Интервюта

Участие на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в "Беновска пита"

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, в разговор с Илиана Беновска по темата „ДПС - какво още търси в политиката на България?” в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”

Мустафа Карадайъ заяви позиция по следните теми:

Беновска започна разговора като припомни, че Карадайъ преди е бил в предаването като един от тримата председатели на ДСП, но сега е само той. Водещата го попита как се справя. Председателят на ДСП каза, че външната оценка е по-важна и е редно да бъде направена най-напред от структурите на ДПС, както и анализатори, политолози, медиите и други.

ДПС в политиката – Защо и какво прави?; Носителите на агресията и омразата във властта – Симеонов, Каракачанов, Сидеров, „Раздавачите” Борисов и Цветанов

Беновска му подари нова ябълка – този път като единствен председател на ДПС, и го попита какво прави ДПС в политиката все още. Карадайъ обясни, че са в опозиция и се опитват да бъдат адекватен коректив на управляващите, защото смятат, че сегашната власт е построена погрешно, основата е грешна, затова няма да спрат да алармират проблемите и причините за „такъв тип поведение в обществото”. Беновска каза, че Карадайъ от трибуната е бил много по-конкретен и е казал, че „пожар не се гаси с бензин” и е дал за пример изказвания и действия на вицепремиера и лидер на НФСБ – Валери Симеонов. Гостът не пожела да оценява персоните във властта, но според него той е носител на езика на омразата, на разделението, на противопоставянето и на агресията в обществото. Беновска каза, че може би има право да се държи така и го прави съзнанието. В отговор на това гостът каза „не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. Карадайъ добави и Каракачанов, и Сидеров към хората с поведението като на Симеонов. Той смята, че няма нужда от включването им във властта, но положението сега е друго и подава на обществото сигнали, че всичко, което те правят е нормално.  Беновска попита кой трябваше да бъде на тяхно място – ДПС ли, и ако е така те щяха ли да се включат, при положение, че са правили различни заявки – например – ДПС е подкрепила Румен Радев на президентските избори. Карадайъ каза, че март 2016 г. са изразили мнението си, че тогавашния кабинет е погрешен и президентските избори ще бъдат трамплин на ДПС за предсрочни парламентарни избори. Беновска каза, че парламентарните избори са се оказали най-лошите за ДПС от 10 години, а Карадайъ обясни, че обществото разпределя отговорностите на политическите партии. Тук Беновска се намеси и попита дали по-рано Доган се е опитвал да разпределя порциите. Председателя на ДПС обясни, че всеки ден навсякъде някой нещо раздава. Карадайъ първоначално не искаше да спомене името, но след многократни въпроси от страна на Беновска председателят на ДПС каза, че визира Бойко Борисов и пожела същият да бъде запитан откъде ги раздава тези неща, които твърди, че раздава. В петък и Цветанов е започнал да раздава, тъй като днес има частични избори за кметове, а общините са разделени по партийно-политически признак още по време на кампанията. Беновска спомена, че може би това е сленг, но се съгласи, че ГЕРБ няма пълен мандат. Карадайъ обясни, че двата пълни пандата на ДПС са общо 8 години – 2001- 2009 г., на ГЕРБ трите непълни също са 8 години и призова да се видят всички икономически показатели от периодите и да бъдат сравнени в относителни дялове.

ДПС – нежеланите; ДПС ли обърнаха икономическия тренд?

Беновска попита защо ДПС не са желани от никого – нито от ГЕРБ, нито от БСП. Според госта те трябва да отговорят на въпроса, който вече им е публично задаван, но отговор няма. Карадайъ каза, че няма логическо политическо обяснение и заради това няма да разсъждава, а ще чака отговор. Беновска помоли за самооценка на предимствата и недостатъците и кое е причината да не са искани. Карадайъ обясни, че икономическите резултати от работата на ДПС, когато са били на власт, са видими и съпоставими с периодите, когато не са били на власт. Водещата каза, че при мандата Орешарски не са били добри показателите. Гостът не се съгласи и каза, че „икономическият тренд” там се е обърнал и може да говори за конкретните мерки, които са довели до обрата. Беновска каза, че е питала Орешарски колко са държавните дружества и какъв е относителният дял на депозираните от тях пари той е отговорил, че това е тайна. За КТБ Карадайъ каза, че фактите вече са публични и може да се види в кои периоди държавните институции са влагали парите си в банката.

Доган – твърде силен, за да бъде във властта?

Беновска попита какво мисли Доган за фалита на КТБ. Гостът каза, че няма защо той да мисли, всичко е публично, имало е разследване и не са говорили по темата, а обсъждат „по-тривиални неща”.  Председателят на ДПС каза, че обсъждат принципните процеси с почетния председател. Карадайъ каза, че са направили предложение да се състави програма за управление на страната, която да бъде подкрепена от ДПС, които да не участват пряко в изпълнителната власт. Той допълни, че това е в духа на процесите в Европа. Беновска попита не е ли почетният председател на ДПС много силен и това ли е причината да не ги искат във властта. Карадайъ каза, че това е оценката на всички, както и на Борисов, който въпреки това говори с уважение за Доган. Гостът смята, че България има шанс да има за лидер човек като Доган. Водещата попита кога ще влязат пряко във властта и ще бъдат олицетворението на българския етнически модел, който може да се нарече балкански етнически модел. Карадайъ отговори, че този модел все още е в рамките на България, но има и своето място на Балканите.

Европейски дебат за състоянието на демокрацията в България; България – страната на популизма; Не-ценностите на ГЕРБ; Нови предсрочни избори

Беновска припомни посещение миналата седмица в Брюксел, на което е станало ясно, че по предложение на няколко партии ще се състои Европейски дебат за състоянието на демокрацията в България. Карадайъ сподели, че и влявото и вдясното пространство основните използвани термини за различните държави и ЕС са били „популисти, националисти и националпопулисти”, дефинирайки ги като опасност и проблем. Гостът каза, че не трябва да се толерират радикалисти и националисти, дори и фашисти - тук Беновска не се съгласи, тъй като „фашистките поздрави” са извършвани от неграмотни хора, които не знаят нищо по въпроса. Карадайъ каза, че всички партии в Европа говорят как националистите в България са на власт – „България и Унгария са трън в петата на ЕНП”,заради популистките и националистките тенденции. Карадайъ подчерта, че е по-важно дебатът за демокрацията да се състои в българския парламент и да се преосмислят сигналите, които се дават на обществото – толериране на агресията, незачитането на правилата и законите и това подтиква хората към незачитане на институциите, насърчава саморазправата и беззаконието – например призивите в Асеновград. Беновска спомена, че липсва ефективна интеграция и трябват действия, а не дебати. Председателят на ДПС каза, че трябва да се промени поведението на властимащите, да се отстранят Симеонов, Каракачанов и Сидеров - това е най-малката част от това, което трябва да се направи, но е първият важен сигнал към обществото. Беновска попита ДПС с какви конкретни предложения ще излезе на трибуната, защото няма време, а в Асеновград тази вечер отново ще има протест. Карадайъ каза, че трябва институциите и органите да разследват, да има процес и осъждане, а не да се нарушават правилата и после нарушителите да стават вицепремиери. Беновска каза, че нищо не е доказано срещу Симеонов. Карадайъ каза, че това са „проевропейските наши националисти в кавички, които ще поемат председателството на Съвета на ЕС”. Водещата попита дали има съдебни производства срещу Симеонов. Гостът отговори, че са сезирали прокуратурата, но чакат резултат. Карадайъ каза, че трябва да се премахнат тези хора – Симеонов, Каракачанов и Сидеров - от властта на една демократична държава като България, която иска да е част от европейските ценности, но „написаните ценности” на ГЕРБ не съвпадат с действията им. Трябва да бъде съставена програма за развитието на държавата и ДПС ще очакват нови предсрочни избори, защото формулата на сегашната власт е пагубна и няма да издържи цял мандат.

 Така завърши разговорът между Мустафа Карадйъ и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 2-ри юли 2017г.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност