57new


Кючюк пред либералните лидери: Енергийната бедност в страни като България е сериозен проблем

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк се срещна днес с либералните министър-председатели, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и френския президент Еманюел Макрон. Срещата се проведе преди последното заседание на Европейския съвет за тази година, на което лидерите ще обсъдят спешни въпроси, свързани с COVID кризата, ситуацията по източната граница на ЕС и нарастващите цени на електроенергията.
По време на срещата Илхан Кючюк акцентира върху енергийната бедност и спешната необходимост от информационна кампания, свързана с ваксинацията, за страни с нисък процент на ваксинирани като България.
„България е сред страните с най-висок процент на разходи за енергийни услуги, от общите разходи на семействата с ниски доходи. Това се превръща в огромен проблем, когато са съчетани недостатъчни доходи, ниска енергийна ефективност и високи разходи за електроенергия. България се нуждае от подкрепа както за намаляване на енергийната бедност, така и за справяне с COVID кризата. Новото българско правителство спешно трябва да направи информационна кампания, с която да разясни на гражданите ползите от ваксинацията, за да успеем най-сетне да увеличим процента на ваксинираните в страната.“, категоричен бе Кючюк по време на срещата.
20211216 Илхан Кючюк
Европейските лидери единодушно изразиха позиция относно държавите от източното партньорство, които трябва да се стремят към развитие на демокрацията, териториалния интегритет и евроатлантическото им бъдеще.
Освен двамата съпредседатели на АЛДЕ Илхан Кючюк и Тими Дули, участие в срещата на либералните лидери взеха френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на „Обнови Европа” Стефан Сежурне, вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, премиерите Ксавие Бетел, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин, еврокомисарите Дидие Рейндерс, Тиери Бретон, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън и други.
20211216 Илхан Кючюк1

Илхан Кючюк от Рим: За либералите промяната на ЕС към по-добро е приоритет

По думите му дискусията за бъдещето на Европа е сред най-важните и актуални теми

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк е на среща на Съвета на АЛДЕ в Рим. Събитието се проведе в хибриден вариант с делегати от партиите членки, членове на партийното бюро, либерали от цяла Европа и президента на „Обнови Европа“ Стефан Сежурне. Целта на заседанието бе да се обсъдят предизвикателствата, които предстоят за либералите през 2022г. и ключови теми от либералния дневен ред, в това число и Конференцията за бъдещето на Европа.

“Моментът, на който бих искал да обърна най-голямо внимание е дискусията за бъдещето на Европа. Това е важен разговор за нас, либералите, защото ние искаме да променимЕвропейския съюз към по-добро.,с това послание съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк приветства всички либерали и онлайн в страницата на партията.

По време на заседанието на Съвета бяха обсъдени няколко спешни резолюции, които се фокусираха върху ключови теми като кризата на границата между Полша и Беларус, заплахата за Украйна, дипломатическият бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. и свързаните с тях събития, защита на гражданите на ЕС от нелегитимно наблюдение и др.

Либералите бяха домакини на поредица от събития като 3-тата среща, свързана с Конференцията за бъдещето на Европа, в памет Ханс ван Баален. По време на събитието гражданите имаха възможност да споделят собствените си идеи и виждания за бъдещето на Европейския съюз и континента.

На провелия се съвет активно участие взе и делегацията на ДПС - Антоанета Асенова - президент на ЛАЙМЕК, Биршен Ибрямова - изпълнителен директор на фондация “Либерална Интеграция” и Валентин Тончев - политически съветник към делегацията на ДПС в ЕП.

Следващото заседание на Съвета ще се проведе в Дъблин през юни 2022 г.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност