Народно събрание

Дженал Топалова: Познанието е сила. Нека я дадем на децата на България!

Това, което най-много обединява обществото, е грижата за децата ни, за тяхното добро образование. Познанието е сила. Нека я дадем на децата на България. Храмът на знанието винаги е бил и ще бъде неизчерпаем източник на сила и просперитет. Това се казва в декларация на ДПС по повод откриването на новата учебна година, прочетена в пленарна зала от народния представител Дженал Топалова. 
 
За Движение за права и свободи образованието е национален приоритет. Той трябва да бъде формулиран в стратегия за развитие на модерно, дигитално и иновативно средно образование, съобразено със световните тенденции. Освен това, за ДПС е основна ценност образованието в неговото многообразие, част от което е и обучението по майчин език. Майчиният език пази корените и традициите, пренася ценностите на отделните етнически групи в бъдещето. Езикът е културният код, който прави възможно опознаването и приемането на различния. Той е средството, което ни пренася в света на другия, заяви още Топалова. 
 
Тя цитира тревожни данни от последния доклад на УНИЦЕФ, които са поредно предупреждение за влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на насилие и липса на базови знания и умения при учениците в България. Организацията отчита и много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието. 
 
Най-притеснителни са данните от тазгодишното национално външно оценяване, които разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас. Това допълнително задълбочава така наречената образователна бедност. Данните за учениците, завършващи 7-и клас, пък показват незначителен напредък по български език и среден резултат от 35 точки по математика малко над прага от 30 точки. 11,2% от децата на възраст от 3 до 6 години и 5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават училище, заяви още Топалова.
 
Днес отчитаме и лоши последици от принципа „парите следват ученика“. Дългогодишното неглижиране на професията на учителя в трудните години на прехода също изигра своята роля и днес преподавателите в средното образование са дефицитна професия, категорична е Топалова.  
 
Наш обществен и национален дълг е да подготвим младите хора за професиите на бъдещето. Те са част от общия европейски пазар на труда и трябва да бъдат конкурентни на връстниците си от ЕС. Ако днешният свят е на уменията, на можещите, то утрешният, в който ще властва изкуственият интелект, ще е на знаещите, заяви още народният представител.
 
Ето и цялата декларация на ДПС:
 

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,


            От трибуната на Народното събрание, се обръщаме със съпричастие към вас уважаеми учители, училищни дейци, родители, деца и ученици по повод първия учебен ден на новата учебна година.
            С дълбока убеденост припомняме ценността на училщето  - храма на знанието.  То винаги е било и ще бъде неизчерпаем източник не само на познание, а и на сила и просперитет.
          Най-вълнуващ 15-ти септември е за  първокласниците, които с трепет за пръв път ще прекрачат прага на родното училище, мястото, където ще навлязат в нов свят,  труден, но интересен и където, надяваме се, ще се превърнат в осъзнати личности.    

         Нека първият училищен звънец, скъпи ученици, постави началото на устремът Ви към знания, вълнуващи преживявания и предизвикателства.
      Бъдете упорити в стремежите си да търсите и преоткривате себе си в безграничния свят на познанието, защото образованието е това, което ще допринесе за пълноценната житейска и професионална реализация.

      Образованието е най-ценното богатство.
      То е нуждата, благодарение на която човечеството съществува и е оцеляло. И днес  то … 

      Ние от Движение за права и свободи сме убедени, че образованието трябва да бъде национален приоритет. Убедени сме, че Образованието, обучението и ученето могат да способстват младите хора в България да бъдат отговорни и активни, достойни граждани с непрекъснат стремеж към усъвършенстване. Само образовани, те ще могат да посрещнат новите предизвикателства и да градят бъдещето на нашето общество. 

Уважаеми госпожи и господа, народни представители 

   Над 700 000 ученици влизат днес в класните стаи. Заедно с тях над 70 000 учители и над 2000 психолози и педагогически съветници ще открият тържествено новата учебна година. 60 000 първокласници за първи път ще чуят школския звънец. Емоция, която остава за цял живот. Ден за ново начало, но и ден за равносметка. 

Образованието е дългът на настоящето към бъдещето. Нашият дълг към децата ни. Изпълняваме ли го? 

Да, много от училищата са ремонтирани и санирани, заплатите на преподавателите бяха увеличени, а мерките срещу отпадането на деца от учебния процес - завишени. Но трябва и да признаем, че все още образованието в България се движи на две скорости. В някои училища то е модерно, технологично, иновативно, в други – далеч от желаното. 

      С тревога прочетохме последния доклад на УНИЦЕФ, излязъл само преди ден. Той предупреждава за влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на насилие и липса на базови знания и умения при учениците в България. 

Организацията отчита и много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието. 

Най-притеснителни обаче са данните от тазгодишното национално външно оценяване, които разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас. Това допълнително задълбочава така наречената образователна бедност. 

Данните за учениците, завършващи 7-и клас, пък показват незначителен напредък по български език и среден резултат от 35 точки по математика малко над прага от 30 точки. 

11,2% от децата на възраст от 3 до 6 години и 5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават училище.

      Днес отчитаме и лоши последици от принципа „парите следват ученика“. Дългогодишното неглижиране на професията на  учителя в трудните години на прехода също изигра своята роля и днес преподавателите в средното образование са дефицитна професия.  

Какво е решението? 

За Движение за права и свободи, образованието е национален приоритет. И той трябва да бъде формулиран в стратегия за развитие на модерно, дигитално и иновативно средно образование, съобразено със световните тенденции. 

За нас, Движение за права и свободи, образованието в неговото многообразие, част от което е и обучението по майчин език, е основна ценност. Майчиният език пази корените и традициите, пренася ценностите на отделните етнически групи в бъдещето. Езикът е културният код, който прави възможно опознаването и приемането на различния. Той е средството, което ни пренася в света на другия. 

Наш обществен и национален дълг е да подготвим младите хора за професиите на бъдещето. Те са част от общия европейски пазар на труда и трябва да бъдат конкурентни на връстниците си от ЕС. Ако днешният свят е на уменията, на можещите, то утрешният, в който ще властва изкуственият интелект, ще е на знаещите. 

Познанието е сила. Нека я дадем на децата на България! 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност