57new


Евродепутатът Илхан Кючюк откри информационен офис в Хитрино

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк откри офис в Хитрино.

Това е поредният информационен офис, където жителите на населеното място ще могат да се докоснат до институциите на Европейския съюз. Сътрудникът на евродепутата ще бъде на разположение да информира за възможностите произтичащи от различните програми и проекти, финансирани от Европейския съюз.

„Отдавам огромно значение на новия информационен офис в Хитрино. За мен е особено важно да функционира като място, което повишава информираността на местно ниво за политиките и програмите на ЕС. Разчитам изключително много на обратната връзка на гражданите – на техните мнения, идеи и препоръки. Ще се радвам, ако мога да им съдействам – членството ни в ЕС предоставя редица възможности, от които е добре да се възползваме“, каза Илхан Кючюк.

След откриването на информационния център бе открита и детска площадка в с. Тъкач, общ. Каолиново, обл. Шумен.

Евродепутатът Илхан Кючюк откри детска площадка в шуменското село Тъкач

 

Евродепутатът Илхан Кючюк и председател на Младежко ДПС дари нова детска площадка на жителите на с. Тъкач, общ. Каолиново, обл. Шумен. Малчуганите вече могат да се радват на новите съоръжения, като  играят на модерно и безопасно място, а техните родители да си отдъхнат.

Откриването бе уважено лично от евродепутата Илхан Кючюк, народните представители от ДПС д-р Нигяр Джафер и Хамид Хамид, Нида Ахмедов, кмет на община Каолиново, Недрет Халил, председател на общинския съвет на ДПС - Каолиново, както и от много жители на населеното място.

По време на откриването Илхан Кючюк заяви, че „Всяко едно дете, независимо дали живее в големия град или в китно и красиво българско селце, трябва да има равни възможности за изживяване на детството си. Именно заради това откриваме тези модерни съоръжения и в малките населени места, чиито деца са лишени от елементарни условия.”

21103874 1827863347230174 1265633426 o

21125012 1827863363896839 1766216123 o

Рестарт на ДПС в Хитрино

Нов партиен офис на ДПС в Хитрино откриха днес представителите на областния съвет на ДПС Шумен с председател Айсел Руфад. Старата общинска партийна централа пострада много сериозно при взрива на цистерната в края на миналата година. С изграждането на новия ни офис даваме рестарт на ДПС в Хитрино, заяви председателят г-жа Руфад. "По този начин показваме, че организацията ни не може да бъде заложник на амбициите и целите на една-единствена личност. ДПС ще бъде и пребъде и в Хитрино.", заяви тя пред събралите се да отбележат събитието граждани и активисти. 

На откриването присъстваха Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, Нигяр Джафер-зам. - председател на НС, Хамид Хамид-зам. - председател на ПГ на ДПС, народните представители д-р Хасан Адемов, Ихсан Халил, Джейхан Ибрямов, Танер Али, Имрен Мехмедова, Севим Али, членовете на ЦОБ на ДПС Рушен Риза и Дурхан Мустафа, Илхан Кючюк-председател на Младежко ДПС и евродепутат, Ердинч Хаджиев-областен председател на ДПС Добрич, Насуф Насуф-областен председател на ДПС Силистра, Дауд Ибрям-областен председател на ДПС Русе, Севгин Шукри-областен председател на ДПС Разград, Гюнай Далоолу-областен председател на ДПС В. Търново, общински председатели, общински кметове, членове и симпатизанти на ДПС.

Представителите на ДПС поднесоха венци пред паметника на Коджа Юсуф в Хитрино и посетиха къщата-музей на пехливанина в с. Черна.

IMG 0286

Позиция на ДПС срещу разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”

        Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството.

            В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения.

            Всеки опит за реализиране на внушения в стил “теория на конспирацията” погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца.

Джевдет Чакъров: Защитените зони по "Натура 2000" са научна разработка, в която няма политическа намеса

Разработването на защитените зони по "Натура 2000" е дело на научната общност. Така бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ДПС и член на парламентарната екокомисия Джевдет Чакъров коментира в предаването "Преди всички" проверката на Върховната административна прокуратура, според която обявените за степи площи са по-големи от реалните.

Защитените зони по "Натура 2000" са научна разработка. Те са направени на базата на две директиви на Брюксел – едната директива е за местообитанията, другата е директива за птиците. Защитените зони по "Натура 2000" бяха изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации. Тези зони като обхват и защита на видовете се базират единствено на научни аргументи. Никога не е имало политически натиск или политическо вмешателство в работата на научните колективи. Нещо повече, след като веднъж бяха изработени предложенията за заповедите и по двете директиви, те бяха повторно изцяло верифицирани от научен колектив от БАН. Тогава също имаше вълнения, когато се подготвяше да се финализира процедурата за изграждане на защитени зони по "Натура 2000". Според Закона за биологичното разнообразие кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие. Списъкът със зоните и документацията за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се одобрява от експерти.

Джевдет Чакъров коментира и обвиненията от страна на настоящия екоминистър Нено Димов, че случващото се е бомба, заложена от някогашното правителство.

В контекста на рамката, която представих, аз съм изпълнявал своите задължения като министър, който и да е било министър в този период би следвало да извърши тази дейност по този начин, спазвайки закона и да прилага процедурите такива, каквито са за всички страни- членки на Европейския съюз.

Аз няма да коментирам нищо и няма да коментирам работата на всеки, апелът ми е всеки да си свърши работата. В диалогична среда аз споделям обаче друго – че в контекста на изказаното, в контекста на тези процедури, ние трябва да търсим най-балансираното, най-доброто решение, но в рамките на възможното. Това, което бих искал да апелирам в момента, е да има повече информираност, да се пояснява, да се разяснява на всички заинтересовани страни, да има активен диалог. Това трябваше да стане, когато е било необходимо още в самото начало за подготовката на Закона за управление за защитените зони, на режимите, които се предвиждат там, за да може да се обсъди с обществеността и заинтересованите страни.

Бившият екоминистър каза и че проектите като тези за ветрогенереторите и голф игрището трябва да бъдат проверени:

Нека всички проекти, които са били разрешени, да бъдат проверени. Да бъдат проверени от компетентните органи и да се види дали е спазен законът, дали са законосъобразни и всеки един субект, който носи отговорност, наистина да си носи отговорността.

Цялото интервю може да чуете от ТУК.

(БНР, 15.08.2017г.)

Почетният председател д-р Ахмед Доган поздрави в."Стандарт" за 25-тата годишнина на вестника

Използвам случая да благодаря на вестник "Стандарт" за адекватния подход за информационната стратегия по време на целия Преход.

Вестник "Стандарт" устоя на времето да бъде "матрица за стандарт" за позициониране на свободата на Словото.

Пожелавам ви следващите 25 години да приличате на себе си!

 

Ахмед Доган,
почетен председател на ДПС

 

Евродепутатът Илхан КЮЧЮК: Младежкото ДПС домакин на Европейската либерална младеж

Младежкото ДПС ще бъде домакин на конгреса на Европейската либерална младеж (LYMEC) в периода 13-15 октомври. Европейската либерална младеж е паневропейска младежка организация, която се стреми да популяризира либералните ценности в целия ЕС като младежка организация на АЛДЕ партията и нейната група в Европейския парламент.
Идеята да бъдем домакин на това мащабно младежко събитие е предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и ролята, която България ще има. Конгресът на LYMEC е уникална възможност за България да бъде чут гласът на младите европейци с демократично мислене, за това в каква Европа искат да живеят. От друга страна, това е и шанс за страната да зададе дневния ред на Европа в областта на младежките политики.
Сред темите, които Младежко ДПС ще постави като акцент на конгреса, ще бъдат европейската интеграция на Западните Балкани. Наред с това ще отделим сериозно внимание и на Брекзит и бъдещето на милиони студенти и граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, както и на тези млади хора, които имат планове да заминат и учат там. Ще настояваме интересът и правата им да бъдат гарантирани.
Превръщането на бежанската криза от предизвикателство за Европа във възможност за гарантиране на растеж чрез интегрирането на хилядите мигранти посредством образование трябва да бъде приоритет на либералите, особено в момент, когато стара Европа страда от съществена демографска криза.
Не на последно място - борбата с езика на омразата, ксенофобията и национал-популизма. Като млади либерали не можем да приемем, че 70 години след края на Втората световна война в обединена Европа крайният национализъм е широко разпространен. Недопустимо е това, че употребата на езика на омразата значително се увеличи през последните години, най-вече след като намери широко поле в интернет пространството и социалните мрежи. Ние ще продължим да се противопоставяме на крайния национализъм, тъй като смятаме, че той е най-голямото "петно" върху образа на Европа. Ще продължим да бъдем активна опозиция на всяко национално правителство, в което участие имат националисти.

(в.Стандарт, 10.08.2017 г.)

Нигяр Джафер, заместник-председател на НС:Суджук гейт беляза парламентарния и политическия сезон

Станалият популярен в общественото и медийно пространство Суджук гейт беляза според мен края не само на парламентарния, но и на политическия сезон. Вървяхме от скандал в скандал, защото да не забравяме онази фраза от закачките за Бухенвалд и нацистките символи. След което влязохме в един период, в който управляващите трябваше да се обясняват за плочките пред НДК, един изключително корупционен скандал. След това дойде личната позиция на един вицепремиер, който каза, че клас прослужено време е големият проблем на българската икономика и на работодателите. На края завършихме с 4 тона суджук и с привкуса на колбас и политически рекет.
Управленската немощ ражда законодателна немощ. В парламента първите два месеца и половина като основна задача на Народното събрание се очерта някак си да се състави програма, дневен ред, т.е. да се работи пък каквото и да е. Факт е, че са внесени 64 законопроекта, от които 56 от народни представители, т.е. Министерският съвет почти не е внасял законопроекти. Няма идеи в каква посока да се развива страната, което е много жалко. Да не говорим, че голяма част от законите, внесени от Министерски съвет са ратификации, различни отчетни доклади, които по закон трябва да се внесат в определен период от време.
За този сезон успех е, че бяха приети предложенията на ДПС в областта на здравеопазването. Казвам го с гордост, защото съм част от предложенията за тези решения, които прие и здравният министър, и групата на ГЕРБ. Те са свързани с това, че до 2 години трябва да се въведе електронно здравеопазване - електронна рецепта, електронно направление, електронна карта, както и министърът на здравеопазването да направи концепция за човешките ресурси в системата. Проблемите на шуменските лечебни заведения всеки ден показват, че основен проблем са хората, които трябва да работят в системата. Тяхната мотивация чрез заплащане, чрез условия на труд. Можем да въведем най-съвременните апарати, но трябва да има хора, които да работят на тях.
Две са насоките, в които ДПС ще работи в следващия политически сезон. Първата посока е подобряване на инвестиционния климат и облекчаване на режима, при който работят инвеститорите. Колегите икономисти работят върху общ закон, който ще бъде внесен. Той е за облекчаване, административно намаляване на документацията, на разрешителните и лицензионните режими, защото ние смятаме, че не се прави достатъчно тази посока. Второто направление е защита на правата и свободите на българските граждани. Ще бъдат внесени още законопроекти, свързани със Закона за гражданската регистрация, както и за реабилитацията на репресираните.

(в. Шуменска заря, 08.08.2017)

Мустафа Карадайъ от Борино: Властта е объркана, няма как да продължи

"Грешната формула на властта,  допусна участието на крайните националисти в управлението.“ заяви  председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в родния си град Борино, на празника на града.

„Онова, от което се нуждае страната, е нормалност в политиката, а нормалността означава ясни правила, по които се прави политика.“ заяви още председателят на ДПС.

„Никой не трябва да забравя, че всяка разделителна линия залага опасни перспективи пред сегашното и бъдещите поколения. Затова и няма как да продължи тази объркана власт.", каза Карадайъ.

На традиционния събор на община Борино присъстваха още Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, народните представители на ДПС Хайри Садъков, Елхан Кълков, Ихсан Хаккъ, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, Фахри Ватансевер-председател на ДПС -Истанбул, областни и общински председатели на ДПС, общински кметове и общински съветници и други гости от Турция.

 

Халил Летифов: Оценката на ДПС за управлението на ГЕРБ и Патриотите е "среден 3"

Според депутата Халил Летифов парламентът е изгубил времето си през първата пленарна сесия.

- Г-н Летифов, измина първата пленарна сесия на 44-ото Народно събрание. Как бихте оценили работата на парламента през първите 3 месеца от неговото конституиране ?
- Парламентарната група на Движението за права и свободи дава негативна оценка за работата както на парламента в лицето на управляващото мнозинство, така и на правителството. Причината е, че липсваше законодателна инициатива, особено от страна на Министерски съвет, а това е необходимо, защото управленската програма би трябвало да носи със себе си конкретните законодателни инициативи, които да спомагат изпълнението на тази програма. Ние не видяхме приоритети нито в програмата за управление, нито в предлаганите законопроекти, нито по отношение на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Не беше по-различно и поведението на мнозинството в Народното събрание, което внасяше за разглеждане предимно ратификации и законодателни материали на парче, които не бяха подложени на обществено обсъждане.
Някои от тях бяха дори откровено лобистки. С такива действия трудно ще се вдигне авторитетът в обществото на парламента, който е най-висшият орган в държавата.
Ние писахме негативна оценка и на управлението през тези първи 3 месеца и от гледна точка на това, че генерира предимно скандали, противоречия, противопоставяне. Ставаме свидетели на език на омразата от страна и на управляващите, и на мнозинството в парламента, което е недопустимо. Това са най-високите органи, които трябва да генерират доверие както в институциите като цяло, така и ние като народни избраници сме длъжни да даваме добър пример на българското общество. Уви, ние станахме свидетели да се подлага на съмнение значението на един символ, какъвто е толерантността. Писахме "среден 3" на правителството, единствено и само заради външно-политическите усилия на премиера и за договора за добросъседство с Македония, който успяхме да гласуваме единодушно в пленарна зала. Подкрепяме всички усилия на управляващите в посока да се търси консенсус, да се решават по-задълбочено важните въпроси.
Управлението генерираше непрестанно скандали, които не искам да коментирам конкретно, но ние от ДПС поставяме акцент върху поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който при дебата за бъдещето на паметника "Бузлуджа", поиска "Шипка" за своята формация. Очевидно Патриотите разбират властта като някаква братска делба. За т.нар. от нас "реверни патриоти" "Шипка" и "Бузлуджа" са символ на едно и също, което е смешно.

- Не смятате ли, че всички тези скандали, част от които посочихте, изместват обществения фокус на вниманието от истински важните теми? Сякаш се занимаваме повече с Мирослав Боршош, "Суджукгейт" и други подобни, отколкото да обърнем поглед към важните приоритети пред страната.
- Споделям това мнение, но по-важното е, че всички тези скандали могат да бъдат разглеждани като модел на поведение и управление на всички важни институции в страната. Ако това е така, ще означава, че корупцията е в невиждано големи размери. Тук няма значение кой е управляващ и кой опозиция, трябва всички да се борим с това явление, защото то е уродливо. Бих посочил още един случай - с един член на СЕМ, който си позволи да казва на журналист какво може да пита, и какво не. Това е една зараза, която демонстрира усещането на властимащите за недосегаемост. Да, наистина тези скандали изместват вниманието от важните теми, но те са и сигнал, че демокрацията е в опасност.
Що се отнася до важните теми е проблем това, че не чухме кои са основните приоритети за европредседателството, около които всички ние трябва да се обединим. Политиката по доходите също остава на заден план. Направи се едно увеличение на пенсиите, което е далеч от предизборните обещания най-вече на единия коалиционен партньор в управлението. По този начин за пореден път българските граждани остават излъгани. Не на последно място остава и политиката по отношение на общините. Там е нужна децентрализация. Ние трябва да гарантираме, че всички български граждани ще бъдат чути и към тях ще има отношение, каквото те заслужават.

- Кои са най-важните закони, които трябва да бъдат приети през следващата пленарна сесия до края на годината, освен, разбира се, Законът за Държавния бюджет за 2018 година?
- Немалко ще бъдат законите, които са в пряка връзка с бюджета, които ще трябва да бъдат приети преди него, като например Данъчно-процесуалния кодекс. Нека не забравяме, че България има над 70 наказателни процедури за несвършена работа в чисто законодателен план, така че работата, която чака народното представителство, е твърде много. Предстои да се гледат закони от всички сфери на общественополитическия живот и всички те са важни. Смятам, че времето, което предстои, трябва да бъде оползотворено максимално, защото има много очаквания към парламента. Загубихме много ценно време през първата пленарна сесия, в което ние можеше да гледаме поне част от тези закони, но за съжаление, това не се случи.

(в. Старозагорски новини, 02.08.2017г.)

 

Нигяр Джафер, зам.-председател на HС пред "Труд": ГЕРБ носят отговорност за патриотите във властта

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер се оказва компетентен и добронамерен събеседник. Бързо се съгласява да даде интервю за "Труд", не иска предварително да и бъдат изпратени темите, по които ще говорим. Това издава сигурност.
Още с отговора на първите въпроси Джафер доказва, че няма сфера, в която да не плува в собствени води. Държи се като представител на опозицията, но в отговорите й няма агресивност...

- Г-жо Джафер, каква е оценката ви за първите 100 дни на кабинета "Борисов 3"?
- По правилата на политическата логика всяка политическа сила дава оценка за първите 100 дни. Съществува теза, че това правителство няма право да получи такъв толеранс, защото управлява за трети пореден път. Основната политическа сила, съставя за трети път кабинет. Нашата оценка е артикулирана от първия ден на това управление. Вкарването на националисти през парадния вход на властта, като фактор, определящ посоката на България, е нонсенс. Защото Европа прави всичко възможно, обединявайки леви, десни, либерали, консерватори, за да изолира националистите. В България, при декларирана евроатлантическа посока на развитие, днес имаме на най-високите постове в държавата хора, които изповядват откровено човеконенавистнически идеи. Включително и идеологическата метаморфоза, на която ставаме свидетели, не може да убеди обществото, че тези хора започнаха да мислят по друг начин. Не може партии, формации, които са проповядвали идеи и дори са имали идеали за друг тип развитие на България, изведнъж да ни убедят, че вече са променили своята козина, че и да предопределят бъдещето на поколенията.

- ГЕРБ казват, че формулата на властта е решена от народа. Нима имаше друга формула за съставяне на правителство?
- ГЕРБ имаше поне още два варианта. Знаем, че във всяка ситуация има поне още един изход. Отговорността за това, което се случва в момента, се носи от ГЕРБ, защото те са основната политическа сила, която съставлява управляващото мнозинство. И всякакви опити да избягат от тази отговорност, занимавайки се предимно с международна дейност, оставяйки вицепремиера, посочен от националистите, да бъде етнически миротворец, да се грижи за демографската политика, да въдворява ред, да мери децибелите по крайбрежието на Черно море, да ходи да преговаря в Асеновград, са просто глупост. Ето защо ние смятаме, че трябва да се преосмисли направлението, в което се движи държавата. Факт е, че все още няма програма за управление на правителството. А няма, защото при една представена официално програма, ще стане ясно, че са отпаднали много важни моменти от предизборните платформи и прокламирани идеи на тези формации.

- Какво имате предвид?
- Че въобще няма да има увеличение на пенсии до 300 лв., нито пък средна заплата от 1500 лв. Че очакванията на пенсионери и на други слоеве от населението ще трябва да бъдат забравени. Три месеца и половина очакваме програма за управление. Виждаме, че сме въвлечени във водовъртеж от скандали, "Суджук гейт" стана емблема на завършека на този политически сезон. Откровени националисти участват в трафика на мигранти... Не искам да припомням закачките с Бухенвалд и националистическите символи. Не искам да припомням "личното" мнение на вицепремиера за промяната с отпадането на клас прослужено време.

- Ще ви върна към темата за другите варианти за съставяне на правителство. ДПС беше ли един от тях и ако ви бяха предложили, щяхте ли да приемете?
- Теоретичните варианти наистина са поне два. Първо, имаше възможност да се създаде правителство на малцинството. Имаше и възможност да се създаде кабинет заедно с БСП. Да, вероятно теоретически съществуваше и вариант ДПС също да бъде в управлението. ГЕРБ обаче носят отговорност за своето решение да вкарат патриотите в управлението. Има сериозни подозрения, че премиерът с неговия инстинкт, който е добре известен, се опитва да ползва патриотите като бушони. Нека се върнем малко назад в политическото време и да си припомним как на реформаторите бяха дадени онези сектори, които изискваха най-сериозни реформи. И какво се случи в края на това управление? Реформаторите днес като Реформаторски блок са в небитието, те се опитват да оцеляват, не без помощта на ГЕРБ. Ако това е стратегическата цел - поздравления. Но равносметката ще бъде направена по-късно.

- За разлика от реформаторите, патриотите нямат стратегически ресори, по които обществото да е твърде чувствително като здравеопазване, образование, правосъдие...
- Не бих се съгласила с подобна теза. Ние смятаме, че е изпитване на търпението на обществото и на много сериозни етнически групи, с това да дадеш демографската политика на вицепремиера Валери Симеонов. Когато стана ясно, че Националният съвет за интеграция на малцинствата беше даден под патронажа на Симеонов, всички ромски организации го напуснаха. Медиите не го отразиха, защото въпросните организации тихомълком бяха заменени с други, по-послушни неправителствени организациии. Но скандалът беше огромен. Имаше подписка, която беше подкрепена от много интелектуалци, които изповядват друг тип ценности.

- Вече има индикации за известни разминавания между коалиционните партьори. Имате ли обяснение какви са истинските причини?
- Вече има индикации, че мнозинството не е особено крепко и че има пропуквания, особено когато става въпрос за назначения, за избора на хора на важни позиции. Народното събрание с две гласувания не прие предложените кандидатура за една от важните комисии - КФН. Това е дежа вю. Има неща, които започнаха да се случват по-рано отколкото ние очаквахме. Освен, че сме увлечени във водовъртежа на ежедневни скандали, които хвърлят в потрес дори опозицията, виждаме и признаци на изнервеност в поведението на водещи фактори в ГЕРБ.

- Имате ли обяснения защо непрекъснато се правят различни предложения, които след това се оттеглят?
- Има една латинска сентенция - "Ех nihilo nihil fit" - От нищото се ражда нищо. Т.е. няма как да очакваме, когато има управленска немощ и няма ясна визия, да има някакви чудеса в законотворчеството, например. Т.е. управленската немощ ражда законодателна немощ. Първият законопроект, който беше внесен от управляващото мнозинство, бе искана промяна в закона за земеделските земи, текст който удължава срока за земите с променено предназначение. Текстът бе отменен под натиска на различни организации, т.е. те показаха, че не са готови да устояват позиции, защото не вярват в тези позиции. Нека да си припомним, че Законът за движение по пътищата е най-често променяният закон. Ние почти нямаме ден, в който да не са внесени предложения за промяна в този закон. Припомнете си как правителството заседава извънредно в един съботен ден и разсъждава върху промени в този закон, за да подобри ситуацията с пътно-транспортните произшествия. Това беше един кризисен пиар, опит да се отвлече вниманието от управленската несъстоятелност. След едно много публично обявяване как ще сложим табелки пред камерите, които снимат по пътищата, година по-късно махаме табелките. И това беше промотирано сред обществото като нещо много важно, което се прави. Има фундаментален проблем - три месеца основната задача на управляващите бе да покажат, че парламентът работи. Няма значение как, но работи. Имаше заседания, които продължаваха половин час. В последните дни на сесията започна да кипи усилен и безсмислен труд. Вярно е, има много законопроекти и ратификации, но всички те са без ясна визия за развитието на страната, без приоритети... Ето защо и законодателният продукт е в по-голямата си степен законодателен брак.

- ГЕРБ управляват вече трети мандат, не преувеличавате ли като говорите за законодателна немощ?
- Вече казах, че управленската немощ е функция на липсата на кохезия в коалицията и това води до некачествен законодателен продукт. В момента, в който видим програма, в момента, в който разберем каква е визията, в момента, в който бъдат изведени приоритетите и в момента, когато покажат, че се търси консенсус по важни за нацията и България теми, най-вероятно ще има по-добри резултати. Ние многократно сме декларирали, че независимо дали сме в опозиция или в управлението, ще подкрепим решения, които са свързани с евроатлантическата ориентация на страната. Ние ще подкрепим усилия, които са свързани с подобряване на инвестиционния климат. Ние бихме подкрепили всичко, което подобрява демокрацията в страната и в същото време укрепва интегритета. Защото игнорирането на големи групи, непрекъснатото противопоставяне на леви срещу десни, на богати срещу бедни, на работодатели, срещу синдикати, на етнически групи една срещу друга, няма да доведат до нищо добро.

- На какво според вас се дължи липсата на чуждестранни инвеститори?
- Инвеститорите усещат в коя страна има предвидимост, къде могат да планират своите инвестиции, къде могат да разчитат на работа в стабилна среда... И тук опираме до нашето твърдение, което анонсирахме още в първите дни на новия парламент - не може заради стабилността на управлението и на правителството да се жертва стабилността на страната. Повтарям, че ние бихме подкрепили усилия, които правят по-лесна работата на инвеститорите. Има един факт, който не може да бъде пренебрегнат. Отчита се, че безработицата намалява, но заетостта не се увеличава. Ето нещо, което трябва да се анализира. Имаме сериозни съмнения, че управляващите имат капацитет да анализират този факт. Впрочем, в много сектори куца точно анализът и прогнозата на тенденциите. Причината да се оттеглят инвеститорите или в по-добрия случай да са по-предпазливи, е тяхното здраво усещане, затова къде може да се работи без корупционен натиск и политически рекет. Случаят със суджуците в добричко е христоматиен пример за нещо, от което всички се срамуваме.

- Нали не сте забравили времената, в които в Дулово всички бяха пропищели от рекета на хора от ДПС? Казвам го, защото очевидно проблемът е другаде - в злоупотребата с власт...
- Възможно е вашето твърдение да е правилно. Нека обаче си спомним, че вследствие на ситуацията, която цитирате в Дулово, имаше хора, които претърпяха наказания (б.р. бившият кмет на Дулово Митхат Табаков и зам.-кметът на общината Алтан Чаушев бяха осъдени на 4 г. затвор). В този смисъл много е важно какви изводи си правят политическите сили и политическите ръководства от дадената ситуация. Оказва се, че в ГЕРБ не правят такива изводи и мисля, че махането на цялото ръководство на партията в Добрич, отново бе кризисен пиар. Целта е да не се разрасне скандалът. ДПС е доказало, че не разпъва политически чадър на никого. При всички случаи, когато е имало искане за снемане на имунитета на наши народни представители, ние моментално сме давали съвет на колегите си сами да се откажат.

- А как се чувствате на председателската маса в НС редом с Веселин Марешки, който е с отнет имунитет и с повдигнато обвинение и продължава да е зам-председател на парламента?
- Нека не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното. Всеки има право на своята защита. Работа на правораздавателните органи е да докажат или да отхвърлят тази вина. В този смисъл отговорността е персонална. Ако в случая, който цитирате, има вина която може да се докаже категорично, тази персона трябва да понесе своята отговорност.

- Сходен случай имаше и в ДПС - с Христо Бисеров, но той още преди да му поискат имунитета, се отказа от зам.-председателския пост?
- Така беше и това бе знаково поведение. Ние нямаме подобни очаквания за представители на други политически сили. В края на краищата решението е на политическата сила.

- Последно, искам да ви попитам ДПС отчете ли като грешка оттеглянето на доверието към БСП и Пламен Орешарски?
- ДПС е партия, която се учи от грешките си. Ние сме допускали грешки, но се опитваме да се учим от тях. ДПС през целия преход е обвинявано за всичко, което се е случило и не се е случило в България. Ние сме понесли много висока политическа отговорност. Понякога за отстояване на принципни позиции. Ще припомня декларираното желание за членство в НАТО, в момент, когато българското общество не приемаше това и имаше огромна съпротива. ДПС е отстоявало понякога и много непопулярни позиции. За тях сме плащали висока цена.

- Не разбрах, правилен ли беше ходът на тогавашния председател на ДПС Лютви Местан да обяви, че времето на правителството "Орешарски" е изтекло?
- Все още в партията ни, в структурите ни този въпрос се задава. Една част от нашите привърженици смятат, че това беше правилен ход, друга част имат сериозни съмнения, че този ход беше продиктуван под натиск и отвън и поради обстоятелствата в страната. Да, факт е, че в един момент, в който бяха утихнали протестите, продължили година и половина, Лютви Местан на нарочна пресконференция в зала "Запад" обяви, че оттегляме подкрепата си за правителството. Времето ще покаже дали е било правилно решение. Нека поразсъждаваме обаче къде е Лютви Местан днес.

(в. ТРУД, 01.08.2017г.)

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност