57new


Делегацията на ДПС в ЕП с редица въпроси заради омразната реч на Симеонов

Какви мерки ще предприемете за борба срещу езика на омразата, имайки предвид избора на Валери Симеонов за заместник-председател на българското Народно събрание? Този въпрос зададоха към Европейската Комисия и към Председателя на Европейския съвет евродепутатите от ДПС/Обнови Европа - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.
С въпрос, внесен по процедура за парламентарни питания на Европейския парламент, представителите на Движението за права и свободи посочиха оттеглянето на Валери Симеонов от поста вицепремиер като резултат от протестите за това, че нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени“ с “уж болни деца“ и след като определи представителите на ромската общност като „озверели човекоподобни“, и „жени с инстинкти на улични кучки“.
Във връзка с последвалото избиране на Валери Симеонов за заместник-председател на българското Народно събрание през изминалата седмица, евродепутатите потърсиха отговор от европейските институции за опазването на толерантността, човешкото достойнство и правата на лицата, принадлежащи към малцинства като основни ценности на Съюза.
В допълнение, те зададоха въпрос за мерките, които ще бъдат предприети за справяне с езика на омразата, имайки предвид, че лице с последователно поведение и дела в тази насока е избрано за един от говорителите на българския Парламент.

Евродепутатът Илхан Кючюк: Във всяка европейска държава циникът Симеонов щеше да е в историята!

Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк направи остро изказване от трибуната на Европейския парламент. Повод за това бе изборът на крайния националист Валери Симеонов за заместник-председател на българския парламент. „И ако все още си задавате въпроса за кого говоря, то нека ви припомня“, каза в началото г-н Кючюк и продължи: „Това е лицето, което блъскаше възрастни жени на границата с Турция, дошли да гласуват или да видят роднините си. Мотивът му беше един единствен - те са етнически различни! Наричаше ромските майки, че раждат като кучки... Наричаше майките на деца с увреждания “кресливи жени” с “уж болни деца”!“.

„Във всяка друга европейска държава този циник отдавна щеше да бъде в историята на политиката. Но в България се награждава и овластява. Още по-тъжното е, че това става с подкрепата на българските партии членуващи в ЕНП и ПЕС“, продължи г-н Кючюк. Той съобщи, че ДПС имат въпроси и към Европейската комисия. „Госпожо Юрова, как Комисията ще осигури опазването на принципите на толерантност и човешко достойнство на европейските граждани закрепени в чл.2 от ДЕС? Ще задаваме такива въпроси и ще настояваме за нашите отговори!“, завърши евродепутатът от ДПС/Обнови Европа.

Посетителска група от ДПС Исперих, Кубрат и Ветово посети Европейския парламент по покана на Атидже Алиева-Вели

Групата посети Европейския парламентден след одобрението и на последния кандидат за Комисар от Унгария.

По време на посещението, групата от област Разград и Русе участва в представяне на начина на работа и историческото възникване на европейските институции и ролята на Европейския парламент. Участниците в групата посетиха и забележителности в европейската столица и се срещнаха с евродепутатите от ДПС.

„Вие посещавате Европейския парламент в ключов момент спрямо формирането на следващата Комисия, тъй като вчера след проведените изслушвания на кандидатите на Франция, Румъния и Унгария и последният кандидат за Комисар получи одобрение. През следващата седмица, по време на пленарно заседание в Страсбург предстои Европейският парламент да гласува предложения състав на Европейска Комисия, за да може тя да започне да работи по представяне на предложения в изпълнение на амбициозния план на Урсула фон дер Лайен“, изтъкна Алиева-Вели.

В допълнение, българският евродепутат обобщи, че за представителите в Европейския парламент предстои работа по редица значими направления. “През следващите години все повече ще се говори за така наречените “зелени мерки“ - за екология, опазване на околната среда и борба с климатичните промени. Това ще има своето отражение върху всички отрасли - земеделие, транспорт, строителство. Предстои ни дебатът по общата селскостопанска политика и реформа по отношение на прилагането й, очакваме възможно най - скоро и приемане на многогодишната финансова рамка. Ние ще настояваме за адекватно финансиране по общата селскостопанска политика и кохезионната политика, и за целеви инвестиционни мерки, защото те са от особена важност за България“.

Pic20191119

Искра Михайлова с въпрос към кандидата за комисар на Франция

Изслушването на Тиери Бретон, предложен от Франция за кандидат за комисар по въпросите свързани с вътрешния пазар на мястото на Силви Гулар, която не получи одобрение от парламента преди месец, се проведе днес в Европейския парламент. 

В рамките на заседанието, евродепутатът от Движението за права и свободи/“Обнови Европа“  Искра Михайлова насочи вниманието на кандидат-комисаря към ползите за икономиката от модернизирането и развиването на конкурентоспособността на европейската индустрия. 

Като член на комисията по Промишленост, изследвания и енергетика и заместник-председател на група „Обнови Европа“, ръководещ тематична група по инвестиционна политика на групата, Михайлова постави въпрос, свързан с очакваните мерки за постигане на тласък към дигитална трансформация, профилирани центрове за иновации, автоматизация и цифрови умения във всички сектори на европейската индустрия, особено в тези, спрямо които модернизацията изостава - като строителния сектор. 

Българският евродепутат подчерта, че в портфолиото на г-н Бретон попада както цялостната дългосрочна стратегия за индустриалното бъдеще на Европа, така и изготвянето на стратегия за малки и средни предприятия. „За мен тези две инициативи вървят ръка за ръка: Европейска индустрия и малки и средни предприятия. Следователно, бихте ли могъл да ни разясните връзките между новата европейска индустриална стратегия и новата стратегия за МСП“, допълни Михайлова.

В своя отговор, г-н Бретон подчерта важността на строителния сектор, който генерира 9% от европейския брутен вътрешен продукт чрез 3 000 000 компании и 18 000 000 работни места и отбеляза, че модернизирането на сектора предстои с оглед въвеждането на 3Д-принитирани компоненти и използването на изкуствен интелект. Това налага подготовка и специализиране на бранша, което ще бъде подкрепено от финансиране за дигитални хъбове на ЕК. В допълнение, кандидатът за комисар изтъкна, че по отношение на МСП неговата визия се основава на намаляване на административните пречки, активна подкрепа в предоставянето на финансиране за МСП, подкрепа за адаптирането им към единния пазар, за развиването на умения и за постигане на устойчива икономика и назначаването на специален представител за МСП.

След изслушването, предстои ресорните комисии, които днес изслушват френския, унгарски и румънски кандидат да преценят качествата и отговорите на изслушаните кандидати за комисари и да ги одобрят или отхвърлят. При положително становище относно трите оставащи кандидата, по време на следващата пленарна сесия Европейският парламент ще гласува дали да одобри започването на мандата на новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен.

20191114 IM 1

 

Изказване на Йордан Цонев относно Закона за държавния бюджет на Република България за 2020г.

 "Този бюджет е още от същото, повече от същото". Сега да видим кое е същото, защото няма лошо да има още от същото и повече от същото, ако това същото всички го искат и ако наистина води до изпълнение на целите, които си поставяме като държава.

Трябваше да има реформи, които да бъдат финансирани от бюджета. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по бюджет 2020 г.

"От 1997 г. ,много държа журналистите това да го запомнят, защото цитират неправилно, има традиция всеки бюджет да получава някакво наименование. Да, тогава от тази трибуна нарекохме първия бюджет след правителството на Жан Виденов - бюджет на наследството. След това тази традиция продължи. Съжалявам, че този път ми беше справедливо "отнето" правото опозицията да сложи име на този бюджет. Име му сложи председателката на Бюджетна комисия г-жа Стоянова. "Този бюджет е още от същото, повече от същото".

Сега да видим кое е същото, защото няма лошо да има още от същото и повече от същото, ако това същото всички го искат и ако наистина води до изпълнение на целите, които си поставяме като държава. Същото е една относителна стабилност с увеличение на приходите и респективно на разходите. Същото е стремежа към балансирана фискална позиция, който в тази 2020 г. вече и по проект е заложен така като балансиран. Същото е стремежът за плавно увеличаване на доходите в сектор образование, а вече и в сектора на държавната администрация. Това също е добре. Същото е това, че ще се увеличат и приходната част на бюджета и приходите. Същото е поддържане на една устойчивост и тук нека да кажа, че поддържа я един устойчив растеж. Дотук добре, обаче има от същото, че и повече, за неща, които не бихме искали да ги виждаме в бюджета и за които се надявахме, че все пак ще има някакво развитие в положителна посока", заяви още Цонев.

Той посочи, че ДПС няма да подкрепи бюджет 2020 г. „Добронамерени сме“.

 

Външно министерство на Азербайджан удостои Илхан Кючюк с почетен орден

Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк бе удостоен с почетния орден на външно министерство на Република Азербайджан (Centenary Medal). Официалната церемония се проведе в Брюксел на 12 ноември 2019 г. Юбилейният медал по случай 100-годишнината на азербайджанската дипломация бе връчен на българския евродепутат от посланика на Азербайджан в Брюксел Н. Пр. Фуад Исгандаров. Посланикът награди Кючюк за активната му дейност в насърчаването и развитието на двустранните отношения между Република Азербайджан и Република България

„Азербайджан е важен съюзник на ЕС, който през годините се утвърди и като стратегически енергиен партньор на ЕС. Политическите отношения между България и Азербайджан са отлични и се подкрепят от политически диалог на високо ниво. Страната е основният външнотърговски партньор на България и ЕС в региона на Южен Кавказ. Но въпреки това, сегашното ниво на взаимен търговски оборот не отразява нито потенциала на икономическото ни сътрудничество, нито стратегическия и приятелския характер на нашите двустранни политически отношения. Ние имаме потенциала да си сътрудничим по много направления като туризъм, земеделие, образование и култура и занапред ще работя в тази посока.“, заяви Кючюк по време на церемонията.

Последните години Илхан Кючюк работи за всеобхватното подобряване и укрепване на връзките между ЕС и Азербайджан като в Европейския парламент е член на групата „Приятели на Азербайджан“. През 2015 г. Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, представящо първите Европейски игри, които се проведоха по-късно през годината в страната. През пролетта на 2019 г. бе удостоен и с почетния орден на Народното събрание на Република Азербайджан (Milli Mejlis) за активната му дейност в развитието на двустранните отношения между парламента на Азербайджан и Европейския парламент.

1

 

За провеждането на успешна политика през следващите няколко години за България е необходим по-добър синхрон между дейностите на национално и европейско ниво и активно партньорство с местните власти

Това заяви пред посетителска група от област Разград евродепутатът от Движението за Права и свободи/Обнови Европа, Искра Михайлова. 

По време на двудневното посещение участниците от Разградска област имаха възможността да се запознаят с функционирането на Европейския съюз, с работата на Европейския парламент, да разгледат Брюксел и да се срещнат с представителите на Движението за права и свободи. 

Говорейки за работата на парламентарната група „Обнови Европа“, част от която е Движението за права и свободи, Искра Михайлова отбеляза, че „Делегацията на ДПС е една от традиционно силните, предвидими и уважавани делегации, защото се отличаваме с това, че няма разлика между нашите декларации и действия тук в Брюксел и в България“. 

Евродепутатът добави, че именно заради авторитета на ДПС както в “Обнови Европа”, така и в Европейския парламент, и заради доверието към неговите представители е имала възможността да бъде избрана за заместник-председател на група „Обнови Европа“ с най-голям брой гласове, а от тази седмица - и за заместник-председател на тематичен форум по инвестиционна политика в рамките на парламентарната група. 

„Една от важните дискусии, която ни предстои е тази за многогодишната финансова рамка и аз изпитвам известни притеснения относно позицията на българското правителство да продължаваме по стария начин. Разпределянето на средства по европейски програми само по себе си вече не е достатъчно. Предстои ни критична година, през която за България ще е важно да търсим нови партньорства и помощта на местните власти, за да идентифицираме правилно нуждите от финансиране и да работим активно и синхронизирано, както на европейско, така и национално равнище, за да получим адекватна подкрепа“, подчерта Искра Михайлова.

Pic2 razgrad

  • 1
  • 2

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност