усилия за разрешаване на нерешените въпроси, които да дадат възможност за общо бъдеще в ЕС.

Северна Македония и България поставиха началото на нов процес на взаимоотношения, чиито резултати се надявам да видим съвсем скоро. Идеята, съществуващите спорни въпроси между двете страни, да не се оставят настрана, а да се движат напред чрез образование, култура и икономика никак не е лоша и смятам, че Северна Македония и България трябва да използват този прозорец от възможности. Положителният наратив е очевиден и го видяхме при съвместното честване на Гоце Делчев през февруари. Все пак, в тези турбулентни времена и точно 30 години от договора от Масстрихт е време да помислим върху настоящите предизвикателства и бъдещата посока на европейската интеграция. Сега повече от всякога кризата в Украйна ни напомня, че Европейският съюз се нуждае от повече единство и разширяването на ЕС е най-добрият антидот срещу войната.“, заяви Кючюк.

По-късно Кючюк и Османи участваха в среща с групата "Приятели на Северна Македония" в ЕП.

Европейският парламент: "Златните паспорти" прикриват тъмния бизнес на олигарси

Европейският парламент призова тази вечер отново да се спре издаването на паспорти от държави в ЕС срещу инвестиции, познати като "златни паспорти", съобщи БТА.

Евродепутатът Софи инт Велд, вносител на доклада, настоя до края на годината Европейската комисия да представи законопроект за забрана на тези паспорти. По нейните думи документите служат не за привличане на истински инвестиции, а за тъмен бизнес, за пари с неясен произход и са в полза на съмнителни личности.

Тя отбеляза, че ЕП е срещу тези паспорти от 2014 година, както и че най-често такива документи получават руски граждани. Мнозина от тях са олигарси, свързани с Кремъл. Те избягват санкции, когато използват паспорта си от ЕС. Това трябва да спре, призова Инт Велд.

По нейните думи е редно държавите, които са издавали паспортите, да споделят получените облаги с бюджета на ЕС. Тя настоя да се забрани на чужди държави, които имат безвизов режим с ЕС, да издават "златни паспорти".

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се очаква България в близките дни да одобри отпадането на тези паспорти. По неговите думи е добра новина, че Кипър е премахнал изцяло тази дейност, а Малта е спряла издаването на паспорти за граждани на Русия и Беларус.

У нас ДПС внесе два законопроекта за отмяна на "златните паспорти". Първият е за пълно премахване на механизма за инвестиционно гражданство. Вторият - за проверка на всеки един конкретен случай на предоставяне на "златни паспорти" от създаването на процедурата през 2012-а до днес. Управляващото мнозинство ги отхвърли в пленарна зала, но ДПС внесе текстовете отново между първо и второ четене на поправките в закона за българското гражданство. Движението настоява и за отмяна на т.нар. "златна виза" - предоставяне на продължително или постоянно пребиваване срещу инвестиции.

ЕК отчита, че "златните паспорти" пораждат сериозна опасност от корупция, пране на пари и за сигурността, посочи той. Рейндерс добави, че в днешната обстановка е неприемливо граждани на Русия и Беларус да получават паспорти от ЕС срещу заплащане. Тези паспорти трябва напълно да отпаднат, настоя той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон посочи, че гражданството на ЕС е едно от най-големите достижения, ценено по цял свят. Толкова евтино се продава, това са стотинки за хората от организираната престъпност. Този въпрос днес е спешен, защото създава опасност за сигурността. Трябва да се се засилят мерките за постоянно пребиваващите чужденци в ЕС, посочи тя. Еврокомисарят съобщи, че много скоро ЕК ще издаде препоръка към европейските държави, особено като се имат предвид последните събития.

Групата на Европейската народна партия заяви, че от години предупреждава за опасностите от "златните паспорти" и че половината от тях попадат в руснаци.

Социалистите и демократите отбелязаха, че много държави от ЕС предоставят начини за заобикаляне на ограниченията за престой и пребиваване на чужденци. Те призоваха да бъде прекратен достъпът на руските олигарси, както и "златните" визи и паспорти да се премахнат напълно.

От "Обнови Европа" призоваха да се отнемат паспортите и визите на попадналите в европейските санкционни списъци срещу Русия и ЕК да предложи нови общи правила в тази посока. От тази политическа група настояха държавите да проверят нотариалните данни за собственост, за да се установи дали инвестициите, срещу които са издали паспорти, са в полза на обществото.

Зелените призоваха да се спре предоставянето на паспорти и визи на поддръжниците на режима на руския президент Владимир Путин. Мръсни пари идват в Европа - ако бяхме прекратили тази дейност, щяхме да спрем руското влияние . Сега този въпрос стои спешно, добавиха от тази политическа сила.

Групата "Идентичност и демокрация" подкрепи предложенията за спирането на "златните паспорти", но посочи като проблем това, че мярката се прицелва само в руснаци. "Забравихте ли Донецк и Алепо, африканските диктатори и китайските комунисти, деспотите в арабските държави", попитаха от тази парламентарна сила.

Европейските консерватори и реформатори нарекоха предложението за отпадане на "златните паспорти" отлично и необходимо. Те настояха за проверка на вече издадените документи.

Левите заявиха, че руският елит помага на Путин, за да бъдат обстрелвани невинни хора. Според тях руските олигарси са отговорни за престъпленията срещу човечеството в Украйна.

("Стандарт", 07.03.2022 г.)

Евродепутатът Атидже Вели с мерки за намаляване на бедността при жените

Само няколко дни преди празника на жените 8 март работата на евродепутата от ДПС/”Обнови Европа” Атидже Вели по доклада за “Борба с бедността при жените” завърши успешно. Становището на Комисията по заетост и социални въпроси, по което тя бе докладчик на групата „Обнови Европа”, бе гласувано и прието с голямо мнозинство.

Данните сочат, че рискът от изпадане в бедност и социално изключване е по-голям за жените, отколкото при мъжете. Въпросът с елиминирането на бедността е от огромно значение за всички и несъмнено действия са нужни днес за по-добро бъдеще.

Силно вярвам, че инвестирането в политики, които подкрепят жените, рефлектира и върху условията на живот на техните семейства, особено на децата. Това ни дава още една основателна причина да работим в посока за постигане на общество, в което има равенство и няма бедност”, каза Атидже Вели. Тя съобщи няколко акцента от доклада си:

синя стрелка 11 Призоваваме ЕК и държавите членки да създадат повече възможности за заетостта на жените и обучението им през цял живот;

синя стрелка 11 Настояваме да се разработят мерки, с които да се намалят разликите в заетостта, заплащането и пенсиите между половете;

синя стрелка 11 Акцентираме върху огромното значение на Европейските фондове в социалната сфера и призоваваме държавите членки да се възползват максимално от тях, като целят създаване на работни места без полова дискриминация и намиране на баланс между професионалния и личния живот.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност