57new


Участие на народния представител Рамадан Аталай в " Денят започва" по БНТ

"Учудвам се, че събирането ни в "Бояна" създаде такъв интерес в медиите. Събирането е рутинно и беше инспирирано от постоянно създаваните скандали в държавата, последният от които беше скандалът с ЧЕЗ." каза в сутрешния блок на БНТ народният представител от ДПС Рамадан Аталай.

"Не съм по конспиративните теории, но щом премиерът казва, че има заговор срещу правителството, трябва и да го докаже. Както и да се разбере защо министър Петкова си подаде оставката. Тя държеше баланса в сектора, беше министърът, който си вършеше работата балансирано", заяви Аталай.

"Управляващите изпаднаха в много неудобна ситуация. Няма как премиерът да не знае за сделката за ЧЕЗ. Няма как институциите да не запознати със сделката от началото до края й. Държавата трябва да знае за тази сделка от гледна точка на сигурността. Институциите трябваше да си свършат работата предварително, а не да чакат премиерът от Брюксел да им разпореди", подчерта депутатът от ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде изявление пред журналисти след проведеното заседание на ПГ и ЦОБ на ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде изявление пред журналисти след проведеното заседание на ПГ и ЦОБ на ДПС.

„За да проведем днешното заседание тук има няколко предпоставки. Първо имаше едни призиви за стабилност по време на европредседателството. В тази връзка ние тази стабилност я разбираме като стабилност на държавата и в този смисъл даваме своя принос за стабилността на държавата. От друга страна последните два месеца наблюдаваме, че властимащите непрекъснато генерират различни видове скандали и конфликти-дори между институциите“, каза Карадайъ.

„Другата темата, която беше важна за нас е, че ни предстои един семинар на 5 март за отворено управление. Това е важна тема за нас и не само за нас. От тази гледна точка можете да го приемете дори като един вид подготовка за управление на страната от наша страна“, изтъкна председателят на ДПС.

Запитан относно предсрочни избори Мустафа Карадайъ каза, че такова нещо още от ДПС не са казали. „Ние работим и даваме своя принос за стабилност на държавата. Някои хора се опитват да го разбират като стабилност на властта. Стабилността на властта е част от стабилността на държавата, но тези две неща не са еднозначно равни. От друга страна, обаче властимащите непрекъснато да генерират скандали, дори конфликти между институциите, това са тревожни неща, с оглед стабилността на страната. Тези скандали пораждат  напрежение в обществото“, посочи още Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС коментира още, че очакват темата за оставката на енергийния министър да дойде до НС, където ще изложат мотивите и аргументите си по нея.

Карадайъ коментира сделката с ЧЕЗ като заяви  „Според нас за сделката за ЧЕЗ предстоят съответните органи и институции на държавата в рамките на закона, правилата и процедурите, да се произнесат, и да се запознаем с техните констатации и решения, и от там нататък и ние ще се произнесем.” 

"Ако е закъсняла реакцията на институциите по тази сделка, според законите, тогава има наистина закъснение, но ако има оценка за закъсняла реакция, според нечии очаквания, това е друга тема", каза още по темата Мустафа Карадайъ.

 

 

 

 

 

Участие на зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид в "Беновска пита"

Хамид Хамид: ДПС постави забележки към Борисов още в първия ден на коалицията, за Радев гласувах с очаквания

Хамид Хамид, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми“:

ВНИМАНИЕ: Интервюто с Хамид Хамид е проведено в Народното събрание в петък – 23-ти февруари 2018 година- преди Теменужка Петкова, министър на енергетиката да подаде оставката си. Затова няма въпрос по темата.

Съжалява ли ДПС, че подкрепи президента Радев?; Напрежение между „първите мъже в държавата“; Националистите – аут от властта; Законът за вторичното разграбване на КТБ и ветото на президента

Беновска започна интервюто с въпрос към Хамид дали съжалява, че ДПС са подкрепили Румен Радев за президент и по този начин са дали рамо и на БСП. Водещата допълни, че президентът е наложил вето на „закона против допълнителното разграбване на КТБ“. Хамид отговори, че няма за какво да съжаляват, защото ДПС са заявили позицията си, че България трябва да има нов президент, още преди да са били ясни кандидатурите. Той потвърди, че е гласувал „за“ Радев и има очаквания към него.

Беновска попита какви са очакванията му и предаде думите на Цветан Цветанов, че Радев и БСП са проект, създаден през 2016 година, за да оттласне България от Европейското развитие и партньорство със САЩ. Хамид сподели, че очакванията му са големи и смята, че президентът трябва да бъде обединител и в момента е, но трябва да има по-ясни позиции по отношение на националистите във властта, европейската визия за страната, защото има хора в управлението, които в момента пречат на развитието. Относно думите на Цветанов – каза, че това е негово мнение и няма да го коментира.

 Беновска попита „не тлее ли пожар в думите, които президентът отправя, срещу премиера Борисов – това обединява ли, или разединява двата властови полюса?“. Хамид отговори, че не толерират такова поведение на „първите мъже в България“ и призовават за добър тон и нормално функциониране на всички институции, защото това поведение пречи на страната.

 Беновска попита дали това се отнася и за националистите. Хамид каза, че се отнася за всички, но специално националистите определи като „генератори на скандали и по най-бързия начин трябва да напуснат властта и повече никога не трябва да бъдат допускани до политическия живот на страната“. Водещата отбеляза, че те имат по-висок резултат от ДПС. Хамид потвърди този факт и даде за пример националистите в Германия, които са влезли в парламента, но Меркел е предпочела другите партии и не е давала знак, че ще включва националистите в управлението.

Беновска попита кое е било по-добрият вариант, който Борисов да избере – коалиция с БСП и ДПС, коалиция само с БСП, или само с ДПС. Хамид отговори, че е трябвало да се изготви предварително програма за ускорено развитие на страната и след това - спрямо програмата - да се изгражда коалицията, а не да се прави „аритметичен сбор, който е еклектичен, генерира скандали и завършекът на тази коалиция ще бъде скандален“.

Беновска се върна отново на темата за внесения от Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид закон за банковата несъстоятелност и внесеното вето от президента. Хамид обясни, че това е може би седмото вето на държавния глава, който доста активно използва това „закрепено“ правомощия. Депутатът от ДПС каза, че са заявили своята позиция и несъгласието на ДПС  с президента. Според него става въпрос за неразбиране на текстовете на предложението и безпокойство, че не може да има норми с ретроактивно действие. Хамид обясни, че е в законодателството е предвиден нарочен ред, по който се извършва законодателство по изключение и има забрана за неговото използване, когато влизат закони със задна дата и се увеличават санкции и наказания, а във всички други случай пише, че такова законодателство е допустимо, а казусът КТБ е изключение от огромен обществен и държавен интерес. Той продължи с това, че текстовете в предложението са в съзвучие с българското законодателство.

 Беновска каза, че доказателство за това е приемането на закона веднъж в НС - преди налагането на ветото - и това означава, че е юридически добре издържан. Хамид потвърди и каза, че вярва, че при повторно гласуване, което предстои, законът ще събере необходимото мнозинство и от ДПС ще защитят своите мотиви. Водещата попита кой е подкрепил закона. Хамид каза, че ГЕРБ са подкрепили изцяло, ВОЛЯ частично, но това не е важно, защото законът е минал. Беновска попита госта си дали отново са разговаряли с ГЕРБ и другите ПГ как ще реагират и дали ще се повлияят от ветото на президента. Хамид отговори, че не са разговаряли с никого и не смятат да търсят предварителна подкрепа, защото аргументите за закона са ясни. Той допълни, че президентът също е против разграбването на КТБ и всички работят в една посока, но несъгласията произтичат от юридическото тълкуване на някои понятия. Хамид изрази надежда при второто обсъждане да се докаже правотата на законопроекта. 

Беновска попита дали това не е „добре изпипано политическо коварство от страна на президента“, защото в речта си срещу Борисов Радев казва, че Доган е подарил предколедно сподрепата си към премиера Борисовс изявлението си, че е рано за предсрочни избори. Хамид отговори, че се фокусира върху юридическите аргументи и не смята така, но е очевидно, че управлението и политиците са се отдалечили от гражданите на страната. За това ДПС организират семинар „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”, за да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателсвата, пред които са изправени демокрациите от новото време. За участие във форума е поканен дългогодишният председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън. Събитието ще се проведе на 05 март в гр. София. Поканени са още народни представители, представители на европейските институции, представители на академичната общност  и местната власт.    

Законът за медиите, собствениците им и финансирането им; Управляващите – отдалечени от гражданите

Беновска попита за закона за медиите и разкриване собствениците на медиите и  средствата ,с които се финансират  – „Смятате ли, че гражданите с всичките свои протести, мнения, които изказват по социалните мрежи, са истинските говорители – не смятате ли, че това са подставени лица - с фалшиви профили или обслужващи някой олигарх или нечий друг интерес срещу заплащане?“. Хамид отговори, че е против това се бори цял свят – троловете, които се опитват да формират общественото мнение. Депутатът обясни, че целта е всеки един гражданин сам да разбере коя медия как се финансира и да не се влия от мнението на троловете и техните неясни цели и средства. Беновска попита госта си кое нарича „неясна цел и средства“. Хамид отговори, че това са скритите кукловоди на троловете, скритите интереси. Беновска попита Хамид дали смята, че трябва да превалира участието на гражданите при положение, че много от НПО-тата и медии на в-к „Капитал“ са финансирани от „Америка за България“ и други чужди организации. Хамид отговори, че изобщо не става въпрос за НПО-та, а се има предвид активното участие на гражданите при вземане на решения, поне на местно ниво. Беновска попита много ли са „активните граждани“, които правят протест за Пирин и затварят Орлов мост. Хамид каза, че говори за решения, които се взимат от местната власт, но за да бъдат гражданите по-активни – трябва да се създадат условия. Депутатът от ДПС подчерта, че в момента няма такива условия, защото политиците и управляващите са отдалечени от избирателите. Беновска попита как ще се променят нещата. Хамид отговори, че програмите за управление трябва да се обявяват по-открито и да се смени моделът на управление.

Беновска се върна на темата за „политическото коварство“ на Радев, който освен името на Доган, е намесил в нападките си към Борисов и Делян Пеевски, в попрището му на бизнесмен. Хамид отрече да има някаква връзка между изявленията, а и според него Пеевски е отговорил достатъчно достойно и няма какво да се допълни. 

Беновска попита Хамид дали е доволен от президента. Той отговори, че не може да даде категорична оценка, но ДПС са имали възможност да дадат своята оценка за Радев по време на годишнината от встъпването му в длъжност. Водещата попита дали от ДПС са убедени, че законът за вторичното разграбване на КТБ ще бъде приет и ветото ще отпадне. Хамид отговори, че е убеден и освен, че ще влезе в действие,от ДПС готвят допълнително информация за прогнозните активи, защото няма как да бъде определена точния размер на активите, но от публичната информация на сайта на КТБ могат да се извлекат данни и да се посочи какъв огромен материален интерес има.

Беновска попита дали ще бъде приет законът за медиите при положение, че кръгът „Капитал“ ще получи допълнителни милиони за следващата година от „Америка за България“, а законът няма да бъде в угода на кръга. Хамид каза, че вярва, че законът ще влезе, защото не разбира как народен представител може да да гласува против прозрачността и против информирането на гражданите кой и откъде какви пари получава и кой седи зад медиите. Той обясни, че със закона не се ограничава финансирането, а се повишава информираността.

Очаквания и забележки към премиера Борисов; Демонтаж на националистите от управлението

Беновска попита госта си какви са очакванията и забележките към премиера Борисов. Хамид отговори, че забележките са поставени още през първия ден на сформиране на управлението и коалицията – още повече има решение на централния съвет на ДПС за незабавен демонтаж на коалицията. Беновска попита как работи часовникът на ДПС, защото от Коледа са минали два месеца.Той обясни, че незабавно трябва да се отстранят националистите от властта, но за съжаление това се бави и е видимо от скандалите в публичното пространство, но партията работи за смяна на модела на управление. Хамид допълни, че в момента текат годишните отчетни събрания и партията се готви активно.

ЗАМ. – ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОРГАНИЗИРА СЕМИНАР ЗА МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС В МОНТАНА

Зам. – председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова организира семинар за малкия и средния бизнес, който се проведе на 24 февруари 2018 г. в град Монтана. За организирането на семинара съдейства нейният Европейски информационен център в гр. Враца. В събитието взеха участие активисти на партията и млади хора от областта, интересуващи се от програми, по които могат да кандидатстват за финансиране на техен бизнес.

Темата на семинара беше „Възможности на малкия и средния бизнес за инвестиции в неземеделски дейности в област Монтана”, а лектор - експертът  Даниел Александров. Той запозна присъстващите на събитието с оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като се спря на процедурата за насърчаване на предприемачеството, изискванията към кандидатите, допустимите и недопустимите дейности, финансовите условия.   Подробно беше дискутирана мярка 6 – Развитие на стопанства и предприятия от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., както и  под мярка 6.4.1 – Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности, която предстои да стартира през април 2018 г. В индивидуалните консултации присъстващите получиха съвети по интересуващите ги въпроси.

Освен евродепутата и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова, в семинара активно се включиха народният представител на ДПС от област Монтана - Димитър Аврамов, областният председател на ДПС Монтана - Тихомир Трифонов, областният председател на МДПС Монтана - Мариян Димитров, общинските председатели на ДПС в областта.

1

Участие на д-р Нигяр Джафер в "Седмицата" по Дарик

Водещ:Сега да чуем доктор Джафер. Да почнем и с вас с ясния отговор - Движението за права и свободи подкрепя ли искането за оставка на професор Камен Плочев на двама министри – на финансите и на здравеопазването?
д-р Нигяр Джафер: Аз ще започна своя отговор с това, което е казал поета – „...Какво тук значи някаква си личност...”. Нашата теза от много години е, че личностите в здравеопазването, особено през последните пет-шест години нямат никакво значение, защото е сбъркан модела, той е изчерпал своя капацитет, генерира дефицит и няма никакво значение дали сменяме управителите на здравната каса или министрите.
Водещ:В конкретния случай – трябва ли да бъде... Разбирате ли, за да приключи въртенето, да стане ясно кой в какви позиции влиза в този разговор по конкретния случай, и след това наистина да отидем в големия дебат – да се подкрепя ли оставката на професор Плочев?
д-р Нигяр Джафер: Дори да бъде сменен професор Плочев проблемите ще останат, ще продължават да бъдат съществени и системата ще продължава да показва тези дефекти.
Водещ:А за сменяне ли е?
д-р Нигяр Джафер: Безспорно е, че професор Плочев няма никакъв политически, оказва се, че няма и сериозен управленски опит, това е факт. Друг е въпросът обаче, че неговият избор от много време насам беше абсолютно консенсусно подкрепен, ние също подкрепихме професор Плочев.
Водещ:Но сега вече, като го гледате и вие сте изненадани, че няма този опит, за който говорите?
д-р Нигяр Джафер: Това, което се опитвам да кажа, че всъщност и неговата смяна няма да промени нищо към по-добро, защото този скандал вчера навлезе в епистоларната си фаза, писането на писма...
Водещ:Той почна епистоларно, той прати писма до народното събрание...
д-р Нигяр Джафер: Вчера обаче придоби наистина епистоларни форми, министър Горанов писа писмо до Лекарския съюз, Лекарският съюз писаха до касата спешно да им дадат отчет, също Лекарския съюз написаха и до премиера, доколкото разбираме остава голямото разминаване в отчетите. Да ви кажа ли защо? Това е тема, обсъждана, впрочем колеги и в Комисията по здравеопазване. За мен словосъчетанието „балансирано бюджетно салдо” е просто счетоводен термин. Той не показва истинското финансово състояние на нещата. Защото, когато обсъждахме бюджета ноември месец в здравна комисия беше ясно и беше поставен въпроса, аз го поставих и други колеги го поставиха дали има 260 милиона неразплатени към чужди клиники и какво следва, къде те са отразени, къде им е мястото в документа, който обсъждаме? Беше отговорено – „... Да, има неразплатени, но понеже отчетният документ, счетоводния документ не дава възможност да се отчитат тези средства, ние не сме ги отразили...”. Не може една финансова институция, защото финансова е институцията, характерът на касата е на платец. Не може да не отразява истинското финансово състояние на нещата. Беше ясно, че има такива огромни задължения и трябва да сме сигурни, че чуждите партньори, чуждите лечебни заведения ще си искат тези пари, независимо колко от тях са просрочени...
Водещ:Това са пари за тези, които не са навлезли, които слушат в момента, това са пари за лечението на българи, които са били в чужбина, най-често спешно им е оказана някаква помощ, чужбина в рамките на ЕС...
д-р Нигяр Джафер: Не само спешни, повечето са планови...
Водещ:...може и планови и трябва сега България, българската каса да плати на тези болници, където са се лекували. И тук започват вече споровете...
д-р Нигяр Джафер: И те не са натрупани само последната година, последните няколко години.
Водещ:271 милиона лева дългове, от тях 134 просрочени към 31 януари тази година, според отчета на доктор Плочев, според ежемесечния касов отчет, който обаче пак той е давал в Министерство на финансите са 7 милиона и 600 хиляди лева, за тази година вие сте заложили 73 милиона лева за такива плащания, а всичките били 271 милиона, тоест са заложени три пъти и половина по-малко пари...

д-р Нигяр Джафер:Нека да поясним, че огромната част от тези плащания, които са дължими в момента към чужди клиники са за така нареченото „планово лечение”. Няма как голяма част от тези плащания да се осигурят и да се осъществят без издаването на формуляр S2. Там участват националните...здравната каса, националните консултанти се произнасят. Голяма част от плащанията всъщност са такива. Тоест, когато България не може да предложи съответното лечение в България, или има терапии, които тук все още не се провеждат, тогава пациентът се възползва от това право. Възможно е да има някакви злоупотреби, но аз не вярвам в истинността на тази картина, че с рейсове някой извозва пациентите. Може да има злоупотреби, но въпросът е, че касата трябва да контролира този процес.
Водещ: Задълженията били според професора 270, а пък 134 са просрочени...
д-р Нигяр Джафер:134 са просрочените, това не е малка сума. 900 милиона е бил бюджета, още по-малко от това, което вие съобщихте при старта на...преди 16-17 години... В момента е 3 милиарда и 700 милиона, но парите за здравеопазване са повече, защото знаете има финансиране и по друг ред, в Министерство на здравеопазването също има средства, които се предлагат по методика. Няма друг начин, освен въвеждане на конкуренция и пазар във финансирането на здравеопазването, за да достигнем до резултат, който ще бъде по-добър...
Водещ:На това се възразява, че тази каса, която сега управлява професор Плочев, ще се превърне в касата на бедните, а всички други ще си направят едни бутикови каси за богатите, по-малко богатите, а всички бедни хора, на които държавата плаща вноските, ще останат в тази каса.
д-р Нигяр Джафер:Има механизми, по които...ние сме предложили включително модел, и той се обсъждаше 2007-2008 година по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, модел, който...
Водещ: Не, 2007-2008 година беше Сергей Станишев.
д-р Нигяр Джафер:Една-две години преди това..., който имаше и публично обсъждане впрочем. Холандия е измислила, няма какво да измисляме топлата вода, измислила е начин, по който да не може да се случва това селектиране на пациенти, за което говорите, включително с един рисков пул, който първо е гаранция, че няма да фалира някоя от тези каси и да бъде една пирамида просто, но и да се получават бонуси тогава, когато пациентът е възрастен, когато е с много заболявания и тогава има мотивация съответните каси да привличат и да записват подобни пациенти... има механизми...
Водещ: Вие го предлагахте, когато бяхте във властта и работата не стана заради БСП, доктор Михайлов, за демонополизирането на касата, защото БСП винаги сте били против демонополизацията.
д-р Нигяр Джафер:Демонополизация беше мръсна дума тогава.

д-р Нигяр Джафер: Надпартиен консенсус категорично е необходим и това е същото нещо, което 12 години пише в нашата платформа. Хубаво е, че до десет месеца и БСП заговори за нов модел и за търсене на общ консенсус, въпросът е... Ето, например толкова консенсусно избираме напоследък управителите на касата, а те си отиват за 5-6 месеца..

д-р Нигяр Джафер:Относно оставката на министъра на енергетиката, христомативен случай, в който си отива министър, защото той играе ролята на бушон, който трябва да намали напрежението. Напрежението обаче е ежедневно, скандалите са ежедневни и премиерът съвсем правилно, воден от инстинкта си, който винаги го води в правилната посока най-често, поиска оставката. Защото той го заяви от Брюксел, нищо че господин Цветанов увърташе и казваше – ще видим, ще обсъдим това, онова... Теменужка Петкова отговаря в зала вчера, аз водех заседанието, отговори на въпрос, коректно, пое дори ангажименти за продължаване на надпартиен разговор за ядрената енергетика, излезе в кулоарите на парламента и направи изявление, че подава оставка, заради едно 20-годишно познанство...
Водещ:А вие какво искате да кажете, че тя между като е говорила на трибуната, още не е знаела, че ще подава оставка и по пътя и се е обадил министър-председателя? Защото иначе как ще поема ангажименти...
д-р Нигяр Джафер:Трудно ми е да кажа как се развиха събитията, защото колегите от БСП впрочем внесоха искане за разискване по темата „ядрена енергетика”. Прие се, насрочихме заседание, аз дори и пожелах до другата седмица... Това обаче са подробности, въпросът е какво се случва – влизаме от скандал в скандал, здравеопазването и фазите на този скандал са едно, в енергетиката е друго. Ние сме казали – ние смятаме, че е погрешна коалиционната формула и скандалите ще следват.

д-р Нигяр Джафер:Защо с такава категоричност не осъдихте примерно Възродителния процес или Луков марш? Съвсем срамежливо пуснахте Георги Георгиев да каже, че – да, ама ние не сме съгласни много... Колко години се провежда Луков марш? Не сме чули категорична позиция,нито на парламента, нито на правителството...

Рамадан Аталай: Сделката за ЧЕЗ не е причината за оставката на Теменужка Петкова

Изненада ни оставката на г-жа Теменужка Петкова, защото за нас тя беше един от успешните министри в това правителство. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Рамадан Аталай от ДПС. Това е една търговска сделка, която включително е от национално значение и би трябвало досега всички институции, занимаваща се със сигурността, трябваше да излязат със съответното становище преди да се случи всичко това. Къде са били всички тези институции досега? За това се питам каква е причината, за да подава г-жа Петкова оставка точно в този момент, защото все още сделката не е приключила. За мен не са това причините. Ако няма нещо друго, което все още не е ясно на обществото, наистина е изненадващо подаването на оставката, добави той.

Цялото интервю чуйте в  звуковия файл ТУК

Неджми Али: Огромно мнозинство при гласуването на Финансовата рамка и Системата за собствени ресурси на ЕС

С огромно мнозинство в Европейския парламент бяха гласувани два изключително важни за Европейския съюз доклади. Това съобщи евродепутатът от Алианса на либералите Неджми Али. Той е член на Комисията по бюджети, на чието заседание докладите са били гласувани. Те касаят „Позиция на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 г.“ и „Реформиране на системата за собствени ресурси на ЕС“.

„По този начин членовете на Комисията по бюджети представиха позицията си в преговорния процес (между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС) за следващата финансова рамка, която трябва да финансира нови приоритети, както и да компенсира недостига на средства след напускането на Обединеното кралство. Разходната и приходната част на европейския бюджет следва да се разглеждат като един общ пакет”, коментира Неджми Али.

Членовете на бюджетната комисия в Европарламента предвиждат бюджетът на ЕС да отразява политическия проект и дългосрочната стратегия за по-силна и по-устойчива Европа. Те настояват бюджетът на ЕС да бъде увеличен от сегашния 1% на 1.3% от Брутния национален доход (БНД) на държавите-членки, за да може да бъде продължена подкрепата за редица политически области, като например селското стопанство и политиката на сближаване, както и да бъдат осигурени достатъчно финансови средства за реагиране на новите предизвикателства като сигурност, отбрана и миграция.

Основните предложения включват насърчаване на научноизследователските програми, програмата "Еразъм +", инициативата за младежка заетост и подкрепата за Малки и средни предприятия (МСП), както и инвестициите в инфраструктурни проекти чрез Механизма за свързване на Европа.

Докладът за собствените ресурси се основава на резултатите от работата на групата на високо равнище, председателствана от Марио Монти. В него се призовава, от гледна точка на приходите, за запазване на съществуващите и постепенно въвеждане на нови собствени ресурси.

„Новите собствени ресурси могат да бъдат базирани на следните елементи: ревизиран ДДС; част от корпоративните данъци; облагане на финансовите услуги; част от данъците върху компаниите в цифровия сектор; част от възможни данъци за опазване на околната среда”, посочи българският евродепутат.

Според него, собствените приходи трябва да осигурят съществено намаляване (до 40%) на дела на преките вноски на база БНД, да премахнат всички отстъпки и корекции, които носят полза само на отделни държави, както и да дават възможност за финансиране на по-високите разходни нива на ЕС в периода следващата МФР след 2020 г. Необходимо е приходите да покриват недостига на средства, предизвикан от Брекзит, да не увеличават данъчната тежест за европейските данъкоплатци, допълни още евродепутатът.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН С КУЛТУРНИ ПРОЯВИ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА

Международният ден на майчиния език - 21 февруари - беше отбелязан с културни прояви, организирани от зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова. Празникът, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие, беше честван с културно-развлекателни събития в Търговище, Дулово и с. Ефрейтор Бакалово, Добричко. Денят бе отбелязан с представление, музикално-поетична вечер и дарение.

По покана на Европейския център на Хюсменова в Дулово поети и вокални състави от селата Правда, Руйно и Чернолик взеха участие в специално организирана музикално-поетична вечер, изпъстрена с турски народни песни и танци. Деца-самодейци от село Чернолик представиха един от старите традиционни обичаи "Къна геджеси". Стихотворения рецитираха ученици от СУ "Христо Ботев", с. Паисиево - единственото училище, в което се изучава майчин турски език в област Силистра. На тържеството присъстваха Сезгин Галиб - председател на Общински съвет - Дулово и общински председател на ДПС - Дулово, Ерай Кадир - областен председател на МДПС, общински съветници от ДПС.

Ученици от Търговище и околността също представиха богата програма от стихове и песни от турския фолклор. В организацията на събитието в града се включиха Европейският информационен център на Филиз Хюсменова и дами от женското дружество на ДПС в града. Гости на събитието бяха областният председател на ДПС Хамди Илиязов, зам.-кметът на община Търговище – инж. Емине Якубова, инж. Хатидже Алиева - председател на Общинския съвет.

Координаторът на европейския информационен център в Добрич предаде дарение от книги на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1941”, с. Ефрейтор Бакалово - административен център на община Крушари. Библиотеката на читалището бе обогатена с книги на турски и български език. Към книгите проявиха интерес членове на вокалната група към читалището. Председателят на читалището Айше Салим сподели, че получените книги ще бъдат полезни в проекта им за привличане на ученици, четящи на майчин турски език.

По покана на евродепутата Филиз Хюсменова, учители по майчин турски език от цялата страна ще посетят Европейския парламент през месец март.

3

1

Въпрос на народния представител Ихсан Халил

Въпрос от народните представители  Ахмед Ахмедов и Ихсан Халил относно рехабилитация на път ІІІ-702 "Пристое-Подайва-Къпиновци-Лъвино-Исперих от км 2+000 до км 22+125

Сър Греъм Уотсън идва в София на форум за бъдещето на управлението, организиран от ДПС

„Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения” е темата на семинар, който ДПС организира за да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателсвата, пред които са изправени демокрациите от новото време.

За участие във форума е поканен дългогодишният председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън. Събитието ще се проведе на 05 март в гр. София. Поканени са още народни представители, представители на европейските институции, представители на академичната общност  и местната власт.    

Илхан Кючюк: Десет години, откакто Косово обяви независимост, не са много, но най-младата държава в Европа е пълна с енергия и потенциал

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на стратегическа конференция в Европейския парламент, посветена на десетгодишнината от обявяването на независимост на Косово. Специален гост на събитието бе заместник-министърът на външните работи на Косово Рейхан Вуничи,  която изнесе реч за постигнатото от страната през изминалите десет години и перспективите за евроатлантическа интеграция.

„Десет години, откакто Косово обяви независимост, не са много, но най-младата държава в Европа е пълна с енергия и потенциал. Въпреки скорошните успехи на международната сцена, страната остава неразпозната от някои страни, включително от 5 държави членки на ЕС. Но Косово има най-младото население в Европа – около половината от неговите граждани са на възраст под 25 години и това е истинско съкровище за Европа, която се характеризира със застаряващо и свиващо се население.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово. Той завърши изказването си, припомняйки, че страната има проактивна и динамична външна политика, основана на визията за поддържане на добри отношения с всички съседи, и изложи тезата, че диалогът между Прищина и Белград е в интерес на двете страни и е гаранция за мир, благоденствие и стабилност не само за региона, но и за цяла Европа.

В речта си заместник-министърът на Косово г-жа Вуничи изложи тезата, че десетата годишнина от независимостта на Косово е моментът, в който страната трябва да погледне назад и да си даде сметка накъде иска да върви:

„Ние сме решени да се превърнем в утвърдена европейска държава. Косово вече се присъедини към някои европейски проекти като програма "Еразъм+", която предоставя на младото ни поколение нови възможности. Ние сме изключително доволни, че разширяването на Балканите е в европейския фокус, но се надяваме и на още по-конкретен език от европейските институции. Имаме болезнено минало, но трябва да работим заедно със Сърбия, за да можем да се присъединим към Европейския съюз".

Сред гостите на събитието бяха и членове на Европейския парламент, посланици и представители на Дипломатическия корпус, експерти и журналисти.

20180222 Kosovo event 2

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ПОСРЕЩНА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ АКТИВИСТИ НА ДПС ОТ РАЗГРАДСКА И СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ

Евродепутатът Филиз Хюсменова посрещна в Европейския парламент активисти на ДПС от Разградска и Силистренска област. По нейна покана гостуваха кметът на с. Малко Йонково, община Исперих - Мехмед Ходжов, служители в общинската администрация, членове и симпатизанти на партията от общината и от община Тутракан, Силистренска област. По време на тридневното си гостуване в Брюксел, от 20-ти до 22-ри февруари, те имаха възможност да видят най-голямата европейска институция – Европейския парламент и да се запознаят с работата на евродепутатите.
Хюсменова обсъди с гостите актуалната политическа ситуация в Европейския съюз, включително и председателството на България на Съвета на ЕС, както и темите от дневния ред на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, към която принадлежи делегацията на ДПС в Европарламента.
В програмата на посещението е включена и презентация в Европарламента, която подробно представя комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи, както и процедурите за взимане на решения. С конкретни примери гостите се убедиха, че решенията, които се вземат в евроинституциите имат пряко отражение върху ежедневието на всеки европейски гражданин.

AE2A821A E270 4081 AB1E 888A1651D10C

F170927C ED12 4A3D B3E0 D8E12C33FB43

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност