57new


Eвродепутатът Илхан Кючюк: Турция трябваше да е сред приоритетите на председателството ни

Истанбулската конвенция е най-значимият международен договор за насилието над жените и домашното насилие и българите заслужават да бъдат добре информирани

-Г-н Кючюк, една от най-спорните теми в България продължава да е за Истанбулската конвенция, чието разглеждане в парламента засега бе отложено. Като евродепутат вие подкрепихте ли документа и как бихте посъветвали да гласуват колегите ви в България?

- Разбира се, че гласувах в подкрепа на конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие, както между другото направиха и 488 от моите колеги в Европейския парламент. Така наречената Истанбулска конвенция е най-значимият международен договор, посветен на това сериозно нарушение на правата на човека, и българските граждани заслужават да бъдат добре информирани. Тя е насочена към проявата на пълна нетърпимост към подобно насилие и представлява важна стъпка към превръщането на Европа и света в по-безопасно място за живот. България не трябва да прави изключение, а напротив. У нас този проблем е още по-сериозен, защото на практика институциите, които трябва да се занимават с него, отсъстват. За съжаление, последиците от насилието срещу жени се простират далеч над нивото, на което бе принизен дебатът в България.

- Какъв бе отзвукът в Брюксел от вота на недоверие към правителството, внесен от БСП и подкрепен от ДПС? Как се приема там искането на вот по време на европредседателството?
- Безотговорно би било да игнорираме случващото се в България заради председателството. Нещо повече, вотът на недоверие е значима и основна процедура на парламентарната демокрация.
С това правителство страната ни има сериозни проблеми и ценностното противоречие, с което тя се ръководи, е доказателство за липсата на ясна визия за управление и реформи. ДПС подкрепи вота на недоверие, защото България се нуждае от нова стратегия за развитие и дълбоки реформи и евро-председателството не може да бъде състоятелен аргумент, с който да прикриваме тези факти.
- Какви са очакванията ви от председателството?
- Европейските лидери гласуваха сериозно доверие на България, защото нашето председателство идва в момент, когато Европа е на кръстопът. В дневния ред на ЕС присъстват важни теми като Брекзит, справянето с миграционната криза и подобряването на икономическата среда. Това, което аз лично искам да видя от председателството, е, че България ще съумее да защити успешно заложените приоритети, защото самото им извеждане на преден план не означава, че ще бъдат реализирани.
- Темата за Западните Балкани е на фокус на правителството, но какви други акценти трябва да има България?
- Оценявам факта, че темата за Западните Балкани се придвижи на едно по-високо ниво в европейския дневен ред, защото ние не трябва да се притесняваме от Западните Балкани, а за Западните Балкани. Но само по себе си това няма как да реши проблемите на региона. Шестте държави се нуждаят от системна политическа и финансова подкрепа, но за да постигнат истински напредък, те имат нужда от ясно разписана пътна карта
Тя може да бъде изготвена по време на българското председателство, като в нея бъде заложен предложеният от Еврокомисията срок от 2025 г. Смятам, че България не трябва да изпуска тази възможност, защото има какво да даде за европейската перспектива на региона, а именно уникалния етнически модел, който беше от фундаментално значение за членството ни в ЕС и НАТО.
Наред с това заложените от България приоритети поставят на масата и други важни теми като продължаването на кохезионната политика. За страната ни е от изключително значение продължаването на политиката на сближаване на ЕС. В ДПС сме категорични, че тя е необходима, защото е основен инструмент срещу разделението и дезинтеграцията в съюза и всички трябва да работим за нейното продължаване през следващия програмен период.
- Как в ДПС приемате ролята, която премиерът Борисов зае - на посредник в отношенията между Турция и Европа? Можем ли да помогнем наистина за намирането на баланса?
- Ние многократно и последователно сме заявявали нуждата от ускорено развитие на отношенията между ЕС и Турция. Това е от съществено значение и за регионалната сигурност. Стратегическият интерес на България е да има за съсед демократична, икономически силна и политически стабилна Турция. Водено от тези аргументи, ДПС предложи наред със Западните Балкани Турция да бъде изведена като един от приоритетите на българското председателство. За съжаление, не бяхме чути.
Облеченият във власт краен национализъм попречи на България да включи в програмата на своето председателство и провеждането на голяма среща на върха с Турция при ясно разписан дневен ред и теми за обсъждане, в която участие да вземат всички лидери на европейските държави. И сега се правят опити това да бъде маскирано с лансираната напоследък идея за минисреща на върха по време на българското председателство между ЕС, който да бъде представляван от Бойко Борисов, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, и президента на Турция Реджеп Таил Ердоган.
- Македония поиска бързо членство в ЕС, същевременно в Гърция протестират за името й -как ще се разреши този проблем?
- Краткият отговор на този въпрос е следният -с членството на всички държави от Западните Балкани в ЕС. Вярвам, че историческите насаждания в региона могат да бъдат изкоренени само когато завършим проекта на
Европа като зона, свободна от етнонационализми
България и Македония дадоха едно добро начало с подписването на договора за добросъседство и показаха, че противоречията могат да бъдат разрешавали. Надявам се това да послужи като положителен пример за останалите страни от региона и всички да си дадат сметка, че от противопоставяне печеливши няма.
- Какви сигнали получавате от колегите си - ще се случи ли най-накрая членството ни в Шенген по време на нашето председателство?
- Темата "Шенген" се коментира ежедневно както в българското политическо пространство, така и във всички европейски институции. Неведнъж сме заявявали, че въпросът отдавна е чисто политически, а не технически, и ако искаме да направим европейското пространство по-сигурно и по-свободно, то това е възможно само с членството на всички страни в Шенген. Дали това ще се случи по време на българското председателство, предстои да разберем. Но смятам, че не това е от толкова съществено значение, важно е дали българското правителство вдъхва достатъчно сигурност и доверие на своите европейски партньори, за да ни гласуват тази отговорност.
- Предстои съвет на АЛДЕ в София - какво да очакваме от това заседание?
- Желанието ни бе събитието да съвпада с най-активния период на първото българско председателство, за да можем максимално да допринесем то да бъде успешно. В това число - да бъдем и коректив. Нито една българска партия не е имала толкова силно международно представителство като ДПС и ние смятаме, че това е ресурс за България, който трябва да бъде използван. С гордост защитаваме националния интерес в европейското семейство, но и имаме компетенциите и самочувствието да участваме в задаването на дневния ред на Европа. Очакваме в съвета участие да вземат премиери на АЛДЕ, еврокомисари, излъчени от АЛДЕ, лидерите на либералните партии в Европа и евродепутатите либерали. Това е една уникална възможност за България, с която можем да акцентираме върху важни за страната ни и Европа въпроси.

(в. 24 часа, 31.01.2018 г.)


Хасан Адемов ще инициира информационна кампания за условията за получаване на втората пенсия

Хасан Адемов – председател на социалната комисия в НС и депутатът от ДПС заяви в „Преди всички“, възнамерява да инициира информационна кампания за втория пенсионен стълб - за условията за получаване на втората пенсия. Той подчерта, че през 2021 година започва изплащането на така наречената допълнителна пожизнена пенсия за възраст:

Става въпрос да обърнем внимание на всички – на медии, на частни пенсионни дружества, на Министерството на труда и социалната политика, да има повече информация за това какви права имат във фазата на изплащане в рамките на втория пенсионен стълб, защото през 2021 година започва изплащането на т.нар. допълнителна пожизнена пенсия за старост. Не съм убеден, че българските граждани, които имат права по този закон, имат достатъчно ясна и точна информация какви права имат, имат ли право на избор. От тази гледна точка е важно да има публична дискусия – не толкова кръгли маси, а по-скоро информационна кампания, за да може тази информация да достигне до всеки, който проявява интерес към тази материя. Става въпрос за един много ранен етап от дейността на междуведомствената работна група към министъра на труда и социалната политика. В тази работна група влизат експерти на НОИ, социалните партньори, Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, КФН, т.е. всички, които по един или друг начина имат компетенции в уреждането на т.нар. фаза на изплащане, защото тази фаза не е ясно уточнена в действащото законодателство, има спорни текстове и затова тази материя трябва да бъде допълнително прецизирана. Работната група е приключила с една концепция, която е представена на заинтересованите страни и социалните партньори и ще се върви към конкретните текстове, които ще влязат в НС. До края на тази парламентарна сесия се очаква в НС да влязат окончателните текстове за дискусии и допълнителни предложения.

Има три възможности за получаване на тази допълнителна пожизнена пенсия за старост, каза още той.

Златина Хаджипанайотова е майката, която написа гневно писмо до дядо Коледа, защото след смъртта на съпруга й децата й не получават пенсия, оплака се и на омбудсмана Мая Манолова, и на Комисията за защита от дискриминация.  Тя  настоява да се промени законът за пенсиите, по-специално текстовете в него, които ощетяват децата останали без родител. Тя коментира в интервю за „Преди всички“:

Това, към което аз се стремя да постигна, е разграничаване на персоналните пенсии на децата с един родител от наследствените такива, както и да се премахне изцяло условието и гласуването по-нататъшно от МС, когато едно такова дете има право на една такава пенсия.

Има разлика между наследствените пенсии и персоналните пенсии. Персоналните пенсии не са свързани с трудова дейност, т.е. те са за сметка на държавния бюджет. Наследствените пенсии по един или друг начин имат връзка с осигурителния принос. Крайъгълният камък на дискусията е възможността за промяна в наредбата, която казва, че годишният доход на член от семейството трябва да бъде по-малък от сбора на гарантирания минимален доход пред последните 12 месеца, каза Адемов:

Оказва се, че тази сума, макар и увеличена за тази година - от 65 на 75 лева, също не дава възможност на голяма част от децата да имат възможност да се възползват от тази персонална пенсия, която се отпуска по предложение на министър на труда и социалната политика и съгласувано с финансовия министър от МС.  

Адемов предложи, вместо гарантиран минимален доход, да се използва друг параметър – линията на бедност, която е 321 лева на член от семейството. Така ще се даде възможност на повече деца да се възползват от тези персонални пенсии. 

Подробностите по темата можете да чуете от интервюто  ТУК.

(БНР, 29.01.2018)

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ Е ПРИОРИТЕТ В ЕС. ТЯ Е ЧАСТ ОТ СИГУРНОСТТА И ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО

Защитата на личните данни е приоритет в Европейския съюз, коментира евродепутатът Филиз Хюсменова, която работи по темата в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. В страните членки тя е въпрос на сигурност, а и на образование. А то е начинът да защитим подрастващите, допълва евродепутатът.

По идея на Хюсменова, ученици от СОУ „Христо Ботев“ – град Цар Калоян –отбелязаха Международния ден за защита на личните данни – 28 януари и Международния ден за безопасен интернет. Те бяха запознати с опасностите, които крие виртуалното пространство, с безопасното общуване с непознати хора в социалните мрежи и онлайн тормоза, като един от проблемите на интернет комуникацията. За културното общуване в мрежата, предпазването на личните данни от недоброжелатели, за доверието между родител и дете, разказа чрез презентация регионалният координатор на Европейския информационен център на Хюсменова в Разград - Юмгюл Ахмедова. 

Вместо със скучна лекция, под формата на игра, на учениците бяха представени реални ситуации, по които те вземаха решения. Малчуганите се надпреварваха да споделят опита си. Всички ученици получиха книжки за Европейския съюз и географски карти за страните членки.

Хюсменова публикува презентацията за сигурността на учениците в интернет и защитата на техните данни в сайта си www.filfzhyusmenova.com, за да бъде използвана от всеки, който има интерес по темата.

Халил Летифов: Популизмът и подмяната на основния дебат изкривяват представите за Истанбулската конвенция

Движението за права и свободи подкрепя текстовете на Истанбулската конвенция, която в последните няколко дни силно поляризира общественото внимание. Позицията на либералната формация потвърди старозагорският депутат Халил Летифов. Той увери, че в ДПС няма да бъде открит човек, който да се обяви против правата на жените и защитата от насилие. "Обратното не би отговаряло на генезиса на нашата политическа партия, която е за права и свободи", напомни депутатът.

От ДПС вече подкрепиха управляващите от ГЕРБ в опитите им за ратифицирането на Конвенцията. Представители на Движението в националния парламент бяха категорични, че понятието "трети пол" не се среща в нито един от текстовете на документа.

Само преди броени дни председателят на формацията Мустафа Карадайъ заподозря, че обособяването на подобен термин е направено с цел поредната поляризация и противопоставяне в българското общество.

"За съжаление, трябва да призная, че популизмът се оказа с ключова роля за формирането на определена обществена нагласа. Очевидно за много хора остава скрито основното послание и цел на Конвенцията - защитата от насилие. Това бе избутано на заден план. Дебатът беше подменен, а с това унижихме всички онези хора, които са станали жертви на насилие и търсят справедливост. Докато не започнем да водим подобни разговори отговорно и задълбочено, резултатите ще са такива, каквито ги виждаме", смята Халил Летифов.

Старозагорският депутат не пожела да коментира изразените позиции от страна на Българската православна църква и Главното мюфтийство у нас, посочвайки, че двете институции имат правото да заявяват своите аргументи.

По повод отхвърления вот на недоверие старозагорският депутатът на ДПС заяви, че резултатът е бил очакван, предвид предварително заявените позиции на основните политически сили в Народното събрание. Халил Летифов посочи, че въпреки опитите на опозицията, управляващите не са си взели бележки, за да подобрят процеса по справяне с корупцията в страната. От Движението не спестиха критики и към своите колеги от левицата за неясната формулировка на темата на вота. "В известна степен този завършек бе очакван за ДПС, тъй като нашите апели към левицата за конкретизиране на темата на вота останаха нечути. С говорене на ангро и общо превърнахме дебатите в пленарна зала в една говорилня, в която всички се замеряхме по темата корупция", обобщи Летифов резултата от инициирания от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

От ДПС обърнаха внимание и на отчета, който президентът Румен Радев направи по повод първата годишнина от своя мандат, заявявайки своята положителна оценка за изминалите 12 месеца. "Редно е да отбележим, че по същество имахме по-големи очаквания от поведението на новия държавен глава в изпълнението на неговата институционална роля, а именно да обединява нацията", коментира старозагорският депутат. Президент и парламент трябвало да се съсредоточат в опитите за постигане на диалогичност и съгласие по ключови за страната теми, обърнаха внимание от ДПС.

(в. Старозагорски Новини, 26.01.2018)

Джейхан Ибрямов: Вотът на недоверие показа неадекватността на управляващите! (видео)

Вотът на недоверие, иницииран от БСП и насочен срещу "Борисов 3", се провали, но според депутата от ДПС Джейхан Ибрямов той е разобличил истинското лице на текущото управление на България – неадекватно. 

"Кабинетът няма стратегия. Няма как две партии от различен политически спектър и с различни програми, да управляват една държава заедно. Едните са крайни националисти, а другите част от европейското семейство. Борисов напълно осъзнава грешката, която допусна с официализирането на крайните националисти във властта", отбеляза народният представител.

В студиото на "Денят ON AIR" гостът посочи, че далеч не е изключено правителството да си отиде и то по време на европредседателството, тъй като еврошефството касаело държавата, а не която и да е партия.  Той също така уточни, че диалогът в политиката и между партиите е не само недостатъчен, но и често лицемерен. 

"На страница 31 от програмата за европредседателството на Република България пише: България ще работи за приключване на процеса на присъединяване на Европейския съюз към Истанбулската конвенция. Тази програма е приета от правителството, в което има двама вицепремиери от крайните националисти. От една страна я подписват, от друга надават вой, за да разделят обществото. Хранителната среда на националистите е в разделено общество!", подчерта политикът пред Bulgaria ON AIR. За финал на разговора той разкри, че ДПС е в процес на разработване на нов модел за управление, като в него ще влязат реформите, които са предложили още при обсъждане на Бюджет 2018. Вероятността за нов вот на недоверие е много голяма, но ще търсим подкрепата на БСП, тъй като не ни стигат подписите, уточни Джейхан Ибрямов.

(Бг он ер, 26.01.2018)

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ прие в централата на ДПС еврокомисар Вера Юрова

В Централата на ДПС Председателят Мустафа Карадайъ проведе работна среща с Вера Юрова-еврокомисар отговарящ за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Основната тема на срещата бе Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция.

„По съдържанието на Истанбулската конвенция няма какво да се говори в Централата на ДПС. Нашата позиция от самото начало е ясна.” каза в началото на разговора председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Еврокомисарят Вера Юрова изрази недоумение защо Истанбулската конвенция създаде такъв проблем в България. За Истанбулската конвенция Юрова обясни, че представлява законодателен текст, с който трябва да бъде предотвратено насилието от страна на извършители, да бъдат защитени жертвите, както и да бъдат въведени превантивни стъпки срещу подобни явления. Конвенцията не цели накърняването на  традиционното семейство или традиционната роля на мъжа и жената. Еврокомисарят увери, че вярва, че ще ЕК ще успее да убеди българските представители, както това се е случвало и в други държави, където конвенцията също е породила дискусия. Еврокомисарят по правосъдието заяви, че е готова да помогне за разясняването на документа и следствията от него. „Ние сме готови да обясним нашия правен прочит, но трябва да има кой да ни чуе.” заключи Юрова.

Председателят на ДПС подчерта, че теми от ценностен характер, като Истанбулската конвенция са тест за нивото на толерантност и разбирането ни за европейските ценности. Така или иначе Конвенцията може да бъде гласувана, коментира Карадайъ, но това не би решило проблемът със създадената обществена психоза по темата. 

От една страна най-голямата управляваща партия ГЕРБ, изпадайки в колизия с коалиционнте си партньори - националистите, са свикнали в подобни моменти да разчитат на Движението за права и свободи и то не с преговори. Защото ДПС от 28 години има последователна политика и няма да се отклони от ценностите си. Затова те се чувстват комфортно. „Ако ГЕРБ бяха провели разговор с нас, при ясна наша озиция, нямаше да се стигне дотук.” допълни Карадайъ. 

Той подчерта, че формулата на днешното управлението в България е погрешна, националистите участват във властта, без да има нужда от тях и затова се стигна до такъв тип остри обществени дебати в България, като този за Истанбулската конвенция. С националисти в правителството, ГЕРБ дебатираха Конвенцията и претърпяха неуспех, а след това се опитаха да избегнат и публичния дебат.  Манталитетът на ГЕРБ не е да обясняват своята позиция, те не влизат в диалог и политически дебат. Те разчитат на аргументите на силата, а не на силата на агументите.  Но този път се оказаха неподготвени. Националистите се наместиха в това незаето пространство и манипулираха и употребиха темата, бе категоричен лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

На срещата в Централата на ДПС присъстваха още зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, евродепутатът Илхан Кючюк и членът на ЦОБ Станислав Анастасов.

20180126 154030

Неджми Али: Нужна е нова система за собствени ресурси на Европейския съюз

 

„Въпросът за финансовите ресурси е от изключително значение за ЕС. Най-важно е да бъде гарантирана приходната част на бюджета. Като се има предвид, че ресурсите като цяло са недостатъчни, много важно е да се оцени дали приходите от собствените ресурси на ЕС се изразходват ефикасно и ефективно. Освен това, необходимо е да се гарантира, че ресурсите са насочени към решаването на най-значимите проблеми на гражданите”.

Това обяви евродепутатът от Алианса на либералите Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджети на Европейския парламент в Брюксел. По време на сесията бе разгледан доклада за „Реформиране на системата за собствени ресурси на ЕС“. Неджми Али бе докладчик от групата на АЛДЕ по становището за собствените ресурси на ЕС на Комисията по бюджетен контрол до Комисията по бюджети.

Той акцентира върху няколко основни въпроса.

„Сегашната система за собствени ресурси е много сложна. Трябва да се предложи нова система, която да намали зависимостта на бюджета на ЕС от вноските на държавите-членки въз основа на техния Брутен национален доход (БНД). По отношение на разпределението на ресурсите, новата система трябва да заложи приоритети в области, в които финансирането на европейско ниво следва да доведе до най-висока добавена стойност”, заяви Неджми Али. Като пример за две такива области с висока добавена стойност, той посочи научноизследователската и развойна дейност, както и вътрешната и външна сигурност на ЕС.

Българският евродепутат акцентира и върху осигуряването на дългосрочни ползи. „Разходването на ресурсите трябва да е концентрирано върху проекти, които водят до дългосрочен ефект, вместо върху програми за финансиране, от които има краткосрочни ползи. Трябва да преследваме и дългосрочни политически цели. Трябва ни план на ЕС за следващото десетилетие, който да играе основна роля в процеса на създаване на следващата МФР след 2020”, посочи Неджми Али.

Той бе категоричен, че са необходими и по-прости и ясни правила, които биха допринесли за по-лесното разпределение на ресурсите и биха повишили ефикасността и прозрачността. „Моделът за оценка на разпределянето на ресурсите и отчетът на изпълнението следва да бъдат подобрени, като се засили вниманието към проекти, които са от полза за всички граждани на ЕС и предоставят по-голяма европейска добавена стойност“, допълни Али.

 

ДПС ИЗПЪЛНЯВА ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНИЕ В ГР. ГЛОДЖЕВО


Натоварени със сто пакета с комплекти за детски легла, жени от ДПС, гр. Дулово и Силистра, пристигнаха в детска градина „Здравец” в гр. Глоджево, област Русе. Те ги подариха на децата и с това изпълниха предизборно обещание, дадено миналата година в кампанията за частичните избори за кмет на община Ветово, област Русе.
По време на кампанията за кандидата на ДПС д-р Мехмед Мехмед, детската градина е била посетена от Председателя на партията Мустафа Карадайъ, зам.-председателите Филиз Хюсменова и Ахмед Ахмедов, Невин Хасан, бивш народен представител от ДПС за регион Силистра. Активистите от ДПС са се ангажирали да помогнат на децата и дарението е вече факт. То е осъществено със съдействието на Невин Хасан и Хидает Кахраман - представител на община „Картал”, Истанбул.
При връчването на дарението присъстваха Невин Хасан, Невхис Мустафа, председател на Областната женска организация на ДПС Силистра, д-р Мехмед Мехмед, председател на Общински съвет, Ветово, Айхан Тефиков, общински председател на МДПС, както и кметът на Глоджево – Адем Хаджимемишев.

27329396 10211205874887198 246953316 o

Въпрос на народния представител Севим Али

Въпрос от народния представител  Севим Али относно частично изградени канализации за отпадъчни води в селата Мъглен и Карагеоргиево, община Айтос, област Бургас.

Евродепутатът Неджми Али: Как агенциите на ЕС биха отстранили грешките при обществените поръчки?

„Защо толкова много агенции допускат технически грешки, когато става дума за обществените поръчки? Как биха били отстранени по-сериозните от тях?”. Тези въпроси зададе евродепутатът от Алианса на либералите Неджми Али към изпълнителния директор на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който през тази година е и координатор на Мрежата на агенциите.

Това се случи по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент в Брюксел, в което беше проведена дискусия по освобождаването от отговорност на агенциите на ЕС за 2016 г. Присъстваха представители на четири от тях: Европейския орган за безопасност на храните (EFSA); Службата по интелектуална собственост на ЕС (EUIPO); Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex); както и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Евродепутатът Неджми Али бе в качеството си на докладчик от АЛДЕ.

Той благодари на Агенциите за изчерпателните отговори и посочи, че те са включили основните мениджърски принципи във всекидневните си дейности и в годишното планиране и контрол, което води до подобряване на изпълнението и отчетността. Същевременно агенциите продължават да повишават ефикасността на работата си чрез постепенното разширяване на прилагането на системите за споделени услуги и съвместни доставки. Повечето от агенциите се представят на добро ниво в сферата на превенция и управление на конфликтите на интереси, както и в прозрачността.

„Въпреки тези положителни констатации, има проблемни моменти, които трябва да бъдат изяснени”, посочи още Неджми Али.

„Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) бе изправена пред организационни предизвикателства през 2016, тъй като претърпя две големи промени от 2014 година насам, включително вътрешна реорганизация на високо и средно управленско ниво. Ако обобщим, реорганизацията не бе успешна по всички показатели. Успяхте ли да се справите с проблемите и какво конкретно извършихте за подобряване на ситуацията? Какво бихте направили различно, ако пак Ви се наложи да започнете организационни промени?”, попита Неджми Али.

Въпросите му към Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex бяха свързани с най-големия организационен и оперативен натиск от създаването ѝ, на който тази агенция беше подложена през 2016 г. Българският евродепутат се заинтересува от специфичните предизвикателства, с които се е сблъскала агенцията през годината по отношение на бежанската и миграционната криза и каква е визията за в бъдеще при подобни ситуации.

„Прехвърлянето на финансови средства за следващите години продължава да бъде проблем, засягащ 23 от агенциите. В тази връзка, агенциите ще успеят ли да разработят методика за отчитане на обосновани прехвърляния и ако да, как това конкретно би могло да бъде реализирано? Споделяте ли добрите практики в тази област?”, зададе въпрос Неджми Али към всички представени агенции по време на заседанието.

 

 

Джейхан Ибрямов: Свободните граждани на България ще кажат Баста на това управление

Свободните активни граждани на България ще кажат някой ден "баста" на това управление. Рано или късно това правителсво ще си замине, защото вотът на недоверие доказа основната си цел - неадекватността на сегашния модел. Тази констатация направи в "Денят на живо" депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.
Според него сега коалицията е не двойна - ГЕРБ и ОП, а тройна - с групата на Марешки. "Ние говорим за неадекватната визия за управление на това правителство. Това е големият проблем на това управление, и оттам произтичат всички нехубави неща, които се случват в политиката ни."
За дебатите около внесения от БСП вот на недоверие по темата "корупция", който бе подкрепен с гласовете на ПГ на ДПС, Ибрямов добави: "Какво видяхме - нападки, нападки един срещу друг, и иди обяснявай на българския гражданин, че нямало корупция".
Той директно посочи като пример за корупция вицепремиера Валери Симеонов. "В негови хотели отсядат войници. Ние имахме специална пресконференция на тази тема, призовахме и премиера, и президента, и председателя на НС да се изкажат по този въпрос".
Джейхан Ибрямов призова премиера Борисов да "демонтира" крайните националисти от коалиционното правителство.
"Призоваваме премиера да преразгледа коалиционната си политика и да демонтира крайните националисти от властта, защото са вредни за България", каза депутатът.
Той обясни, че от ДПС са подкрепили антикорупционния закон на ГЕРБ, защото "програмите на ГЕРБ и ДПС съвпадат на 95%". 
Запитан от водещата Мая Костадинова дали ДПС ще гласуват срещу Истанбулската конвенция при ратифицирането й в НС, след като и Главното мюфтийство се обяви срещу нейни текстове, Джейхан Ибрямов подходи завоалирано: "Винаги е изключително важно, когато ДПС гласува - ние имаме много принципни позиции.
Но виждате на какви позиции са премиерът и ПГ на ГЕРБ, които изтеглиха Истанбулската конвенция. Когато предлагаш закони, които да са от полза на обществото, без да обясняваш защо, какво се крие в тях, има ли скрити уловки, измъкване от тази ситуация като че ли почти няма.
Но аз съм сигурен, тъй като българското общество е много грамотно, винаги когато има диалог, това ще даде възможност да узреем за това, за което се говори в тази конвенция.
За пореден път и тук управляващите дори нямат "проба-грешка" - те пак предлагат нещо от въздуха паднало. И това е голямата слабост на това управление. Ето защо първо моделът трябва да бъде сменен."

Имрен Мехмедова: Сегашното мнозинство няма общи ценности и визия, а е формулирано на базата на математическия сбор

Имрен Мехмедова, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Вотът на недоверие.

   „Какви са Вашите коментари и изводи от преминалия вот?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че от ДПС са подкрепили вота на недоверие, въпреки че гласовете не са стигнали, за да бъде успешен. Тя продължи, че вотът е инструмент, който се използва от опозицията и служи като коректив на управляващите. Според народния представител от ДПС трябва да се работи за премахване на хранителната среда за корупцията. Тя подчерта, че формулата на властта е сбъркана и когато има мнозинство, формулирано просто за математическия сбор, тогава на заден план остават приоритетите и ценностите.

   „Основният проблем на днешното управление е, че липсва визия за управлението и съответни реформи. Нашето предложение е за една ясна програма, която да се следва от съвместими партии, които имат сходни ценности!”, заяви народният представител от ДПС. „Защо смятате, че няма общност на целите в сегашната коалиция? Те постигнаха един общ документ, в който си поставиха общи цели за управление?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че всички са запознати с предизборните платформи на политическите сили и ясно се вижда, че има несъответствия в платформите на ГЕРБ и „Обединените патриоти”.

Предложението на ДПС за програмен кабинет.

    „Вие предлагате програмен кабинет, който може да се сформира и след нови избори. Каква е тази формула, какво се крие в нея?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че това е ясна програма с конкретни цели, с визия за развитие на държавата. Тази програма може да бъде следвана от партии, които имат сходни цели и ценности. „Вашите ценности и цели с кого съвпадат, с кого бихте могли да управлявате вие?”, продължи водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че в никакъв случай ДПС не могат да управляват заедно с националистите.

   „Не смятате ли, че тази формула на програмното правителство трудно би мога да бъде реализирана в днешно време?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че не смята, че това би имало отрицателен ефект в момента.

Европредседателството.

   „Шестте месеца ще минат и ще заминат, какво ще остане след тях за България?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че именно това е важната тема – какво ще остави България. Според нея темата за Западните Балкани е ключов приоритет. Ратифицираният договор за добросъседство с Македония е важна стъпка в тази посока. ДПС също го подкрепя.

Първата година от мандата на президента Румен Радев.

    „Навърши се една година от встъпването в длъжност на българския президент Румен Радев. Каква се очерта тази година? Успешен президент ли е Радев?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че ДПС оценява положително първата година от мандата на президента. Според нея той е имал успешни опити да бъде коректив на различните власти в България. „Президентът се опитва да бъде коректив на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания!”, заяви народният представител от ДПС.

Истанбулската конвенция.

   Имрен Мехмедова заяви, че Истанбулската конвенция наистина е поляризирала българското общество, но като че ли потърпевши са останали жертвите на домашно насилие, защото се е обърнало внимание на някои неясни текстове, а не на цялата конвенция, която е около 32 страници. Дебатът е бил изкривен, а темата за Истанбулската конвенция е изместила темата за вота на недоверие. На въпроса на водещата как ще гласуват в пленарна зала народният представител отговори, че това ще се реши на заседание на парламентарната група. „Всяка една парламентарна група взема решение как да гласува спрямо конвенцията!”, завърши Имрен Мехмедова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” от 25 януари 2018 г.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност