57new


Европейската комисия отговаря на ДПС за "златните паспорти"

Евродепутатите Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели сезираха комисарите за злоупотребите с т.нар. инвестиционно гражданство

Българските евродепутати от ДПС отправиха въпроси към Европейската комисия относно предоставянето на европейско гражданство срещу инвестиции или т.нар. „златни паспорти“.

„Счита ли ЕК, че схемите за „златни паспорти“ спазват буквата и духа на Договорите, Шенгенския кодекс, принципа за лоялно сътрудничество между държавите членки и правилата на ЕС за недискриминация?“, се посочва в запитването, изпратено от членовете на Европейския парламент от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

„Още от 2014г., Европейският парламент настоятелно призовава за премахването на тези схеми, тъй като подкопават и обезценяват европейско гражданство и взаимното доверие, върху което е изграден Съюзът. Европейската комисия също изрази загриженост по отношение на свързаните с тях рискове за сигурността, пране на пари и корупция.“, припомня в официалното си запитване делегацията на ДПС в ЕП.

Евродепутатите отбелязват, че Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно получаване на гражданство в замяна на инвестиции, т.нар. „златни паспорти“ и настояват за отговор от страна на институциите: „Как ЕК би могла да подкрепи държавите членки за ускоряване на премахването на тези практики и какво следва да предприеме, ако независимо от призивите, практикуването им продължи?“.

В запитването е посочено още, че се очаква отговор на въпроса: „Какви мерки ще предприеме ЕК за оценка на съществуващите рискове и обезпечаване на сътрудничество за проверка и анализ от компетентните органи в държавите членки по отношение на вече предоставени „златни паспорти“, с оглед последиците за Съюза като цяло?“

Припомняме, че ДПС внесе предложение за премахване на разпоредбите относно придобиването на българско гражданство срещу инвестиции и извършване на пълна проверка на всички преписки за придобиване на гражданство по линията на този инструмент. През изминалата седмица, след получен сигнал за злоупотреби с издаването на български паспорти срещу инвестиции, партията сезира по случая и прокуратурата, настоявайки отново за осветляване и прозрачност по отношение на т.нар. "златни паспорти" и техните притежатели.

 

Мустафа Карадайъ представи в Брюксел идеите на ДПС за промени в Конституцията. Получи подкрепа. Движението започва консултации с всички парламентарни групи

Промените в Конституцията, подготвяни от ДПС, представи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ в Брюксел. Той е на посещение в сърцето на Европа, за да обсъди с партия АЛДЕ и евродепутатите от либералното семейство, идеите на ДПС за антикорупционно законодателство в България, правосъдна реформа и върховенство на закона.

Висшият съдебен съвет да се раздели на 2 части - Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, предлага ДПС в идеите си за ремонт на Конституцията.

MK Brifing2

В една от препоръките на Венецианската комисия се казва, че съдиите трябва да са повече от половината. Затова ние предлагаме 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската гилдия, а 6 от Народното събрание с мнозинство от две трети, съобщи Мустафа Карадайъ на брифинг за българските журналисти в Брюксел.

Слушаме много коментари за необходимостта от обществен контрол над прокуратурата. Затова за нея правим обратното предложение - шестима от членовете на Висшия съвет на прокурорите да се избират от гилдията им, а 7 - от НС, отново с мнозинство от две трети, обясни Карадайъ.

ДПС предлага още главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС и министърът на правосъдието, които в момента са членове по право на ВСС, да не участват в двата нови съвета.

Ние предлагаме още надзорът по законност да се отнеме от главния прокурор и да се възложи на съответните по-горни инстанции на прокуратурата, съобщи още Мустафа Карадайъ.

В момента в България съдиите и прокурорите са в едни и същи сгради. Затова предвиждаме орган, който да се занимава с бюджета и стопанската дейност в системата и това да е Висш съвет на магистратите, който да се състои от двата органа, защото въпросите са общи и няма как да бъдат разделяни, обясни лидерът на ДПС.

MK Brifing4

Съществува и тема за Инспектората на съдебната власт - дали да се разделя на съдийски и прокурорски. Стигнахме до идеята, че Инспекторатът е на съдебната власт и е по-добре да остане в сегашния си вариант, като отново членовете му се избират с мнозинство от две трети, заяви Карадайъ.

ДПС въвежда и фигурата на разследващия прокурор за главния прокурор. За другите двама големи в съдебната система - председателя на ВКС и председателя на ВАС, разследването може да се проведе от прокуратурата. Но дискомфортът е за главния прокурор, ако го разследва подчинен. Затова предвиждаме разследващият прокурор да е обвинител, избран чрез жребий, чието кариерно развитие не зависи от главния прокурор. И след приключването на разследването този разследващ прокурор евентуално да премине във Върховния касационен съд, обясни още Мустафа Карадайъ.

ДПС предлага и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, която много се коментира, но досега никой не е направил нищо по въпроса. А също така и членовете на Конституционния съд от квотата на НС също да се избират с мнозинство от две трети. В момента това става с обикновено мнозинство.

С поправките в Конституцията ДПС решава и проблема с двойното гражданство. Темата бе повдигната безспорно за сегашния министър-председател, който бе министър, а министрите трябва да покриват изискванията за народни представители, тоест - да нямат друго гражданство, освен българско, каза Карадайъ и припомни, че КС установи двойно гражданство и нарушение на Конституцията, извършено от Кирил Петков.

В други страни членки на ЕС няма такова изискване за народните представители и министрите. Към нашия проект, който в момента е готов, ще добавим отпадане на изискването да няма двойно гражданство за депутати и министри, съобщи Карадайъ.

От този казус обаче изникна необходимостта за решаване на още един въпрос. В България в момента има отнемане на конституционни права чрез закон - правото на гласуване. Чрез някакъв настоящ адрес се отнема изобщо правото на глас на български граждани на евроизбори и местни избори. Така в разговорите възникна и идеята в Конституцията да се запише изрично, че правото на глас не може да се отнема по никакъв начин, подчерта Мустафа Карадайъ.

MK brif

За тези идеи, които имаме за промени в Конституцията, във всичките си срещи получаваме одобрение. Остава, когато се върна в България, да потърсим среща с всички останали парламентарни групи, да направим коментар с всички тях за идеите, които предлагаме, да чуем и техните, за да реализираме най-накрая съдебна реформа, а не да говорим за съдебна реформа и да визираме смята на персони, категоричен бе лидерът на ДПС. Той подчерта, че ако партиите в парламента са били искрени в заявките си за правна реформа, предложенията на ДПС ще срещнат подкрепа, защото отразяват позиции, декларирани от всички останали сили в НС.

Експертите на Движението максимално да се съобразили с възможността предлаганите поправки в основния закон да могат да бъдат извършени от обикновено народно събрание, за да няма необходимост от свикване на ВНС.

При изготвянето на промените в Конституцията експертите на ДПС са взели под внимание всички препоръки на Венецианската комисия, докладите на ЕС и препоръките в тях.

Смятаме, че е дошло времето някой да поеме инициативата и да предложи конкретни текстове, за да се постигне съгласие, коментира още Карадайъ. Той е обсъдил с европейските партньори на ДПС и антикорупционното законодателство, което Движението предлага - премахването на т.нар. "златни паспорти", на "ин хаус" процедурите и постановленията на Министерски съвет, станали известни като раздаване на пари от джипката.

България е критикувана от доста време за инвестиционното гражданство - не само от Европа, но и от САЩ, каза Карадайъ, мотивирайки законопроекта на ДПС. Ние искаме чрез него да задължим ДАНС да извърши проверка на всеки един конкретен случай и ако има нарушения да се открие процедура за отнемане на гражданство, подчерта лидерът на ДПС. Той съобщи, че Движението готви и проект, свързан специално с КПКОНПИ.

Мустафа Карадайъ: Няма тема "Пеевски" в Брюксел

Тема за народния представител от ДПС Делян Пеевски в Брюксел няма. Това категорично заяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ в Брюксел. Така той отговори на питане от български журналист дали по време на срещите си в сърцето на Европа е получил въпроси, свързани с депутата.

"Не! Не знам дали за ваше съжаление или за нечие друго, но г-н Пеевски не е бил предмет на разговор по време на нашите срещи", каза Карадайъ. И допълни, че за разлика от Брюксел, в България темата продължава да е актуална.

Лидерът на ДПС каза, че е разбрал как някой в България се готви да прави закон ала Магнитски за приложението на санкции на чужда държава в България.

Служебният министър-председател отговори на мое питане, че санкциите в България нямат законово основание, припомни Карадайъ.

По отношението твърденията на премиера Кирил Петков, че в България има 20 лица, свързани с корупция, Мустафа Карадайъ бе категоричен, че ако главният прокурор не се е самосезирал за тези думи, някой ще трябва да го направи.

Защото дали ни харесва или не, в България има действаща Конституция към настоящия момент, има разделение на властите и компетенциите и когато някой има информация за престъпление, той е длъжен да сезира съответните органи, включително това трябва да направи и гражданинът Кирил Петков, независимо каква позиция заема днес, заяви Карадайъ.

В момента се чуват коментари, че ще се правят промени в Конституцията и в нея ще се записват санкции не само срещу граждани на трети страни, но и срещу български граждани. Ако това се случи, къде остава правосъдната система, попита Карадайъ. И коментира, че подобни промени означават премахване на съдебната власт.

Илхан Кючюк от централата на АЛДЕ в Брюксел: Разчитаме на френското председателство за пътя на РС Македония към ЕС

Имаме много натоварен дневен ред, с много срещи. Основен фокус в тях е върховенството на закона. Това заяви в Брюксел съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, който заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ проведе редица срещи на високо ниво.

По темата за върховенството на закона ДПС работи много активно от години, особено в последните месеци, коментира Кючюк. Като постоянен докладчик на Европарламента за Република Северна Македония той засегна и разговорите с народни представители от Скопие, които се състояха в централата на АЛДЕ.

Сближаването между България и РСМ трябва да продължи - да се случва на ниво секторни политики и на ниво Народно събрание. Но също така е необходимо и гражданите на двете страни да работят много активно, каза Кючюк.

"Радвам се, че нашата конференция от миналата седмица беше изключително успешна. В нея се включиха представители на академичната общност, неправителствения сектор, представители на местната власт. ЕС определено ще се реформира и трансформира, съюзът трябва да погледне много сериозно към страните от Западните Балкани.

АЛДЕ е политическата сила, която е поела много сериозен ангажимент. Повдигнахме темата на възможно най-високото равнище, когато проведохме в Словения срещата между нашите премиери и либерални лидери, с присъствието и на председателя на ДПС. Ще продължим да го правим и имаме амбицията през юни да направим такава среща в Париж, която дори да бъде още по-голяма и с по-интензивен дневен ред", коментира още Илхан Кючюк.

Надявам се тогава президентът Макрон да бъде преизбран, защото това ще бъде много силен знак към европейското и либерално лидерство, към ценностите, които са и наши ценности и ние искаме да развиваме и промотираме.

Очакванията ни са тогава в Париж да бъде поставена темата и да още веднъж да дадем допълнителни гаранции, че вървим в правилната посока и че процесът на интеграция е необратим, обобщи Кючюк.

 

 

Мустафа Карадайъ от централата на АЛДЕ в Брюксел: В България имаме нужна от промени, свързани с върховенството на закона

В България имаме нужна от промени, свързани с върховенството на закона. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата си в централата на АЛДЕ в Брюксел.

Председателят на Движението е на визита в сърцето на Европа. Той проведе разговори в централата на партия АЛДЕ с народни представители от Република Северна Македония. Срещна се с Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), с Адриан Васкез Лазара, евродепутат, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП, със Стефан Сежурне, председател на група „Обнови Европа“ и със Софи ин‘т Велд, евродепутат, председател на Група за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права към Комисия LIBE в ЕП.

Заедно в Мустафа Карадайъ в срещите участваше и президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Споделихме с нашите партньори идеите си във връзка с антикорупционното законодателство, изготвено от ДПС, промените в Конституцията и правосъдната реформа в България, съобщи Карадайъ.

В България много хора говорят за реформи, слагат паравана "реформи", но не за да ги правят, а за да реализират определени частни интереси. Или просто да достигнат до смята на персони, коментира лидерът на ДПС. И допълни: "В България имаме нужна от промени, свързани с върховенството на закона, с реформа в правосъдната система и антикорупционно законодателство".

Мустафа Карадайъ съобщи, че ДПС подготвя и законодателни промени, свързани с КПКОНПИ. Лансираните до момента идеи са в частен интерес на един олигарх, за да му бъдат вдигнати запорите.

 

 

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност