57new


Евродепутатът Неджми Али: Въвеждането на бюджет, ориентиран към резултати, в 32-те агенции на ЕС е от полза за европейските данъкоплатци

Подходът за въвеждането на бюджет, ориентиран към резултати в работата на повечето агенции, нарастването на нивото на изпълнение на бюджетите, както и популяризирането работата им пред обществеността. Тези положителни акценти посочи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али относно дейността на 32-те изпълнителни агенции на Европейския съюз по време на дебатите в Европейския парламент в качеството му на докладчик от АЛДЕ по освобождаването им от отговорност за 2014 година. Той бе категоричен обаче относно необходимостта да бъдат модифицирани правилата, които ще увеличат добавената стойност, както и да се идентифицират възможните подобрения на работните модели, прилагани към настоящия момент в агенциите.

„Конфликтите на интереси и прозрачността в рамките на структурите, които изразходват средствата на европейския данъкоплатец е важен въпрос. Въпреки, че повечето от агенциите са предприели съответните позитивни стъпки в тази насока, все още има нужда от цялостно подобрение в публичния сектор чрез прилагането на комплексен подход”, допълни Неджми Али.

По отношение на комуникацията и разпознаваемостта им следва агенциите да подобрят още повече усилията си в сферата на маркетинга. С цел повишаване информираността за дейността им и постигнатите от тях резултати, те трябва да популяризират по-активно своята работа чрез различни социални медийни инструменти пред гражданите, категоричен бе българският евродепутат.

„Въпреки някои несъответствия и необходимостта от подобрение в определени области, се наблюдава положителна промяна във функционирането на агенциите. Очакванията ни са за по-добри резултати от тези структури, играещи важна роля при реализирането на политиките на Европейския съюз”, допълни Али.      

Бюджетът на агенциите за 2014 г. е в размер на 1,9 млрд. евро, като в техните дейности по различни трудови правоотношения са ангажирани почти 10 000 служители.

 

Народният представител Митхат Метин: Над 2 милиона български граждани в чужбина ще бъдат лишени от правото им на глас

С промените в Изборния кодекс се отнема правото на глас на над 2 милиона български граждани на територията на Европа и Турция. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус Митхат Метин, депутат от ДПС, член на правната комисия в парламента, по повод гласуваните промени в изборния кодекс, според, които българите в чужбина ще имат право да упражняват вота си единствено в дипломатическите представителства. „С въвеждането на задължителното гласуване и ограничението българските граждани в чужбина да гласуват само в дипломатическите представителства, се отнема правото на над 2 милиона и 200 хиляди български граждани в Европа и Република Турция да упражнят правото си на вот. По наши изчисления именно те са най-големите инвеститори за България, като за последните пет години са внесли над 3 милиарда лева. Отменяйки правото им да гласуват и задължавайки ги да го правят само в дипломатически консулства се нарушават основните им конституционни права“, обясни той. Относно въвеждането на задължителното гласуване Митхат Метин посочи, че ДПС отдавна има план за действие. Ще бъде внесена жалба в Конституционния съд, тъй като подобно решене е в разрез с българската конституция. Той уточни, че ДПС ще търси подкрепа и от други парламентарни групи, на първо място тази на БСП- лява България, тъй като те вече са заявили, че са против спорните текстове.

(Агенция "Фокус", 27.04.2016 г.)

Изказване на народния представител Илия Илиев в дебата по Изборния кодекс

ИЛИЯ ИЛИЕВ: Благодаря, госпожо Председател.

Искам да изкажа своите притеснения за поредната грешка в този Закон. Тя не е никак малка.

„Кметовете на общини и областните управители извършват шест месеца преди общи избори за общински съветници и за кметове проверка по реда на чл. 99б от Закона за гражданската регистрация на всички адресни регистрации, извършени в последните 12 месеца. Проверката приключва не по-късно от три месеца преди произвеждането на изборите.”

Колеги, ще Ви кажа какво гласи чл. 99а от Закона за гражданската регистрация: „Броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласие на собственика на жилището, не може да надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.” Това означава, че ако в една къща или апартамент живеят пет човека, там не могат да бъдат регистрирани повече от 15 човека.

Въпросът ми към вносителите е: как ще бъдат регистрирани и как законно ще бъдат идентифицирани тези хора на тези адреси, където са регистрирани по 50, по 100, по 200 човека?

Точно заради това, колеги, ние още в началото на мандата внесохме предложение за промяна в Закона за гражданската регистрация. Считаме, че тук ще имаме за пореден път трудности. В абсолютно всички списъци, които ще се правят, или много голяма част от тях ще отпаднат, няма да фигурират, и въобще какво ще стане с тези хора? Комисиите, които ще обикалят шест месеца преди изборите, ще нарушат Закона, защото реално по закон там са незаконно настанени.

Считам, че нашето предложение, което направихме още в началото на мандата за промяна на Закона за гражданската регистрация и Закона за българските лични документи, дори сега е моментът, колеги, да Ви припомним – не само да гласувате Вашите си закони, защото премиерът Ви е казал, или Валери Симеонов…

Вие сте интелигентни, грамотни хора. Случайни хора няма между Вас. Дайте да мислим малко и за българските граждани, дайте да мислим за България! Вярно, всички сме изморени, обаче това е сериозен въпрос. Благодаря.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност