57new

Регионални

Стотици потърсиха изцерение в извиращата от скалите на Дамбалъ вода

Стотици потърсиха изцерение в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта срещу Хъдърлез.

Дамбалъ 1

Според местно предание на 5 срещу 6 май ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и в тях изцеление намират страдащи от заекване, парези, екземи и други болести.

Дамбалъ 2

В нощта на Хъдърлез на Дамбалъ се събраха хора от цяла България, както и от Турция и Гърция. Заедно с търсещите изцеление бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, депутатът от ДПС Адлен Шефкед, председателят на ОбС - Момчилград Ерсин Юмер, заместник-кметът Гюлюзар Исмаил и секретарят на общината Зихни Дурмуш.

Дамбалъ 3

"Постарахме се да създадем организация и не допуснахме да стане инцидент, въпреки голямото струпване на хора. Благодаря на лесничеите, на служителите на ВиК, на полицаите и пожарникарите, както и на общинските служители за създадения ред и организация", заяви кметът Илкнур Кязим.

Дамбалъ 5

Придвижването на хора до извора ставаше пеш, за да се избегне струпването на автомобили край извора. Колите бяха паркирани на два импровизирани паркинга край село Летовник и в подножието на Дамбалъ. Автомобили, осигурени от община Момчилград и от доброволци превозваха деца, трудноподвижни и възрастни хора до върха.

Дамбалъ 8

Община Момчилград се погрижи да осигури генератори, които захранваха осветление около извора и басейните.

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност