57new


Илхан Кючюк пред либералните лидери: Пандемията ни показа, че трябва да взимаме смели и бързи решения

Държавните ръководители на либералите се срещнаха днес в Брюксел, преди Европейския съвет, зада обсъдятвъпроси относно COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и отношенията с Турция и Русия. Евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк участва в качеството му на съпредседател на АЛДЕ.

На срещата беше обсъдена темата с коронакризата, като лидерите обърнаха особено внимание  на епидемичната обстановка и настоящото положение с ваксините, както и наскоро приетия цифров сертификат за ваксинация. Участниците в срещата са категорични, че ще продължат усилията за координация, в отговор на пандемията, както и мерките, свързани с подпомагане на държавите членки за справяне с кризата. Междувременно разгледаха и оставащите пречки, свързани с правото на свободно движение в целия ЕС.

“Обсъдихме различни теми от външната политика до икономическото възстановяване следCOVID. Пандемията ни показа, че трябва да взимаме смели и бързи решения. По време на лидерската среща преразгледахме прилагането на плана за възстановяване и устойчивост и икономическата политика на еврозоната. Повечето национални правителства представиха своите планове през април и май, с ясни етапи и цели за достъп до финансиране за възстановяване. Комисията вече одобри няколко от тях и това е съществена част от процеса за получаване на безвъзмездни средства и заеми, които да помогнат на държавите членки да се справят с икономическите и социалните последици от пандемията.„ заяви Илхан Кючюк.

Освен Кючюк, участие в срещата на върха взеха: френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на групата „Обнови Европа” Дачиан Чолош, вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, премиерите Марк Рюте, Андрей Бабиш, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин, еврокомисарите Дидие Рейндерс, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън и други.

pic Ilhan Kyuchyuk 20210624 2

 

Конференцията за бъдещето на Европа стартира днес с първо пленарно заседание

Евродепутатът Илхан Кючюк е сред българските участници в Конференцията от страна на Европарламента

Първото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа се състоя днес в Страсбург. Днешната пленарна сесия бележи още един важен момент за Конференцията – безпрецедентна, открита и приобщаваща проява на европейска демокрация. Пленарното заседание на Конференцията включва представители на Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, както и членове на националните парламенти и граждани. Дебатите ще се провеждат в продължение на няколко месеца, а целта на срещите е до пролетта на 2022 г. да се формулират ясни приоритети и насоки за бъдещето на Европа.

От страна на ЕП, участие в днешното заседание взе евродепутатът Илхан Кючюк, който е сред българските участници в Конференцията.

„Ние не живеем в XX век, ние живеем в XXI век и очакванията към ЕС са много по-големи, защото самите предизвикателства са много по-комплексни. Всички кризи, включително и последната, която още не е отминала, ни показват две неща – необходимостта от бързи решения. Ние трябва да чуем гласа на гражданите, но в същото време ние сме хората, които трябва да вземем важните решения за ЕС. Тази Конференция не е за днешния съюз, тя е за бъдещия, младите хора трябва да играят ключова роля в него. Трябва да видим страните от Западните Балкани като интегрална част от ЕС, затова тяхното включване е от изключително значение.”, заяви Кючюк по време на изказването си в пленарна зала.

След встъпителните изявления на съпредседателите на Изпълнителния съвет, представителите на участващите страни, в т.ч. гражданите, обсъдиха целта на Конференцията и очакванията, свързани с нея, включително европейските граждански панели, националните панели и прояви, както и многоезичната цифрова платформа.

Дискусиите са структурирани тематично около препоръките на гражданските панели и информацията, събрана от многоезичната цифрова платформа. Европейските граждански панели ще се срещнат през септември и октомври, за да подготвят приноса си за бъдещите пленарни дебати. Приносът ще включва препоръки, по които Съюзът да предприеме действия, въз основа на предложенията на гражданите, събрани чрез платформата.

Окончателните резултати от Конференцията ще бъдат представени в доклад до съвместното председателство. Трите институции на ЕС – Европейски парламент, Съвет и Европейска комисия незабавно ще проучат възможните ефективни последващи действия по този доклад, като всяка от тях работи в своята сфера на компетентност и в съответствие с договорите на ЕС.

 

Илхан Кючюк е сред избраните членове на пленарните заседания на Конференцията за бъдещето на Европа

Евродепутатът е посочен заради усърдната си работа в Комисията по външни работи на ЕП и ще отговаря по приоритетната ос „Europe in the world”

Евродепутатът Илхан Кючюк е избран да представлява групата „Обнови Европа” в пленарната секция на Конференцията за бъдещето на Европа. Спрямо големината си, всяка политическа група в ЕП има право да излъчи определен брой евродепутати, които да я представляват по време на пленарни заседания. Това е огромен успех за българския политик, защото той е сред 108-те представители, които ще вземат участие в пленарните заседания.

Дискусиите по време на заседанията ще бъдат структурирани тематично около препоръките на гражданските панели и информацията, събрана от многоезичната цифрова платформа. Платформата е единственото място, където ще се събира, анализира и публикува информация от всички свързани с Конференцията прояви.

Съпредседателят на Изпълнителния съвет на Парламента Ги Верхофстад заяви: "Конференцията ще бъде много повече от упражнение по изслушване. Тя ще бъде начин за действително участие на гражданите в очертаването на нашето общо европейско бъдеще. Основите са положени: цифрови и съвещателни демократични експерименти, които никога до сега не са били изпробвани на равнище ЕС. Ще гарантираме, че след това техните тревоги и предложения ще получат политически отговор.”

Евродепутатът Илхан Кючюк е първият български член на ЕП, който даде началото на българското участие в Конференцията за бъдещето на Европа с онлайн събитие, което се проведе на 11 май. Според него Конференцията за бъдещето на Европа е важна, защото във време на промени дава възможност на европейците да  изразят  очакванията си от Европейския съюз, за да го адаптират към бъдещето. Този разговор ще бъде воден от гражданите, от всяко кътче, с различни гледни точки. Участие в онлайн конференцията, организирана от българския политик взеха съпредседателят на Изпълнителния съвет на Парламента Ги Верхофстад и зам.-председателят на Комисията по демокрация и демография Дубравка Шуица.

Скоро Изпълнителният съвет ще определи датата за първото пленарно заседание на Конференцията. Подготовката за гражданските панели е започнала, а броят на участниците и проявите на многоезичната цифрова платформа на Конференцията нараства. 

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност