57new


Мустафа Карадайъ от Кърджали: Трябва да сме активни и да сме готови за властта!

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на заседанието на областния съвет на ДПС Кърджали. Той обясни, че  структурите трябва да се концентрират върху хората, които са подведени. „Тези, които са подведени, с ежедневен контакт, един по един трябва да ги върнем в ДПС“ каза Карадайъ.

Той поясни, че ГЕРБ работят за откъсването на гласове от ДПС, за отслабването на ДПС,  защото не искат да преговарят със силно ДПС. „Ние трябва да сме активни в това противопоставяне и трявба да защитим хората си“ допълни той.

Карадайъ каза, че партията трябва да бъде готова за властта. От една страна трябва да се спечелят изборите за да не може без ДПС да се сформира мнозинство, а друга страна  партията трябва да е наясно какво ще прави с властта и какви проблеми ще решава на хората. „В национален план най-много отива на област Кърджали да сме готови за управление“ заяви той пред кърджалийската структура на ДПС.

За отношенията на ДПС с управляващите в Турция, Карадайъ поясни, че ДПС получава много добри призиви от Турция, но не може да разчита само на тях и допълни, че комуникацията и диалога продължава.

Карадайъ заяви, че решенията за поведението на ДПС се вземат единствено и само от колективните органи на партията на съответно ниво и че никой от вън или от вътре не може да казва какво ще прави ДПС. Ние ще продължим по този начин, бе категоричен Карадайъ.

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов бе категоричен, че ДПС е реална конкуренция, която предлага реални  политики. Той заяви необходимостта от изграждане на една ускорена програма за развитие, която ДПС предлага. Ахмедов акцентира върху значимостта на всеки един, като част от колективното тяло и убедено заяви,  че посланията на партията трябва да идват от структурите, а не от централно ниво.

Зам.-председателят на ДПС и кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че ДПС Кърджали изпълни основната си цел, а именно запазване на цялостта на партията. Хасан Азис призова всеки един, който има свободата, толерантността, заедността като свои ценности да бъде част от обединението и силата, а не от разделението и безотговорността.

На заседанието присъстваха и заместник-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, народни представители, както и всички общински председатели и общински кметове на ДПС в областта.

 

DSC00465

Илхан Кючюк: ЕС и Турция имат взаимен интерес да си партнират

Противоречията между ГЕРБ и националистите растат, а това води до гафове на кабинета, казва Илхан Кючюк

Брюксел трябва да даде конкретен график за приемането на Западните Балкани в съюза

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който кара втори мандат като вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа, беше един от тримата българи, отличени на годишната церемония "Евродепутат на годината" в Брюксел. Той получи признание в категорията "Култура и медии". Запитан какво би си пожелал в работата занапред, той отговори: "Бих искал културата да се превърне в неизменна част от външнополитическата ни дипломация, меката сила на Европейския съюз, защото всички големи и глобални предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез по-голяма интеграция и взаимодействие между всички политически актьори, както в Европейския съюз, така и извън него."
Наградите "Евродепутат на годината" се присъждат от списание "Парламент", което отблизо следи работата на Европарламента.


- Какъв е Вашият коментар за срещата Турция-Европа и какво развитие на обсъжданите в "Евксиноград" въпроси очаквате?
- Приветствам идеята за конструктивен диалог между Европейския съюз и Република Турция. Ние многократно и последователно сме заявявали нуждата от ускорено развитие на тези отношения. ЕС и Турция имат взаимен интерес от едно отворено и честно бъдещо партньорство. Това е от съществено значение и за регионалната сигурност. Голям успех на българската външна политика би било, ако успее да инициира среща на върха при ясно разписан дневен ред с участието на всички лидери на европейски държави. Нещо, което не беше включено в програмата на Българското председателство. Въпреки изричното ни настояване.


- Как ще се развие управлението в България и какви ще са приоритетите на ДПС предвид участието на патриотите във властта?
- Факт е, че наблюдаваме системни гафове и скандали в правителството. Нещо повече, управляващата коалиция е неспособна да води адекватна политика по ключови теми, а противоречията с крайните националисти се засилват с всеки изминал ден. Ние от ДПС предупреждавахме за този сценарий многократно, защото когато овластяваш крайния национализъм, то в крайна сметка си обречен на провал, колкото и да се опитваш да се дистанцираш от него. ДПС и занапред ще продължава да бъде конструктивна опозиция, която води ясна и последователна евроатлантическа политика, но и която се противопоставя на всяка форма на краен национализъм и език на омразата, защото считаме за наш дълг да съхраним демократичното лице на България.


- Виждат ли се вече спечелените точки на България пред ЕС в разгара на Председателството?
- Все още има да се свърши много работа по заложените приоритети, а и нашето председателството няма да бъде оценено по спечелени точки, а по това какво ще оставим като законодателни досиета и нерешени въпроси на Австрия, която застъпва след нас. Европа дава сериозно доверие на България, защото нашето председателство на
Съвета на ЕС идва в момент, в който континентът е на кръстопът. Дневният ред на Съюза включва важни теми като Брекзит, справяне с миграционната криза и следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Хубаво е, че по българските приоритети политическите сили в страната се консолидираха, което предполага по-плавното им реализиране, но е добре да изчакваме и оставащите 3 месеца, за да даваме оценки или да нравим генерални заключения.


- Кои въпроси предстои да бъдат обсъдени в рамките на председателството и кои според Вас ще останат нерешени;
- Като човек, който работи за интеграцията на Западните Балкани, съм силно заинтересуван да видя значителен прогрес по тази тема по време на Българското председателство. 
Представената тази година нова стратегия на ЕС за разширяването е важна стъпка по дългия път за приемането на Западните Балкани в европейското семейство. Също така, трябва да оценим факта, че сега темата за Западните Балкани е по-важна за Европа и този засилен интерес към региона го наблюдавам ежедневно в Брюксел. Но това далеч не е достатъчно, за да се решат проблемите там. За постигането на истински напредък страните се нуждаят от ясно разписан план и считам, че Българското председателство на Съвета на ЕС е подходящият период за това. Какво имам предвид? Брюксел трябва да разработи конкретна времева рамка за всички шест държави, иначе подходът за диференциация между фаворити и аутсайдери може да създаде трайни предразсъдъци в европейското общество, които ще бъдат трудни и болезнени за преодоляване. От друга страна, важно е страните от региона да продължат със съществените реформи и да достигнат необходимите стандарти по пътя към ЕС. Правителствата трябва да покажат силен ангажимент и решителност към процеса на разширяване, защото един разумно ръководен процес ще бъде от полза както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани.

- Какви са приоритетите на Младежкото ДПС, което оглавявате?
- Младите хора на ДПС ще продължават да разчитат на най-ценния капитал за един политик знанието. Умението да сме адекватно подготвени за предизвикателствата на времената, в които живеем. Защото който гледа само към миналото, ще потъне в него. Такъв човек няма да има свое настояще и още помалко - устойчиво бъдеще. И това политическо поведение се оценява високо от нашите международни партньори. Доказателство за това е доверието, с което се ползваме.


- Скоро получихте наградата на Евродепутат на годината в категория "Култура и медии". Как оценявате това признание?
- Зад тази награда стои трудът на много хора - не само моят, екипа с който работя, на колегите ми, на всички млади хора в ДПС, които винаги ме подкрепят в отстояването на смислени и важни каузи. Благодарен съм, защото това отличие е голямо признание и стимул да продължаваме да работим все така уверено. А признанието означава отговорност. Тук трябва да направя едно уточнение, че в тази категория, също попада и работата на евродепутатите в сферата на образованието и младежките политики. Полагаме много усилия в борбата срещу младежката безработица, защото това е сериозен проблем не само за България, но и за цяла Европа. И занапред ще работя в подкрепа на модернизирането на професионалното образование и обучение, както и образованието за възрастни, и ще настоявам държавите членки, частните и публичните дружества и институции да инвестират повече ресурси за повишаване на конкурентоспособността на работещите хора.


- Предстои Съвет на АЛДЕ, а преди това и важна конференция на тема "Европа в търсене на смисъл". С какво тези събития ще допринесат за страната ни?
- Желанието ни бе събитието да съвпада с най-активния период на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, за да можем максимално да допринесем то да бъде успешно. В това число - да бъдем и коректив. Точно затова настоявахме и успяхме да включим в дневния ред темите за Западните Балкани и бъдещето на кохезионната политика.

Събитието, което ще се проведе на 4 април, поставя фундаменталния въпрос за бъдещето на Съюза или може ли ЕС да преодолее многото кризи, пред които е изправен. ДПС със своето силно международно представителство може да участва в задаването на дневния ред ЕС. И това допринася положително за международния образ на България.

(в. Стандарт, 30.03.2018г)

Симпатизанти на ДПС от Кърджали посетиха Европарламента по покана на Неджми Али

Симпатизанти на ДПС от Кърджалийска област посетиха столицата на Европа между 26 и 28 март по покана на евродепутата от АЛДЕ Неджми Али.

Двудневната визита бе концентрирана основно около работата и функциите на Европейския парламент, но и по време на семинарната част, и по време на официалната работна вечеря, младежите повдигнаха въпроси относно политическата ситуация в България.

Гостите посетиха Дома на Европейската история и Парламентариума, два музея на Европарламента, посветени на историята на Стария континент като цяло, както и на еволюцията на самата институция. Те присъстваха на презентация, в която в детайли бе представена дейността на Парламента, а г-н Али запозна посетителите подробно и със своите дейности в рамките на Бюджетната комисия, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по външни работи. Гостите посетиха и Пленарна зала.

Освен работната част на посещението, групата имаше възможността да разгледа и забележителностите на Брюксел.

IMAG1079

 

активисти на ДПС от област Благоевград посетиха Европарламента по покана на Искра Михайлова

Искра Михайлова посрещна в Европейския парламент активисти на ДПС от област Благоевград. От 26-ти до 28-ми март 2018г., четиридесет представители на ДПС гостуваха в най-голямата европейска институция по покана на евродепутата.

На гостите им бе предоставена възможността да се запознаят с функционирането на Европейския парламент. В програмата на посещението бе включена и презентация, която подробно представя комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента и техния състав, както и процедурите за взимане на решение. Те също така станаха част от проведената и организирана от Искра Михайлова на 27-ми март 2018г. Конференция посветена на Европейското териториално сътрудничество (ИНТЕРРЕГ).

 

Искра Михайлова организира Конференция посветена на Европейското териториално сътрудничество (ИНТЕРРЕГ)

Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент организира и проведе на 27 март 2018 г. Конференция посветена на Европейското териториално сътрудничество (ИНТЕРРЕГ). В събитието взеха участие Комисаря по регионалната политика Корина Крецу, министъра на Българското Председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, председателя на Комисията по бюджет в Европейския парламнет Жан Артюи, координатора на АЛДЕ в Комисията по регионално развитие Матиас ван Милтенбург, депутата Иван Яковчич - зам.координатор на АЛДЕ в Комисията по регионално развитие, представителите на Комитета на регионите Мишел Райсберман и Павел Бранда, представители на ГД Регионално развитие и градска политика, ГД Заетост, ГД Транспорт в Европейската комисия, Програма ЕСПОН, oрганизацията Трансгранична оперативна мисия, Асоциацията на европейските гранични региони.
Искра Михайлова заяви „Европейското териториално сътрудничество е от важно значение за изграждането на общо европейско пространство и е в основата на европейската интеграция. То има ясна добавена стойност за Европа: предотвратява превръщането на границите в бариери, сближава европейските граждани, помага за разрешаването на общи проблеми, улеснява обмена на идеи, инициативи и насърчава усилията за постигане на общите цели. Затова е важно да съхраним и укрепим Интерег като важен инструмент в рамките на политиката на сближаване след 2020г.“

1 2

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОРГАНИЗИРА СЕМИНАР ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В СЛИВЕН

Зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова организира семинар за земеделски производители от област Сливен. Темата на семинара беше „Устойчиво земеделие и преработвателен сектор в област Сливен - подкрепа за  конкурентоспособни земеделски стопанства. Актуални възможности за малкия и средния бизнес в селските райони”. В  него се включиха повече от  60 заинтересовани участника от цялата област.

ДПС обръща внимание на хората не само в предизборните си речи и слогани, тук сме, за да ви дадем навременна информация, за да ви помогнем да бъдете активни и с добри резултати за самите себе си - с тези думи Филиз Хюсменова се обърна към присъстващите.

Лектор на семинара беше Ализан Яхова, бивш изпълнителен директор на Държавен Фонд „Земеделие“, която предостави актуална информация по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Беше обърнато внимание на изискванията към кандидатите, на финансовите условия, приоритетни проекти, които биха могли да се конкурират, както и на възможностите за малкия и средния бизнес в селските райони, с акцент на тези в област Сливен. 

В семинара взеха  участие и Янко Янков - заместник-председател на Движение за права и свободи, Мустафа Мустафов – областен председател на ДПС – Сливен, общински председатели на ДПС и МДПС.

1 seminar

Илхан Кючюк в подкрепа на кампания за защита на културното и езиково многообразие на ЕС

Богатството на езиците в Европейския съюз е един от основополагащите принципи на европейския проект и символ на стремежите на общността да остане сплотена и хармонична.

В контекста на това продължава кампания за защита на културното и езиково многообразие на ЕС. Тя е в подкрепа на инициативата Minority Safepack, която цели да подобри защитата на правата на гражданите на ЕС, принадлежащи към различни етнически и езикови малцинства.

"Целта е да се съберат един милион подписа от цяла Европа. След като бъдат събрани, ще бъде внесена петиция до Европейската комисия, която, от своя страна, да стартира съответната законодателна процедура"
, обясни евродепутатът Илхан Кючюк.

Кампанията е много важна, защото върху нея е изграден фундаментът на Европейския съюз, категоричен е Кючюк. В подписката могат да участват всички граждани на Европейския съюз. Българските граждани могат да попълнят бланка, за да участват в петицията.

"Тук не говорим само за насърчаването да се говори на езика, към който принадлежат съответните малцинства, но и да се създадат програми за финансиране на малки езикови общности и създаване на център за езиково многообразие, свобода на  приемане на аудио-визуално съдържание. Това е ангажимент на европейските институции. В рамките на ЕС има около 50 милиона граждани, които принадлежат към дадено етническо или езиково малцинство - те правят Европа по-богата. И наш ангажимент е да ги съхраним и насърчим", допълни Илхан Кючюк.

Цялото интервю на евродепутата Илхан Кючюк можете да чуете ТУК

(БНР,25.03.2018 г.)

Евродепутатът Неджми Али на среща с младшите посланици на „Славейков“

Младшите посланици на Европейския парламент към СУ „Петко Рачов Славейков” - гр. Кърджали посрещнаха на своя територия висок гост – г-н Неджми Али, евродепутат от партия АЛДЕ в ЕП. След приятелското посрещане проведоха приятна и ползотворна среща – разговор в специализирания кабинет по история на училището.

Основните теми, по които се проведоха дискусии по време на срещата, засягаха всички елементи, свързани с работата на един евродепутат.

След  като запозна младшите посланици със своята дейност в Комисията по бюджети и Комисията по бюджетен контрол в ЕП, г-н Али започна да отговаря на зададените му въпроси.

На първата престрашила се да зададе въпрос ученичка Анелия от 10“б“ клас „Как се чува гласът на България в ЕП?“, г-н Али отговори, че държавата ни е солидно представена и „много силно се чува гласът ни“. Единадесетокласникът Джан попита „Какво харесвате най-много в своята работа?“. Последва отговорът: „Ежедневното предизвикателство“. Г-н Али има над 120 доклади по различни теми, което го поставя на четвърто място сред 751 депутати.

Десетокласникът Николай се поинтересува как протича един ден в Брюксел и разбра, че работният ден на евродепутата започва в 9.00 и завършва в 19.00 часа.

Преслава от 9“в“ попита „Как ще се възползва България от европредседателството?“ и получи оптимистичния отговор, че „определено ще бъдем по-видими“. Атанас от 10“г“ се поинтересува от отношенията между  българските евродепутати и се зарадва на отговора, че „единни сме зад националните каузи, независимо от партийните предпочитания“. Теодора от 9“в“ зададе актуалния въпрос за Брекзит, а председателят на Ученическия парламент Стамен от 11“а“  попита за най-положителното за България след 10 години членство в ЕС. Безспорно за евродепутата г-н Неджми Али това е мирът.

Адвие от 10“г“ зададе въпроса: „Като член на делегацията ЕС –Турция какво очаквате от срещата на 26.03. във Варна?“. Отговорът е „България да спечели“.

 Александра от 11“а“ се поинтересува „Какво е Европа за вас?“. Г-н Али отговори: „За мен Европа е свобода, достойнство, равноправие между всички граждани. Равен шанс за развитие на всеки един европейски гражданин. Надежда за един по-добър живот, едно по-добро утре. Вярата ми е в младите хора, защото всичко това заедно с тях ще го реализираме.“

В заключение г-н Али изрази своето възхищение от материалната база на СУ „П.Р.Славейков”, от възможностите, които получават младите хора да се развиват, да постигат и да се доказват, което според него вдъхва още повече самочувствие, че сме европейци.

Мустафа Карадайъ от Корница: Дошло е време да се обединим, да сме заедно, отново да сме силни!

ДПС ще подадее сигнал в прокуратурата за публично изявление на наблюдаващия прокурор по т.нар. „дело срещу имамите”, в което се създава етническо и верско противопоставяне. Това стана ясно от думите на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на митинг в село Корница. Думите на прокурора потвърждават нашата оценка, направена още преди 8 години, че делото е политически процес на натиск и преса върху нас, коментира Карадайъ. Ако е нужно, знаем как и можем да направим още, но нека видим действията на прокуратурата, заяви той. Лидерът припомни, че становището на прокуратурата по повод на дърпането на възрастни жени на границата от страна на националистите, бе оставено без последици, с аргумента, че нямало достатъчно доказателства.

Той отбеляза, че именно  това е двойният аршин и двойния стандарт на правосъдието на прокуратурата. „Единия, който му виждаме действията през медиите и другото, което се случва 8 години с нашите имами. Това е разликата.”  заключи Карадайъ.                                                           

ДПС ще следи процесите по изработването на новите учебници по история и ще  настоява  събитята  и участниците в т. нар „възродителен процес” да влязат за изучаване в учебниците. Председателят реторично попита:  На кое му казват те възродителен процес?! На най-голямото етническо прочистване след Втората световна война, т. нар голяма екскурзия 1989 г, или на  опита за насилствена асимилация 1984 година, или на  опита за насилствена асимилация 1975-76 година, или на опита за насилствена асимилация 1972-73 година или на опита за насилствена асимилация 1964 година.  ДПС ще настоява нашата история на нашата Родина да влезе в учебниците.

Карадайъ завърши с призив за заедност и  единство. „Дошло е време да се обединим, да сме заедно, отново да сме силни.”

Това заяви председателят на ДПС Мустафа  Карадайъ  на възпоментален митинг в  с. Корница, община Гоце Делчев. Събитието, организирано от ДПС премина под надслов „Миналото не е пепел...Паметта е жива!” и отбелязва 45 години от трагичните събития на т.нар „възродителен процес” в с. Корница

На възпоменателния митинг присъстваха още Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, Халил Летифов-зам.-председател на ПГ на ДПС, народните представители Елхан Кълков, Хайри Садъков, д-р Хасан Адемов, Велислава Кръстева, Сергей Кичиков, Ихсан Хаккъ, Джейхан Ибрямов, Имрен Мехмедова, Танер Али, Севим Али и Ерол Мехмед, Илхан Кючюк-председател на Младежко ДПС и евродепутат, членовете на ЦОБ Рушен Риза и Ердинч Хайрула, Ведат Хюсеин-областен председател на ДПС Благоевград, Юмер Хамза-областен председател на ДПС Пазарджик, Салих Аршински-областен председател на ДПС Смолян, Айруш Хаджи и Хюсеин Сърманли-участници в събитията и политзатворници, кметове на ДПС, общински и местни председатели и Младежко ДПС. След края на митинга бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите в с. Брезница и с. Корница.

IMG 4621

Илхан Кючюк в Косово и Македония: Целият Европейски съюз има интерес от по-бързата интеграция на Западните Балкани

Евродепутатът проведе работно посещение в двете държави

„Целият Европейски съюз има интерес от по-бързата интеграция на Западните Балкани“. Това заяви евродепутатът от АЛДЕ / ДПС Илхан Кючюк, който проведе двудневно работно посещение в Косово и Македония.

В Косово Кючюк се срещна с вицепремиера и министър на външните работи Бехджет Пацоли, както и с ръководството на либералната партия на Косово и нейната младежка организация. Евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ проведе среща и с представители на Алианса за ново Косово, сред които министърът на икономиката Валдрин Лука, министърът на вътрешните работи Фламур Сефай, заместник-министрите на външните работи Рейхан Вуничи и Герж Дедай, депутати и др.

„Десет години, откакто Косово обяви независимост, не е много, но най-младата държава в Европа е пълна с енергия и потенциал. Косово е независима държава и новото правителство, в което основна роля има либералната партия, започна да показва, че е намерило начин да консолидира своя суверенитет, да укрепи институциите и да поддържа мира и демокрацията. Разбира се, страната има да измине дълъг път, преди да се присъедини към евроатлантическите структури и с вицепремиера Пацоли се разбрахме да работим за визовата либерализация с ЕС като основна стъпка в тази посока.“

Във втория ден от работното си посещение Илхан Кючюк посети Скопие, където разговаря с Буяр Османи, вицепремиер и министър на европейките въпроси, Зоран Шапурич, министър на административната реформа, Аднан Кяхил, министър на инвестициите, Н.Пр. Виктор Димовски, държавен секретар на Министерството на външните работи на Македония, с Горан Милевски, председател на либералната партия, която е част от управляващата коалиция и с депутати от всички политически партии.

„Трябва да поздравим правителството на Зоран Заев, че за сравнително кратко време съумя да сложи край на политическата безизходица, в която бе изпаднала Македония. Сега страната гордо крачи към НАТО и ЕС и в Брюксел този факт се оценява положително. След подписването на договора за добросъседство  с България, искрено се надявам, че в най-скоро време ще видим и значим напредък относно името на страната, което ще отвори вратите на Македония за членство в ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е в интерес както на България, така и на целия ЕС, и ние с либералните партньори в региона ще работим и занапред за осъществяването на тази кауза.“

Meeting Osmani

Meeting Ministers in Kosovo

Неджми Али: Над 60 млн. души в ЕС са ангажирани в селското стопанство и хранителния сектор, трябва да им осигурим необходимото финансиране

„В ЕС има повече от 60 млн. ангажирани както в селското стопанство, така и в сектора за преработка на храни. Земеделските райони, включително и тези, които са планински и отдалечени, се използват не само за производство на храни, но също така в тях живеят много европейски граждани и са база на секторите за отдих и туризъм“, каза евродепутатът Неджми Али.

На заседание на Бюджетната комисия на Европейския парламент на 22 март бе представено становище от Комисията по бюджети към Комисията за земеделие и развитие на селските райони, като докладчик бе евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али.

„Ролята на селскостопанския сектор на ЕС, осигуряващ продоволствената сигурност за повече от 500 млн. европейски граждани, е от изключително значение. Освен това, нашите земеделски производители, които са зависими от природните ресурси, са и най-преките защитници на околната среда“, посочи Неджми Али.

„Имайки предвид гореказаното, предлагаме становище по Бъдещето на хранителните продукти и земеделието до Комисията земеделие и развитие на селските райони AGRI, като поставяме акцент основно на следните аспекти:

На първо място - за да могат да бъдат постигнати целите на Общата селскостопанска политика (ОСП), следва да се осигури необходимото финансиране през периода на следващата Многогодишна финансова рамка (МФР);

На следващо място - трябва да се извърши опростяване и модернизация на ОСП, но същевременно Европейската комисия следва да гарантира, че функциите за финансов контрол, контрола на изпълнението и одита се изпълняват при еднакъв стандарт и критерии във всичките държави-членки;

Трето - необходимо е да се прилага справедливо разпределение на преките плащания сред държавите-членки, така че да се осигури по-бързо преодоляване на различията между различните региони на Съюза. В това отношение подкрепата за земеделските стопани с акцент върху малките стопанства е много важна.

В заключение - изказваме подкрепа на дейностите за повишаване ефективността на селското стопанство и подобряване на европейската добавена стойност“, завърши Неджми Али.

Неджми Али: Броят на бежанците в Турция е нараснал, трябва да се справим с предизвикателствата!

Сред бежанците има над 284 хиляди новородени и 1 милион деца, които са на училищна възраст, подчерта евродепутатът

 „Ситуацията с бежанците в Република Турция не се е променила съществено от времето, когато Механизмът за тяхното подпомагане бе представен за първи път. Броят на търсещите убежище е нараснал на повече от 3.5 милиона човека“, заяви евродепутатът Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджети на ЕП в Брюксел. Комисията разгледа на 21 март втората фаза на Механизма за бежанците в Турция.

„Както се вижда от решението на Комисията, втората фаза не се различава от първата нито по продължителност, нито по размера на финансовите ресурси, които трябва да бъдат предоставени. Същото важи и за модела на осигуряване на средствата от двата източника - от бюджета на ЕС и приноса на държавите-членки.

По информация от Европейската Комисия сред бежанците има над 284 хиляди новородени, както и 1 милион деца, които са на училищна възраст. От тази гледна точка, за нас е важно да оценим нивото на изпълнение на първата фаза, да посочим недостатъците и да видим какви са начините за тяхното преодоляване. Стъпвайки на тази основа и използвайки уроците от практиката, ще ни бъде по-лесно да се справим с предизвикателствата, свързани с реализацията на втората фаза“, каза представителят на АЛДЕ.

В този контекст Неджми Али повдигна няколко въпроса.

„Първо, основните принципи, които направляват работата по Механизма, са скоростта, ефикасността и ефективността, а така също и доброто финансово управление. Този Механизъм трябваше да мобилизира 3 милиарда Евро за периода 2016-2017. Бяха ли всички тези основни принципи реализирани на практика при изпълнението на първата фаза?

Второ, в края на 2017 държавите-членки вече бяха предоставили приблизително 1.5 милиарда Евро, като 87% от тези средства бяха изплатени. Като имаме предвид, че се очаква остатъкът от този финансов ресурс да бъде разпределен през 2018 и 2019 г., като крайният срок за плащанията вече е 2021 г., бихме ли могли да твърдим, че втората фаза на Механизма ще бъде изпълнена в по-стриктни времеви рамки?“, попита евродепутатът.

Накрая на изказването си Неджми Али настоя за повече информация относно общите очаквани разходи за мениджмънта на Механизма и на финансираните проекти.

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ПОСРЕЩА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ УЧИТЕЛИ ПО МАЙЧИН ТУРСКИ ЕЗИК ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

Евродепутатът Филиз Хюсменова посрещна в Европейския парламент 25 учители и образователни дейци по майчин турски език от цялата страна. От 20 до 22 март те са на посещение в столицата на Белгия - Брюксел. Ръководител на групата е Мукадес Налбант, бивш заместник - министър по образованието в периода 2005-2009 г.

Гостите проведоха с Хюсменова задълбочен разговор по наболелите проблеми на изучаването на майчин език в училищата и за пътищата за тяхното преодоляване. Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова изрази   безпокойството си от негативната тенденция за драстично намаляване на изучаващите  майчин турски език през последните 25 г., като през 1992-1993 г. турски език в страната са изучавали 114 000 деца, а днес броят на учениците, които учат турски език е 6000. Беше коментирана позицията на ДПС за създаване на реални условия за изучаване на майчин език, както и по-голямото желание за отбелязване на Международния ден на майчиния език и за провеждане на други събития, които популяризират майчиния език.

Групата се запозна с функционирането на Европейския парламент и с неговия актуален дневен ред. В програмата на посещението беше включена и презентация, която подробно представи комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента, процедурите за взимане на решения.

thumb DSC 0153 1024

thumb DSC 0187 1024

 

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност