Мустафа Карадайъ: Плевнелиев употреби президентската институция за лични цели. Задкулистните договорки поставят под въпрос стабилността.

  На брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви "КСНС вчера не постигна целите си по закон. КСНС вчера беше употребен от президента Плевнелиев за негови собствени цели.

На лице е опит за подмяна на волята на народа, защото минаха едни честни президентски избори и има избран президент с огромна подкрепа и доверие.

Народът поиска промяна. Показа го с вота си на изборите по един категоричен начин. Това НС е изчерпано.

Предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт с нужното обществено доверие.

 Кабинетът в оставка може да продължи да изпълнява функциите си в пълен обем до встъпване в длъжност на новоизбрания президент, а не да продължава моделът на управление от последните 2 години „услуга за услуга” и да обслужва задкулисието на тази порочна власт.

Нищо не налага сегашният президент да връчва мандат, още по- малко да състави служебен кабинет за 20 работни дни или за един календарен месец.

Независимо че няма моралното право, все пак, ако се случи това, тъй като той няма как да носи политическа отговорност, то отговорността ще бъде изцяло на ГЕРБ.

А ние този ход разчитаме като елементарен и плосък начин за употреба на Президенстката институция и конституционните възможности за лични цели като той разчита служебният му кабинет да го номинира за еврокомсар. В тази връзка предупреждаваме, че безотговорните му действия, поведение и внушения могат да провокират политическа нестабилност и криза. А може точно това да цели?!

Наред с това представяме пред вас още една наша оценка от вчерашния ден – явно текат задкулисни сделки за нов кабинет в рамките на този Парламент с подкрепата на ГЕРБ, независимо от досега изразените позиции.

Призоваваме отговорните политически партии на честен и открит диалог и с консенсус да определим датата на предсрочни парламентарни избори.

Впрочем, за такъв консенсус призоваваме от първият ден след президентските избори, включително призовахме за консенсус и по бюджета на страната за 2017 година преди първо четене. За да може да е ясно какъв бюджет би се приел на второ четене. Предупредихме, че между първо и второ четене могат да се направят всевъзможни популистки  предложения, които да произведат един „бюджетен Франкенщайн”  на второ  четене, на което сме свидетели след вчерашното заседание на бюджетната комисия в Парламент, както и днес в пленарна зала.

Ние продължаваме да призоваваме към диалог.

Продължаваме да призоваваме основните партии да спрат с популизма. Време за грешни ходове няма. И ние го заявяваме категорично.

Нака с разум, реализъм и прагматизъм, да говорим честно и открито, с нужната отговорност пред нацията и пред бъдещето на страната.

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ПОСРЕЩА АКТИВИСТИ НА ДПС В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

Филиз Хюсменова посреща в Европейския парламент активисти на ДПС от област Варна и от община Петрич. От 29-ти ноември до 1 декември, тридесет мъже и жени гостуват в най-голямата европейска институция по покана на евродепутата. Сред тях са зам.- председател на Областния съвет на ДПС във Варна, общински председатели на ДПС и на МДПС, кметове и зам.- кметове на общини и на по-малки населени места, членове на партията.

Гостите имат възможността да се запознаят с функционирането на Европейския парламент чрез преките си наблюдения. В програмата на посещението е включена и презентация, която подробно представя комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента и техния състав, както и процедурите за взимане на решение.

Хюсменова обсъди с гостите си основополагащите принципи на Европейския съюз и отражението, което има работата на Европейския парламент върху европейската, националната и местната политика. Те дискутираха по актуалните политически теми за Европа и по дневния ред на Европейския парламент. 

 

DSC 1377

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на КСНС: Днес най-важният въпрос е кой носи отговорността и как я носи?

 Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на КСНС: В момента основният въпрос е кой носи отговорността и как я носи тази отговорност? В днешната ситуация няма нищо извънредно, има правителство в оставка, Конституцията е ясна. Имаше различни идеи, различни предложения, така че нека да чуем позицията на президента на Републиката. По време на заседанието ние изложихме своите виждания и след това, ако е необходимо, ще направим своите изявления и оценки.

евродепутатът Искра Михайлова откри изложба "Либералните партии в Европейския парламент част от групата на Либералите и Демократите за Европа"

На 26.11.2016 г. в град Стара Загора евродепутатът Искра Михайлова и областния председател на ДПС Стара Загора Халил Летифов  откриха изложба "Либералните партии в Европейския парламент част от групата на Либералите и Демократите за Европа". Изложбата е разположена в сградата на Старозагорската опера и ще бъде свободно достъпна за всеки от 09:00 до 17:00ч. до 02.12.2016

9Z3A8137

Неджми Али:Реформиране на системата за ДДС ще улесни бизнеса в Европа

 

Нужна е по-висока степен на доверие между бизнеса и данъчните администрации на страните - членки

Единно ДДС пространство в рамките на Европейския съюз ще допринесе за по-качествено интегриран и по-справедлив единен пазар, което от своя страна ще гарантира увеличаване на заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Тази теза защити по време на пленарна сесия в Страсбург евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али в качеството си на докладчик за становище от името на Комисията по бюджетен контрол на ЕП. По думите му настоящата система за Данък добавена стойност е фрагментирана, сложна за развиващия се трансграничен бизнес и дава възможност за измами. Българският представител в Европарламента предложи и реформиране на системата.

 „Необходимо е опростяване с цел по-удобно ползване от бизнеса, както и справяне с нарастващия риск за измама. Единното ДДС пространство може да бъде реализирано и без уеднаквяване на ставките в различните държави-членки. Увеличаване на ефикасността, особено по отношение на възможностите на цифровите технологии и намаляването на разходите за събиране на дължимите приходи. Нужна е по-висока степен на доверие както между бизнеса и данъчните администрации, така и между данъчните администрации на отделните страни-членки на ЕС. От друга страна трябва да се подобри качеството на отговорите на заявките за информация и на надеждността на Системата за обмен на информация за ДДС. Реформирането на системата трябва да е насочено и към подобряване от страна на Европейската комисия и страните-членки на сътрудничеството с държавите извън ЕС и осигуряване събирането на ДДС. ”, посочи Неджми Али. Той бе категоричен, че по-ефективно противодействие на измамите, премахване на административните бариери и намаляване на регулаторните цени ще опрости функционирането на бизнеса в Европа.

 

Илхан Кючюк: Изправени сме пред широк и развиващ се набор от предизвикателства, които са както конвенционални, така и хибридни

Благодаря г-н Председател,

Уважаеми колеги,

За съжаление, днес Европейския съюз и неговите държави-членки се намират в по-опасна и по-непредвидима среда за сигурност. Изправени сме пред широк и развиващ се набор от предизвикателства, които са както конвенционални, така и хибридни.Независимо от факта, че тези предизвикателства представляват общи рискове и заплахи за сигурността на ЕС, те ни се отразяват по различен начин и следователно, държавите-членки реагират на тях по некоординиран метод.

Ето защо, вярвам, че е необходима съществена ревизия на общата политика за сигурност и отбрана. Това ще позволи на държавите-членки да си сътрудничат по-ефективно и да координират своите усилия и възможности, за да се гарантира  сигурността на Съюза. Реформираната обща политика за отбрана и сигурност не само ще отстоява стратегическата независимост на ЕС и нейната устойчивост, но и ще допринесе за засилване на политическа интеграция в рамките на ЕС.Тя следва да се основава на принципа за колективна защита и ефективно финансиране и да се реализира в сътрудничество с международни институции в областта на сигурността и отбраната, най-вече, при пълно взаимодействие с НАТО.

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност