57new


Евродепутатите от ДПС в защита на пчелите и устойчивото развитие на европейското земеделие

Делегацията на Движението за права и свободи в група Обнови Европа подкрепи резолюция на Европейския парламент относно Инициативата на Европейската Комисия за опрашителите, като настояха за справяне с причините за изчезването на пчели и други опрашващи видове, мерки за тяхната защита и за повишаване на осведомеността за проблема. 

„Още през 2016г. Европейският парламент обърна внимание на тревожната тенденция на намаляване на популациите на опрашители и значимостта на тези видове за европейското земеделие и начина на живот и качество на храните в Европа, а през 2018г. Европейската комисия представи стратегически цели на инициативата. Групата Обнови Европа призовава за по-амбициозен подход - необходимо е не само да проучваме причините и да насочваме вниманието, но и да предприемем мерки, за справяне с известните вече причини. Сред приоритетите на Движението за права и свободи е осигуряването на чисти ресурси - екологични земеделски продукти и чиста храна за нашите граждани. Ние подкрепяме цялостен подход за намиране на правилния баланс, който не представлява прекомерна тежест за земеделците, а окуражава постепенния преход към ниско-рискови пестициди и работа в сътрудничество между пчеларите и земеделските производители.“, заяви евродепутатът Атидже Алиева - Вели като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. 

Според Европейската Комисия близо един на всеки десет вида опрашителни насекоми е заплашен от изчезване, а броят на опрашващите пчели и пеперуди е намалял с около една трета. В началото на месеца, Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП призова и за световни обвързващи цели за борба срещу изчезването на видове с оглед предстоящата среща на ООН за биоразнообразието в Китай през следващата година. 

Резолюцията, гласувана днес на пленарно заседание в Страсбург относно целенасочени мерки за опазването на опрашващите видове, бе подкрепена от депутатите на ДПС именно отчитайки, че пчелите и другите опрашители имат ключово значение за възпроизводството на голяма част от растенията, включително и на селскостопанските култури. 

Мустафа Карадайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП - явно популизмът и лицемерието в политиката е по-важно от правилата

Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП - явно популизмът и лицемерието в политикат ае по-важно от правилата. Това каза председателят на ДПС Мустафа Кардайъ пред журналисти във връзка с решението на парламента за 8 лв. партийна субсидия.

"Днес сутринта ви призовахме да наблюдавате гласуването на чл. 64 от Закона за държавния бюджет, където са партийните субсидии, защото ние предполагахме и до нас достигна такава информация, че БСП и ГЕРБ са влезли в задкулисно съглашателство за субсидиите против демокрацията, плурализма размер на субсидията, която е достатъчна само за големите партии ГЕРБ и БСП и не е достатъчна за по-малките. Видя се популизма и на ГЕРБ, и на БСП. Те се видяха и се познаха", каза Карадайъ.

"Доколкото имам спомени тук в залата по време на дебатите никой не се хвърли по този начин нито за здравеопазването, нито за социалните помощи, нито за децата, нито за пенсиите, обаче за техните си партийни субсидии си позволиха да нарушат абсолютно съзнателно и арогантно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В чл. 71 е казано, че повторно гласуване може да има веднага след гласуването, каквото имаше, когато се гласуваше чл- 64, когато му беше времето. Такова гласуване беше проведено. Видяхме от г-жа Караянчева отказ да следи за изпълнението на Правилника на Народното събрание, тя се отказва по този начин да бъде председател на Народното събрание. Всички народни представители са длъжни и са се клели да спазват Конституцията и законите на страната, а тя най-аротантно и абсолютно съзнателно наруши правилника и се отказа да следи за изпълнението му. Това е ГЕРБ, това е БСП - те имат усещането, че са над закона.

"Най-вероятно за тяхната арогантност в политиката ще си изразим позицията и оценката. Днес това се случи. Лъсна задкулисното съглашателство между ГЕРБ и БСП. От БСП днес твърдяха, че аз съм лъгал, не знам кой лъже. Фактите говорят точно обратното на това, което твърди г-жа Нинова. Явно тя лъже. ГЕРБ твърдяха, че няма такива съглашателства, обаче и те нарушиха правилника за организацията на дейността на Народното събрание. Явно и те лъжат. Явно популизмът, лицемерието в политиката е много по-важно от правилата", допълни още Карадайъ.

 

Мустафа Карадайъ: Предварително разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането на партиите е еднакво и справедливо - 0 лв.

Предварително разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането на партиите е еднакво и справедливо - 0 лв. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след като депутатите отхвърлиха предложенията за размер на партийни субсиди.
"С оглед на окончателното гласуване и прегласуване на чл. 64 окончателният резултат е 0 лв., т.е. справедливо, еднакво финансиране на всички политически партии. Това се получи в резултат на това, че днес предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява всички по-малки и средни партии. Затова в момента е еднакво справедливо към всички - 0 лв", каза Карадайъ.

  • 1
  • 2

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност