57new


ДПС Русе - Mустафа Kaрадайъ: Борбата с бедността и демографската криза е общата нишка за всички секторни политики

ДПС Русе откри предизборната си  кампания за Парламентарни избори 2017. Официални гости бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят и евродепутат Филиз Хюсменова, евродепутатът Илхан Кючюк, Йордан Цонев – водач на листата в Хасково, Велислава Кръстева – водач на листата в Плевен.  По време на откриването беше представена листата на Движението за 19-ти многомандатен избирателен район Русе,  водена от Бюрхан Абазов.

Пред препълнена зала на общината в Русе, председателят  Мустафа Карадайъ заяви „Ние  поискахме да предизвикаме промяна, чрез президентските избори и успяхме. Победата на предстоящите парламентарни избори ни е нужна не за нещо друго, а за да реализираме промяната, която искаме. Предстоят ни много битки-битка с омразата, битка с разделението, с противопоставянето, с фитилджии, които си запалиха фитила. Но ние в България нямаме нужда от фитилджии и в Русе няма да позволим да има фитилджии“.  

 „ДПС има ясна и изпълнима програма, общата нишка за всички секторни политики е борбата с бедността и демографската криза. Ключът за това  е държавата да подпомага на бизнеса и да разчисти пътя на инвеститорите” допълни Карадайъ. „Всеки един от нас със своя опит и енергия, трябва да даде всичко от себе си за общата ни сигурност, за по-доброто бъдеще, за каузата, за победата, за ДПС  №9 Да спасим България!”

Карадайъ представи водача на листата за Русе  Бюрхан Абазов с думите:„В България като се заговори за земеделие търсят Абазов, а като се заговори за Абазов всеки се сеща за земеделие“.

От своя страна Абазов заяви, че ДПС влиза със самочувствие в тази кампания след снощната победа на изборите в Глоджево. „На тези избори искаме да сложим край на този начин на управление. Промяната започва от ДПС, а началото го поставихме на президентските избори с избирането на генерал Радев. Краят ще бъде на 26 март“ заяви Абазов.


По думите му двугодишното управление на ГЕРБ е било пагубно за България предизвиквайки демографска криза, бедност , корупция и бедност. Именно затова ДПС иска да сложи край на този начин на управление. „Наслушахме се на суха статистика докато милиони млади хора напускат страната. Ние искаме няколко прости, чисто човешки неща-повече работни места, по-висока доходност, по-добро образование, по-добро здравеопазване, по-добра социална грижа и справедливост“ каза в заключение Бюрхан Абазов.

IMG 4822

Победа на ДПС в Кубрат и Глоджево

Движението за права и свободи  убедително победи на балотажа  за кмет на община Кубрат и  гр. Глоджево, проведен на 26 февруари.   Новият кмет на Кубрат е Алкин Неби спечелил изборната надпревара с  4 664.  Адем Хаджимемишев е новоизбраният кмет на гр. Глоджево, за който гласуваха  939 жители на гр. Глоджево.  Ръководството на Движението за права и свободи поздравява новоизбраните кметове и им пожелава успех.

 

alkin nebi

адем

 

Обръщение на председателя Мустафа Карадайъ по случай християнския празник Сирни Заговезни

Уважаеми братя и сестри християни,

От името на Движение за права и свободи и от мое име Ви поздравявам с големия християнски празник Сирни Заговезни. Всички Вие християните в България на днешния ден чрез прошка от и към близките си и към всички хора прочиствате душите си и се подготвяте за посрещане на най-светлия християнски празник Великден. Всяко човешко същество има нужда да му бъде простено и да прости на другите.  Без прошка е немислимо нашето обшуване, добруването на хората и нашия общ живот. Пожелавам на всички Ви да сте живи и здрави и да има мир в душите ни.

                                                                                                                           Мустафа Карадайъ

             Председател на ДПС

Мустафа Карадайъ: Зaeднo и eдинни ниe щe уcпeeм. C нoмep 9 дa cпacим Бългapия!

 

На 25 февруари  председателят на ДПС и водач на листата в Търговище Мустафа Карадайъ, заедно с зам.- председателят и евродепутат Филиз Хюсменова, Йордан Цонев – член на ЦОБ, Илхан Кючюк – евродепутат и председател на Младежко ДПС  проведоха предизборна среща в гр. Търговище. Члeнoвe и cимпaтизaнти нa ДΠC oт цялaтa oблacт изпълниxa зaлaтa нa Дpaмaтичния тeaтъp, зa дa пpиcъcтвaт нa oтĸpивaнeтo нa пpeдизбopнaтa ĸaмпaния нa ДΠC в Tъpгoвищĸo.

Πo вpeмe нa cъбитиeтo бяxа представени ĸандидат-депутатите от листата за 28-ми многомандатен район.  Водач в листата е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, втopa  Имpeн Mexмeдoвa – oблacтeн пpeдceдaтeл нa Mлaдeжĸaтa opгaнизaция нa ДΠC Tъpгoвишe. Cлeд нeя e Taнep Aли – чeтвъpти мaндaт ĸмeт нa oбщинa Aнтoнoвo. Cлeдвaт зaм. ĸмeтът нa Tъpгoвищe Eминe Яĸyбoвa, Taнep Axмeдoв, Гюнep Aшимoв, Mapиян Бoдeв и Taxиp Taxиpoв.

Пред препълнена зала лидерът на ДΠC Mустафа Kарадайъ  заяви „Чpeз президентсĸите избори поисĸаxме да предизвиĸаме промяна и успяxме. Cега oтнoвo сме в битĸа, за да реализираме промянатa”.”Hиe имaмe oбщи мeчти и виcoĸи цeли, имaмe oбщ xopизoнт с ясна и изпълнима програма” каза Карадайъ.  Toй пoиcĸa пoдĸpeпaтa нa вcичĸи. „Зaeднo и eдинни ниe щe ycпeeм. C нoмep 9 дa cпacим Бългapия!“

Eвpoдeпyтaтът Филиз Xюcмeнoвa пoздpaви вcичĸи пpиcъcтвaщи зa избopa нa лидep нa лиcтaтa нa ДΠC зa Tъpгoвищe, нapичaйĸи гo „зaвoeвaниe“.

Cпopeд eвpoдeпyтaтa Илxaн Kючюĸ „ДΠC e пapтия нa живoтa“. „B нaшaтa плaтфopмa имa жaждa зa живoт. Днec ДΠC ĸaзвa: „Hиe cмe xopaтa, ĸoитo щe cпacят Бългapия“, пocoчи oщe тoй.

Πo дyмитe нa дoceгaшния дeпyтaт oт Tъpгoвищe Йopдaн Цoнeв, „зaлoгът зa тeзи избopи e мнoгo пo-виcoĸ“. „Бългapия e в paзpyxa – и дyxoвнa, и мaтepиaлнa. Зaтoвa излизaмe c тoзи cлoгaн“, пoдчepтa Цoнeв и дoпълни, чe имaт мнoгo яceн и тoчeн плaн зa cпaceниeтo нa cтpaнaтa.

Бeз ДΠC Бългapия нямa ĸaĸ дa излeзe oт иĸoнoмичecĸaтa и пoлитичecĸa ĸpизa, пoдчepтa Taнep Aли, a Имpeн Mexмeдoвa твъpдo зaяви, чe „ДΠC тpябвa дa бъдe във влacттa“.

Taзи пpoявa e пъpвaтa ĸpaчĸa ĸъм ycпexa ни нa избopитe, ĸaзa oт cцeнaтa oблacтният пpeдceдaтeл нa ДΠC Tъpгoвищe Xaмди Илиязoв. Toй пpизoвa ĸъм пълнa мoбилизaция нa cилитe. „Убeдeн cъм, чe ДΠC c цeлия cи aвтopитeт, мoщнитe cи cтpyĸтypи и вcичĸи вac oтнoвo щe бъдe нaй-cилнaтa пapтия в нaшия peгиoн", ĸaзa oщe тoй и aпeлиpa ĸъм eдинcтвo.

Oтĸpивaнeтo нa ĸaмпaниятa зaпoчнa c изпълнeния нa дeтcĸи и юнoшecĸи cъcтaви oт Tъpгoвищĸo, yчacтници в ĸoнĸypca „Бyĸeт“, и зaвъpши c изпълнeния нa oбичaния пeвeц Opxaн Mypaд.

IMG 4721

Мустафа Карадайъ призова за обединение на силите и енергията за обща сигурност, за по-добро бъдеще и за каузата България. Да спасим България!

Хиляди членове и симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигнаха  във Велико Търново  за да присъстват на откриването на националната  предизборна кампания на ДПС.    По време на откриването бяхa пpeдcтaвeни кaндидaт-дeпyтaтитe oт лиcтaтa зa Вeликoтъpнoвcкия 4-ти мнoгoмaндaтeн paйoн, кaктo и вcички вoдaчи нa лиcти нa ДПС в cтpaнaтa. 

В препълнената  зала Мустафа Карадайъ призова за обединение на силите и енергията за обща сигурност,  за по-добро бъдеще и за каузата България. „Нa пpeзидeнтcкитe избopи пoиcкaхмe дa пpeдизвикaмe пpoмянaтa и ycпяхмe. Сeгa зaeднo cмe в биткa зa нoвa пoбeдa, зa дa peaлизиpaмe oщe пo-гoлямa пpoмянa. Да спасим България!” зaяви  лидepът нa ДПС Мycтaфa Кapaдaйъ. 

„Страната е в духовна , политическа и икономическа криза. Затова и мотото на кампанията на ДПС е „Да спасим България”. Държавата отчита 3 % икономически растеж, но не от инвестиции, а от износ. Изнасяме предимно земеделска продукция с минимална печалба. Държавата трябва да „мете” пред инвеститорите, а не да им пречи. Ние сме единствената партия, която има готова програма за стимулиране и развитие на IT-сектора”, заяви в своето изказване Йордан Цонев - водач на листата в Хасково.

Евродепутатът Филиз Хюсменова  подчерта, че  „В европейска България не живеем по европейски. ДПС е уверен и опитен субект на политическата сцена”.

Водачът на листата за Великотърновска област Камен Костадинов  категорично заяви, че България се нуждае от спасителен план. „Започваме най-важния поход и това е походът към властта. След 26-ти март ни предстои важна битка. Това ще е война с бедността и мизерията. До сега ДПС води битки за изконни човешки права-за самоопределение, за име, но дойде време за спечелване на победа и над бедността. Вярвайте на лидерите, дайте енергията си, за да можем да изградим България като една привлекателна за живеене страна, в която да се върнат всички, които сега са прокудени в чужбина”, призова Камен Костадинов.

Гeн. Симeoн Симeoнoв, кoйтo e втopи в лиcтaтa във Велико Търново  и водач  в София 24 МИР заяви, че ДПС  e пapтиятa нa вcички eтнocи y нac и тoвa я пpaви cepиoзeн пoлитичecки фaктop.  

Откриването на кампанията  започна с песни и танци от сдружение „Тунахан” и завърши с музикалните изпълнения на Орхан Мурад и Есил Дюран.  Жалаещите да си направят снимка с председателя на ДПС бяха много, а снимките продължиха повече от час.

общ

 

Четин Казак: "Националпопулизмът е новата вълна в българската политика, но решаваща ще е трезвата преценка на избирателя"

Досегашният народен представител от Габровския избирателен район Четин Казак е номиниран от Движението за права и свободи отново за водач на листата на партията в региона за предстоящите парламентарни избори и за трети път той ще разчита на гласовете на избирателите от Габровския край. според него националпопулизмът е новата вълна в българската политика, която ще изкушава с примамливи популистки обещания българския избирател. Новото мнозинство както и новото правителство след предстоящите избори ще бъдат във всички случаи коалиционни, е прогнозата на Четин Казак. - отново сте водач на листата на дпс за кандидатите за народни представители от Габровския избирателен район. представлявахте хората от региона през два непълни мандата, а сега се кандидатирате за трети път. Не сте родом от този край. какво Би задържа в Габровско? - Първо искам да благодаря на моите колеги - членове и симпатизанти на ДПС, активистите на партията, които ме номинираха отново за техен народен представител, както и на ръководството на партията, че ме утвърди отново като водач на листата на ДПС за Габровския избирателен район. Вече 4 години имам удоволствието и честта да представлявам Габрово и региона в българския парламент в листата на Движението за права и свободи. През тези 4 години надявам се да съм оправдал до голяма степен очакванията на моите избиратели и да съм допринесъл за решаването на поне част от техните проблеми. Надявам се отново да получа доверието им на предстоящите парламентарни избори, да продължа да отстоявам техните права и интереси в парламенто чрез своята дейност като законодател и като техен застъпник пред всички държавни органи и институции. - Вие ще се състезавате за гласовете на избирателите основно с Томислав Дончев от ГЕРБ и Кирил Добрев от БСП. Кой е всъщност основният опонент на ДПС в тези избори? Според някои основната интрига за Вас се нарича партия ДОСТ. - Специално за Габрово няма да има подобна интрига. Така че аз ще се концентрирам върху задачата да убедя колкото се може повече избиратели в Габровския район, че подкрепата за мен и за листата на ДПС е полезният, правилният избор, който ще допринесе те да имат достоен представител, който ще отстоява техните интереси и ще работи за решаването на техните проблеми. Надявам се вече да съм доказал през изминалия период, че мога да бъда достоен представител на Габрово и да допринеса за авторитетното представителство на региона в национален мащаб. - Как оценявате някои от новите "играчи" на политическия терен като например ВОЛЯ на Веселин Марешки? Социолозите дават доста големи шансове за тази нова формация, а някои дори предвиждат третото място на предстоящите избори след ГЕРБ и БСП. - Да, има много нови играчи, които се появиха на политическата сцена, които ще премерят сили на предстоящите избори. Един от тях е и Веселин Марешки. Това е типичният представител на новата вълна в българската политика. Аз я наричам националпопулистка вълна, която придоби значителни размери и се разля в много партии, включително за съжаление и така наречените "традиционни" или "системни" партии не останаха неподвластни на популизма. Но партията на Марешки е от най-ярките представители на тази популистка вълна и ще постави на изпитание здравия разум на българския избирател категорично. Аз обаче вярвам в този здрав разум и силно се надявам той да надделее и да претегли нещата от гледна точка на реалистичност и сериозност, на намеренията и на възможностите да се реализират тези намерения. - Каква е оценката Ви за служебното правителство? Как приемате факта, че то смени по-голямата част от областните управители? - Знаете, че областните управители са директните, непосредствени представители на правителството в съответната област. Те са политически назначени лица. Една немалка част от досегашните областни управители намериха места в листите на ГЕРБ, на Реформаторския блок. Това показва, че тяхната смяна е била съвсем уместна и оправдана. Известно е, че областните управители трябва да бъдат безпристрастни и независими от която и да е политическа сила, за да има доверие в тях и да могат да организират наистина едни честни избори, след което новото правителство, което ще бъде излъчено от следващия парламент, ще има възможността да назначи своите областни управители. - партиите се надпреварват с популистки предизборни обещания. Много от тях обявиха цифри за минимална работна заплата, за минимална пенсия и т. н. Вие какво обещавате на Вашите избиратели като партия и Вие лично като кандидат за народен представител? - Действително както казах, националпопулизмът и изкушението да се харесат на избирателите доведе до това дори и системни партии да отварят широко фабриката за илюзии и обещания в навечерието на предстоящите избори и започне надпреварата в обещаването на кое от кое по-розови и по-примамливи за ухото на избирателя неща. Наистина тук ще бъде от съществено значение способността за трезва преценка на избирателя и реалистичността на дадените обещания. Естествено кой не желае да направи всичко възможно животът на българските граждани да стане по-добър? Мисля, че няма политическа сила, която да не желае това. Но трябва да сме отговорни пред избирателите, защото дадените обещания след това трябва и да се изпълняват. Така че ние от ДПС залагаме на прагматизма и на реалистичния подход при даването на обещания. Естествено когато бъде подсигурен необходимият ресурс, ние също бихме подкрепили всяка инициатива, която би довела до повишаване на доходите, на социалната закрила на най-онеправдания кръг от населението, поощряването на образованието и на бизнеса. Но в някакви разумни граници, а не отивайки в някакви фантасмагорични крайности, както го правят някои други партии. - Каква е Вашата прогноза за резултатите от предстоящите изборите? - Основната интрига в тези избори е кой от двата политически играча - БСП и ГЕРБ, ще надделее. Т. е. кой ще спечели повече гласове и повече мандати и ще получи правото първи да се опита да сформира правителство. Това е основната интрига, след което вече ще започнат политическите пазарлъци най-общо казано. Аз силно се надявам следващият парламент да съумее да сформира едно стабилно правителство, а да не се стига до сценария - отново нови избори съвсем скоро. Гарант за тази стабилност трябва да бъде относителната идейна и ценностна съвместимост между участниците в следващото мнозинство и правителство. То неминуемо ще бъде коалиционно. - А ДПС в каква коалиция би влязло? - Ние бихме участвали в едно следващо коалиционно управление само при условие, че то е съставено от партии, които изповядват един минимум от съвместими идеологии и ценностна система с ясно изразена евроатлантическа ориентация на политиките и действията им. 23.02.2017 г.

Камен Петков отиде в ДПС воден от родолюбие

Принципите ми ме заведоха в "Атака" и същите принципи ме изведоха оттам и пратиха в ДПС. Така бившият депутат от националистическата партия, който влезе в листата на ДПС с кандидати за народни предстели Камен Петков описа политическата си метаморфоза и смяната в убежденията си.

"Тогава бях млад, неопитен политик, сега разбрах, че ДПС е единствената последователна партия с родолюбива политика", коментира той.

"ДПС е патриотична партия за мен, а почетният лидер на движението Ахмед Доган е изградил и запазил етническия мир в България, което в момента е най-важно", категоричен е Петков.

Депутатът посочи пред bTV, че докато е бил в "Атака" лидерът на националистите Волен Сидеров непрекъснато е предизвиквал конфликти и като пример посочи нападението на атакистите над молещите се в джамията в София.

Петков призна, че също е определял ДПС като "дявола", но бил сбъркал. Според него е изказвал позиция, без да познава хората там. Той е категоричен, че ДПС са му простили и самият председател на партията Мустафа Карадайъ го е извикал и поканил да се присъедини към тях.

"Оставам патриот и националист. Доган се жертва за България, той и ДПС през всичките години не се уплашиха да са най-обижданите и неразбраните", категоричен е Петков.

Присъствието му в 41-я парламент като депутат от "Атака" беше "незабележимо". Все пак името му се чу два пъти: Когато не подкрепи искането на "Атака" за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, защото бил на сватбено пътешествие в чужбина и не успял да го подкрепи. И втория път, когато вместо да защити първия кабинет Борисов с гласа си при исканата оставка, натиска бутона "въздържал се".

След като излязоха наяве подписаните договори към офшорки, с които депутатите на Волен Сидеров му гарантират вярност, последва вълна от напуснали депутати. Камен Петков беше сред тях.

За склонността си да прави политически завои, Петков намеква с действията си още след напускането на "Атака". Изненадващо прехвърли субсидията си на БСП. През юни 2011 г. той каза, че Сидеров на година получава 6 млн. лв и тази субсидия се харчи само за него - за пътувания в чужбина за скъпи вечери.

(Днес.бг, 23.02.2017 г.)

Проф. Светлана Шаренкова: Философът на заедността или Слугата на разделението!?

Проф. Светлана Шаренкова

Събранията на ДОСТ започват с цитати от Корана и с възгласи „Аллах акбар”

Местан е от типа политици, които даже да достигнат най-високи партийни и държавни длъжности, даже да оглави държава или международна организация, остава политик слуга. ДОСТ е на ръба на закона, при това – в момент, в който Европа „гори” от бежански вълни

Напоследък в контекста на предстоящите предсрочни парламентарни избори е модерно да се говори за „лидерски битки”. Изразът се използва най-често за софийския 25-и избирателен район, където сили ще премерят БСП и ГЕРБ чрез Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

По-тревожното е, че в търсене на сензация се говори и за „лидерска битка” в регион Кърджали между оперативния председател на ДПС Мустафа Карадайъ и този на ДОСТ Лютви Местан.

Подтекстът на това внушение е, че ще се състои символичен сблъсък между почетния председател на ДПС д-р Доган и изгонения за предателство към Движението Местан.

Вредно е да се говори за лидерска битка в общността на българските мюсюлмани, сякаш те са някаква група извън цялото, извън българското общество. Те са част от българската нация, а заедността на етносите - през 140-те години от Освобождението, но особено през последните 27 преходни години – бе и остава върхово достижение на България и залог за стабилност и развитие на държавността. Наред с това подобни сравнения по темата „лидерска битка” са нелепи и защото говорим за формации с несъразмерима тежест.

Движението за права и свободи има забележимо присъствие в българския политически живот през последните три десетилетия, докато партия ДОСТ („Демократи за отговорност, свобода и толерантност”, а на турски – „Приятел”) е инженерен проект, без електорални успехи, създаден с цел да се разцепи ДПС в условията на геополитическото напрежение Изток-Запад и Турция-Русия (интензивността на първото днес постепенно намалява, а второто – изгуби актуалност). Впрочем подобни опити за разделение на ДПС бяха правени няколко пъти и от активисти в Движението, имащи амбиции за бързо издигане или обслужващи някакви други интереси: Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал… Всички тези опити завършваха безславно.


И все пак ако приемем, макар условно, хипотезата за лидерска битка, в която сили ще мерят Ахмед Доган и Лютви Местан, е интересно да си припомним кой кой е в тази битка. Не само като биографични данни, но и като тежест, принос и мисия в българската политика.
Формално погледнато, и д-р Ахмед Доган, и Лютви Местан са представители на средното поколение в българската политика – първият е на 62 години, а вторият – на 56. И двамата са родени на село – Доган в добричкото село Пчеларово (израснал е във варненското село Дръндар), а Местан – в кърджалийското село Чорбаджийско. И единият, и другият представляват т. нар. турска интелигенция, която социалистическата държава целенасочено се стремеше да образова и развива кариерно. И двамата са с хуманитарно образование – първият е философ и доктор по философия, а вторият – филолог.


Но приликите категорично свършват дотук.
В годините преди 10 ноември 1989-а Ахмед Доган прави обещаваща научна кариера в Института по философия към БАН – водещ научен център, в който млад учен можеше да постъпи и да се развива на базата на лични способности и научен потенциал. Доган защитава дисертация и придобива степента „кандидат на философските науки” (по днешните стандарти - доктор).

Въпреки блестящия старт на кариерата и прекрасните възможности за участие в политиката, въпреки контактите си с Държавна сигурност Ахмед Доган избира каузата на правата и свободите на българските турци и се противопоставя на насилственото им преименуване. Цената за това е не само загубата на висши позиции, които са му „на ръка разстояние”. Преди 1989 г., вкл. по времето на т. нар. Възродителен процес, български турци и особено представители на интелигенцията сред тях са избирани за членове и кандидат-членове на ЦК на БКП, за депутати в парламента, за сътрудници на идеологическите отдели на ЦК, назначавани са на водещи позиции в местните партийни комитети в смесените райони. Цената, която плаща младият учен, е присъда и дълъг престой в затвора.


По същото това време Местан мирно и тихо учителства в Угърчин и Момчилград, също има своите ангажименти към тайните служби. След 1984 г. без белези на публичен протест носи името Владимир Зидаров, което запазва поне до средата на 1990 година (кандидатира се под това име за депутат от СДС за изборите за ВНС на 7 юни 1990 г.).


В политиката Доган е т. нар. self-made man („самоизградил се”). Буквално от деня на освобождаването си от затвора през декември 1989 г. участва активно в процеса на основаване на ДПС, избран е за лидер на Движението. Където и да търсим причините – в интелектуалния му потенциал и знанията за политиката, в доблестното му поведение и в репресиите срещу него, няма нито един факт, показващ, че Доган е поставен за лидер на ДПС. Няма и нито един факт за това Доган да е нечие протеже – нито преди, нито след 10 ноември. По нашите географски ширини е трудно да пробиеш – и в науката, и в политиката, ако нямаш вуйчо владика, а сред малцинствата – двойно по-трудно. Доган завоюва лидерството, бори се за неговото запазване срещу опасни противници – вътрешните предубеждения, конфликти, геополитически разломи. Нерядко той е сам срещу силните, а понякога – сам срещу всички. И винаги досега излиза победител.


Точно на обратния полюс е Лютви Местан.
Неговата кариера е функция първоначално на тъста му. Хасан Али е един от най-изявените дейци на първата вълна политици на ДПС: депутат в три мандата на парламента, заместник-министър на земеделието в кабинета „Софиянски”, един от стратезите на реформата в ключовия за смесените райони тютюнев отрасъл. Едва ли има съмнения, че първоначалният тласък за кариерата на Местан (в Община Момчилград, а от 1997 г. – и в Народното събрание) е дело именно на семейното му обкръжение, а следващите – на протекциите на Ахмед Доган, на когото днес е обявил жестока война.

Местан има бърза и впечатляваща парламентарна кариера, която не може да стане факт, ако не си „любимецът на лидера”. Той е зам.-председател на парламентарната група, а по-късно и на партията, по време на тройната коалиция ръководи парламентарната комисия по образование и наука, а през януари 2013 г. при драматичните обстоятелства на покушението срещу Ахмед Доган е посочен за негов политически наследник на поста председател на ДПС. Впрочем Местан не отрича факта на посочването даже и днес, когато има претенцията, че е основен конкурент на Доган.

Показателно е, че в мига, в който загуби доверието на посочилия го, отново се показа не като водач, а като протеже, при това - нервно, страхливо и гузно. В мига, в който престана да е председател на ДПС, се укри в чуждо (турското) посолство – уникален случай в българската история. Местан е от типа политици, които даже да достигнат най-високи партийни и държавни длъжности, даже да оглави държава или международна организация, остава политик слуга.


Слуга на статуквото, на формулирани от друг идеи, на силните на деня. Политик с подобни личностни характеристики дълбоко в себе си има нагласата на ренегата – днес той е готов да обслужва страстно гледната точка на тези, които му дават власт и позиции, а утре с удвоена страст ще обслужва обратното, стига това да му гарантира личен просперитет. Разбира се, оправдание винаги се намира („Сгреших”, „Виждах нещата и опитвах да ги променя, но не ми стигна времето”, „Аз работя за евро-атлантическо бъдеще на България” и т. н. опити за благовидно опаковане на безчестието).

Но слугата си остава слуга – днес може да е комунист, утре – демократ, днес – да е раболепен посетител на дома на Доган, а утре – „борец за демокрация без Сарай”… Но той не е лидер, а изпълнител на чужди поръчители. И в цялата му 20-годишна дейност в голямата политика няма нито един факт, показващ, че Местан е постигнал нещо в лично качество, с лични усилия, с личен риск.


В годините на преход Местан е най-маниерният и наукообразен оратор, появявал се на парламентарната и медийната трибуна. Но „екзактната” лексика и „релевантната” реторика не могат да скрият липсите на собствени идеи и собствена концепция за случващото се в политиката. А за негова „визия” дори не е нужно да споменаваме - на Местан не му е дадено да разбере смисъла на това понятие.

Докато Местан „блести” с гръмки и сложни фрази, често лишени от смисъл и съдържание (трудно могат да бъдат разбрани от университетски преподавател, камо ли от обикновения избирател на ДОСТ), Доган е един от мислителите на прехода. Първото му достижение е, че говори (или пише) рядко.

Доган усвои азбучната истина, че за да направиш впечатление в политиката, не е нужно да говориш често и напоително, а е нужно да назоваваш важните неща, да даваш знаци, да формулираш дефиниции, а не просто да търсиш ефектната фраза.

Когато Бойко Борисов даде интервю - е всекидневие, когато Доган каже и едно изречение веднъж годишно – е политическо събитие.

Доган, който като философ със сигурност разбира смисъла на научните термини, умее да жонглира и с тях, но умее да каже нещата простичко и ясно – като диагноза.

Нека си припомним, че най-трайните „епикризи” на прехода са формулирани именно от него. За част от тях той плати доста скъпа лична и политическа цена.

Нима формулираният от него термин „обръч от фирми” не бе първата диагноза за връзката между политика и бизнес, която се превърна в тумор на целия ни политически живот, на всички основни партии – далеч не само на ДПС.

Нима формулираният от него факт, че той като политически лидер „е инструментът, който разпределя порциите в държавата”, не е белег на почти всяко правителство и управляваща партия в последните десетилетия.

Нима не е хроничен проблемът на политизирането и партизирането на администрацията, на принизяването на ролята на депутатите спрямо партийния интерес, за които Доган говори в прословутата си реч в село Кочан през лятото на 2009 година.

А защо се сърдят политиците на факта, че Доган бе първият лидер, който оцени ролята на европейските фондове (и подготви целенасочено кадри за министерства и агенции в тези сфери), че той бе първият, който говореше за тях като за инструмент за регионалното развитие и преодоляването на регионалните неравенства.

Защо се сърдят, че успя да запази чувството за общност и партийната дисциплина в Движението, ползвайки някои от добре заимстваните универсални уроци по партийно строителство, забравени от други партии.

Защо се сърдят, че той в рамките на целия мощен хор на евро-атлантически клакьори формулира историческата истина, че България (и в частност българските мюсюлмани) не бива да бъде разменна монета в конюнктурни геополитически конфликти.

С това Доган пръв напомни реалността, че България има специални отношения с Русия, която „се възражда като гарант на мира на планетата”. Отново ще кажем: той правеше тези изказвания не за да се хареса някому, а когато обществено бе потребно, нерядко – с риск да остане неразбран и да понесе негативи.


Връх на политическата и философска прозорливост на Ахмед Доган е „идеята за Заедността”.
Изречена още в зората на прехода, тя е негово политическо верую и днес. Струва си да се замислим какво щеше да се случи, ако Доган мислеше по друг начин.

Как щеше да започне преходът – като мирна трансформация или като тежък етнически конфликт (за такъв имаше основа след връщането на турско-арабските имена на 27 декември 1989 г. – както от страна на турците, така и на български националисти), подобен на този в Босна?

В последната си книга Иван Палчев описва десетки случаи, в които Доган още в рамките на 7-ото велико народно събрание възпира колегите си от ДПС, когато те (млади и неопитни политици) изпадат в крайностите на турския национализъм и на парламентарния бойкот и конфронтация. Доган неведнъж им напомня, че те вече са политици, част от парламентарната демокрация, от координатната система на българския политически живот.

И до днес той е ярък привърженик както на парламентаризма, така и на светския характер на държавата. Неведнъж Доган е давал доказателства, че може да бъде трансмисия с Турция, но само от позицията на българския национален интерес.


През годините Доган се превърна в балансьора в българската политика. За тази роля е говорено много, но е факт, че тя донесе най-голямото признание на ДПС – Движението имаше правителства със свой мандат в течение на 6 години, имаше (нарастващо) участие във властта чрез кабинетите „Беров”, „Сакскобургготски”, „Станишев”, имаше решаваща роля за важни гласувания при кабинета „Борисов 2”. Ролята на балансьор в годините на труден преход и противопоставяне Доган играеше достойно – благодарение на нея може да са правени и тежки грешки, но можем да си представим как би изглеждала реалността без този балансиращ фактор.


Доган е подчертано талантлив партиен строител.
Под негово ръководство ДПС бе създадена от нищото – без кадри, без структури, без организационни традиции. Доган „купи” доброто от традициите в партийното строителство на БКП, надстрои го с европейските примери и практики.

За добро или за лошо, от години ДПС е партията с най-структурираната и последователна кадрова политика, с ясна партийна дисциплина и персонална отговорност на всеки партиен член пред това, което Доган нарича „колективното тяло на партията”. Под негово ръководство ДПС придоби идеен облик на либерална партия (със социален елемент, базиран върху житейските характеристики на електората), в партийния елит бяха интегрирани хора от всички етноси, започна процес на развитие на структурите и от регионална ДПС постепенно стана национална партия, излъчваща депутати не само от смесените райони, но и от Кюстендил, Враца, Монтана, Сливен и… София.


Ако Ахмед Доган е рицарят на заедността, то Местан, видял се с власт и при охлабен контрол, бързо се показа като агент на разделението: под негово ръководство ДПС показа нездрава амбиция да контролира вота на ромите, слагайки още една тежка разделителна линия в обществото, стана агент на турския национален интерес в опита си да прокара парламентарна декларация в духа на опорните точки на официална Анкара при инцидента с руския военен самолет в Сирия.

Местан напълни листите на ДПС с хора, които не крият крайно консервативните си позиции в областта на исляма, с говорители на турския национализъм.

Местан се изживя като мотор на създаването, а след това и на падането на кабинета „Орешарски” – отново пародийно вживял се в ролята на балансьор. Ако Доган балансираше като визионер с дългосрочна цел на завземане на политически и управленски територии, Местан се опита да му подражава без мисъл за последствията и главно за да си придаде важност...


Особено опасно е, че
Местан вече играе като агент на разделението
в един чисто ежедневен, битов план сред електората в смесените райони. Тревожат информациите, че ДОСТ има амбицията да се превърне в политически изразител на радикалния ислям или поне на добре отглежданите (с финансиране отвън) негови филизи на родна почва.

Сигналите, че събранията на ДОСТ започват с цитати от Корана и с възгласи „Аллах акбар”, за активно участие на ходжи в партийния живот, което противоречи на основополагащия принцип за разделяне на религията от политиката, са сигнали, че дейността на ДОСТ е на ръба на закона и конституцията, при това – в момент, в който Европа „гори” от бежански вълни и ислямистки терор. Щом веднъж по времето, когато горяха Балканите, се опазихме от това, то дали е оправдано да правим тази грешка днес?


Какво е бъдещето? Кой от тези политици ще оцелее, е повече от ясно? Ако се осланяме на досегашната практика, на изборите ще спечели ДПС въпреки готвения масиран „автобусен” и „туристически” вот за ДОСТ на 26 март.

Но по-важният въпрос е не в броя гласове и мандати, а накъде ни води силата и волята на Ахмед Доган или безчестието на Местан. Кой от моделите ще оцелее: моделът на Заедността или моделът на разделението.

И кой лидерски образ ще се окаже по-траен – образът на Философа или този на Слугата?

(Епицентър,23.02.2017)

РЪКОВОДСТВОТО НА ДПС ПРОВЕДЕ СРЕЩА С АМЕРИКАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА

На 23.02.2017 г. председателят на ДПС Мустафа Карадайъ зедно с заместник-председателят на ДПС Филиз Хюсменова, Йордан Цонев-член на ЦОБ Петър Чобанов - част от икономическия екип на ДПС и евродетутатът Илхан Кючюк представиха основните акценти в предизборната програма на Движение за права и свободи на среща с Американската търговска камара в България. От Американската търговска камара дадоха добра оценка за програмата на ДПС и подчертаха, че за да се преодолее бедността и демографската криза са нужни чуждестранни инвестиции, както предвижда ДПС в предизборната си програма.

На срещата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ключът за решенията на бедността и демографската криза е либералната политика и инвестициите и ДПС има добри експерти за решението на тези проблеми и изрази своето желание предизборната програма на ДПС да стане програмата на България.

В своето изказване Йордан Цонев подчерта сходствата в съвпаденията с предизборната програма на ДПС и приоритетите на Американската търговка камара, като развитието на човешкия капитал и образованието, запазването на данъчната реформа и върховенството на закона. Цонев отчете като пречка пред чуждестранните инвестиции българските администрации и забавянето на процеса.

Борда на директорите на Американската търговска камара и ръководството на ДПС се споразумяха да подпишат меморандум поради сходствата между предизборната програма на ДПС и бялата книга на Американската търговска камара, който ще изготви Американската търговска камара.

общ1

общ2

ДПС ОТКРИВА СВОЯТА НАЦИОНАЛНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ В ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 18.30 Ч.

На 24 февруари 2017 г. (петък) в гр. Велико Търново от 18.30 ч. в Двореца на спорта и културата „Васил Левски” ПП „Движение за права и свободи” ще открие своята национална предизборна кампания за Парламентарни избори 2017 г.

среща на ръководството на ДПС с борда на директорите на Американската търговска камара

 Утре в 10.00 часа в Заседателната зала на Централен съвет на ДПС на бул. Ал. Стамболийски 45А ще се проведе среща на ръководството на ДПС с борда на директорите на Американската търговска камара, на която ще бъдат представени основните акценти от предизборната програма на ДПС.

 

 

 

ДПС представи приоритетите в предизборната си програма пред Асоциация на организациите на българските работодатели

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с част от икономическия екип на ДПС Йордан Цонев и Петър Чобанов представиха основните акценти в предизборната програмата на Движението за права и свободи на среща с Асоциация на организациите на българските работодатели, която се проведе по тяхна покана. По време на срещата беше установено почти пълно съответствие на предизборната програма на ДПС и приоритетите наработодателите.

Мустафа Карадайъ каза, че предизборната програма на ДПС е изготвена на базата на два основни приоритета: борбата с бедността и мерките за преодоляване на демографската криза. Всеки раздел на програмата е подчинен на тези два приоритета.

Йордан Цонев престави програмата в детайли и подчерта, че основен инструмент за решаване на проблемите е ускоряване на инвестиционния процес в страната чрез поемане на ангажимент за подкрепа от страна на държавата във всички фази на инвестиране.

Петър Чобанов изрази становището на ДПС, че икономическия растеж е във фаза, която позволява неговото ускоряване. Програмата е съобразена с всички необходими мерки за повишаване на растежа.

И двете страни изразиха задоволството си от досегашната работа и контакти и потвърдиха продължаване на съвместната работа.

асоц 2

 

 

Мустафа Карадайъ по повод международния ден на майчиния език:Уникалността на България е в разнообразието от етноси, религии и езици

 

Уникалността на България е в разнообразието от етноси, религии и езици. Тази пъстрота е съхранена през вековете, независимо от историческите и геополитическите превратности. Това богатство трябва да е нашият завет към бъдещите поколения. Народните приказки, разкази и песни на български, турски, арменски, иврит, ромски език са живият музей, чиито експонати трябва да съхраняваме и обогатяваме. Само така ще запазим самобитността на българската нация и своето място в културното многообразие на света.

                                                                                                                 Мустафа Карадайъ

                                                                                                                 Председател на ДПС

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност