57new


В Нановица, Равен и Груево почетоха паметта на жертвите на съпротивата срещу насилствената смяна на имената


В момчилградските села Нановица, Равен и Груево се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди в памет на Юсуф Абдула, Мюмюн Ахад, Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, убити през 1984-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на т. нар „възродителен процес” в Кърджалийско.

Заедно с родителите и близките на загиналите, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан. Тук бяха още кметове на общини, председатели на общински съвети, кметове на населени места и много жители.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха  паметта на жертвите. Ученици рецитираха стихове на турски език под ръководството на Серпил Исмаил и Айше Садула.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на Юсуф Абдула (Нановица), Мюмюн Ахад (Равен), Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим (и тримата от Груево). Всички присъстващи бяха нагостени с  пилаф и мекици.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналите и за всички жертви по времето на съпротивата срещу т.нар.  „възродителния процес”.

DSC 0103

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от Могиляне: Опитите да ни разделят ни правят още по-силни!

Опитите да ни разделят ни правят по-силни, това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред възпоменателния митинг, организиран от Движението за права и свободи, посветен на 32-годишнината от протестите срещу т. нар. “възродителния процес” в кирковското село Могиляне. Карадайъ напомни, че за последните 26 години са направени поне 6 неуспешни опита за разцепване на ДПС, последните 2 от които за само за три години. “Няма да допуснем да ни разделят”, заяви Карадайъ, защото през 89-та година българските турци са се обединили и са успели да разрешат проблемите си. "Ние се обединихме и  разбрахме, че с обединение имаме сила и това обединение се нарича ДПС", каза още Мустафа Карадайъ. Той беше категоричен че на предстоящите предсрочни избори ДПС ще се представи по-добре.

На митинга присъстваха още зам-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, зам.-председателите на ПГ Рушен Риза, Четин Казак и Станислав Анастасов и народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем, Дурхан Мустафа, Джевдет Чакъров, Мехмед Атаман, д-р Хасан Адемов депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на изселническата организация на Момчилград в Бурса Хасан Юзтюрк, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

Стотици жители на Кирково и областта се стекоха за да почетат паметта на малката Тюркян, превърнала се в символ на съпротивата срещу насилствената смяна на имената

Множеството поднесе венци и цветя на паметната чешма и отдаде почит на паметта на жертвите.

 

2 site

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Ауста: Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност!

 

„Нека всички заедно и единни на предстоящите предсрочни парламентарни избори да покажем нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, да участваме в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина”.  Това заяви на възпоменателния митинг в момчилградското село лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че за 26 години има най-малко шест опита за разделение на Движението за права и свободи. „В момента също има едни, които обикалят в региона и идват, за да ви лъжат. Те на са ви интересни. Въпросът тук е друг. Кой има интерес от нашето разединение? Ние имаме  ли интерес от това разединение. Ако всеки един от нас е искрен със себе си, отговорът на този въпрос е един единствен: Нашата сила е в нашето единство и  в нашата заедност, и ако ние сме научили урока си от онези мрачни времена, ние на никого няма да позволим да ни разединят”, каза още Карадайъ.

Днес в с. Ауста в махала „Байрам кьой” бе открит чешма в памет на Алиосман Али, жертва на т. нар. „възродителен процес”. Инициативата за изграждането на чешмата е на Младежката организация на ДПС в Момчилград. Специално от Турция за откриването пристигнаха синът на загиналия Алиосман Али Юзджан Шехитоглу и дъщеря му Севджан Йълмаз, репресирани от региона, както и организатори на декемврийските събития през 1984 година.

Присъстваха още зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем, депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на изселническата организация на Момчилград в Бурса Хасан Юзтюрк, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу т.нар. „възродителен процес“ в Кърджалийско преди 32 години.

„Баща ми никак не можа да свикне с новото си име, а и не искаше. Сърдеше се на тези, които го наричаха Альоша, не ги поглеждаше дори. Да, той много трудно преживяваше това преименуване”, сподели синът на Алиосман Али – Юзджан. Той изказа искрените си благодарности на младежите от ДПС и ръководството на Движението за идеята им, да изградят чешма в памет на покйния му баща.

Ученици от Ауста рецитираха стихове на турски език под ръководството на Ширин Мустафа.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред чешмата на Алиосман Али. 

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи  молитва в памет на Алиосман Али и за всички жертви от съпротивата срещу насилствената смяна на имената.

 

Поздравление от председателя Мустафа Карадайъ по случай Коледните празници

Честито Рождество Христово на всички наши братя и сестри християни! Нека този символ на новото начало донесе на вас и семействата ви здраве и благоденствие, мир и хармония.
Весела Коледа!
Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

Позиция на ДПС по повод оправдателната присъда на Христо Бисеров

По повод решение на Върховния касационен съд от 20 декември 2016 г., с което окончателно бешепотвърдена изцяло оправдателната присъда на нашия колега Христо Бисеров, приемайки с доверие акта на Българския съд, Движение за права и свободи и Парламентарната група на партията заявяваме следното:

Преди три години заехме позиция, с която целяхме да спомогнем казусът да се решава единствено в рамките на съдебната система и в полето на правото. В тази посока положителна роля изигра и оттеглянето на колегата от заеманите от него политически позиции.

И тогава, и сега сме дълбоко убедени, че постъпихме правилно и че това е верният модел на политическо поведение в една правова държава. Намирането и съблюдаването на точната граница между партийната и политическата дейност от една страна и независимостта на съдебните органи от друга, е важен гарант за справедливо правораздаване на базата единствено и само на закона.

За съжаление това наше разбиране не беше споделено от всички. Определени политически и сродни на тях среди положиха завидни усилия да политизират казуса и да го превърнат в оръжие срещу партията ни. Днес за пореден път става ясно, че такова поведение винаги се обръща срещу своите автори и изпълнители.

Не очакваме някой да се извини за изречените думи и за извършените действия. Надяваме се единствено да бъде оценено нашето последователно и принципно поведение.

Начинът, по който завърши това съдебно дело, ни дава пълно основание да възстановим изцяло членствените права на колегата Бисеров в редиците на ДПС.

                                                                                                                         Мустафа Карадайъ –

                                                                                                                         Председател на ДПС и на ПГ на ДПС

ДПС поднася своите съболезнования и искрено съчувствие към близките на жертвите на поредните терористични нападения

От името на ДПС и от свое име изразявам нашите съболезнования и искрено съчувствие към близките на жертвите на поредните терористични нападения. Категорично осъждаме атентатите на 19 декември 2016 г. и потвърждаваме нашата подкрепа в борбата с тероризма като обща кауза на цялата демократична общност в света.
Всички ние от ДПС сме съпричастни към болката и скръбта на семействата и близките на загиналите и изразяваме нашата надежда за скорошно възстановяване на ранените.
 
 
                                                                                 Мустафа Карадайъ
                                                                                 Председател на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов:Струпването на много доброволци в Хитрино няма да бъде ефективно

Според заместник-председателя на ДПС и координатор на доброволческите и дарителските кампании от региона Ахмед Ахмедов струпването на много доброволци няма да бъде ефективно, затова на този етап ще се допускат само доброволци от съседни общини, които ще бъдат извозвани обратно до техните населени места. 

Има организация за раздаване на хранителни пакети с продукти от първа необходимост – олио, захар, ориз, макарони, поясни Ахмед Ахмедов. 

От звуковите файлове ТУК ще научите още подробности за ситуацията в Хитрино

Поредна международна организация се обяви в подкрепа на петицията срещу забраната за използване на майчин език по време на предизборна кампания

В отворено писмо Мрежата за насърчаване на езиковото многообразие (NPLD) подканва българските власти да подкрепят използването на майчин език във всички сфери на живота, включително и участие в предизборната кампания

Една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се с насърчаване на езиковото многообразие - Мрежата за насърчаване на езиковото многообразие (NPLD) публикува отворено писмо в подкрепа на внесената от ДПС петиция срещу съществуващата дискриминационна забрана за използване на език, различен от българския по време на предизборна кампания.Организацията е съставена от 14 регионални правителства, 23 университета иредица асоциации от Европа.

След като се запозна подробно с каузата, организациятапише в писмото следното: „NPLD иска да подчертае, че е жизнено необходимо използването на автентични езици в публичната сфера, като начин да се гарантира демократичното участие на всички общности в рамките на една територия.“

ОтNPLDсъщо така припомнят чл. 21.1. от Харта на основните права на Европейския съюз: „Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация“ и чл. 22 от същата харта, който гласи: „Съюзът зачита културното, религиозното и езиковото многообразие“.

В заключениеорганизацията призовава българските власти да подкрепят използването на майчин език във всички сфери на живота, включително и по време на предизборна кампания.

Припомняме, че петицията бе внесена от евродепутата на ДПС Илхан Кючюк, който настоява да се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания, след като той самият бе глобен за използването на майчин език.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в " Годината" по Дарик

Водещ:Председателят на ДПС Мустафа Карадaйъ в „Годината” на Дарик радио, здравейте! Коя е думата на 2016 г.?
Мустафа Карадaйъ:Според нас в ДПС, но първо в човешки план, мисля, че думата е „Хитрино”, в чисто човешки план. Но от гл.т. на това, че все пак ще правим оценка на събитията в България, Европа, може би и по-глобални, и света ще оценяваме, може би думата е „промяна”.
Водещ:Ще има ли правителство, г-н Карадaйъ, в рамките на този парламент, какво показва вашият политически усет?
Мустафа Карадaйъ:Правителство и в момента има.
Водещ:Ще има ли ново правителство?
Мустафа Карадaйъ:Правителство в оставка. Нашият призив още от съставянето на това мнозинство в НС, което излъчи това правителство, беше, че това мнозинство и това правителство са вредни за страната и час по-скоро трябва да се отиде на избори, за да се излъчи нов парламент, с ново доверие на хората. Нов парламент, в който мнозинство да се формира на база ценности, на база приоритети, а не да се прави някакъв механичен сбор дори от ценностно противоположни политически сили. И видяхме две години какви процеси текат и в страната, включително и през медиите. Езикът на омразата стана нещо обичайно, дори започна да не прави впечатление. Освен по медиите, езикът на омразата влезе и в НС – нещо повече, влезе и в законодателството, което е много опасно. Ние поне като отговорна политическа сила непрекъснато сме предупреждавали за тези процеси, които текат. Това са опасни процеси за страната. И затова нашата оценка е ясна – предсрочни избори, които да формират ново НС, в което на база ценности да се формира мнозинство, което да излъчи стабилно управление, от което пък да следва и стабилност в страната. Защото в момента това, което чуваме от сега управляващите, включително и от премиера и различни политици от сегашното мнозинство в НС, те говорят за стабилност във властта, и те я разбират като аритметична стабилност. Но ние говорим освен за стабилност на властта, говорим и за стабилност в страната.
Водещ:С кои други партии ДПС има общи ценности?
Мустафа Карадaйъ:Ние разчитаме, че в следващото НС на база ценности и приоритети на страната ще се формира ново мнозинство, от което ще бъде част и ДПС...
Водещ:Кои от големите партии в България имат подобни на вашите ценности?
Мустафа Карадaйъ:На този въпрос отговорът по-скоро би трябвало да дадат българските граждани. Защото все пак предварително ако започнем да правим някакви предположения и аритметики, няма да сме прави. Но след изборите народът, българските граждани, като са дали доверие на определени политически сили, тези политически сили трябва да седнат на база ценности, да сформират мнозинство, а не аритметични, моментни мнозинства, защото за 2 години станахме свидетели в това НС какво може да се случва – за един ден по различни теми да има какви ли не мнозинства, за да се гласуват различни закони. И всеки може да си позволява да прави популизъм, но винаги всички са разчитали на отговорните поведения на ДПС.
Водещ:Ще подкрепите ли промяна в сегашната избирателна система?
Мустафа Карадaйъ:Избирателната система е технология, средство за трансформиране на волята на гражданите във властови позиции. В конкретния случай говорим за народно събрание. Така е в представителната демокрация. Така че каква ще бъде системата не от такова голямо значение при представителната власт. Но в този случай бих казал, че основните политически сили, този път ги призоваваме ние от ДПС, да подходят много отговорно и да внимават какво предлагат, защото имаше една максима – внимавайте какво си пожелавате да не ви се случи! Ние този път в нашата ПГ ще разгледаме много сериозно темата. Онези неща, независимо дали на база популизъм, или отговорно са направили предложения, тези предложения ще разгледаме много сериозно дали да ги подкрепим.
Водещ:За мажоритарните избори?
Мустафа Карадaйъ:Ние нямаме проблем с мажоритарните избори.
Водещ:За изцяло мажоритарни избори.
Мустафа Карадaйъ:Но тук въпросът е по-скоро какво се случва в страната, в държавата. Защото в представителната демокрация по-скоро по-голямата ценност според нас е по-широко представяне на гражданите, отколкото ограничаване на големи групи от българските граждани, които да не бъдат представени. От тази гл.т. нека онези политически сили, които правят предложения, да внимават какви предложения правят и...
Водещ:Бойко Борисов каза, че те твърдо искат мажоритарни избори така, както са гласувани на референдума. С неговите 80 и да не сбъркам колко депутата и с вашите 30 и...
Мустафа Карадaйъ:Да, може да мине. Точно това се опитвам да кажа, ще разгледаме...
Водещ:Може да мине. Щом Борисов иска мажоритарни, ще получи мажоритарни от ДПС, това ли казвате?
Мустафа Карадaйъ:И г-жа Нинова ако иска нещо друго, може и това да мине. Може и това да подкрепим. Кой каквото иска. Затова нашият призив е предложенията да не бъдат популистки, а предложенията, които се правят да бъдат отговорни. Защото понякога правят предложения като разчитат, че няма да мине. Този път може и да мине.
Водещ:Какво отвръщате на тези, които казват, че ДПС през 2016 г. стана по-слабо, по-слаба партия? Заради отцепването на групата около бившия ви председател Лютви Местан, които правят аритметики с изборните резултати, които показвали загуби на гласове.
Мустафа Карадaйъ:Е, имат правото анализатори да анализират изборни резултати, коментатори да коментират. Аз съм участвал в коментари там по парковете след мачовете, нали знаете какви коментари текат? Но изборните резултати...
Водещ:как изглеждат нещата от гл.т. на ДПС?
Мустафа Карадaйъ:Но изборните резултати са ясни,те са факт, всеки може да погледне и да ги анализира. Ние също сме направили анализ...
Водещ:Какъв е вашият анализ?
Мустафа Карадaйъ:Ние имаме много добър изборен резултат. Знаете, десетина дена преди изборите, преди първия тур централният ни съвет взе решение да подкрепим г-н Орешарски за президент. Ние направихме изключително вътрешнопартийна кампания само с партийния апарат в зали, един митинг не сме направили, една среща с избиратели не сме правили, ние само с нашия партиен актив за десетина дена обиколихме страната...
Водещ:Преброихте се.
Мустафа Карадйъ:Резултатът е ясен от първия тур. Така че оттам нататък коментарите кой каквито...
Водещ:В сравнени с минали години кажете какво показва вашият анализ?
Мустафа Карадйъ:Може би аналогични избори ако сравняваме, ние сме подкрепяли г-жа Инджова преди години. там изборният резултат мисля, че беше някъде около 130-140 хил. гласа, сега са 250 хил. Коментаторите пак да коментират. Това са факти, всеки може да ги провери, има ги в Интернет.
Водещ:Как се отрази раздялата с Лютви Местан на ДПС?
Мустафа Карадaйъ:Нито една раздяла не е добра. Още повече когато се изключва от партията председател, безспорно не е много добре. Но ДПС доказа за пореден път, че има много силна имунна система, много адекватно реагира в такива ситуации, включително думичката на годината „промяна”, тя важи и за ДПС. Някой се опита да подмени ДПС, но ДПС не му позволи. Но ДПС се променя, както се е променяло в годините, така и 2016 г. виждаме промяна в ДПС и ще виждаме промяна и в бъдеще. Надявам се, че тези промени са за доброто и на ДПС, и на избирателите на ДПС, и на българските граждани като цяло. Надявам се, че тези промени са за доброто на България.
Водещ:Всъщност тази промяна в ДПС започна от един значим въпрос с геополитически привкус...
Мустафа Карадaйъ:Не, не. Някой се опита да вклини външна тема на вътрешнопартийни процеси.
Водещ:Защо, фразата на Ахмед Доган, почетния председател, че е била грешка декларацията...
Мустафа Карадaйъ:2014 г. на новогодишното ни тържество, когато имаше ясни, конкретни препоръки към тогавашния председател, че подмяната на колективните органи не е добър начин на управление, едноличното управление не е добър начин на управление.
Водещ:Това е водещият всъщност...
Мустафа Карадaйъ:2014 г. имаше много по-сериозни критики към г-н Местан, отколкото през 2015 г. Само че през 2015 г. те се опитаха да вклинят някакви геополитически процеси във вътрешната...
Водещ:Русия, Турция тъкмо бяха в конфликт покрай свалянето на самолета, ДПС излезе с декларация, прочетена от Лютви Местан в парламента в подкрепа на Турция.
Мустафа Карадaйъ:Такъв проблем нямаше. Изкуствено се опитаха да вклинят в нормален процес на...
Водещ:Вие хубаво припомняте, че новогодишните ви тържества са много важни. Тази година мина ли тази реч?
Мустафа Карадaйъ:И за 2014 г. също по медиите имаше коментари, че г-н Доган е показал жълт картон на г-н Местан на новогодишното тържество. Така че....
Водещ:2015-та червен.
Мустафа Карадaйъ:Червен, нормално.
Водещ:А мина ли това тържество, което правите, говори ли вече г-н Доган?
Мустафа Карадaйъ:Имаме решение на партията, на централното ръководство на партията, на централното ни оперативно бюро, ние ограничихме всякакви партийни тържества на база тази трагедия в Хитрино, някак си...
Водещ:Няма да има реч, тази година Ахмед Доган няма да има реч.
Мустафа Карадaйъ:Има ред различни начини и поводи, в които ние пак ще си извървим своя път. Ние с нашия почетен председател си имаме годишни срещи, които би трябвало да си ги проведем с партийния актив.
Водещ:Това за кога го планирате?
Мустафа Карадaйъ:Г-н Доган може би е един от сериозните визионери в днешно време. Дори ако си позволя, мога да изляза и извън границите на България. Можете да проверите всички негови изказвания назад във времето, включително и от 90-та година насам. И затова ние и като държава, а отгоре на всичкото и като партия ДПС би трябвало да се възползваме от един такъв визионер като г-н Доган. Ние сме благодарни, че все още той ни позволява, поне на годишни тържества ли ще бъде, или на различни срещи, да се ползваме от неговия опит, от неговите знания, от неговото визионерство.
Водещ:Какво е обяснението ви за вота на недоволните през 2016 г. – Брекзит, Тръмп, Италия, българския референдум? Какво ги обединява?
Мустафа Карадaйъ:По-скоро желанието за промяна.
Водещ:А защо, какво искат да променят, от какво са недоволни според вас?
Мустафа Карадaйъ:Хората са недоволни... За Брекзит, по принцип и за Европа можем да кажем, че европейските граждани са недоволни от продукта, който им предлага сегашният ЕС – тежката бюрокрация, икономическата картина включително. От тази гл.т. да, гражданите са недоволни и искат промяна, само че тази промяна няма контури. Отговорност е на политиците да зададат посоката на промяната. Нещо, което не е ясно в момента. Защото, ето, след един Брекзит, нито Великобритания знае как ще излезе от Европейския съюз, нито Европейският съюз знае как ще се раздели с Великобритания. Но този процес тръгва и съществената част от него ще бъде по време на председателството на България, председателството на Съвета на Европейския съюз. И от тази гледна точка това е един шанс за България да покаже себе си, да си издигнем авторитета и в Европа, и в света, с нашата проактивна политическа роля в тези процеси. Включително и да задаваме посоки. Това е отговорност на политиците. Но вие казахте и Тръмп и САЩ. Да, там също можем да го оценим като желание за промяна, вота на недоволните. Но от друга страна това е един процес. Този процес в момента се опитват анализатори да го дефинират, включително виждаме и Оксфорд, който се опитва да задава различни дефиниции на този процес. И те тепърва се задават дефинициите. Тоест тепърва се дефинира този процес. Чухме дефиниции като пост популизъм, чухме дефиниции и като пост истина. Но това е един процес. Но това един процес. Нещо, което е интересно – медиите, включително и в изборите в САЩ, включително и в коментаторите на анализаторите, по-скоро в момента се оценяват, без да го приемате лично, се оценяват като инструмент за внушения по-скоро, отколкото средство за предаване на информация, за информираност.
Водещ:Което е и думата медия – посредник.
Мустафа Карадайъ:Именно, посредник да информира. Така че и тази оценка в момента е факт при анализаторите. Явно светът се променя. Явно информационната епоха, бързината на информацията, която тече в момента… Дори в момента, с вас като си говорим, от другия край на света могат да ни гледат, могат и да ни чуват. От тази гледна точка при всички случаи светът се променя. Да се надяваме, че светът се променя към добро. Защото от друга страна казваме недоволните против какво са. Недоволните са против, че над 90% от ресурсите и богатствата в света се притежават от 1% от хората. Тази ножица е много отворена. Нормално е гражданите да са недоволни, нормално е да искат промяна. Отговорност на политиците е да зададат посоката на тази промяна.
Водещ:Вие на кой шекспиров герой се оприличавате? 400 години Шекспир. Може да има всякакви гледни точки към една година, но може би си струва… С този въпрос се опитвам да кажа на хората – важно е и да четеш. Светът отдавна е разказван, например от Шекспир. Всеки може да намери герой там.
Мустафа Карадайъ:Да, безспорно е така. Но аз малко съм облагодетелстван, отколкото предишните…
Водещ:Да, на първите им беше най-трудно. А тези на запис също не знаеха.
Мустафа Карадайъ:… защото някои от колегите, които участваха, ги слушах и този въпрос го знаех. И наистина този въпрос доста ме затрудни. Защото на един герой само да се оприличи човек, по-скоро създава повече въпросителни, отколкото да дава отговор. Но имаше една такава пиеса, тя е комедия, „Както ви харесва”. И в нея Шекспир казва: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея.” Един философ пък беше казал: „Всичко е във всичко.” И ако ги съчетаем тези две неща, по-скоро бих тръгнал към посоката Шекспир на сцената, според тези дефиниции.
Водещ:Вие така се оприличавате.
Мустафа Карадайъ:Бих искал.
Водещ:Вие искате да сте Шекспир.
Мустафа Карадайъ:На сцената. Както той самият дава дефиницията – „Целият свят е сцена и всички сме актьори на нея.” И Шекспир е актьор на тази сцена, която той дефинира.
Водещ:2017 г., думата на годината ще бъде?
Мустафа Карадайъ:Думата на 2017 г. според мен е същата, но в друг смисъл. Пак е промяна, но промяна в контекста на обновление.
Водещ:Мустафа Карадайъ, председател на Движението за права и свободи, в Годината на Дарик радио.

За звуковия файил ТУК

(Дарик радио, 17.12.2016 г.)

Четин Казак: Явно надделя апетитът за порции, мажоритарната система е новата опорна точка

- Г-н Казак, Вие изненадвате ли се от този обрат в позицията на премиера в оставка, че сега пък е готов да направи кабинет заедно с Реформаторите в техен мандат, въпреки заявките, че няма повече ресурс този парламент?

- Няма нищо изненадващо в този обрат, тъй като ние свикнахме през всичките тези години на непрекъснати обрати в позицията на лидера на ГЕРБ. Явно там е стил на поведение, обръщането на 180 градуса в рамките на дни, ако не и на часове.

Но това още веднъж е показателно за това колко сладка е властта и колко не им се иска явно на управляващите да се разделят с нея, въпреки червения картон, който им беше даден от избирателите на президентските избори - как в името на запазването още малко на властта, са готови и да не си спазват думата, и на безпринципни нови договорки и пазарлъци.Това е пореден епизод от тази сага, която ще продължи. Колкото повече продължава, толкова по-делегитимирани и смешни ще изглеждат управляващите в очите на обществото.

- Има ли промяна в позицията ви, ДПС би ли подкрепил такъв кабинет на ГЕРБ и РБ?

- Абсурд! Категорично не. Нашата категорична позиция е предсрочни избори час по-скоро.

- Тази заявка на Борисов за кабинет променя сценария цялостно - няма да има служебни кабинети, не се знае дали ще има и предсрочни избори?

- Да, да, явно неистов е устремът и желанието да се продължи усвояването на властовите ресурси.

- Това дали ще нагнети напрежение в обществото, защото Борисов беше обещал оставка и предсрочни избори?

- Това е поредното доказателство, че само се хвърля прах в очите на обществото, а реално явно порциите на властта са много сладки и апетитът за тяхното раздаване и усвояване надделява.

- Премиерът Борисов го оправдава в "името на стабилността".

- Е, да, да, със сладки доводи се търси оправдание за безпринципни решения.

- Лансира се също като повод за обрата въвеждането на мажоритарната система.

- Това сега намериха като оправдание. Това е опорната точка, която намериха. Досега освен в името на стабилността, външните заплахи и алабализми, това е новата опорна точка, която сега откриха - че трябва задължително да се въведе мажоритарната система час по-скоро. И това оправдание ще послужи за недефиниран, дълъг период от продължаване на това управление. Явно това е целта.

(http://kanal3.bg/, 16.12.2016 г.)

Мустафа Ахмед: Още една пропусната година за сухопътни войски

За разлика от други години, философията на бюджета за отбрана претърпя развитие. От гледна точка на предизвикателствата, които ни очакват в областта на сигурността, го смятам за недостатъчен. Като държава член на НАТО сме поели ангажимент за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана. Затова трябва да отчетем като правилна стъпка увеличаването на военния бюджет общо на 1,66% за следващата година в сравнение с 1,35% т.г.
Като членове на Комисията по отбрана колегите сме подкрепили разумните предложения, свързани с гарантирне на националната ни сигурност.
Но като парламентарна група ще продължим да настояваме да се отделят средства и за модернизирането на Сухопътни войски. Това засега не е направено и се надяваме това да не се отрази сериозно на цялостната ни сигурност. За това се пропуска още една година, тъй като модернизирането на СВ, ВВС и ВМС трябва да се разглежда в един формат, а не на парче. А с модернизирането на СВ гарантираме и сигурността на границата ни.
Настоявали сме и увеличаването на заплащането с изравнен с МВР коефициент да става балансирано и за целия състав, като ще направим необходимите стъпки. Не може една част от служителите да бъдат забравени. Това е повторение на грешката по отношение на СВ, но по отношение на повишаване на възнагражденията на част от състава.

Освен това, през годините много стопихме средствата за компенсации на военнослужещите, което сериозно се отразява на мотивацията да се избира военната професия и да се остава в нея. А това са обезщетенията за тежката служба и лишаването от определени права. Това е демотивиращо на фона на големия недокомплект в Българската армия, а при екстремни заплахи за националната сигурност демотивацията се превръща в рисков фактор.
Затова е важно и да изравним коефициентите за заплащане на служителите в системата на МО с тези на МВР.

(в. Българска армия, 25.11.2016 г.)

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност