57new

Регионални

Стотици се включиха във фармфеста край Момчилград

Стотици жители на Момчилград и региона се включиха в първия по рода си фармфест "Красотата на Родопите", чийто старт беше даден в събота преди обяд в подножието на лесопарк "Момчил юнак", до комплекс "Конак". Фестивалът ще продължи и в неделя, а негови организатори са Община Момчилград и Сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. Фармфестът започна с много заряд и емоции, предизвикани от гайдарски състав "Войводите".

Фармфест

Над 50 фермери и производители на хранителни продукти от региона демонстрираха продукцията си. Животновъди показаха отглежданите от тях специфични породи. Жив интерес предизвикаха оцелелите от столетия местни видове среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо. Посетителите на събора имаха възможността да опитат планински мед, млечни и месни продукти, произведени в района.

Фармфест1

Официални гости на събитието бяха заместник-министърът на земеделието Крум Неделков и депутатът от ДПС Елван Гюркаш. На сцената заедно с тях се качиха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов.

Фармфест2

"Искрено чрез този фестивал да популяризираме продуктите, произведени от хората в района. Целта на Община Момчилград е фармфестът да се превърне в своеобразна емблема на магията на Родопите и символ на устойчивостта на традициите, бита и културата на нашия регион", заяви в приветствието си Илкнур Кязим.

Фармфест3

"Желанието на производителите да бъдат част от фармфеста в Момчилград разкрива готовността им да споделят добрите практики от своята професия. Сигурен съм, че произведените по традиционни местни рецепти храни ще привлекат вниманието на посетителите, защото българските сирена, млечни и месни продукти имат неповторим вкус и специфичност", каза заместник-министърът на земеделието Крум Неделков. Той допълни, че държавата търси оптимални възможности за финансово подпомагане на сектора както с европейски, така и с национални средства.

Фармфест4

"Поздравявам община Момчилград за добрата инициатива. Местните производители имаха нужда от подобна инициатива. Надявам се фестивалът да стане традиционен", заяви депутатът Елван Гюркаш.

Фармфест6

След официалната част Бойко Синапов влезе в ролята на гид и разведе гостите край боксовете, в които бяха изложени овце, кози, крави и биволи.

Фармфест7

"Целта ни е да покажем всички породи, които се отглеждат в Родопите и по-специално в района на Момчилград", заяви Бойко Синапов. Той припомни, че животновъдството е дало алтернатива на тютюнопроизводството и се е превърнало в основен поминък за региона.

Фармфест10

След официалната част на присъстващите бяха раздадени 1 500 порции курбан за здраве и берекет.

Фармфест12

Фармфестът продължава и в неделния ден, когато посетителите му ще наблюдават състезание по стригане на овце и турнир по народна борба, чийто победител ще вземе като награда коч. За доброто настроение на посетителите ще се погрижат музикантите от оркестър "Феникс".

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност