57new


Среща на Неджми Али с новоназначения директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището

На 28 август 2018 г. евродепутатът от Алианса на либералите и демократите Неджми Али проведе среща с новоназначения изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO*) Джамил Адду. Тя беше организирана по молба на г-н Адду и се състоя в Европейския парламент в Брюксел. Разисквани бяха въпроси, свързани с продължаващата процедура по освобождаването от отговорност на тази агенция за 2016 г. в парламентарната Комисия по бюджетен контрол, където Неджми Али е докладчик от групата на АЛДЕ.
По време на срещата новоназначеният директор представи подробно ситуацията в агенцията след напускането на старото ръководство и усилията за назначаване на необходимия персонал и активизиране на цялостната дейност.
Българският евродепутат зададе въпроси, свързани преди всичко с изготвяне на подробен план на действие за работа на агенцията с точно разписани стъпки и срокове за преодоляване на възникналите кадрови проблеми. Подчертана беше значителната роля, която следва да играе агенцията в подкрепа на тези държави-членки на ЕС, които са подложени на бежански натиск. Разисквана беше политиката на EASO при реакция в най-застрашените от бежански потоци държави в южната част на Европа и по-конкретно в нашия регион и в частност в България. Повдигнат бе въпроса за необходимостта от изготвяне на оперативни планове за действие на агенцията в застрашените държави-членки, които да бъдат в съответствие с различни сценарии на бежански натиск.
Неджми Али подчерта, че EASO следва да играе изключително важна роля в рамките на ЕС при осигуряване на убежище за бежанските потоци, предизвикани от различни регионални конфликти. Това налага колкото се може по-бързо възстановяване на пълния капацитет на функциониране на агенцията, попълване на вакантните места, като е особено важно да бъде напълно комплектован вътрешния одит. Не бива да се отлага изготвянето на стратегически планове и конкретни планове на действие.
*Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е агенция на ЕС, подпомагаща държавите-членки при изготвяне на политики в областта на убежището. EASO подпомага държавите при идентифицирането на добрите практики, организиране на обучения на европейско равнище и улесняване достъпа до подробни сведения за държавите на произход. Агенцията предоставя, също така, техническа и оперативна подкрепа на държави-членки, чиито системи за убежище са подложени на прекомерен бежански натиск, чрез разполагане на експертни екипи. Службата работи в тясно сътрудничество с компетентните национални органи; Върховния комисар на ООН за бежанците; Агенцията за основните права и FRONTEX, като се допитва и до гражданското общество.

Халил Летифов: Темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира

Темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира, а институциите си прехвърлят една на друга вината за тях, заяви пред БНР Халил Летифов, председател на транспортната комисия в парламента, и зам.-председател на ПГ на ДПС по повод тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Смятам, че институциите, които са властимащи, носят основното задължение да задават темата. В крайна сметка има органи, които трябва да са си свършили работата. Има Закон за движение по пътищата. Той е достатъчно рестриктивен, дава база да се извършва и контрол, а и по един или друг начин да предпазим самите шофьори, пешеходците, всички участници в движението“, каза Летифов в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Той допълни, че темата за предприемането на мерки срещу войната по пътищата ще бъде поставена както в пленарната зала, така и в транспортната комисия в парламента.

Междувременно продължава разследването на автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души и 21 бяха ранени.

Разследващи иззеха документи от холдинга, ремонтирал пътния участък, където стана инцидентът. Проверява се дали некачествена реконструкция може да е станала предпоставка за тежката катастрофа.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

(БНР, 28.08.2018г)

ДПС ПОДНАСЯ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА КРАЙ СВОГЕ

От името на Движение за права и свободи и от мое име, поднасям най-дългбоките си съболезнования и искрено съчувствие към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край Своге и изразявам нашата съпричастност към десетките пострадали, с  надеждата за бързото  им възстановяване. 
                                                                                                                                  Мустафа Карадайъ
                                                                                                                               Председател на ДПС
 

Искра Михайлова: Бях докладчик по основни досиета. Осигурих силна финансова рамка

9 месеца преди изборите за Европейски парламент, които в България ще са на 26 май 2019 г., "24 часа" публикува отчет на представителите ни в ЕП за това какво са свършили досега. Инициирахме го, за да могат читателите да направят информиран депутати, отговорите на повечето от които вече публикувахме, се отчитат по два зададени от "24 часа" въпроса:
1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло?
2. Какво направихте в частност за България.

1. Като председател на Комисията по регионално развитие направих всичко възможно структурните фондове и политиката за сближаване да останат основна инвестиционна политика на ЕС и след 2020 г. Използвах всички инструменти, които дава председателската позиция - извънредни заседания, срещи с членове на Европейската комисия (ЕК), постоянни срещи и изслушвания на зам.-председателите на ЕК, срещи с националните парламенти и всички неправителствени организации, които представляват регионите, съвместни заседания и активно сътрудничество с Комитета на регионите. Резултатът е видим в предложението на ЕК за новата многогодишна финансова рамка. Политиката за сближаване продължава да лидира въпреки минималните корекции.
На второ място - бях докладчик по някои основни законодателни досиета, които касаят отделни страни, но и политиката на ЕС като цяло - това са извънредните мерки за подкрепа на Гърция, подкрепата за Кипър, възможностите за използване на структурни фондове за преодоляване на щети от природни бедствия. Това са важни досиета, които променят облика на кохезионната политика и влияят на целия ЕС. Често представям в пленарна зала устни въпроси, които са основа за дебати и резолюции по ключови въпроси на регионалната политика.

2. Що се отнася до това, което засяга пряко България: оглавявах делегация от Комисията по регионално развитие на ЕП, която посети България през 2017 г., и успях да представя облика на България като страна, която абсолютно разумно, целенасочено и с ясна представа за ценностите прилага структурните фондове на ЕС. Освен това организирах поредица конференции на високо ниво с Камарата на строителите в България, с КРИБ, които представиха новите инвестиционни политики на ЕС и основно фонДа за стратегически инвестиции по плана "Юнкер". Организирах и участвах в събития в Брюксел и повечето страни членки, на които представях и Комисията по регионално развитие в ЕП, но и България.

(в. 24 часа, 21.08.2018г)

Евродепутатът Илхан Кючюк подари детска площадка на децата в с. Подайва

Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ / ДПС, дари нова детска площадка на децата в исперихското село Подайва.

За пореден път евродепутатът прави подобен жест към жителите на някои от най-малките населени места в България.

Съоръженията за деца бяха символично открити от днес от Илхан Кючюк, като в събитието се включиха и народният представител от област Разград Ихсан Хаккъ, областният председател на област Разград и кмет на община Лозница Севгин Шукри, областният председател на Младежко ДПС Разград Ариф Васви, общинският председател на ДПС Исперих Белгин Шукри, общинският председател на ДПС Завет Гюнеш Лютфи, общински съветници, кметове на населени места, представители на младежката организация и жители на населеното място.

"Тъжно е, че в 21 век повечето български села изглеждат по този начин - години наред различни управляващи отчитат едни усвоени средства, а ситуацията изобщо не се променя там, където най-много има нужда. Изкуствено се налагат теми в дневния ред на медии и общество, а на практика те са крайно далечни от истинските проблеми на хората - ниските доходи, липсата на реализация в малките населени места, лошата инфраструктура. Надявам се този скромен жест да стане повод за много детски усмивки в Подайва. Също както и се надявам, че децата, които днес ще играят тук, ще направят една по-добра България утре", каза евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк.

IMG 20180820 6

IMG 20180820 2

IMG 20180820 5

 

 

 

Поздравителен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по случай Курбан Байрам

Празникът Курбан Байрам заема важно място в запазването и укрепването както на идентичността, така и на семейните ценности. Курбан Байрам е празник, в който цари духът на толерантността, милосърдието и обичта. Нека да съхраним този дух не само по време на празничните дни – да бъдем по-търпеливи, по-милостиви и да вярваме в човешката добродетел.

От свое име и от името на всички депесари с най-искрени чувства, поздравявам всички мюсюлмани по случай Курбан байрам и пожелавам здраве, благоденствие и берекет. Нека споделим това празнично настроение с всички свои приятели, съседи и познати, независимо от тяхната вяра и етническа принадлежност!

С уважение,

Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

__________________________________________________________________________________________________

Kimliğimizin ve aile bağlarımızın canlı tutulmasında ve güçlendirilmesinde önemli bir yer tutan Kurban Bayramına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, bayramın İslam âlemine ve tüm Dünyaya barış, hoşgörü ve dayanışma getirmesini temenni ederim!

Bayramlarımız dargınlıkların unutulduğu, karşılıklı sevgi ve saygının egemen olduğu, güzel duyguların paylaşıldığı özel günlerdir. Hoşgörü ile dayanışmayı aşılayan bu özel günlerin yarattığı huzur ortamının kalıcı olmasını yüce Allah'tan niyaz ederim.
Kurban Bayramınızı bir kez daha en içten duygularla kutlar, tüm inananlara nice huzurlu, bereketli bayramların nasip olmasını dilerim.

Saygılarımla,

Mustafa Karadayı
Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı

 

Илхан Кючюк : Етнонационализмът не може да бъде отговор на съвременните глобални предизвикателства

Илхан Кючюк е роден в гр. Севлиево. Завършил е „Политология“ и „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Владее английски, руски и турски език. Семеен, с едно дете. Участвал е в различни обучения – „Академия за публични политики” в Прага, Чехия, „Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 г. завърших Българско училище за политика „Димитър Паница” и участвах в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. завърших Националното висше училище по администрация на Франция (ENA). Членувал е в Младежко ДПС от 2005 г. На евроизборите през май 2014 г. е избран за член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), където участва активно в Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Участвам и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб. През ноември 2014 г. е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал, а през 2015 – за вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа.

Господин Кючюк, веднага след приключване на европредседателството обвинихте премиера Бойко Борисов, че партия ГЕРБ „първа в Европа овласти крайния национализъм“. Имаше ли друг политически ход господин Борисов, за да управлява?

Ние направихме тази оценка още в първия ден на това управление. И тя не е самоцелна, а иска да покаже политическите, социални и ценностни последствия, които ще има и вече има тази коалиция върху българското общество. За съжаление най-големите последствия ще бъдат върху бъдещите поколения. Етнонационализмът не може да бъде отговор на съвременните глобални предизвикателства. Историята ни показва, че никога не и бил.

Въпреки че свободата и толерантността изживяват дълбока криза, те остават незаменими пред решаването на многопластовите въпроси пред света. Политици, на които сетивата са им затъпени за това не могат да водят страната си напред. Такива са коалиционните партньори на ГЕРБ, а и не само те. Имаше много други варианти за управление. Включително и широка подкрепа за важните приоритети на страната.

Като евродепутат от ДПС още в началото на мандата си предупредихте, че за да се впише в Европейското семейство, България трябва да спазва върховенството на закона, свободата на медиите и човешките права. Съдържат ли се тези ценности конкретно в политиките ни в образованието и социалната сфера?

В България говорим за всичко на първо място, а за човешки права някак измежду другото. Това не е характерно за утвърдените демокрации. У нас демокрацията и нейните и принципи трябва да се утвърждават и доразвиват. Но това не е по-силите само на политиците. Нужна ни е обща социална енергия, която да мобилизира усилията на гражданската съвест.

Преди дни стана ясно,че 7 души, които са пострадали от т.нар. „възродителен процес“ са поискали от съда да дисциплинира прокуратурата, най-сетне да приключи в разследването по случая. Общественото мнение сякаш е нечувствително към това, медиите изтъкват изтеклата давност на събитията, политиците от целия спектър имат неясни послания за това огромно престъпление срещу турците в България. Какъв е вашият коментар?

Не може да има давност за престъпления извършени срещу човека и неговото достойнство. Може да изграждаме обща държава само, когато имаме правилен прочит на историята. И това не трябва да ни плаши. Имаме примери от недалечното минало – Германия и франция положиха основите на най-успешния съвременен политически(икономически) проект взимайки поуки от миналото и вглеждайки се в бъдещето. Само така ще успеем да обединим потенциала на цялата нация.

Вие информирахте колегите си от Европейския парламент за смяната на имената на над 800 местности в Стара Загора. Ще бъде ли потърсена отговорност от общинските съветници, които участват във взимането на подобни решения?

Истинската причина на този акт е да се припомни на турците и мюсюлманите в България за последиците от мракобесната политика на комунистическия режим, оставил рани в душите на стотици хиляди български граждани. И ако за този период е отговорен озверелият комунистически режим, то днешните действия носят отпечатъка на овластения краен национализъм, облечен с държавна власт, който стои рамо до рамо с ГЕРБ.

Това не може да бъде европейско поведение, още по-малко на страна, която до преди месец председателстваше Съвета на Европейския съюз. И всичко товa се случва в европейската година на културното наследство. Само каква ирония.

(www.marginalia.bg, 13.08.2018)

И отново, и пак бих избрала България

Коментар на  народния представител Велислава Кръстева  за кампанията на в. Стандарт "26 причини да останем в България", по повод 26-ия рожден ден на вестника

Избрах да остана в България, когато падна желязната завеса, защото вярвах, че мога да решавам съдбата си, да се боря за това, което смятам за правилно, и да променям нещата. Избрах да остана в България, когато беше много трудно и ужасно несигурно, когато имаше финансова и политическа криза, защото не исках да бъда от тези, които се спасяват поединично, а после дават акъл колко сме тук зле и какво трябва да се направи. Но отдалече. Избрах да остана в България, защото обичам обичам я с цялата й пъстрота, безпорядък, палитрата от цветове и сезони, музика и ритми, емоции и контрасти и вярвам, че един ден Родината и Държавата ще постигнат своята хармония, и знам, че отговорността за тази битка е и моя.

(в. Стандарт,10.08.18 г.)

Отговор на въпроса на Бюрхан Абазов касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от чума

По повод настъпващия свещен празник за мюсюлманите Курбан Байрам,  на който традиционно се  принасят животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните, народният представител Бюрхан Абазов постави  въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от  чума по дребните преживни животни, констатирани от БАБХ миналия месец. 

  От получения отговор от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност  на храните става ясно, че на този етап ограничения за транспорт, покупко-продажба и клане на дребен рогат добитък са наложени в общините Царево, Малко Търново, Средец, Созопол и Приморско на област  Бургас и общини Елхово и Болярово, област   Ямбол във връзка с констатираните огнища на чума по овцете и козите. Животните от тези райони следва да бъдат заклани и консумирани само и единствено на територията на тази зона. За останалата част от страната, всичко е както преди възникването на епизоотичната ситуация.

 В отговора си изпълнителният директор на БАБХ прави важното уточнение, че заболяването чума по дребните преживни животни не е зооантропоноза и не е опасна за здравето на човека.

Целият отговор на въпроса можете да прочететеТУК 

Хасан Азис, зам. председател на ДПС и кмет на Кърджали: Кметовете на ДПС са добрите кметове на България!

Кметовете на ДПС са добрите кметове на Бъгария, ние имаме добри проекти и затова печелим европейско и национално  финансиране  и аз очаквам  от правителството на ГЕРБ да продължава да подкрепя кметовете, защото това е важно за живота на хората в общините, това заяви  зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис в ефира на БТВ.

Хасан Азис каза, че въпросът е как местната власт се справя с финансирането на проектите. Сигурен съм, че има и кметове на ГЕРБ, които не са доволни от това разпределение. Аз лично имах по-големи очаквания финансиране на наши проекти, допълни той.

Всеки опит ДПС да бъде вкарано в скандал в присъствието на други политически парти, звучи абсурдно, което граничи със смешното. Ние сме най-подготвени с пороекти и експертиза, имаме силна подкрепа от централното ръководство и парламентарната група и затова успяваме. По отношение разпределението на бюджетите,  то е отражение на това как и по какъв начин дадена партия успява да реализира местната политика”,  ,подчерта Хасан Азис.  

Несрин Узун е бивш депутат от ДПС, той няма активна политическа позиция в партията, това коментира Хасан Азис като уточни, че темата по никакъв начин не ангажира политиките на ДПС.   

 

Д-р Нигяр Джафер: Политическият сезон беше белязан от скандали и протести

- Какво се случи през изминалия политически сезон?
- Ключовите думи за изминалия политически сезон са скандали, протести и прехвърляне на отговорност към Народното събрание от изпълнителната власт. Председателството нямаше как да не остави отпечатък в този политически сезон. Имахме рутинно, ротационно председателство. Не можем да не отбележим наличието на множество скандали в управляващата коалиция. Ако трябва да си спомним за някои от тях, веднага наум ще ни дойдат разправиите с много сериозен политически отпечатък между Сидеров и Касабов, между Валери Симеонов и Сидеров, между Каракачанов и Симеонов и т.н., включително между вицепремиери и ресорни министри. Множеството протести, потиснати с пари, също белязаха този политически сезон. Изключение прави един протест -протестът на майките на деца с увреждания. Той продължава и не се вижда изход. Другото, което може да се каже за този политически сезон е, че се утвърдиха двойните стандарти, т.е. говоренето по един начин, когато представителите на властта са в чужбина, и по друг, когато са в страната. Много често се прехвърляше отговорността от Министерски съвет към Народното събрание, като случая с чумата по дребните преживни животни, когато абсолютно ясно разписани задължения на министъра на земеделието и на вътрешния министър, просто бяха прехвърлени към парламента. Те решиха да уведомяват всеки ден парламента какво се случва, вместо да отидат, да разговарят с хората и да им обяснят защо трябва да се предприемат такива мерки.
- Вътрешнополитическите скандали получиха ли отзвук в Европа?
- Трудно е да се каже дали Европа прикрита зад дипломатичното потупване по рамото и протоколните усмивки е в състояние да разбере проблемите на всяка една страна. Трябва да правим разграничение между поведението на европейските чиновници, продиктувано от протокола и доброто възпитание, и между това, което те съзират като проблеми. В този смисъл, Европа има много сериозни проблеми - Брекзит, липсата на ясно европейско лидерство, т.е. нашите проблеми си остават наши. За съжаление, председателството не помогна да се реши нито една конкретна цел на България, не доведе до конкретни решения за хората, напротив, задълбочи част от тях, защото се обърна повече внимание на протоколното ни добро представяне пред чужденците, както казваме, отколкото на решението на проблемите. Така че очаквам горещ сезон, който отново да върне фокусът върху проблемите вътре в страната.
- Протестите са безпрецедентни по теми и по продължителност. Те резултат от липса на реформи ли са или будна гражданска съвест?
- Категорично, липсата на реформи довежда до част от тези протести. Например, липсата на реформи в ТЕЛК, в политиката на хората с увреждания, липса на покритие на очакванията от хората с увреждания на достоен живот, защото те са от най-уязвимите групи в обществото. Разбира се и будната гражданска съвест. Активността на гражданите доведе до тази поредица от спорадични протести, които най-вероятно ще продължат и според мене ще се задълбочат. Нека си припомним протестите на превозвачите, на собствениците на бензиностанции извън големите вериги, палатковият лагер пред парламента е факт вече месеци наред. Множество спорадични протести, които показват системни проблеми и заради липса на реформа, и заради активната гражданска съвест.
- Кои ще са горещи -те политически теми на следващия сезон?
- Очаквам концентрация към проблемите в страната на управляващи и на опозиция. Мисля, че и хората, които участват в протестите и в поставянето на тези проблеми, ще продължат да го правят. Това ще бъде сезон, може би, на задълбочаване на скандалите в управляващата коалиция. Ще видим как премиерът ще излезе от тази ситуация. Очаквам ремонт на кабинета, защото това е логичен ход, защото другото е предсрочни избори. Да не забравяме и още едно събитие, не толкова твърдо като протестите, което беляза абсолютният крах на парламентаризма -ръкопашният бой в кулоарите на парламента. Подтискането на парламентаризма в парламентарна република, замитането на проблемите, ще доведе до задълбочаване на проблемите, свързани с управлението и функционирането на демокрацията.
- Усещането е, че всички партии се готвят за предсрочни избори. Това се вижда в реакциите по различните проблеми. Вярно ли е това усещане?
- Усещането е вярно, но ние сме в началото на този кабинет и парламент. Много са скандалите вътре в коалицията. От друга страна, те изглеждат изключително вкопчени във властта. Част, от които изглеждат абсолютно неуправляеми, и ще има момент, когато премиерът дори няма да може да ги потушава, но да видим какво предстои в новия сезон. Може би, първо ще има ремонт на кабинета. След това ще говорим за всичко друго. Засега предстоящите избори ще са Европейски парламент и изборите за местна власт.
- В кои сектори смятате, че трябва да има смяна на министри?
- Има няколко сектора, които видимо генерират напрежение и проблеми. Не случайно вотът на недоверие беше за сигурност. Категорично беше казано, че секторът не се развива добре и в интерес на гражданите, вътрешното министерство, много са, много са. Реформи няма никъде. Друг е въпросът, какъв трябва да бъде профилът на министрите, за да направят реформи, за да се случват нещата и да вървят напред.

(в. Шуменска заря,08.08.18 г.)

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ уважи традиционния празник на община Борино

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на традиционния празник на община Борино. Мероприятието премина под надслов „Обединението е нашият успех!”. Празникът на родното място на председателя на ДПС и традиционен събор бе уважено от народните представители Хайри Садъков, Севим Али, Имрен Мехмедова, Елхан Кълков, Ихсан Хаккъ, кметове на ДПС на общините в региона, областни и общински председатели на ДПС.

 

Работна среща с кметове и общински съветници на ДПС от община Гърмен

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и народните представители Елхан Кълков,Сергей Кичиков и Хайри Садъков проведоха работна среща с кметове и общински съветници  на ДПС от община Гърмен. Те обсъдиха проблемите на общината и възможностите за тяхното разрешаване.

IMG 6939

  • 1
  • 2

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност