57new


Илхан Кючюк: Стига се до нов механизъм за върховенство на закона, защото досегашните са неефективни

Докладът за общия механизъм за върховенството на закона и основните права няма да бъде оповестен днес, по всяка вероятност датата ще бъде 30 септември. Днес се чака друг важен документ – предложението на Европейската комисия за промяна на Дъблинското споразумение, касаещо новата миграционна политика на съюза. Това обясни пред "Хоризонт" евродепутатът от групата „Обнови Европа“ Илхан Кючюк.

Ситуацията е коренно променена след урока на Орбан и Унгария. Стигна се до идеята да има механизъм, който да обедини съществуващите разпокъсано инструменти за мониторинг и контрол, които са доказали своята неефективност, поясни Кючюк.

„Годишният доклад за наблюдение на ситуацията ще бъде за всяка една страна, той ще отчита положителните и негативните тенденции. Заедно с това той ще бъде една червена лампа, която ще дава възможност на всички останали държави да видят проблемите в една или друга страна. По този начин Европейският съюз отива, малко или много, към един по-различен начин на вземане на решения и той е разбираем, защото се видя, че единодушието като начин на вземане на решение не дава възможност за стъпка напред – всяка една държава може да блокира едно или друго решение. Няма още зрялост да се отиде към квалифицирано мнозинство. Затова този колегиум, който ще оценява отделните държави или ще има „око“ върху тях, ми се струва, че е най-рационалният подход“, коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Европейската комисия иска да работи повече с националните държави и това да се случва след консултация със Съвета, Европейският парламент иска да наблегне повече на т.нар. експертен панел, да извлича повече информация от неправителствените организации, отбеляза Илхан Кючюк.

Цялото интервю можете да чуете ТУК

(БНР; 23.09.2020г.)

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност