В селата Корница и Брезница,община Гоце Делчев беше почетена паметта на загиналите по време на събитията от 1973 година при насилствената смяна на имената на мюсюлманите

На 28.03.2016 г. в селата Корница  и Брезница,община Гоце Делчев беше почетена паметта  на загиналите по време на събитията  от  28.03. 1973 г. при насилствената смяна на имената на мюсюлманите. Събитието беше уважено от народният представител доц. д-р Алиосман Имамов, областният председател на ДПС  Ведат Хюсеин, кметове на общини, общински съветници  и кметове на населени места, както и цялото политическо ръководство на ДПС за община Гоце Делчев.

брезница 5

Съпредседателят Рушен Риза:Реформаторите са ахилесовата пета на това управление

Нямам фикс идея да бъда председател на ДПС, казва Рушен Риза
- В каква кондиция е ДПС според вашата преценка след многобройните ви срещи в цялата страна?
- През последните няколко месеца имах възможността да обиколя почти цялата страна, присъствах на общински и областни конференции на партията и мога най-отговорно да заявя, че структурите на партията ни са в кондиция, няма нито брожения, а камо ли отлюспвания на цели организации. Местните, общинските и областните конференции протичат под засиления интерес на нашите членове и симпатизанти, като изразяват подкрепата си за почетния председател д-р Ахмед Доган и водената от ДПС политика.
- Има ли шанс Ахмед Доган да се завърне начело на оперативното ръководство на партията на националната конференция на 24 април?
- Областните конференции изразяват общото мнение на всички наши членове - нашият естествен лидер е д-р Ахмед Доган. Той е създател на ДПС и желанието на нашите структури и симпатизанти е разбираемо - все пак става дума за най-добрия политик на прехода. Той е лидерът в нашите умове и сърца.
- Вие бихте ли се включили в състезанието за председателския пост?
- Има близо месец до 9-ата национална конференция на ДПС, но самата дата на форума не изчерпва събитието - това е процес - така функционира една сериозна партия, каквато е ДПС. Персонално аз нямам фикс идея да бъда непременно председател, още по-повече че във философията на партията е заложено колективното начало, което включва и оперативното управление на партията.
- Към момента разполагате ли вече с информация за санкции от страна на Турция към знакови лица на ДПС и лично към вас като съпредседател на партията?
- Само преди няколко дни приключи нашето посещение в Република Турция. Аз също бях в състава на делегацията, както и съпредседателят Четин Казак, народният представител Ердинч Хайрула, кметът на община Кърджали Хасан Азис и категорично заявявам, че не срещнахме никакви трудности при визитата. Проведохме среща включително и във Великото национално събрание на Турция (Меджлиса). Така че тези твърдения за някакъв забранителен списък или санкции са в сферата на инсинуациите. Видяхме на място, че спекулациите, които се правят по адрес на ДПС през последните месеци в южната ни съседка, не отразяват мнението на цялото политическо и обществено пространство. Само преди около десет дена наши представители бяха на срещи с изселнически организации, които също делегираха подкрепата си спрямо ДПС. Разбира се, че има няколко изключения, но това не ни притеснява. Ние нееднократно сме заявявали,че държим на добрите междусъседски отношения с Турция и е напълно нормално да изпитваме сантимент в тази посока.
- При посещението си в Турция се срещнахте с представители на основната опозиционна сила Републиканската народна партия и с Партията на националното действие, а не с управляващата формация. Какво е вашето отношение към управлението на Реджеп Ердоган?
- Отворени сме за контакт и диалог с всички политически сили в Турция. Ние сме националноотговорна партия с много голяма тежест в семейството на европейските либерали и като такива ние действаме с еднакъв аршин към всички политически субекти както в страната, така и извън него.
- Каква е позицията на ДПС за задължителното гласуване?
- В ЕС задължително гласуване има само в три страни - Белгия, Гърция и Люксембург и кантона Шафхаузен в Швейцария. От 500 милиона души в ЕС, приблизително за 22-23 милиона души гласуването е задължително, което е около 5%. Мисля, че трябва да се придържаме към общоприетите европейски практики, а не към противоречивите. Задължителното гласуване противоречи на конституцията и даже да бъде прието, ще бъде отменено от Конституционния съд. Ясно и точно е записано, че гражданите имат право да избират, а не става въпрос за задължение!
- След атентатите в Брюксел, Париж, Истанбул и Анкара като че ли въпросът за сигурността стана особено болезнени?
- Безспорно тероризмът е бичът на 21. век. Чрез атаките в Анкара, Истанбул, Брюксел, а и преди това в Париж терористите постигнаха своите цели - всяване на смут, на страх и на несигурност в обществата и намаляване на доверието в институциите, както тези на Европейския съюз така и на отделните държави. Те не подбират своите жертви - те са и християни, и мюсюлмани, това не са престъпления, насочени срещу определена група от хора, а са насочени срещу човешките ценности. Друга много важна цел на тези организации е именно да предизвикат, даже и да противопоставят хората на религиозна основа в мултикултурните общества. Чрез тези актове на тероризъм се засилват антиислямските настроения, дава се поле за изява на крайнодесни организации, за съжаление това рефлектира и върху обществено-политическия живот в България. Именно тук е ролята на ДПС. Спомнете си навечерието на 90-та година, каква бомба тиктакаше в обществото и именно основаването на ДПС отпуши недоволството сред малцинствата в България. Те получиха своето политическо представителство, върна им се доверието в самата държава, която беше ерозирала вследствие от Възродителния процес. Нашият курс на поведение на либерална партия също спомогна за изграждането на такива ценности в самите хора. Говори се за най-различни видове ислям: радикален, салафитски, уахабитски и т.н., но ислямът в България се различава от всички тях: такъв вид ислям няма да срещнете нито по улиците на Лондон, нито в Париж, камо ли в Брюксел. В Европа се говори, че са отгледали поколение от терористи, не, те просто не са ги интегрирали в обществото, това, което постигнахме ние в лицето на ДПС.
- Къде минава тънката граница между помощта към бягащите от военни конфликти, уважението към различния и опазването на традиционните европейски ценности и права?
- Прекалено много се спекулира по тази тема. Искам да подчертая, че терористичните атаки в Париж и Брюксел не са организирани от бежанци, а от емигранти вече трето поколение граждани на съответните страни. Всички политици, всички медии, обществени личности трябва да бъдат изключително внимателни в своите действия и изказвания, защото настроенията от тези варварски актове индиректно рефлектират върху бежанците, защото се създава негативен образ във възприятията на европейците. Трябва да се засили международното сътрудничество и солидарност и да се протегне ръка към тези, които наистина са бежанци.
- Стабилно ли е управлението в България? Колегата ви Мустафа Карадайъ прикани Бойко Борисов да подаде оставка, бихте ли се включили към този призив? Има ли вероятност да се стигне до предсрочни избори?
- За да отговорим на този въпрос, нека се върнем към генезиса на тази коалиция. Тя се състои от четири партии, които са с противоречив генетичен код. Те изглеждат като съдружници по неволя, даже като един фиктивен брак основната цел на която е само и единствено задържането във властта. Злоупотребява се и с думата стабилност. За съжаление през последните няколко месеца в медиите се лансира идеята, че самото просъществуване на тази коалиция само по себе си е стабилност. Стабилността в едно управление не трябва да се свежда само до това, че да има там някаква власт и да няма нужда от предсрочни избори, а в политиките, които води. Именно нестабилността на тази коалиция е причината ДПС да подкрепя някои политики от национално значение. Вероятността от предсрочни избори е голяма и е най-доброто решение за изход от настоящата ситуация.
- Трябва ли министър Петър Москов да подаде оставка след решението на КС и лекарските протести? Кой друг министър трябва да си ходи според вас?
- Ние от парламентарната група на ДПС нееднократно сме заявявали нашата позиция по отношение на министър Москов, а тя е категорична - оставка! Въпросът не е в това дали трябва да си ходи някой министър, а не е ли е време да си отиде цялото правителство.
- Не се ли променя оценката ви след излизането на ДСБ в опозиция?
- Мисля, че въпросът за стабилността на управлението е в пряка зависимост и с този въпрос. Ахилесовата пета на това управление са реформаторите. Основните проблеми в коалицията са свързани с диспропорциите по отношение на електоралната им тежест и консумирането на властта. Не на последно място е и шизофренното им поведение, което поражда безсмислици като "опозиция във властта". Не знам как да го определя, най-малкото е трагично.
- Одобрявате ли решението на правителството да спре редица обществени поръчки?
- Нека да има по-строг контрол по отношение на обществените поръчки, но едностранното им спиране само на база политически внушения ще окаже негативно въздействие върху бизнес климата в България и може предизвика редица въпросителни пред бъдещите инвеститори. Не е изключено да е свързано с проблеми във финансовото им обезпечаване. Същевременно по медиите излезе информация, че една от спрените обществените поръчки вече е възобновена, но почти на двойна цена. Надявам се и другите да не бъдат сполетени от същата съдба.
- Какви законодателни актове готви ДПС?
- Съвсем скоро инициирахме промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които осигурихме много по-добра защита на тютюнопроизводителите. Наясно сме, че това не решава проблемите на сектора, но ние ще продължим да работим в интерес на тези хора. От няколко години насам се борим да премахнем забраната за агитация на майчин език по време на избори, а годината отново е изборна - предстоят президентски избори. Една забрана, която е в противовес с духа и ценностите на ЕС и сме единствената страна, в която има подобна забрана. Ще инициираме законодателни промени в Изборния кодекс, които да премахнат това недоразумение. По отношение на този въпрос много активно работят нашите евродепутати, внесена е петиция в Европейския парламент, която ще бъде разгледана на второ четене.

(в. Стандарт,29.03.2016 г.)

Новият областен председател на ДПС Кърджали Изет Шабан: "Няма да предам доверието ви!"

На проведената днес 27.03.2016 г. IX-та  отчетно-изборна областна конференция на ДПС Кърджали, организацията избра за областен председател  Изет Шабан. "Няма да предам доверието ви!", обърна се към делегатите новоизбрания областен лидер.


 Гост на форума беше съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Народните представители Салиха Емин, Айхан Етем, Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, европейския депутат Неджми Али, членът на ЦОБ Исмет Кахраман и Ремзи Осман бяха сред близо 500-те делегати на конференцията.

По време на областната конференция съпредседателят Карадайъ  заяви „от тук ще начертаем и нашата програма за следващия мандат”.


Карадайъ припомни думите на  почетния председател д-р Ахмед Доган за толерантността, като уважение и респект към различния при запазване на неговата идентичност. Той заяви, че премиерът трябва да бъде питан за думите на външния си министър, с които отрече толерантността като ценност.„Ние като ДПС трябва да съхраняваме сигурността и стабилността на държавата, нашите региони и всеки един отделен човек." каза Карадайъ.

Конференцията прие решения,обърнати със загриженост към поминъка на хората, дребните и малките ферми и фирми, обясни Карадайъ пред журналисти и подчерта, Конференцията на най-голямата областна организация на ДПС беше много добра, много съдържателна, обърната към проблемите на хората в областта.

Днес повече от всякога имаме нужда от единство, имаме нужда да съхраним своята идентичност чрез своето единство, за нашата заедност в нашата Родина”, отбеляза съпредседателят пред делегатите на областната конференция.

ДПС трябва да участва в управлението за да грижи за своите избиратели, заяви категорично Карадайъ.
ДПС е гарант за правата и свободите на всички български граждани, каза в доклада си Хасан Азис.

Кърджали 6

ДПС Шумен избра за областен председател Айсел Руфат

На проведената днес 27.03.2016 г. IX-та  отчетно-изборна областна конференция на ДПС Шумен, организацията избра за областен председател Айсел Руфат.
Гости на събитието бяха съпредседателите на ДПС Рушен Риза и  Четин Казак, народните предстваители  Хамид Хамид,  Бюнямин Хасан, д-р Хасан Адемов, Ахмед Ахмедов, Джейхан Ибрямов, Митхат Метин, Севгин Шукри – областен председател на ДПС – Разград.
ДПС Шумен избра областен съвет на партията и излъчи делегати за националната конференция на ДПС, която ще се състои на 24 април.   

 

Шумен 3

ДПС Търговище преизбра за областен председател Хамди Илиязов

На проведената днес 27.03.2016 г. отчетно-изборна областна конференция на ДПС Търговище, организацията преизбра за областен председател Хамди Илиязов.
Съпредседателят Четин Казак, който е родом от Търговище   даде висока оценка за работата на организацията през три годишния мандат.
Гости на събитието бяха съпредседателят на ДПС Четин Казак, народните представители д-р Тунчер Кърджалиев, Йордан Цонев, Джейхан Ибрямов и д-р Хасан Адемов.
ДПС Търговище избра областен съвет на партията и излъчи делегати за националната конференция на ДПС, която ще се състои на 24 април.

Търговище 1

ДПС Стара Загора преизбра досегашния областен председател Халил Летифов

На проведената  отчетно-изборна областна конференция на ДПС Стара Загора, организацията преизбра досегашния областен председател Халил Летифов.

ДПС Стара Загора си избра 27 членен областен съвет и излъчи общо 25 делегати за националната конференция на ДПС, която ще се състои на 24 април. Решенията се взеха единодушно.    

Гости на събитието бяха съпредседателят на ДПС Четин Казак, народните представители Делян Пеевски и Камен Костадинов.

12894362 189411384774327 675282611 o

ДПС Русе избра за областен председател Дауд Ибрям

На 26 март .2016 г. се проведе IX-та отчетно-изборна областна конференция на ДПС Русе. Делегатите на конференцията единодушно избраха за областен председател на ДПС Русе -  Дауд Ибрям.

Гости на форума бяха съпредседателят на ДПС Рушен Риза, народните представители Рамадан Аталай, д-р Хасан Адемов, Митхат Метин, Невин Хасан, както и г-жа Емел Етем член на Централния съвет на ДПС и Насуф Насуф областен председател на ДПС Силистра.

ДПС Русе избра 25 членен състав на областния съвет на партията и излъчи делегати за Националната конференция на ДПС, която ще се проведе на 24 април.

Русе 1

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ: Идейната разнородност в това правителство и шизофренното поведение на някои персони не водят към добро страната ни

На проведената днес 26.03.2016 г. отчетно-изборна областна конференция на ДПС Смолян, организацията преизбра за областен председател Салих Аршински.

Гости на събитието бяха съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народните представители Джейхан Ибрямов и Айхан Етем.

ДПС Смолян избра областен съвет на партията и излъчи делегати за националната конференция на ДПС, която ще се състои на 24 април.

Съпредседателят Мустафа Карадайъ, който е и водач на листата на ДПС в Смолян даде висока оценка за работата на организацията през три годишния мандат. Той поздрави конференцията и призова форума да заяви, като знак за единство сигурността и убеденоста си за това, че д-р Ахмед Доган олицетворява идеологията, филосовията и каузата на Движението за права и свободи. Карадайъ призова структурите на ДПС в региона да работят така, че да реализират на местно и национално ниво приоритетите на ДПС чрез разширяване на присъствието в национален и местен политически периметър. Карадайъ призова да се заложи на повече младежи в партийната работа.

При тази идейна разнородност в това правителство, включително и с това шизофренно поведение на някои персони, като част от сегашното мнозинство, не водят към добро нито страната, нито правителството. Това заяви пред журналисти Мустафа Карадайъ, съпредседател на ДПС, след провелата се областна конференция на партията в Смолян.


„Партията е стабилна, върви напред, ако някой иска да прави други внушения или пък има мераци, които не може да осъществи, това си е техен проблем. Ако има единици от партията, които са се объркали, естествено си намират сами пътя или партията е достатъчно силна, за да им покаже пътя”, отбеляза Карадайъ. На въпрос има ли сближаване на позициите между ГЕРБ и ДПС, той отговори, че ГЕРБ се самообявява като дясноцентристка партия. „ДПС като една либерална организация е ясно застанала в центъра на българската политика от 26 години и от тази гледна точка мисля, че е неизбежно тази картина каквато наблюдаваме в България, при тези процеси които текат в ляво и в дясно и при този стабилен център, няма как да не се получи едно гравитационно поле”, категоричен е Карадайъ. „Нашите анализи показват, че нещата отиват към предсрочни избори. Ние така четем думите на Бойко Борисов, който е съставил този кабинет. Ние така четем думите и на основните фигури от основата партия ГЕРБ, в тяхното отношение и поведение към техните коалиционни партньори. Ние по този начин четем думите и на съставляващите различните коалиционни партньори на ГЕРБ. Самите те точно това казват - че вече не могат да са заедно, ще има развод”, посочи Карадайъ.

 

12899367 10209113422342396 713542557 o

 

12903467 10209113421302370 1827681797 o

ДПС Хасково избра за областен председател Ерджан Юсуф

На проведената днес 26.03.2016 г. отчетно-изборна областна конференция на ДПС Хасково, организацията избра за областен председател Ерджан Юсуф.

Неговата кандидатура бе единствена и подкрепена единодушно на Деветата областна отчетно-изборна конференция на ДПС-Хасково. В зала "Недялка Симеонова" на Бизнесцентъра присъстваха 187 от 220 делегати.

ДПС Хасково избра областен съвет на партията и излъчи делегати за националната конференция на ДПС, която ще се състои на 24 април.     

Гости на събитието бяха съпредседателят на ДПС Четин Казак,евродепутатът Неджми Али, народните представители Мехмед Атаман и Салиха Емин.

Конференцията единодушно прие, че д-р Ахмед Доган е и си остава единствен лидер, който олицетворява сплотеността и единството.

orig-15899712860677392

 

(Снимки: parvomai.net)

ДПС София-област преизбра Руслан Коларов за председател

 

Днес, 26.03, на VII-та си редовна областна конференция ДПС София-област преизбра Руслан Коларов за председател. Бе избран и нов областен съвет. На конференцията присъстваха народният представител Александър Методиев - Сали и кметът на Своге Емил Иванов. Гост на конференцията бе и зам.-председателят на ЕВРОРОМА Борис Аргиров - Бони.

Конференцията единодушно прие, че д-р Ахмед Доган олицетворява единството на партията и изразиха волята си за единство и продължаване на отстояване на ценностите и целите на ДПС.

 

IMG 2011SO

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност