57new


Изказване на Йордан Цонев от името на ПГ на ДПС по повод Курбан Байрам

Уважаеми колеги, днес мюсюлманите в България и по света празнуват един от най-големите мюсюлмански празници – Курбан Байрам. От името на Парламентарната група на Движението за права и свободи поздравявам всички мюсюлмани в България.

Курбан Байрам е празник на опрощението, празник на милосърдието, празник на укрепване не вярата. Милосърдието към ближния, милосърдието към себеподобния, взаимопомощта, особено ценни в днешните трудни и сложни времена. Прошката – на днешния ден мюсюлманите искат прошка от по-възрастните, от родителите си, от дядовците, от бабите си, така както ние християните искаме прошка преди Великия пост.

Пожелавам от името на Парламентарната група на всички мюсюлмани в България – здраве в семейството, да бъдат здрави самите те. Пожелавам им успехи, пожелавам им наистина да бъдат стълбове на помощта, на мира, на стабилността, както винаги са били в нашата обща родина Република България. Да сте живи и здрави и честит празник, скъпи приятели!

Делегацията на ДПС в Европейския парламент подкрепи исканията за по-амбициозен бюджет на ЕС и обвързването му с върховенството на закона

В рамките на извънредно свикано пленарно заседание, Европейският парламент гласува резолюция, отразяваща позицията на институцията по постигнатото в рамките на Съвета съгласие между държавите-членки за дългогодишния бюджет на ЕС и плана за възстановяване на европейската икономика.

Евродепутатите от Движението за права и свободи – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева – Вели гласуваха в подкрепа на резолюция, отразяваща позицията на ЕП спрямо постигнатото през изминалата седмица в рамките на Европейския съвет споразумение за многогодишната финансова рамка и фонд за възстановяване на ЕС.

Гласуваната от ЕП резолюция оценява положително постигнатото в рамките на Съвета споразумение по отношение на фонда за възстановяване като инструмент, който да даде тласък на европейската икономика, като същевременно настоява за повече амбиция по отношение на предоставянето на нови собствени ресурси на бюджета на ЕС и повече смелост при финансирането на хоризонтални програми на ЕС в общ интерес, в сферата на здравето, изследователската дейност, образованието, дигиталната трансформация и иновациите.

Българските евродепутати изтъкнаха, че като част от Група „Обнови Европа“, последователно настояват за инструменти за непосредствено възстановяване и постигане на устойчивост за икономиките и заетостта на европейците, но и за смел подход спрямо екологичния и дигиталния преход, при пълно спазване на принципите на правовата държава от всички страни-членки на ЕС.

Евродепутатите на Движението за права и свободи отчетоха като положително виждането на Съвета 30% от общите разходи по линия на дългосрочния бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване Next Generation EU да бъдат насочени към проекти, свързани с климата и мерки за зелено възстановяване, като посочиха, че новата многогодишна рамка трябва да гарантира устойчивост, но и трансформация към политики, ориентирани към бъдещето. В допълнение те подчертаха и че новият европейски бюджет и безпрецедентното участие на ЕС на капиталовите пазари подсилват ролята на Съюза като международен и икономически фактор и трябва да бъдат обвързани с условия за разходването на тези средства при съблюдаване на високите демократични стандарти и върховенството на закона в държавите-членки.

Не на последно място, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели изтъкнаха необходимостта от адекватни действия за осигуряването на стабилност и непрекъснатост на основните политики на ЕС, но и значимостта на искането на Европейския парламент за смела бюджетна реформа и ролята на институцията в търсенето на компромис за бъдещето на финансовите инструменти след 2020г.

Въпрос от Хайри Садъков и д-р Джевдет Чакъров по време на парламентарен контрол

Въпрос от народните представители Джевдет Ибрям Чакъров и Хайри Реджебов Садъков относно доизграждане на път III-8611 "Белица - Загражден" от км 10+430 до км 18+000 и от км 18+050 до км 19+600.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност