57new


Илхан Кючюк на срещата с либералните лидери: България има нужда от подкрепа, за да преодолее скептицизма към ваксинацията

Участие в срещата взеха френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк се срещна днес с либералните министър-председатели и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Събитието се проведе преди заседанието на Европейския съвет, на което ще бъдат разгледани рязкото повишение на цените на енергията, което засяга сериозно домакинствата и предприятията и епидемичната обстановка, както и положението с ваксините и усилията за координация и готовност в отговор на пандемията от COVID-19.

По време на срещата с либералните лидери Кючюк категорично постави въпроса за шокиращите нива на цените на електроенергията, което според него трябва да бъде най-важната тема на предстоящия Съвет.

„Както заявих и по време на дебатите в ЕП, високите цени на електроенергията в Европа са на ръба да се окажат пагубни за европейската икономика. Сега наше задължение е да защитим индустриите и особено потребителите преди зимния сезон.“, категоричен бе Кючюк по време на срещата.

 Евродепутатът призова за европейски подход за справяне с непосредственото въздействие на кризата. По думите му прилагането на общи мерки и въвеждането на реформа на енергийния пазар на ЕС, включително с колективен договор за цените на доставките на газ в бъдеще, би било най-правилното решение. Съпреседателят на АЛДЕ акцентира продължаващата тежка пандемия от COVID в някои държави-членки на ЕС като България с Румъния.

„Докато други страни от ЕС вече са изпълнили плановете си за ваксинация, някои държави се нуждаят от спешна подкрепа, заради високия скептицизъм към ваксините, а в случая с България, също и поради политическата криза.“, допълни Кючюк.

Освен съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, участие в срещата на либералите взеха: френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, новоизбраният председател на групата „Обнови Европа” Стефан Сежурне, вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, премиерите Марк Рюте, Ксавие Бетел, Андрей Бабиш, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин, еврокомисарите Дидие Рейндерс, Тиери Бретон, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън и други.

ИК 2

 

Искра Михайлова бе преизбрана за зам.-председател на „Обнови Европа“ 

 

Евродепутатът от ДПС е кандидат и за вицепрезидент на Република България  

Вчера и днес „Обнови Европа“, в чийто състав влизат либералните партии, членове на  АЛДЕ, Европейската Демократическа партия, както и „Република напред“ на френския  президент - Еманюел Макрон, проведоха избор на ново ръководство, което да насочи  работата на центристката група през оставащата втора половина на мандата на  Европейския парламент до 2024г.  

За председател на групата „Обнови Европа“, на мястото на наскоро оттеглилия се Дачиан  Чолош, бе избран французинът Стефан Сежорне от „Република напред“.  

Евродепутатът от ДПС Искра Михайлова отново бе избрана за заместник-председател на  политическата група, с най - много гласове - 78 от гласувалите 83 члена на групата. Редом  с българския евродепутат, в Бюрото на групата „Обнови Европа“ бяха избрани и членове  от Унгария, Испания, Белгия, Дания, Италия и Румъния. 

„Безспорно преизбирането ми е атестация за уважението на колегите към принципите и  позициите, които неотменно отстоява Движението за права и свободи. Продължавам да  работя за по-гъвкава и ефективна дейност на институциите на ЕС и за интегриране на  важните и за ДПС, и за целия ЕС политики - за напредък по Зелената сделка, за чиста  енергия, внедряване на иновации и за по-добър живот за нашите граждани.“, заяви Искра  Михайлова, непосредствено след гласуването. 

Европейските партньори на ДПС виждат в партията предвидим партньор с ясни и добре  обосновани позиции, изтъкнаха от пресцентъра на делегацията на Движението за права и  свободи. Евродепутатът Искра Михайлова работи всеотдайно по приоритетите на група  „Обнови Европа“ и често ръководи диалог и баланс в една от най-конфликтните работни 

структури, посветена на устойчивост и структурни политики. Преизбирането й за  заместник-председател на групата отразява както работата й, така и признанието за ДПС  като стабилна и надеждна политическа сила, с приоритети и европейска визия за  развитие, съвпадащи с тези на центристко-либералното семейство.

Aтидже Алиева - Вели, ДПС/Обнови Европа: „От фермата до трапезата“ има потенциала да трансформира производството, преработката, доставката и консумацията на храни, но преходът към устойчивост трябва да е справедлив за земеделците

От трибуната на Европейския парламент ДПС постави пред Европейската комисия исканията и съображенията на българските земеделци за адекватно финансиране, предвидимост, за да планират работата и инвестициите си, ясни правила и намалена административна тежест. По време на пленарна сесия на Европейския парламент тази седмица евродепутатите гласуваха предложенията по стратегията “От фермата до трапезата“, предвиждаща нов всеобхватен подход за постигане на по-голяма устойчивост в хранителните вериги на ЕС.

"От момента, в който Европейската комисия представи концепцията си за стратегията „От фермата до трапезата“ през май миналата година и на европейско ниво, и в държавите, за които земеделският сектор е важен започна усилен дебат за намиране на правилния баланс между устойчивост, защита на околната среда и конкурентоспособност на европейските фермери. Опасявам се, че на национално ниво в България не се обърна нужното внимание на този дебат, а новата стратегия е изключително важен инструмент, който има потенциала да трансформира напълно модела на производство, преработка, доставка и консумация на храни в Европа, като го направи по-устойчив. Разбира се налице са и опасения по отношение на възможните ефекти върху сектора на земеделието, включително възможните нежелани такива, поради което трябва да търсим разумен и основан на конкретиката подход.“, коментира като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Алиева - Вели.

„Мерките за устойчива хранителна система са от съществено значение за постигане на целите на Зелената сделка, като се намали екологичният отпечатък и се гарантира продоволствената сигурност в условията на изменение на климата и загуба на биологично разнообразие. Осъзнавайки важността на прехода към зелено и кръгово земеделие, като възможност и за подобряване на живота и здравето на европейските граждани и средата около нас, с колегите от делегацията на Движението за права и свободи в Европейския парламент подкрепяме визията на Комисията в тази насока, но и настояваме всички мерки и бъдещи инициативи, свързани със стратегията „От Фермата до трапезата“ да бъдат основани на предварителна, цялостна оценка на въздействието, обхващаща устойчивостта - икономическа, социална и екологична. Настояваме специално внимание да се обърне на кумулативните ефекти върху земеделските производители - тъй като българските земеделци имат желание да бъдат част от зеления преход, но той трябва да е справедлив, предвидим и да отчита конкурентоспособността им, за да допринесат ефективно за повече устойчивост в производството.“, подчерта българският евродепутат.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност