57new


Евродепутатите на ДПС/Група “Обнови Европа“ призовават за подобряване на мерките за защита на европейските потребители и туристическия сектор

Евродепутатите от ДПС/ Групата на Обнови Европа в Европейския Парламент са сред вносителите на резолюция относно последиците от фалита на британския туроператор Томас Кук. Компанията обяви фалит през месец септември, заварвайки близо 600 000 почиващи в чужбина. Според Института за анализи и оценки в туризма "Томас Кук" има значителни задължения и към български хотелиери, тъй като плащанията стандартно се извършват след реализиране на пътуванията.

Подкрепената от представителите на ДПС в ЕП – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели резолюция подчертава, че туроператорът осъществява разнообразни дейности, сред които осигуряване на хотелски престой, транспорт и почивни дейности, засягащи широк спектър от потребители и бизнес, поради което фалитът попада в обхвата на различни сектори европейско и национално законодателство. Резолюцията призовава Европейската Комисия да разследва причините за фалита на компанията и да установи дали е било възможно предприемането на превантивни мерки. Същевременно, текстът подчертава нуждата да се окаже подкрепа на държавите-членки, за да се справят с отрицателните последици върху бизнеса. Предлага се и да се създаде специална бюджетна линия за туризма в ЕС в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка (2021-2027г.), която да служи за координация и подпомагане на сектора в държавите-членки, по региони и на местно ниво.

Отчитайки, че случаят с фалита на Томас Кук може да се повтори и в бъдеще, резолюцията призовава Европейската Комисия да предприеме превантивни мерки за предотвратяване на негативните последици и действия за подобряване на правата на пътниците и защита на потребителите в подобни случаи.

Резолюцията предстои да бъде гласувана в четвъртък, 24 октомври, по време на пленарната сесия, която се провежда тази седмица в Страсбург.

Атидже Алиева - Вели с въпрос за мерки и целеви инвестиции по региони за преодоляване на недостига на работна ръка в сектора на строителството

Евродепутатът от Движението за права и свободи/ Група „Обнови Европа“ в Европейския парламент - Атидже Алиева - Вели взе участие в изслушване в рамките на Комисията по заетост и социални въпроси в ЕП на Валдис Домбровскис - настоящ заместник-председател на Европейската комисия, номиниран за нов мандат като заместник-председател с ресор „Икономика в интерес на хората“.

Задавайки въпрос на кандидата, Алиева-Вели изтъкна влиянието на строителния сектор върху икономическото, екологичното и социалното развитие на Съюза. Тя подчерта, че строителният сектор е един от двигателите на европейската икономика, но е изправен пред множество предизвикателства, свързани с конкурентоспособността, недостига на работна ръка, ефективността на ресурсите, производителността. В тази връзка тя попита дали кандидатът за заместник-председател на ЕК има вече разработен план и конкретни мерки за преодоляване на недостига на работна ръка, както и за целеви инвестиции, по региони, за създаване на високо-технологични обучителни центрове. В допълнение, тя попита по какъв начин ЕК ще насърчи и ангажира строителите за участие в обща европейска платформа за минимизиране на екологичния отпечатък по време и след строителния процес, и за повишаване на екологичните стандарти и въвеждането на ясни индикатори за качество на строителството в контекста на климатичните промени.

В отговор, кандидатът за заместник-председател на ЕК посочи, че действително заетостта в строителния сектор продължава да расте, и е от особено значение за някои държави, поради което е и един от секторите с най-висок процент мобилност на работещите и командироване на работници. Той добави, че важен елемент е недостигът на умения, поради което е необходимо да се положат усилия за осъвременяване на възможностите по Програмата за умения в Европа, Европейския социален фонд + и възможностите свързани със социалния диалог, за осъществяване на преход към повишаване на уменията, цифровизация и подобряване на екологичния отпечатък на сектора.

„Отговорът, който получих бе твърде общ, но и след изслушването, в последващ диалог с г-н Домбровскис ще продължа да настоявам за мерки, конкретна концепция и целеви средства по региони. В работата си ще поставя акцент също така върху другите значими за България сектори - като земеделие, транспорт, здравеопазване“, коментира българският евродепутат.

Проведеното в Комисията по заетост и социални въпроси  изслушване е част от процедурата по конституиране на кабинета на новата Европейска Комисия под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен. След предавателна оценка от Комисията по правни въпроси на ЕП, отговори на писмено подадени въпроси и изсулването с встъпителна реч, устни въпроси и отговори, предстои представителите на различните политически групи в Европейския парламент да оценят получените отговори и да подкрепят, или отхвърлят предложената от Латвия кандидатура на Домбровскис.

atidje alieva2

                                                                                

 

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност