Интервюта

Четин Казак: Явно надделя апетитът за порции, мажоритарната система е новата опорна точка

- Г-н Казак, Вие изненадвате ли се от този обрат в позицията на премиера в оставка, че сега пък е готов да направи кабинет заедно с Реформаторите в техен мандат, въпреки заявките, че няма повече ресурс този парламент?

- Няма нищо изненадващо в този обрат, тъй като ние свикнахме през всичките тези години на непрекъснати обрати в позицията на лидера на ГЕРБ. Явно там е стил на поведение, обръщането на 180 градуса в рамките на дни, ако не и на часове.

Но това още веднъж е показателно за това колко сладка е властта и колко не им се иска явно на управляващите да се разделят с нея, въпреки червения картон, който им беше даден от избирателите на президентските избори - как в името на запазването още малко на властта, са готови и да не си спазват думата, и на безпринципни нови договорки и пазарлъци.Това е пореден епизод от тази сага, която ще продължи. Колкото повече продължава, толкова по-делегитимирани и смешни ще изглеждат управляващите в очите на обществото.

- Има ли промяна в позицията ви, ДПС би ли подкрепил такъв кабинет на ГЕРБ и РБ?

- Абсурд! Категорично не. Нашата категорична позиция е предсрочни избори час по-скоро.

- Тази заявка на Борисов за кабинет променя сценария цялостно - няма да има служебни кабинети, не се знае дали ще има и предсрочни избори?

- Да, да, явно неистов е устремът и желанието да се продължи усвояването на властовите ресурси.

- Това дали ще нагнети напрежение в обществото, защото Борисов беше обещал оставка и предсрочни избори?

- Това е поредното доказателство, че само се хвърля прах в очите на обществото, а реално явно порциите на властта са много сладки и апетитът за тяхното раздаване и усвояване надделява.

- Премиерът Борисов го оправдава в "името на стабилността".

- Е, да, да, със сладки доводи се търси оправдание за безпринципни решения.

- Лансира се също като повод за обрата въвеждането на мажоритарната система.

- Това сега намериха като оправдание. Това е опорната точка, която намериха. Досега освен в името на стабилността, външните заплахи и алабализми, това е новата опорна точка, която сега откриха - че трябва задължително да се въведе мажоритарната система час по-скоро. И това оправдание ще послужи за недефиниран, дълъг период от продължаване на това управление. Явно това е целта.

(http://kanal3.bg/, 16.12.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност